Početna > Izdanja > Broj 050 > Intervju Ytong

Savremeno poslovanje

Intervju Dragan Lazić, Xella Srbija

Za blok iznad konkurencije

Kada se pomene ekonomična, kvalitetna, brza i cenovno povoljna gradnja, jedna od prvih asocijacija su Ytong materijali i jedinstveni sistem gradnje koji nudi kompanija Xella Srbija.

Na veliku popularnost i tražnju na našem tržištu dodatno utiču uštede koje se ostvaruju Ytong termoblokovima i koje obezbeđuju održivost objekta i ispunjavanje standarda „zelene gradnje“.

Xella Srbija posluje u okviru međunarodne kompanije Xella International iz Nemačke, koja proizvodne pogone ima u više od 30 zemalja sveta, gde zapošljava više od 6.700 ljudi i ostvaruje godišnji promet od 1,40 milijardi evra.

Xella Srbija je u našoj zemlji poznata i kao pionir u primeni novih tehnologija u zidanim konstrukcijama i implementaciji aktuelnih svetskih trendova, uz strogo poštovanje zakonskih procedura i propisa.

O stanju i perspektivama u industriji građevinskog materijala u našoj zemlji, novim pravilima koja će uticati na sve proizvođače, kao i novostima iz kompanije Xella Srbija, razgovaramo sa finansijskim direktorom te kompanije, gospodinom Draganom Lazićem.

Gospodine Laziću, u Srbiji Xella ima proizvodnju i razgranatu prodajnu mrežu, a prisutni ste i u Crnoj Gori i Makedoniji. Šta kombinacija lokalnog znanja i globalnog iskustva koje posedujete donosi vašim klijentima?

Poslovanje naše kompanije se bazira na poštovanju svih nemačkih standarda u domenu finansija, menadžmenta i proizvodnje. Fabrika u kojoj se proizvode Ytong blokovi instalirana je po svim pravilima kompanije Xella, a tehnička obučenost zaposlenih i permanentna edukacija zadovoljavaju zahteve tržišta koje Xella Srbija, uz kvalitetan proizvod i jedinstvenu uslugu, nudi svojim klijentima.

Najbolja preporuka za svaki proizvod su zadovoljni klijenti i zavidna referentna lista, a kompanija Xella Srbija se može pohvaliti bogatim spiskom velikih i kvalitetnih objekata, koji su u poslednjih nekoliko godina sazidani Ytong termoblokovima. Neki od njih su nedavno otvoreni TC Plaza u Kragujevcu i Outlet centar Inđija, zatim stambena naselja Dr Ivan Ribar i REVA I, stambeno-poslovni centar Trade Unique, Delta City u Beogradu i Podgorici, tržni centri Merkator i Roda, kao i mnogobrojni stambeni, poslovni i industrijski objekti i porodične kuće.

Konkurencija u industriji građevinskog materijala nije mala, a vaši rezultati su zavidni. Po čemu se izdvajate od drugih kompanija na tržištu?

Ono po čemu se svakako izdvajamo na tržištu je jedinstven Ytong sistem gradnje, koji klijentima pruža jednostavnost, brzinu i ekonomičnost pri gradnji. Veće dimenzije termoblokova i njihova manja težina u odnosu na klasične blokove omogućavaju brže i efikasnije zidanje.

Takođe, kompanija Xella ima i jedinstveni servis koji nudi svim kupcima, a usluga obuhvata besplatan proračun i specifikaciju potrebnog Ytong materijala, DVD sa uputstvom za gradnju, besplatnu tehničku pomoć instruktora za gradnju, listu sertifikovanih izvođača radova, kao i stovarišta Ytong materijala.

Ytong termoblokovi, poznati su kao materijal koji na „duge staze“ vodi računa o kućnom budžetu. Kako te uštede zvuče u brojkama?

Jedinstveni Ytong sistem gradnje omogućava uštedu novca već u samoj izgradnji objekta. Termoblokovi obezbeđuju uštedu energije, pa su troškovi grejanja u Ytong porodičnoj kući tokom zime niži i do tri puta u odnosu na troškove u kući građenoj od klasičnog materijala. Objekti građeni Ytong materijalom leti rasterećuju rad klima uređaja i tako stvaraju nemerljive dugoročne uštede.

Koji su novi izazovi sa kojima se vaša industrija suočava? Šta očekujete od novog Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada?

Na osnovu Pravilnika koji će početi da se primenjuje u septembru, spoljni zidovi neće smeti da imaju koeficijent prolaznosti toplote (“U“) veći od 0.298 W/m2K.

Kompanija Xella je tržištu ponudila inovativna i jedinstvena rešenja, kako bi omogućila i ubrzala proces nove energetski efikasne i ekološke gradnje. Ytong Termoblok PLUS 30 je jedini građevinski materijal na našem tržištu koji u samo jednom sloju od 30cm, bez dodatne termoizolacije, zadovoljava propisane vrednosti koeficijenta prolaza toplote u zidu - njegova „U“ vrednost je tačno 0.298 W/m2K.

Mi smo otišli i korak dalje, pa smo napravili i Ytong Termoblok PLUS 37.5cm, koji premašuje specifikacije novog Pravilnika, s obzirom na to da je njegova „U“ vrednost čak 0.24 W/m2K.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista