Početna > Izdanja > Broj 049 > Louis Vuitton

Giganti managementa

Louis Vuitton

Nakon što je Napoleon preuzeo titulu imperatora francuske 1852, njegova supruga je angažovala Louisa Vuittona da bude njen lični kreator kofera i paker. Ovo je otvorilo put LouisuVuittonu ka elitnoj i kraljevskoj klijenteli, koja će tražiti njegove usluge tokom celog njegovog života, ali i dugo posle smrti, dok će brend Louis Vuitton izrasti u jedan od najpoznatijih svetskih lajfstajl brendova u oblasti luksuzne kože. Istorija Louis Vuittona ima korene u uzbudljivosti sredine devetnaestog veka, u izuzetnom vremenu, kada se celim svetom širilo interesovanje za putovanjima. Nove tehnologije su učinile duža rastojanja dostupnim osobama koje su sebi mogle da priušte putovanje, a slike i fotografije udaljenih gradova i egzotičnih mesta su postale omiljene širom seta. Svet je želeo da putuje i Louis Vuitton je počeo da stvara svoju poziciju u istoriji, kao jedna od prvih kompanija koja je pokušavala da zadovolji potrebe istraživača i putnika.

Louis Vuitton je rođen 4. avgusta 1821. godine u Ančaju, malom seocetu u planinskoj Jura regiji istočne Francuske, koja je bila prebogata šumama.

Vuittonovi preci su bili stolari, tesari, farmeri i modisti.

Njegov otac, Xavier Vuitton, je bio farmer, a njegova majka, Coronne Gaillard je bila modistkinja. Vuittonova majka je preminula kada je on imao samo 10 godina, a njegov se otac ubrzo ponovo oženio.

Kako kaže legenda, Vuittonova nova maćeha je bila zla i okrutna poput Pepeljugine maćehe. Tvrdoglav i svojeglav, sputavan od strane maćehe i premoren provincijskim životom u Ančaju, Vuitton je odlučio da pobegne u Pariz.

Prvog lepog prolećnog dana 1835. godine, sa samo 13 godina, Vuitton je napustio roditeljski dom i pešice se uputio u Pariz. Putovao je više od dve godine, prihvatajući, pritom, najrazličitije poslove kako bi se usput prehranio, boravio je na mestima gde je bio u prilici da nađe sklonište, pešačeći 470 kilometara od rodnog Ančaja do Pariza.

Pariz

U prestonicu Francuske je stigao 1837. godine, kao šesnaestogodišnjak, u vreme industrijske revolucije, koja je stvorila brojne kontradikcije: neviđenu raskoš i neverovatnu bedu, brz rast i razorne epidemije.

Tinejdžer Vuitton je primljen kao pripravnik u radionici uspešnog proizvođača kofera i pakera, poznatog pod imenom Monsieur Marechal.

U Evropi XIX veka, proizvodnja kofera je smatrana urbanim zanatom, koji je bio veoma cenjen. Njihov zadatak je bio da po narudžbini naprave sve kofere u skladu sa potrebama klijenta i da ih zatim lično pakuju.

Vuittonu je trebalo samo nekoliko godina da stekne ugled među visokom klasom pariskog društva, kao jedan od najboljih majstora ovog novog zanata u gradu.

Napoleon

Godine 1851, 2. decembra, 16 godina nakon Vuittonovog dolaska u Pariz, Lui-Napoleon Bonaparta pravi puč.

Tačno godinu dana kasnije, on preuzima titulu imperatora Francuske, pod imenom Napoleon III. Ponovno uspostavljanje francuske imperije pod Napoleonom trećim je predstavljalo neverovatno srećan splet okolnosti za mladog Vuittona.

Supruga Napoleona III, imperatorka Francuske, bila je Eugenie de Montijo, španska grofica. Nakon udaje za Napoleona ona je angažovala Vuittona kao svog ličnog proizvođača kofera i pakera, davši mu zadatak da „pakuje najlepšu odeću na najsavršeniji način.“

Ona je Vuittonu otvorila put ka elitnoj i kraljevskoj klijenteli, koja će tražiti njegove usluge sve do kraja njegovog života.

Za Vuittona je 1854. bila godina puna promena i transformacija. Iste godine je Vuitton sreo sedamnaestogodišnju lepoticu, koja se zvala Clemence-Emilie Parriaux.

Njegov praunuk, Henri-Lui Viton, se kasnije prisećao, „u treptaju oka on je menjao radnu odeću i obuću dvorskom. Transformacija je bila spektakularna, zahtevajući pritom svo znanje menadžera prodavnica, jer su Louisova ramena bila mnogo šira od ramena pariskih birokrata."

Vuitton i Parriaux su se venčali istog proleća, 22. aprila 1854. godine.

Nekoliko meseci nakon venčanja, Vuitton je napustio radnju Monsieur Marechala i otvorio sopstvenu radionicu za izradu kofera i pakovanje u Parizu. Na znaku ispred radnje je pisalo: „Sigurno pakujem najlomljivije predmete. Specijalizovani za pakovanje modnih predmeta.“

Louis Vuitton logo

Logo Louis Vuitton, inspirisan motivom japanskog cveta, predstavlja sinonim za luksuz još od njegovog prvog predstavljanja 1896. godine. Čuveni monogram je kreiran kao način da se spreči falsifikovanje prtljaga koji je pravila pariska kompanija. Ovo predstavlja pojavu prvog logotipa nekog modnog dizajnera, u smislu u kome ih danas poznajemo. Ironija je da je od tada upravo Louis Vuitton postao najfalsifikovaniji brend u modnoj istoriji, jer se smatra da je samo 1% svih proizvoda koji nose ovaj znak zaista autentičan i originalan.

Prva prodavnica

Godine 1858, četiri godine nakon otvaranja sopstvene radionice, Vuitton predstavlja potpuno nov kofer. Umesto od kože, on je bio napravljen od sivog platna koje je bilo lakše, izdržljivije i otpornije na vodu i loše vremenske uslove. Još važnije, za razliku od prethodnih kofera koji su bili zaobljeni, Vuittonov kofer je bio četvrtastog oblika, zbog čega je bio mnogo jednostavniji za transport u novim prevoznim sredstvima, poput železnice i parobroda.

Većina komentatora smatra pojavu Vuittonovog kofera rođenjem savremenog prtljaga.

Koferi

Koferi su doživeli trenutni tržišni uspeh, a napredak u oblasti transporta i širenje putovanja su doveli do rastućeg interesovanja za Vuittonovim koferima.

Godine 1859. godine, Louis Vuitton se seli u veću radionicu u selu Asnier pored Pariza, kako bi mogao da zadovolji rastuću potražnju za koferima. Poslovanje je beležilo izuzetan rast, a Vuitton je dobijao lične porudžbine ne samo od francuske kraljevske porodice, već i od Ismail Paše iz Egipta.

Godine 1870. Vuittonov biznis biva prekinut francusko-pruskim ratom, koji dovodi do opsade Pariza, koja je prethodila krvavom građanskom ratu koji je uništio Francusku imperiju. Nakon što se opsada konačno završila 28. januara 1871, Vuitton se vraća u Asnier i zatiče selo u ruševinama, zaposlene koji su otišli, opremu pokradenu, a radionicu uništenu.

Pokazujući identičnu tvrdoglavost koju je pokazao i pešačeći skoro 500 kilometara sa 13 godina, Vuitton se momentalno posvetio ponovnom razvoju svog biznisa.

Nova radionica

Za samo nekoliko meseci on je sazidao novu radionicu na novoj adresi, Rue Scribe 1. Zajedno sa novom adresom došao je i novi fokus na luksuz.

Locirana u samom srcu novog Pariz, Rue Scribe je bila dom prestižnog džokejskog kluba, odišući neuporedivo većim stepenom aristokratskog duha u odnosa na Vuittonovu prethodnu lokaciju Asineru.

Godine 1872. godine Vuitton je predstavio novi dizajn kofera koji su odlikovali bež platno i crvene štrafte. Jednostavan, ali ipak luksuzan, novi dizajn se dopao novoj pariskoj eliti, označivši nastanak marke Louis Vuitton kao savremenog luksuznog brenda.

Tokom sledećih 20 godina, Vuitton je nastavio da radi na adresi Rue Scribe 1, stvarajući inovativni luksuzni prtljag visokog kvaliteta, sve do svoje smrti 27. februara 1892. godine, u 70. godini života.

Modna linija Louis Vuitton nije nestala sa smrću njenog čuvenog osnivača. Pod vođstvom njegovog sina Džordža, koji je kreirao čuveni LV monogram, i budućih generacija porodice Vuitton, brend Louisa Vuittona će izrasti u svetski čuveni brend, zadržavši taj status do današnjih dana.

Nakon smrti Louisa Vuittona 1892. godine, njegov sin Džordž će proširiti poslovanje porodičnog biznisa do nivoa svetske korporacije. Iste godine, kompanija Viton počinje da kreira i prodaje ručne torbe, po kojima će u budućnosti postati i najpoznatija.

Godine 1896. godine, u cilju sprečavanja kopiranja Vuittonovih mustri, koje je uveliko uzelo maha među falsifikatorima, Žorž je kreirao Louis Vuitton logo i klasičan „Monogram Kanvas“ dizajn. Izgled logoa je bio inspirisan trendom azijskog/orijentalnog dizajna iz kasnog viktorijanskog perioda.

Tokom 1901. godine, Vuitton je dizajnirao popularnu „parobrod“ torbu, preteču mekog prtljaga kakav se danas koristi. U osnovi kreirana kao torba za nošenje veša, koja se čuva unutar većih kofera, „parobrod“ je postao kultni hit.

Zgrada Louis Vuitton je otvorena na Jelisejskim poljima 1914. Ova zgrada je bila najveća prodavnica opreme za putovanje u to vreme.

Danas

U savremenom svetu, Louis Vuitton asocira na otmeni, ekstravagantni životni stil poznatih ličnosti koje, poput nekog kultnog simbola, nose tašne i torbe koje krasi Vuittonov logo. Sa druge strane, ovo ime asocira i na brojne ulične prodavce falsifikovane robe, čiji kupci žele da osete dašak imidža koji ovaj brend pruža. Iza svega toga nalazi se istorija kompanije koju je stvorio pojedinac, koji je imao viziju spajanja bezvremenske elegancije sa inovativnom funkcionalnošću.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista