homepage_name! > Izdanja > Broj 142 > Intervju - Vojin Djordjević

Vojin Đorđević, kreator i osnivač brendova VODAVODA i Gorki list

Trijumf kvaliteta u godini globalne pandemije

Godinu dana nakon pojave novog COVID-19 virusa možemo sa sigurnošću da kažemo da je svet kakav smo poznavali nestao. Pandemija je iz korena promenila našu svakodnevicu – način na koji radimo, učimo i komuniciramo. Preporuke o socijalnom distanciranju, potisnule su lični kontakt i zamenile ga virtuelnim – kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu.

Virus je uticao na još jedan važan aspekt naših života – kupovinu, do te mere da nas je u periodima visokih pikova u potpunosti oblikovao kao potrošače. Kupovali smo tamo gde se činilo najbezbednije, ponekad kompulzivno gomilajući osnovne namirnice i proizvode koje smo percipirali kao saveznike u borbi protiv virusa.

Ipak, kriza je najviše uticala na našu odluku o kupovini proizvoda iz kategorije hrana i piće. Jednom rečju, nikada nismo bili svesniji veze između zdravlja i namirnica koje konzumiramo. Iako smo u drugim segmentima bili spremni da eksperimentišemo, kada je o hrani i piću reč, ostali smo lojalni najpouzdanijim brendovima i vodili se samo jednim – kvalitetom.

Upravo taj snažan fokus potrošača na kvalitet poslužio je kao neka vrsta filtera tokom pandemije. Iz tržišne utakmice je isključio brendove koji u njega nisu puno polagali i nagradio one koji su godinama unazad svoje proizvode gradili na temeljima beskompromisnog kvaliteta.

Upravo tu veliku priliku prepoznala je i iskoristila jedna naša domaća kompanija ojačavši internacionalnu snagu i prepoznatljivost svojih brendova – VODAVODE i Gorkog lista. Njihova taktika bila je naizgled jednostavna – čak i tokom najsnažnijih udara krize fokus su, umesto na kratkoročnim rešenjima, održali na definisanoj strategiji i planiranim inovacijama. Rizikovali su i investirali, kako bi na novonastale potrebe svojih potrošača širom sveta odgovorili novim pakovanjima i još efikasnijom distribucijom, istovremeno održavajući konkurentne cene i prepoznatljiv kvalitet.

To je rezultiralo otvaranjem novih inostranih tržišta, uvećanjem proizvodnih kapaciteta, zapošljavanjem novih kadrova i rastom na gotovo svim poljima – ukratko, trijumfom kvaliteta u jednoj naizgled nepovoljnoj situaciji za domaće kompanije i biznise.

Zbog toga VODAVODA i Gorki list ostaju svetao primer domaćeg poslovanja tokom pandemije i brendova koji su u jednoj od ekonomski najizazovnijih godina očuvali i unapredili svoju poziciju na lokalnom, ali i gotovo 20 veoma zahtevnih svetskih tržišta.

Tokom čitave prethodne godine VODAVODA i Gorki list pričali su izuzetnu priču o inovativnom poslovanju, razvoju, solidarnosti, ali i optimizmu u jednom pesimističnom vremenu krize, a mi je sada sumiramo s njihovim kreatorom i osnivačem Vojinom Đorđevićem.

Pandemija korona virusa je svetska zdravstvena, ali i ekonomska kriza bez presedana. Kao takva, nije poštedela nijedan sektor privrede, ali su njene posledice ipak bile najrazornije po male i srednje biznise. Na koji način ste u tako izazovnim uslovima i jednoj veoma teškoj poslovnoj godini uspeli da očuvate i unapredite poziciju svojih brendova na lokalnom i internacionalnim tržištima?

Kao brendovi domaćeg porekla, ali i internacionalne snage i uticaja VODAVODA i Gorki list imaju dugu tradiciju poslovanja na najzahtevnijim svetskim tržištima, na kojima se uslovi gotovo svakodnevno menjaju i usložnjavaju. To znači da su sposobnost da na vreme uočimo promene i spremnost da na njih odgovorimo inovativnim rešenjima u samoj srži našeg poslovanja. Mi smo već na samom početku pandemije prepoznali te promene, ovoga puta u potrebama i očekivanjima naših potrošača širom sveta. Naš odgovor bila su nova pakovanja i još efikasnija distribucija, ali podvlačim – bez promene cena. Tako smo lokalnom, ali i brojnim inostranim tržištima ponudili prepoznatljiv kvalitet naših brendova na jedan nov i efikasan način, prilagođen promenjenim okolnostima. Činjenica da smo na izvestan način rizikovali i pri najjačim udarima krize fokus zadržali na definisanoj strategiji, umesto na kratkoročnim rešenjima, veoma brzo je dala rezultate. Otvorili smo nova inostrana tržišta, značajno uvećali proizvodne kapacitete i ne samo da smo sačuvali radna mesta, već smo do kraja protekle godine osnažili svoj kolektiv i broj zaposlenih povećali za više od 20 posto. Možda i najvažnije, još jednom smo se uverili da svaka kriza, ma koliko velika bila, u sebi krije priliku, a da njen ishod ne zavisi od spoljnih okolnosti, već od nas i naše spremnosti da se sa njom suočimo na pravi način.

Kada govorimo o inovacijama, ne možemo da ne spomenemo da je VODAVODA, koju ističete kao jednu od najkvalitetnijih arteških voda sveta, obogatila svoj portfolio i VODAVODA Vodicom za decu. Kako objašnjavate da se ovaj proizvod, iako lansiran u jeku pandemije, gotovo „preko noći“ izdvojio kao jedan od lidera u svojoj kategoriji?

Moto i krovni slogan VODAVODE je „Lepota u harmoniji s prirodom“ i on nas uvek pokreće da pored nespornog kvaliteta isporučujemo i lepotu – da je kreiramo, otkrivamo i ističemo u svemu što radimo. VODAVODA Vodica nije izuzetak – ona je proistekla iz želje da tom lepotom oplemenimo svet naših najmlađih potrošača onda kada je to bilo najpotrebnije, u jeku pandemije. Zato smo kreirali praktičnu ambalažu, dizajniranu tako da decu stimuliše na redovan unos tečnosti i potrebnih minerala i ohrabri ih da u svaku svoju igru ili avanturu ponesu i VODAVODA Vodicu. Dinamičan skok od potpuno novog proizvoda do najozbiljnijeg pretendenta na poziciju lidera u svojoj kategoriji za svega nekoliko meseci na lokalnom tržištu, ali i ogromno interesovanje naših partnera širom sveta, potvrda su izuzetnog uspeha, ali i potencijala Vodice koji je tek počeo da se razvija.

U Srbiji VODAVODA se često se povezuje sa izvozom i globalnom prisutnošću. Percepcija vaše vode kao internacionalnog brenda dodatno je osnažena nakon nedavne prve zvanične posete delegacije Vlade Republike Srbije Kraljevini Bahrein, gde je jedna od tema razgovora bila je unapređenje trgovinske saradnje dve zemlje. Međutim, VODAVODA je već godinama prisutna ne samo na tržištu, već i na Kraljevskom dvoru Bahreina?

Po svom sastavu VODAVODA spada u red najkvalitetnijih arteških voda sveta. Izvire sa jednog od najdubljih podzemnih izvora Srbije, sakrivenog u netaknutoj prirodi Banje Vrujci, i prirodno se filtrira prolaskom kroz debele slojeve mineralnih stena na svom 605 metara dugom putu do površine. Pakuje se na samom izvoru bez kontakta sa spoljnim svetom i čuva u jedinstvenoj flaši koja je umetnost po sebi. Zahvaljujući kvalitetu, ali i podršci našeg distributera u Bahreinu, postala je vrlo popularna i prisutna u ovoj zemlji. Nakon što ju je primetila i sama kraljevska porodica, naša voda je uspešno prošla rigoroznu proceduru nemačkog Frezeniusa – dugotrajne laboratorijske analize sadržaja, ambalaže i samog procesa punjenja. Tako se prošle godine sasvim zasluženo našla na listi „odobrenih proizvoda“ Kraljevskog dvora Bahreina u društvu retkih svetskih premium brendova. Za nas to je velika čast, još jedna potvrda internacionalne snage, ali i izuzetnog poverenja prema našem proizvodu. Ujedno, to je i najbolji vetar u leđa da nastavimo da kreiramo i isporučujemo vanvremensku lepotu i kvalitet, koji već sada povezuju naše potrošače u gotovo 15 zemalja širom sveta u kojima je VODAVODA prisutna.

Priča o VODAVODI i Gorkom listu nije samo priča o rastu, već i o solidarnosti. Rekli ste da ne samo da ste sačuvali sva radna mesta, već ste i uvećali svoj kolektiv. Šta je s društveno odgovornim poslovanjem? Da li ste ga nastavili tokom krize ili je ovaj segment ipak bio predmet ušteda i rezanja budžeta?

S prisutnošću na gotovo 20 svetskih tržišta VODAVODA i Gorki list internacionalnu snagu crpe iz svojih korena, iz Srbije. Kao takvi, oni svoj uspeh duguju najpre zajednici iz koje su ponikli. Zato smo već s prvim udarom krize angažovali sve svoje resurse da društvu u kom poslujemo pomognemo u borbi i oporavku od korona virusa. Za nas nije ni novo, ni strano da donosimo odluke motivisane isključivo vrednostima koje promovišemo kao dugoročne i ciljevima zajednice. To je jedini način da se održi odnos poverenja s našim potrošačima i partnerima i jedini pravac u kojem želimo da nastavimo da gradimo reputaciju.

Ispred VODAVODE ste od početka pandemije do danas gotovo neprekidno izdvajali sredstva za podršku zajednici u borbi protiv korona virusa. Vrednost tih donacija dostigla je gotovo 10 miliona dinara. Koje ste institucije i organizacije do sada podržali?

Od početka pandemije naš prioritet bio je da pomognemo zdravstvenim radnicima koji su svesno rizikovali svoje i živote svojih porodica, kako bi bili uz one kojima je njihova pomoć najpotrebnija – uz svoje pacijente. Zbog toga smo deo sredstava prevashodno donirali ključnim kovid bolnicama iprivremenim smeštajima za obolele u Srbiji s ciljem da ih podržimo na prvoj liniji fronta i u svakodnevnom radu sa pacijentima. VODAVODA se od osnivanja zalaže za inkluziju i nastoji da da svoj doprinos u pravcu građenja društva jednakih prilika za sve. Zato je za nas bilo veoma važno da deo sredstava doniramo i onim neprofitnim organizacijama koje mogu da dosegnu do kategorija stanovništva u lošijem socijalnom položaju, najteže pogođenih krizom.

Miloš Biković, jedan od najuspešnijih mladih evropskih glumaca, prvi jebrend ambasador i zapravo prva javna ličnost koju ste povezali s Gorkim listom i to u godini velikog jubileja – obeležavanja 60 godina postojanja jedinstvenog ukusa ovog bitera. Da li je ova saradnja proistekla iz snažne povezanosti Gorkog lista sa kulturom i umetnošću, po kojoj je ovaj gorki biter prepoznatljiv?

Gorki list je već punih 60 godina sinonim za kvalitet i savršen balans do danas tajne recepture. Naš biter je veoma brzo prerastao granice naše zemlje, i izrastao u snažan internacionalni brend koji traje, neprestano umnožavajući svoj uticaj i snagu, baš kao i njegovo zaštitno lice Miloš Biković. Dakle, naša saradnja počiva na snažnim zajedničkim vrednostima. One su ujedno i uvod u novo i autentično poglavlje o Gorkom listu koje će Miloš Biković ispisati svojim talentom i kreativnošću. Važan deo našeg partnerstva je rad na afirmaciji lokalne umetnosti i kulture, što je takođe svojstveno – kako Gorkom listu tako i Milošu Bikoviću. Naša saradnja postavljena je na čvrstim temeljima vrednosti koje delimo i još važnije – razvijaće se na krilima zajedničkih ciljeva.

Nakon jedne veoma izazovne, ali uspešne godine kakve poslovni planove imate za 2021? Da li verujete da ćete i nakon nje očuvati i unaprediti poziciju brendova na lokalnom, ali i inostranim tržištima?

U ovoj godini ostaćemo fokusirani na svoje, veoma ambiciozne ciljeve, ali i fleksibilni i spremni da organizaciju i planove brzo prilagodimo promenjenim okolnostima. Ono što je izvesno jeste da će u našoj industriji kvalitet ostati imperativ i to će biti najbolji vetar u leđa da nastavimo dinamičan rast, osvojimo nova tržišta i podignemo naše, domaće brendove na nov internacionalni nivo. Za nas, ovo je godina velikih prilika i uveren sam da ćemo je iskoristiti da zajedno sa svojim zaposlenima, potrošačima širom sveta, ali i svim građanima Srbije još jednom i s ponosom sumiramo postignute rezultate.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!