Početna > Vesti

Bankarstvo sa društvenim uticajem UniCredit Banka predstavlja novi program kako bi pomogla u razvoju pravičnijeg i održivijeg društva

UniCredit Banka Srbija predstavlja novi program Social Impact Banking, odnosno Bankarstvo sa društvenim uticajem čime dodatno potvrđuje svoju posvećenost lokalnim zajednicama u Srbiji. Social Impact Banking ima za cilj da prepozna, finansira i promoviše organizacije, preduzetnike i kompanije koje ostvaruju merljiv društveni uticaj. Pored toga, ovaj program omogućava UniCredit Banci da podeli svoje iskustvo i znanje u vezi sa finansijama i vođenjem poslovanja kroz edukativne inicijative posvećene socijalnim preduzećima i preduzetnicima, ugroženim kategorijama stanovništva, uključujući i mlade i ostale grupe kod kojih postoji rizik da budu isključene iz društva.

Program Social Impact Banking dodatno jača doprinos banke društvu kroz tri pravca tako što će pomoći da se pokrene održivi razvoj u lokalnim zajednicama na srednjoročni i dugoročni period. Stoga će se ovaj program fokusirati na:

·Mikrokredite: sve ekspoziture će ponuditi kredite po veoma konkurentnim uslovima, ali i stručnu podršku, mikropreduzećima, profitnim udruženjima, ali i onim koji ne ostvaruju profit ali jačaju i promovišu inkluziju ili jedan od Ciljeva održivog razvoja koje su uspostavile Ujedinjene nacije.Banka će u svojoj ponudi imati investicione kredite na period otplate do 84 meseca, dok će krediti za obrtni kapital biti na period otplate do 36 meseci. Maksimalni iznos ovih kredita će biti 25.000 evra. Pored toga, zahvaljujući zaposlenima, internim trenerima, banka će organizovati različite vrste obuka, dok će naš partner Smart kolektiv pružiti podršku u pripremanju biznis planova za početnike u biznisu, kao i savetodavne usluge. Na taj način banka će omogućiti ovom segment da raste i da se razvija.

·Finansiranje društvenog uticaja: ovaj deo programa će obezbediti investicione kredite kompanijama koje će zapošljavati i podsticati inkluziju i čija je misija da imaju širi društveni uticaj. Na primer, biće podržane kompanije koje omogućavaju mladima prvo zaposlenje ili podržavaju na neki drugi način ugrožene kategorije. Ovaj program je osmišljen tako i da podrži socijalne inovacije koje su pokretači pozitivnih promena.

·Finansijska edukacija i inkluzija: Cilj ovog dela programa je da se unapredi finansijska pismenost i ohrabre srednjoškolci širom Srbije da razvijaju preduzetnički duh. Zajedno sa našim partnerima, organizacijom Dostignuća mladih predstavićemo online edukativnu platformu, dok će naši zaposleni nastaviti da pružaju mentorsku podršku kroz takmičenje Poslovni izazov i druge edukativne programe ove organizacije.

Social Impact Banking program se fokusira i na praćenje i merenje rezultata, što je i ključno da se obezbedi održiv rast kako projekata sponozorisanih od stane banke, tako i onih koje banka finansira putem kredita.

Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija, ovim povodom je izjavila: “Mi želimo da bude pokretači promena koje imaju za cilj da unaprede naše društvo. Da bismo poslovali dobro, moramo da činimo dobro. Mi u ovo snažno verujemo. Sa ovim novim programom mi proširujemo našu posvećenost lokalnim zajednicama u Srbiji. Naš cilj ovde nije samo zarada, već izgradnja pravičnijeg i inkluzivnijeg društva.”

Program Social Impact Banking koji je danas predstavljen u Srbiji, započet je u Italiji u decembru 2017. godine, a tokom 2019, proširuje se i na ostale članice UniCredit Grupe, uključujući: Nemačku, Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Tursku, Češku, Slovačku i Bosnu i Hercegovinu. Proširenje ovog programa dodatno ističe posvećenost UniCredita da pruži podršku zajednicama u kojima posluje.

NAJVEĆA AKCIJA SADNJE U SRBIJI PARTNERSKA SARADNJA NA DELU: ZASADI DRVO, ZASADI SVOJ KISEONIK!

Srbija je samo u jednom danu dobila 51.256 novih stabala koliko ih je zasađeno u prvoj masovnoj akciji pošumljavanja u okviru projekta „Zasadi drvo“. Hiljade građana zasadili su sadnice hrasta, jasena, smrče, crnog bora na čak 34 lokacije širom Srbije.

Akciju Zasadi drvo pokrenuli su kompanija dm drogerie markt i Adria Media Group, zajedno sa institucionalnim partnerima: Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava šume, JP „Srbijašume", JP 2Vojvodinašume", Pokretom Gorana Srbije, Privrednom komorom Srbije i Botaničkom baštom „Jevremovac", postavivši, zajedno sa građanima volonterima, svojevrstan rekord masovne radne akcije pošumljavanja u Srbiji.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je naglasio da se za društvenu odgovornost borimo svi zajedno.

Ovo je impozantno, više od 50.000 sadnica na 34 lokacija širom Srbije, svaka čast”,istakao je Branislav Nedimović.

Vesna Stojanović, direktorka dm drogerie markt Srbija i dm Severna Makedonija još jednom je ukazala na značaj ovog projekta i iskazala zadovoljstvo što se pozivu za najveće jesenje pošumljavanje odazvao veliki broj građana.

„Veoma mi je drago što smo pokrenuli ovaj važan projekat i što smo se okupili danas u velikom broju da i na delu pokažemo na koji način možemo da delujemo održivo i damo doprinos očuvanju životne sredine. Jedan od osnovnih postulata naše kompanije je da brinemo o zajednici u kojoj poslujemo i da svojim kupcima i zaposlenima ponudimo mogućnost da se uključe u inicijative kako bismo očuvali naš eko sistem i savesno se ophodili prema svojoj okolini i ljudima“, izjavila je Vesna Stojanović i dodala da je, pored partnerstva na samom projektu, kompanija dm donirala 100 ašova i 100 motika JP ,,Srbijašume“.

Kompanija dm drogerie markt nastoji da na svakom koraku deluje održivo, stoga pored velikih ekoloških projekata, svoju posvećenost ciljevima održivog razvoja dokazuje i prodajom sertifikovane prirodne kozmetike, organske hrane i drugih vrsta ekološki proizvedene robe koja se nalazi u ponudi u svim dm drogerijama u Srbiji. Pored toga, kompanija je 14. oktobra iz prodaje potpuno povukla plastične ambalažne kese, a svojim kupcima nudi ekološki prihvatljive alternative. Projekat Zasadi drvo tako predstavlja logičan nastavak ekološki osvešćenog poslovanja kompanije.

Igor Žeželj, predsednik Adria Media Group, povodom dakcije "Zasadi drvo", naveo je da se Adria Media Group već dve godine koncentrisano bavi održivim razvojem kao temom.

„U ovoj godini pokrenuli smo platformu održive budućnosti, gde nam je cilj da što veći broj građana, kompanija, državnih institucija, NVO sektora animiramo i podržimo u borbi za održivu budućnost. Projekat „Zasadi drvo” ima jasan cilj - imamo 30 odsto pošumljenosti, a cilj naše zemlje je 41 odsto i do tada nećemo stati s ovom akcijom. Dvaput godišnje, jednom na leto, jednom na jesen, okupljamo ljude da sadimo. Ovo što sada radimo je put koji treba da pređemo i da napravimo inkluziju što većeg broja građana, privrednih subjekata i ostalih društvenih činilaca ka cilju pošumljavanja, a u globalu ka budućnosti države“, naglasio je Žeželj.

Brojna istraživanja pokazuju da je značaj šuma nemerljiv, a stručnjaci ističu pošumljavanje kao jednu od najvažnijih inicijativa današnjice i neophodnost u eri klimatskih promena. Šume prečišćavaju zagađenu atmosferu, proizvode kiseonik, igraju značajnu ulogu u sprečavanju isušivanja i erozije zemljišta, a doprinose i raznovrsnosti živog sveta.

„Veoma smo zadovoljni akcijom i ovo je promocija sektora šumarstva. Osim što smo sadili drveće, obučili smo i nekoliko stotina ljudi koji mogu da obučavaju druge kako da zasade svoje drvo”, rekao jeSaša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume.

Četvoromesečna kampanja, koje je prethodila velikoj sadnji, imala je za cilj da edukuje javnost i podigne svest o značaju šuma koje su jedan od najvažnijih faktora očuvanja životne sredine za buduće generacije.

„Jedan čovek tokom života potroši kiseonika koliko proizvedu tri drveta, zato zasadite jedno drvo kako biste bar malo uzvratili prirodi“, glavna je poruka građanima koju su svi učesnici poslali sa prvog masovnog pošumljavanja u Srbiji.

Jubilarni 10. Festival mladog vina ,,Tikveš“

Prvo vino ovogodišnje berbe nagoveštava dobru vinsku godinu

Vinarija ,,Tikveš“ organizovala je deseti Festival mladog vina na kome je tradicionalno prisustvovalo mnogo javnih ličnosti, saradnika, predstavnici diplomatskog kora, institucija, poslovnog sektora i medija iz zemlje i regiona. Gosti su imali prilikuda prvi probaju mlado vino iz ovogodišnje berbe.

Prema prvim ocenama enologa i posetilaca ove renomirane manifestacije, vina ovogodišnje berbe imaju odlične karakteristike i predispoziciju za mnoge nove medalje, priznanja i visoke ocene na renomiranim svetskim vinskim takmičenjima, čime će se potvrditi i nadmašiti uspeh prethodnih godina.

Ova godina je u znaku Tikvešovih velikih ulaganja, prvenstveno usmerenih na širenje sopstenih vinograda na novih 140 hektara, s ciljem daljeg unapređenja portfolijapremijum vina, omogućavajući jačanje i unapređenje tržišne pozicije, posebno na najvažnijim svetskim tržištima. Pored toga, vinarija je uložila blizu milion evra u novi logistički centar koji povećava efikasnost distribucije i dostupnosti vina na domaćem tržištu.

I ove godine je u skladu sa svojim trajnim opredeljenjem ka društvenoj odgovornosti, Tikvešje omogućiogostima festivala da daju svoje donacije, koje će zajedno sa dodatnim finansijskim sredstvima koje će ova kompanija izdvojiti, biti iskorišćene za izgradnju dečijeg igrališta u Kavadarcima.

Festival mladog vina Tikveš održava se svake godine trećeg vikenda novembra, istovremeno sa ostalim festivalima širom sveta koji su posvećeni mladom vinu iz poslednje berbe. Ovaj festival je prvi i jedini ove vrste u regionu i ima važnu ulogu u izgradnji vinske kulture i stvaranju tradicije ocenjivanja poslednje berbe, kao što je slučaj kod mnogih drugih proizvođača vina.

POBOLJŠANA LG THINQ™ APLIKACIJA NUDI UNAPREĐENO ISKUSTVO UPRAVLJANJA PAMETNIM DOMOM

Pored jednostavnog upravljanja i nadgledanja LG-jevih povezanih pametnih kućnih uređaja, poboljšana mobilna aplikacija štedi i vreme

Kompanija LG Electronics (LG) predstavlja poboljšanju aplikaciju ThinQ™ kako bi korisnicima omogućila još bolje iskustvo pametnog doma. Aplikacija LG ThinQ sada omogućava besprekorno upravljanje LG pametnim kućnim uređajima i proširene usluge korisnicima u više od 150 zemalja, a bazira se na LG-jevoj strategiji veštačke inteligencije – evolucija, povezivanje i otvaranje (evolve, connect, open).

LG ThinQ koristi prednosti Google Assistant tehnologije prepoznavanja glasa kako bi pružila najprikladniji način povezivanja korisnika sa njihovim ThinQ uređajima. Prvobitno predstavljena kao SmartThinQ™, aplikacija LG ThinQ je prva mobilna aplikacija za pametne kućne uređaje koja nudi prepoznavanje glasa, omogućujući korisnicima slobodu upravljanja i nadgledanja svojih proizvoda pomoću glasovnih naredbi.

Takođe, ova napredna aplikacija, koja se temelji na veštačkoj inteligenciji (AI), pruža personalizovanu podršku u obliku usluge Proactive Customer Care kako bi informisala korisnike o potencijalnim problemima pre nego što se uopšte pojave, ubrzavajući dolaske servisera ako je potrebno. Proactive Customer Care pomaže u povećavanju efikasnosti proizvoda i radni vek sa detaljnim uputstvima i savetima za optimalno funkcionisanje aparata.

Korisnici mogu da povežu svoje LG pametne uređaje putem aplikacije sa Amazonovim računima za automatsku porudžbinu i dostavu koristeći uslugu Amazon Dash Replenishment. Često korišćene potrepštine, kao što su sredstvo za pranje posuđa, deterdžent za pranje rublja ili omekšivač, mogu se unapred odabrati za automatsku dostavu u dom korisnika kad je to potrebno.

LG ThinQ omogućava prilagođeni rad zahvaljujući funkcijama kao što su Smart Care+ i Smart Pairing. Frižider sa funkcijom Smart Care+ analizira obrasce korišćenja kako bi pružio personalizovanu uslugu, snizio troškove i održao hranu svežom automatskom postavkom idealne temperature, kao i prebacivanjem u način rada sa smanjenom potrošnjom energije. Uz Smart Pairing, najnovije LG mašine za sušenje veša moguće je bežično povezati sa LG mašinama za pranje veša kako bi ponudile optimalan ciklus sušenja koji se temelji na ciklusu pranja. Zahvaljujući takvim inovacijama kompanije LG, korisnici nemaju potrebe da brinu da li će oštetiti odeću.

LG ThinQ je savršen primer naše vizije da pružimo praktičnije iskustvo pametnog doma bez potreba za dugotrajnim učenjem koje napredni proizvodi često zahtevaju“, rekao je Rju Hje-jung (Ryu Hye-jung), izvršni direktor LG divizije Smart Home Business. „U kompaniji LG korisnici su oduvek na prvom mestu, a evolucija našeg ekosistema pametnog doma to jasno pokazuje”.

Hotel Stara planina nesmetano radi

Firma SP RESORT koja upravlja hotelom Stara planina poziva sve goste da uživaju u uslugama koje pružaju kao i u prirodi. Bez obzira na objavu o zakupu nepokretnosti svi ljubitelji planine mogu da rezervišu svoje zimovanje neometano, a u hotelu se i sada održavaju kongresi i skupovi prema planiranom. U prvih 10 meseci postignuti su rekordni rezultati posećenosti od osnivanja do danas. Svih 146 savremenih i udobnih smeštajnih jedinica kao i ostali sadržaji na raspolaganju je gostima kako iz zemlje tako i iz sveta.

Želimo dobrodošlicu svim gostima na Krov Srbije – SP RESORT.

#EVERYTHINGCOUNTS

HUAWEI održao prvu Silent prezentaciju na ovim prostorima

Kompanija Huawei predstavila je nove uređaje koji su deo Huawei ekosistema. Gosti su imali priliku da kroz prvu Silent prezentaciju na ovim prostorima upoznaju četiri nova uređaja – unapređenu verziju Huawei P30 Pro telefona, Huawei Nova 5T pametni telefon, Huawei Watch GT2 pametni sat i prve pametne, bežične slušalice – Huawei FreeBuds 3. Kako svi ovi uređaji poseduju poznati Huawei procesor – Kirin – upravo on ih je i predstavio, a među brojnim gostima našli su se predstavnici medija, poznate ličnosti i influenseri.

Poznata po inovativnosti i konstantnoj težnji ka razvoju i unapređivanju, kompanija Huawei odlučila je da nadmaši dosadašnja očekivanja i postavi novi standard kada je u pitanju prezentacija proizvoda, ali i pokaže zbog čega se upravo ona nalazi među globalnim liderima u svetu tehnologije.

Naime, gosti su celokupnu prezentaciju slušali preko Huawei FreeBuds 3 slušalica, čime su po prvi put gosti jednog ovakvog događaja dobili priliku da direktno testiraju uređaj na samoj premijeri.

Tom prilikom gostima se obratila Danijela Jovanović, marketing direktor kompanije Huawei: “Nadam se da ste uživali u prvoj Silent prezentaciji na našim prostorima, da vam se dopalo ono što ste videli, a pogotovo ono što ste čuli. Mi iz kompanije Huawei trudimo se da uvek idemo korak napred, budemo inovativni, a ujedno i praktični. Upravo je to razlog zbog kojeg radimo na razvoju Huawei ekosistema, a pravi dokaz toga su uređaji koje smo večeras predstavili. Oni su pojedinačno već posebni, ali su zajedno gotovo izuzetni jer će svakodnevnicu naših korisnika učiniti produktivnijom, elegantnijom, kvalitetnijom. Pored odličnih tehničkih karakteristika po kojima je Huawei prepoznat širom sveta, veliku pažnju posvetili smo dizajnu kao bitnoj karakteristici za uređaj od koga se ne odvajamo i koji je na neki način postao merilo dobrog ukusa.”

Kako bi zabava bila zagarantovana, tu je i nekoliko experience zona kojim je kompanija omogućila gostima da iskuse način na koji funkcioniše zajednica uređaja koji čine Huawei ekosistem.

U Silent zoni posetioci su mogli da na jedinstven način testiraju kako zajedno funkcionišu Huawei pametni sat, prve pametne, bežične slušalice i pametni telefon.

Huawei Watch GT2 pametni satovi - dva modela muških i dva modela ženskih, pored brojnih fitnes opcija, nude mogućnost povezivanja sa pametnim slušalicama i slušanja muzike, sa posebnom memorijom odvojenom upravo za čuvanje vaših omiljenih pesama. Zahvaljujući Kirin A1 čipsetu sada možete da povežete Huawei Watch GT2 i Huawei FreeBuds 3 bežične slušalice. Muški model sata može se koristiti i za obavljanje poziva, što je još jedan, dodatni benefit. Ipak, i sat i slušalice funkcionišu savršeno zajedno sa pametnim telefonima. To su gosti mogli i da isprobaju jer se uz satove u Silent zoni našao i Huawei P30 Pro u boji Mystic Blue, koji takođe pokreće Kirin čipset. Uz unapređenja na kameri kao što su SuperNight Selfie opcija – za još bolje noćne selfije, Huawei Vlog AI – za montiranje videa i Super Portrait režim, posetioci su mogli da zabeleže jedinstveni trenutak slušanja omiljenih pesama preko sata u Silent zoni, inspirisanoj silent diskotekama koje su poznate širom sveta.

Glavno mesto u Turbo zoni zauzeo je prvi Huawei flegšip telefon srednjeg cenovnog ranga. Reč je o telefonu Huawei Nova 5T! Nova 5T poseduje premium čipset Kirin 980, koji uz unapređen GPU Turbo 3.0 procesor korisnicima pruža jedinstveno iskustvo igranja igrica na pametnom telefonu i time se izdvaja u odnosu na sve dosadašnje Huawei pametne telefone ove klase. Ono što Nova 5T takođe čini jedinstvenim uređajem u Huawei ekosistemu jeste pet AI kamera. Četiri kamere nalaze se na poleđini, glavna ima 48MP, dok prednja poseduje 32MP za savršene selfije, što su gosti imali priliku i da isprobaju u Selfie spot zoni, odakle se pogled pružao na najlepši deo Beograda – Hram Svetog Save. Na taj način kreirali su nezaboravne uspomene sa prve Silent prezentacije na ovim prostorima.

Štada grupa ulaže 660 miliona dolara u Takedin OTC portfolio u Rusiji/ZND kako bi postala ključni igrač na ovim tržištima brendiranih proizvoda

STADA Arzneimittel AG, zajedno sa svojim zavisnim društvima unutar Grupe, postigla je dogovor o akviziciji portfolija odabranih proizvoda od kompanije Takeda Pharmaceutical Limited, u vrednosti od 660 miliona dolara. Portfolio od oko 20 odabranih OTC proizvoda (proizvodi koji se izdaju bez recepta) i farmaceutskih proizvoda koji se izdaju na recept, na tržištima Rusije, Gruzije, Azerbejdžana, Belorusije, Kazahstana i Uzbekistana, biće predat kompaniji Štada u okviru koje posluje i srpski Hemofarm.

Portfolio uključuje OTC vitamine i dodatke ishrani, kao i odabrane proizvode za terapiju kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, opšte medicine i respiratornih bolesti. U transakciju su uključeni i Cardiomagnyl, vodeći proizvod na ruskom tržištu za prevenciju zgrušavanja krvi, kao i noviji, patentom zaštićen proizvod Nesina, za lečenje dijabetesa tipa II, i Edarbi, blokator receptora angiotezina II za kontrolu krvnog pritiska.

Novom akvizicijom Štada upotpunjuje svoj postojeći portfolio u Rusiji koji uključuje lekove iz 16 od 20 terapeutskih grupa najprodavanijih proizvoda u apotekama. Transakcija će omogućiti Štadi da nastavi da širi svoje poslovanje u oblasti zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u Rusiji i ZND-u. Nakon završetka transakcije predviđene za prvi kvartal 2020. očekuje se i transfer od oko pet stotina vrlo sposobnih zaposlenih iz Takedinog prodajnog i marketinškog tima. Osim toga, Takeda i Štada će zaključiti ugovore o proizvodnji i isporuci na osnovu kojih će Takeda nastaviti da Štadi isporučuje proizvode. Očekuje se da će se akvizicija finansirati novim dužničkim finansiranjem.

Peter Goldšmit, generalni direktor Štada grupe, istakao je da je ovo najveća Štadina akvizicija do sada. „Ovom akvizicijom pozicioniraćemo se kao ključni igrač na velikom i strukturno rastućem tržištu. Takođe, transakcija odražava Štadine ambicije za kontinuirano širenje poslovanja na međunarodnom nivou, kako organsko tako i kroz akvizicije, i postizanje značajnih poslovnih rezultata širom sveta. Brendirani proizvodi kompanije već su dobro zastupljeni u najpopularnijim kategorijama u apotekama na našim ključnim tržištima. Međutim, mi nastavljamo sa širenjem portfolija brendiranih generičkih lekova kako bismo ojačali svoju poziciju u strateškim nišama i razvili nove tržišne segmente”, zaključio je Goldšmit.

Savetnici kompanije Štada u ovoj transakciji uključivali su: Nomura (M&A – spajanje i akvizicija) i Kirkland & Ellis LLP (pravni segment).

Gebrüder Weiss Srbija imenovala novog direktora za Srbiju

Gebrüder Weiss, najstarija transportna i logistička kompanija na svetu, imenovala je Rolanda Raitha za novog direktora u Srbiji. Pored Srbije, on je takođe nadležan i za poslovanje kompanije Gebrüder Weiss Crna Gora, koja ima svog direktora.

Gospodin Raith je već više od 20 godina u ovoj kompaniji i u toku tog perioda zauzimao je nekoliko značajnih pozicija, uključujući i funkciju direktora filijale Gebrüder Weiss Slovenije.

Od dolaska na tržište Srbije, kompanija Gebrüder Weiss uložila je više od 16 miliona evra u logističke terminale, opremu, poslovne zgrade, parking prostor i nekretnine. Danas ovo specijalizovano logističko preduzeće zapošljava oko 250 ljudi na tri lokacije u Srbiji i nudi svojim klijentima kompletan spektar logističkih usluga na logističkom prostoru od 20.000 metara kvadratnih.

Strateški cilj kompanije je da, zajedno sa gospodinom Raithom, nastavi da jača svoju poziciju u Srbiji, ali i tržištima centralne i jugoistočne Evrope gde posluje na više od 90 lokacija.

O kompaniji Gebrüder Weiss

Sa više od 7.100 zaposlenih, 150 lokacija u vlasništvu kompanije i godišnjim prometom od 1,67 milijardi evra (2018), Gebrüder Weiss se ubraja među vodeće evropske transportne i logističke kompanije. Pod krovom Gebrüder Weiss Holding AG sa sedištem u Lauterahu (Austrija) ova kompanija, pored svojih glavnih oblasti poslovanja na polju drumskog, vazdušnog i pomorskog transporta robe, kao i logistike, obuhvata i niz visoko specijalizovanih rešenja za određene delatnosti i ćerke kompanije – među njima i logistički konsalting x|vise, tectraxx (specijalista za visokotehnološke kompanije), dicall (komunikaciona rešenja, istraživanje tržišta, obuka), Rail Cargo (železnički transport) i servis za dostavu paketa Gebrüder Weiss, suvlasnika austrijskog DPD. Ovaj paket usluga omogućava koncernu da brzo i fleksibilno reaguje na potrebe klijenata. Zbog velikog broja ekoloških, ekonomskih i socijalnih mera, ova porodična kompanija, čija istorija seže u prošlost više od 500 godina, smatra se i danas predvodnikom na području održivog privređivanja.

Intesa Sanpaolo usvojila konsolidovane rezultate na dan 30. septembar 2019.

Upravni odbor Intesa Sanpaolo, međunarodne bankarske grupe u okviru koje posluje Banca Intesa, odobrio je konsolidovani prelazni izveštaj zaključno sa 30. septembrom 2019. (°) (6).

Rezultati za prvih devet meseci 2019. pokazuju da je Grupa na dobrom putu da ostvari svoje ciljeve i naglašavaju njenu trajnu podršku državi, uključujući i opredeljenje da postane primer održivosti i društvene i kulturne korporativne odgovornosti.

Rezultati odražavaju održivu profitabilnost Grupe koja je zasnovana na snažnoj kapitalnoj bazi i visokoj likvidnosti, kao i otpornom i dobro diversifikovanom poslovnom modelu.

• Snažna neto dobit:

o1.044 miliona evra u trećem kvartalu 2019. u poređenju sa 1.261 miliona evra u drugom kvartalu 2019.

o3.310 miliona u prvih devet meseci 2019. u poređenju sa 3.012 miliona u prvih devet meseci 2018.

• Bruto dobit porasla je za 8% u odnosu na prvih 9 meseci 2018.

• Operativna marža porasla je 0,9% u odnosu na prvih 9 meseci 2018.

• Operativni troškovi smanjeni su za 2,5% u odnosu na prvih 9 meseci 2018.

• Poboljašnje kvaliteta kredita:

oSmanjenje bruto nenaplativih kredita, postignuto bez dodatnih troškova za akcionare.

§Smanjenje bruto iznosa nenaplativih kredita od oko 20 milijardi evra od decembra 2017. i od oko 33 milijarde evra od septembra 2015. (odnosno, oko 7 milijardi evra i oko 19 milijardi evra, respektivno, ako se izuzme prodaja Intrumu koja je završena u četvrtom kvartalu 2018. i ugovor o prodaji potpisan sa kompanijom Prelios u trećem kvartalu 2019.).

§Smanjenje stanja nenaplativih kredita za 13,3% bruto i 13,9% neto u odnosu na kraj 2018.; odnos nenaplativih kredita prema ukupnim kreditima od 7,6% bruto i 3,6% neto.

oRashodi obezvređenja kredita smanjeni su za 17,7% u odnosu na prvih devet meseci 2018.

oAnualizovan trošak rizika u prvih 9 meseci 2019. smanjen je na 47 baznih poena.

• Solidan osnovni kapital, daleko iznad regulatornih zahteva:

oRacio pokazatelj kapitala CET1 na datum 30. septembar 2019. nakon što se odbije 2.648 miliona evra u dividendama obračunatim u prvih 9 meseci 2019. na nivou od:

§14,2% pro-forma „fully loaded“ (1) (2).

§14% „phased-in“ (**).

oRacio pokazatelj CET1 u EBA/ECB stres testu iz 2018. godine:

§9,7% „fully loaded“ u skladu sa nepovoljnim scenariom za 2020, 10,3% ako se uzmu u obzir povećanja kapitala za plan podsticaja i konverzija udela u štednji, što je finalizovano u 3. kvartalu 2018. i 11,4% ako se računa na pro-forma osnovi (***).

cid:image001.jpg@01D0FC4F.301E6A60je jedna od vodećih bankarskih grupacija evrozone sa tržišnom kapitalizacijom od 38,1 milijarde evra. Intesa Sanpaolo je lider u Italiji u svim segmentima poslovanja (poslovanje sa stanovništvom, poslovanje sa privredom, upravljanje imovinom) i posluje sa 11,8 miliona klijenata putem mreže od oko 3.900 ekspozitura. U segmentu poslovanja sa stanovništvom Grupa je strateški fokusirana na centralnu i istočnu Evropu, bliski Istok i severnu Afriku, gde u 12 zemalja uslužuje 7,2 miliona klijenata putem mreže od oko 1.100 ekspozitura. Zahvaljujući razvijenoj internacionalnoj mreži, Intesa Sanpaolo posluje sa korporativnim klijentima u 25 zemalja, sa akcentom na bliski Istok i severnu Afriku, kao i na zemljama u kojima su italijanske kompanije najaktivnije, poput Sjedinjenih američkih država, Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Sava osiguranje – prijatelj savetovanja u organizaciji UBS

U organizaciji Udruženja banaka Srbije, 31. oktobra i 01. novembra 2019. godine u Vrnjačkoj Banji održano je tradicionalno dvodnevno savetovanje posvećeno poslovanju banaka sa stanovništvom.

Savetovanju je prisustvovalo više od 100 učesnika iz 23 banke koje posluju u Srbiji.

Savetovanje je bilo posvećeno regulatornim izmenama koje su se dogodile u poslednjih godinu dana, ali i savremenim trendovima u razvoju bankarstva koji se pre svega ogledaju u digitalizaciji i primeni najsavremenijih tehnoloških rešenja - od smart telefona pa do primene veštačke inteligencije.

Sava osiguranje je podržalo organizaciju ovog savetovanja, odnosno bilo je Prijatelj savetovanja.

Predsednik Izvršog odbora Sava životnog osiguranja a.d.o. Beograd, Bojan Mijailović, održao je pezentaciju kojom je svim učesnicima ukazao na najnovije trendove u industriji osiguranja, ukratko predstavio Sava Insurance Group i Sava osiguranje u Srbiji i podsetio na sve potencijale i novitete koji postoje u oblasti bankoosiguranja u digitalnom dobu.

Aktiviran besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju

Ministarstvo zdravlja i Fondacija ‘Nije svejedno’ kompanije Nectar danas su zvanično predstavili besplatan nacionalni broj za vantelesnu oplodnju. Besplatan nacionalni broj 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju aktivan je od danas.Putem ovog besplatnog nacionalnog broja svi građani Republike Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima, i sl. moći će svakim radnim danom od 09h ujutru do 20h uveče da se jave i besplatno dobiju podršku kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja “Šansa za roditeljstvo”, ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta, koji zajedno sprovode Ministarstvo i Fondacija Nije svejedno, do kraja godine biće osnovana Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije. Takođe je kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje, a biće obezbeđena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz ove oblasti.

Svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo. Evropska nedelja (NE)plodnosti obeležava se ove godine od 4. do 11. novembra i ima za cilj informisanje građana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope, što ovom projektu daje poseban značaj. Ministarstvo zdravlja ovim projektom obeležava ovogodišnju Nedelju (NE)plodnosti.

Nije svejedno fondacija kompanije Nectar je zajedno sa Ministarstvom zdravlja inicirala projekat podizanja nivoa informisanosti i dostupnosti saveta i iskustava u procesu vantelesne oplodnje jer kao uspešna porodična kompanija iz Srbije želi da se aktivno ukljuci u proces stvaranja uslova za povećanje nataliteta zajedno sa Ministarstvom zdravlja koje je do sada znacajno doprinelo unapredjenju uslova za vantelesnu oplodnju u Srbiji.

GODINA JUBILEJA U ZNAKU VELIKIH POSLOVNIH USPEHA ZA KOMPANIJU DM DROGERIE MARKT

Kompanija dm drogerie markt zaokružila je jubilarnu 15. godinu poslovanja u Srbiji sa zabeleženim rastom od 21,9 odsto i ostvarenim prometom od 13,3 milijarde dinara. Izvanredna 2018/19. poslovna godina predstavlja dodatnu potvrdu uspešnog i odgovornog poslovanja najvećeg drogerijskog lanca u Evropi.

Otvaranjem šest novih drogerija, dm je proširio svoju prodajnu mrežu na 97 objekata u 27 gradova širom Srbije i time povećao broj zaposlenih na 975. Sa ciljem da svojim kupcima omogući još prijatniju kupovinu, kompanija je modernizovala i sedam postojećih prodajnih objekata. U otvaranje novih drogerija i renoviranje postojećih investirano je ukupno 655 miliona dinara.

Grupa dm drogerie markt trenutno posluje u 13 zemalja Evrope, sa mrežom koja broji 3.668 filijala i preko 62.000 zaposlenih, dok je u prethodnoj poslovnoj godini imala rast prometa na 11,2 milijarde evra.

„U poslovnoj 2018/19. godini, ostvarili smo promet od 13,3 milijarde dinara sa rastom od 21,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je potvrda našeg uspešnog poslovanja, ali i posvećenosti društvenoj zajednici i našim kupcima. Na tržištu u Srbiji pozicionirali smo se kao jedna od najuspešnijih kompanija, ali pored ostvarenog profita, nastavljamo da ulažemo u zajednicu u kojoj poslujemo i živimo. Kako je čovek centralna vrednost kompanije dm, i u ovoj godini nastojali smo da opravdamo poverenje naših kupaca, ali i da razvijamo i brinemo o našem najvažnijem resursu – zaposlenima. Pripremajući se za nove investicije i projekte u godini koja nas čeka, nastavljamo da rastemo zajedno“, izjavila je direktorka dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija Alexandra Olivera Korichi.

Sa asortimanom od preko 13.500 proizvoda, dm drogerije važe kao mesto kupovine svega na jednom mestu, od segmenta lepote, prirodne kozmetike, organske hrane, lične higijene, do proizvoda za domaćinstvo i negu beba. Pored toga, dm je jedan od najvećih ponuđača privatne robne marke na tržištu Srbije, sa skoro 4.000 proizvoda. Dobro poznati dm brendovi – Balea, alverde, dmBio, babylove, Denkmit i drugi garantuju identičan kvalitet u svih 13 zemalja u kojima kompanija posluje. dmBio je brend sa najširim asortimanom organske hrane u Srbiji sa preko 350 proizvoda. Daljim unapređenjem ponude korejske kozmetike, značajno je obogaćen segment za negu i lepotu, a u asortiman nege za muškarce stigao je vrhunski brend premijum kvaliteta – SEINZ, koji, pored atraktivnog dizajna, odlikuje pakovanje proizvedeno u skladu sa principima održivog razvoja. Godinama unazad drogerijski lanac dm opredeljuje se za trajnu poslovnu orijentaciju koja ima za cilj da približi savesno konzumiranje proizvoda i održivost u pogledu asortimana. Kompanija u ponudi ima preko 1.000 proizvoda koji predstavljaju odgovarajuće ekološke alternative proizvodima koje svakodnevno upotrebljavamo, poput organski uzgojenih namirnica, prirodne kozmetike i proizvoda koji ispunjavaju visoke ekološke standarde.

Online anketu o zadovoljstvu kupaca, koju dm sprovodi svake godine, popunilo je preko 11.000 ispitanika. Veliki broj ispitanika je najvišu ocenu dalo asortimanskoj ponudi kompanije dm, a čak 94 odsto bi preporučilo dm svojim poznanicima i prijateljima.

Nižući uspešne poslovne rezultate, kompanija nastoji da na svakom koraku ulaže u zajednicu u kojoj posluje, te je u protekloj poslovnoj godini kroz različite humanitarne projekte donirala preko 5 miliona dinara u novcu i robi. U jubilarnoj 15. godini poslovanja u Srbiji, dm drogerie markt realizovao je i veliki broj projekata koji imaju za cilj da pruže podršku društvenoj zajednici, na šta je kompanija naročito ponosna. U nastojanju da doprinese razvoju domaćeg tržišta, kompanija je, kroz projekat dm inkubator, a uz podršku partnera USAID, RAS, Serbia Organica i Fakulteta primenjenih umetnosti, omogućila da 18 malih i srednjih proizvođača iz Srbije na najbolji mogući način razviju i predstave 57 novih jedinstvenih proizvoda iz segmenta hrane i asortimana za negu i lepotu. Potvrda za uspešnost ovog projekta je Nacionalna nagrada Privredne komore Srbije za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“. Još jedno priznanje poslovanju kompanije jeste nagrada Privredne komore Srbije „Beogradski pobednik“ za ostvarene rezultate privređivanja.

Ova poslovna godina kompanije protekla je u znaku održivosti, te je dm zajedno sa Adria Media Grupom i partnerima, pokrenuo društveno odgovorni projekat Zasadi drvo, najveću akciju pošumljavanja u Srbiji, za koju je izdvojeno preko 50.000 sadnica i kojoj se mogu priključiti svi zainteresovani građani. Zarad očuvanja životne sredine, kompanija dm drogerie markt je 14. oktobra, na samom početku nove 2019/20. poslovne godine, u potpunosti povukla plastične kese iz prodaje, a svojim kupcima nastaviće da nudi ekološke alternative i doživotnu garanciju na dm pamučnu trajnu torbu.

Kroz inicijativu „Čepom do osmeha“, koju kompanija dm Srbija u saradnji sa Garnierom podržava od maja 2017. godine, prikupljeno je više od 43 tone čepova čijom reciklažom je omogućena kupovina ortopedskih pomagala deci sa smetnjama u razvoju, te su im na taj način olakšane svakodnevne aktivnosti.

Na polju ljudskih resursa, kompanija dm drogerie markt se i ove godine pokazala kao vrlo poželjan poslodavac koji svojim zaposlenima obezbeđuje snažnu podršku, tržišno atraktivne zarade i mnoštvo dodatnih benefita – dve dodatne zarade u toku godine, besplatne sistematske preglede, kao i besplatne kurseve nemačkog jezika. Povodom 15 godina postojanja kompanije u Srbiji, svakom zaposlenom je isplaćen dodatni jubilarni honorar srazmerno visini njegovog radnog staža u dm-u. U ovoj poslovnoj godini zadržan je i kontinuitet u sprovođenju projekta „Ambasadori zdravlja“ za zaposlene u filijalama i Distributivnom centru, sa ciljem očuvanja i zaštite kičmenog stuba prilikom obavljanja fizički zahtevnog posla, kao i pružanja podrške i savetovanja o vođenju zdravog života. Prvi put ove godine održan je Porodični dan, kada je preko 900 zaposlenih sa članovima svoje porodice uživalo u bogatom programu i sadržajima, družilo se i jačalo timski duh.

Implementacija dualnog obrazovanja je proces koji kompanija dm aktivno razvija od 2016. godine zajedno sa drugim kompanijama učesnicima projekta, Privrednom komorom Srbije i trgovačkim školama širom zemlje. Uvođenjem dualnog obrazovanja i u sektor logistike, dm se profilisao kao jedna od kompanija koje su projekat proširile na više od jednog sektora. Iz dm-a sa ponosom ističu da su zaposlili prve učenike koji su školovani po modelu dualnog obrazovanja.

Kao kompanija koja aktivno ulaže u ljudske resurse i nastoji da kupcima pruži što bolji doživljaj kupovine, dm je svim svojim zaposlenima u filijalama obezbedio smart telefone koji su unapredili svakodnevni rad i proces savetovanja kupaca.

Vodeći se principom čovek, kao centar svih aktivnosti i osnova poslovanja – kompanija dm nastaviće da razvija potencijale svojih zaposlenih, kao i da neguje stečeno poverenje svojih kupaca, uz aktivno učešće u životu zajednice u kojoj posluje.

LG I QUALCOMM UDRUŽUJU SNAGE KAKO BI UNAPREDILI KORISNIČKO ISKUSTVO U VOZILIMA

Buduća automobilska platforma za infotainment temelji se na kombinovanoj sinergiji platforme webOS Auto i treće generacije platforme Snapdragon Automotive Development

Kompanije LG Electronics (LG) i Qualcomm Technologies Inc. (podružnica kompanije Qualcomm Incorporated) najavile su plan o zajedničkoj saradnji na daljem razvoju platforme webOS Auto, LG-jevog povezanog infotainment sistema u vozilima. Koristeći kombinovane snage platformi webOS Auto i Qualcomm® Snapdragon™ Automotive Development Platform (ADP), kompanije nastoje da stvore i unaprede praktičnije iskustvo u automobilu i za vozače i za putnike.

LG-jevu webOS Auto platformu pokreće Linux operativni sistem koji koristi LG-jevu ekspertizu u infotainmentu vozila za sledeću generaciju povezanih automobila. Kompanija LG nedavno je najavila webOS Open Source Edition 2.0 koji omogućava programerima da iskuse neke od inovativnih karakteristika koje će biti inkorporirane u webOS Auto. Otvoreni kod, pripadajući alati i vodiči dostupni su za preuzimanje na linku – http://webosose.org.

Snapdragon ADP odlikuje se vodećim industrijskim infotainment tehnologijama koje su podržane mogućnostima veštačke inteligencije (AI), naprednom grafikom za konfiguracije sa višestrukim displejima visoke rezolucije i ultra HD media streamingom. Snapdragon ADP dizajniran je tako da pruži sveobuhvatno hardversko i softversko okruženje za brzi razvoj energetski efikasnih automobilskih platformi visokih performansi za kokpit, uključujući i displeje za zabavu na prednjim i zadnjim sedištima (RSE).

Osim rada na razvoju i komercijalizaciji naprednije webOS Auto platforme, LG i Qualcomm će sarađivati na referentnoj platformi koju će LG predstaviti u januaru na CES 2020.

Veoma cenimo ovu saradnju sa kompanijom Qualcomm koja proširuje ekosistem platforme webOS Auto, a uz najnovija rešenja Qualcomma za 5G mrežu i multimediju, korisnici će biti u mogućnosti da iskuse istu zabavu kod kuće i u povezanim automobilima“, rekao je dr I.P. Park, predsednik i glavni tehnološki direktor kompanije LG Electronics. „Zajedno, webOS i Snapdragon ADP će omogućiti visoko efikasnu, sveobuhvatnu hardversku i softversku platformu za buduće infotainment sisteme u vozilima”.

Saradnja kompanija LG i Qualcomm Technologies temelji se na dugogodišnjem uspešnom odnosu, kreirajući sjajan sinergijski učinak u automobilskom softveru nove generacije“, rekao je Džim Keti (Jim Cathey), stariji potpredsednik i predsednik globalnog poslovanja u Qualcomm Technologies, Inc. „Uvereni smo da će naša zajednička iskustva i stručnost u razvoju automobilskih tehnologija pomoći u pružanju najboljeg korisničkog iskustva sledeće generacije.

Oni se vraćaju! McDonald’s predstavlja ograničenu seriju obroka Surprise Happy Meal sa legendarnim igračkama koje nas vraćaju u prethodnih 40 godina

Zaputite se u vama najbliži McDonald’s restoran od 7. novembra kako biste saznali koje će igračke biti vaše

Kako bi proslavili 40-godišnjicu prvog obroka Happy Meal, McDonald’s je pripremio ograničenu seriju obroka Surprise Happy Meal, sa nekim od najpopularnijih Happy Meal igračaka iz prethodne četiri decenije. Surprise Happy Meal biće dostupan u više od 90 zemalja širom sveta tokom ograničenog perioda u McDonald’s restoranima koji učestvuju počevši od ovog četvrtka, 7. novembra pa dok traju zalihe.

Happy Meal sadrži omiljene igračke širom sveta. Sledeći videopokazuje igračke kroz vreme i uzbuđenje korisnika svuda u svetu.

Porodice širom sveta će moći da sakupe kolekciju od 15 legendarnih igračaka u Surprise Happy Meal, a to su:

·Cowboy McNugget (McDonald’s): 1988

·Fireman McNugget (McDonald’s): 1988

·Mail Carrier McNugget (McDonald’s): 1988

·Hamburger Changeable (McDonald’s): 1989

·Grimace (McDonald’s): 1990

·Dino Happy Meal Box Changeable (McDonald’s): 1991

·McDonald’s Hot Wheels Thunderbird (Mattel): 1993

·Hamburglar (McDonald’s): 1995

·Power Rangers (Hasbro): 1995

·Space Jam Bugs Bunny (Warner Brothers): 1996

·Patti the Platypus (Ty Beanie Baby): 1997

·Tamagotchi (Bandai): 1998

·My Little Pony (Hasbro): 1998

·Furby (Hasbro): 1999

·Hello Kitty (Sanrio): 2013

„Od kad je Happy Meal uveden u meni, on je veoma brzo postao sinonim za naš brend“, rekao je Stiv Isterbruk (Steve Easterbrook), generalni direktor kompanije McDonald’s. „Danas ova legendarna crvena kutija stvara dugotrajne uspomene za milijarde porodica godišnje širom sveta.“

Prvi put predstavljen kao Circus Wagon Happy Meal u junu 1979. u SAD. Rane verzije obroka Happy Meal imale su dekorativnu kutiju sa raznim igračkama kao što je čigra i gumice sa McDonaldland likovima. Happy Meal je postao deo ponude u 38.000 restorana u više od 100 zemalja širom Zemljine kugle – uz legendarnu igračku i dalje kao osnovu koja predstavlja simbol iznenađenja, razigranosti i zabave.

„Roditelji nam govore kako se rado sećaju svojih omiljenih igračaka“, rekao je Kolin Mičel (Colin Mitchell), stariji potpredsednik kompanije McDonald’s u sektoru globalnog marketinga. „Dakle, zajedničko otvaranje obroka Surprise Happy Meal stvara pravi trenutak povezivanja sa njihovom decom. Nadamo se da su ove igračke nešto što će rado čuvati i sećati ih se.“

Pored stvaranja zabavnih trenutaka, Happy Meal je veoma voljen zbog pružanja ukusne i omiljene hrane kao što su Chicken McNuggets i hamburgeri. Tokom godina mnogi novi, uravnoteženi izbori dodavani su obroku Happy Meal. Globalno, McDonald’s je poslužio više od 6,4 milijarde voća, povrća, mlečnih proizvoda sa malo masnoće i vode kao opcija u obrocima Happy Meal od 2013, a njegova posvećenost evoluirala je u globalne Happy Meal ciljeve najavljene u 2018.

Kroz ovaj globalni događaj Surprise Happy Meal, fanovi svih uzrasta pozivaju se da se pridruže zabavi i otkriju koji ih stari ili novi favoriti čekaju.

Jedinstvena izložba akvarela u BW Experience

Lepršavi tonovi popularne likovne tehnike biće predstavljeni u okviru internacionalne manifestacije FabrianoInAcquarello

Više od 70 jedinstvenih akvarela likovnih umetnika iz deset zemalja sveta biće prikazano na izložbi Neocolonia ADA-Beograd FabrianoInAcquarello, koja će biti otvorena u četvrtak, 31. oktobra, u 20 časova u BW Experience (Galerija Progres, Knez Mihailova 27). Kreativna dela 41 umetnika i vrhunski dometi tehnike vodenom bojom biće predstavljeni kroz inovativne materijale i dimenzije, različite pristupe u slikanju i teme, koje su odabrali sprski predstavnici ovog umetničkog pravca –Peđa Aćimović i Dragana Pajković Dodig, a u saradnji sa galerijom „Štab“.

Prethodne dve godine, poetičan karakter akvarela prikazivan je na više jednodnevnih kolonija na Adi Ciganliji u Beogradu, u okviru manifestacije Neocolonia ADA-Beograd FabrianoInAcquarello, gde umetnici različitih generacija slikaju i razmenjuju iskustva. Na izložbama pod istim nazivom, svake godine se prikazuju radovi iz Srbije, Međunarodna selekcija, kao i dela koja su nastala na kolonijama, pa je ovog puta mesto održavanja izložbe upravo galerijski prostor BW Experience.

Izložba je deo SimpozijumaFabrianoInAcquarello, koji se od 2010. godine organizuje u italijanskom gradu Fabriano, a koji je prerastao u internacionalnu manifestaciju i predstavlja središte međunarodne pažnje akvarela kao slikarskog stila. Tim Srbije na Simpozijumu učestvuje od 2015. godine, a od prošle godine Peđa Aćimović je lider i selektor Internacionalnog tima, dok je Dragana Pajković Dodig lider tima Srbije.

Izloženi radovi u BW Experience biće dostupni posetiocima do 7. novembra. Dođite i uživajte u prozračnim tonovima akvarela!

Kompanija dm drogerie markt proslavila lepotu promene jedinstvenim događajem u okviru kampanje „Days of beauty“

Događajem koji je sinoć organizovan u Beogradu, dm drogerie markt krunisao je inspirativnu kampanju Days of beauty“. Kompanija je imala za cilj da kroz ključne poruke ove jedinstvene kampanje pokuša da osnaži ono najbolje u svakom pojedincu i time ukaže na to da promena otvara veliki prostor za napredak i razvoj u svim oblastima u kojima želimo da se menjamo, usavršavamo, budemo drugačiji i bolji.

„Kompanija dm prepoznala je stalnu mogućnost promene kao jednu od najinspirativnijih ljudskih osobina. Vodeći se sloganom aktuelne kampanje Promena je u meni“ želeli smo da motivišemo druge i iniciramo promene koje im pomažu da iskoriste pun potencijal u svim oblastima u kojima žele da napreduju. Nadamo se da smo tokom ovog događaja uspeli, makar na trenutak, da izazovemo ljude da, za početak, prepoznaju željenu promenu u sebi i da im pokažemo da će naša kompanija, kao i uvek, svakome biti partner na tom putu“ izjavila je Svetlana Jovanović Mitić, marketing menadžerka kompanije dm.

Tokom ovog događaja damama je data mogućnost da izaberu jedan od snažnih epiteta, kao što su trendi, senzualna, prirodna, odvažna, jedinstvena, neustrašiva i slobodna, i da, uz podršku nekih od najvećih brendova šminke, proslave promenu i autentičnost. Pored brenda kompanije dm - trend it up, najvažniji partneri na tom putu promene bili su L’Oreal, Max Factor, Maybelline, Aura, Rimmel i wet n wild.

Veliki broj zvanica, među kojima su bili Lena Kovačević, Sara Jovanović, Andrija Kuzmanović, Ivana Maksimović, kao i neke od najpoznatijih dama sa društvenih mreža poput Ive Čuljak, Ene Čubrilo, Tamare Ćosić, Jelene Nikolić, Tatjane Jovanović, Dejane Erić i Lee Davogić, imao je priliku da uživa u zanimljivom programu i aktivacijama, dobroj muzici i sjajnoj atmosferi i da zajedno sa kompanijom dm drogerie markt proslavi lepotu promene.

„Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije“

Povodom donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita i u susret Svetskom danu štednje, u sredu 30. oktobra 2019. godine u Narodnoj banci Srbije održan je okrugli sto pod nazivom „Značaj sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema Srbije“.

Okrugli sto organizovali su Agencija za osiguranje depozita, Beogradska bankarska akademija i Udruženje banka Srbije uz podršku Narodne banke Srbije.

U ime domaćina skupa, Narodne banke Srbije, učesnicima se obratila viceguverner Dragana Stanić, a uvodnu reč dali su emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita i predsednik Beogradske bankarske akademije, Vladimir Šarić, predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita, i Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

U diskusiji su učestvovali predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Komisije za hartije od vrednosti, Udruženja banaka i poslovnih banaka, kao i istaknuti stručnjaci i naučnici iz oblasti finansija. O iskustvima u svojim jurisdikcijama govorili su i visoki predstavnici agencija za osiguranje depozita Ruske Federacije, Italije i Hrvatske.

Učesnici su govorili o efektima izmena i dopuna Zakona o osiguranju depozita na stabilnost finansijskog sistema i na poslovanje banaka, uporednoj praksi i iskustvima vezanim za unapređenje drugih sistema osiguranja depozita, kao i procesu nastajanja Evropskog sistema osiguranja depozita (EDIS).

Viceguverner Dragana Stanić u svom obraćanju naglasila je da su zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnosti koja traje punih sedam godina danas depoziti u bankama daleko sigurniji, a moć države da ih dodatno zaštiti – još veća. Permanentnom rastu štednje doprinosi stalan i evidentan napredak na makroekonomskom planu, pozitivni trendovi na tržištu rada, stabilna i niska inflacija koja se već šest godina uzastopno kreće u proseku oko 2%, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i stabilan i zdrav bankarski sektor koji uliva dodatnu sigurnost građanima da su njihova sredstva u domaćim bankama bezbedna. Viceguverner je posebno istakla da je zahvaljujući čvrstim temeljima koje je postavila guverner dr Jorgovanka Tabaković i Narodna banka Srbije omogućen rekordan rast dinarske štednje u 2018. i prvih devet meseci 2019. godine i, u susret svetskom danu štednje, podsetila da sve analize Narodne banke Srbije pokazuju da je dinarska štednja i u kratkom i u dugom roku isplativija od devizne štednje.

Profesor dr Hasan Hanić naveo je u uvodnoj reči da osiguranje depozita, koje predstavlja osnovnu delatnost Agencije, značajno doprinosi jačanju poverenja, a time i stabilnosti bankarskog sektora u celini. „Zahvaljujući visokom stepenu poverenja u bankarski sistem Srbije štednja građana neprekidno raste, uprkos tome što se kamatne stope iz godine u godinu smanjuju. Takođe, zahvaljujući poverenju u bankarski sistem i u stabilnost nacionalne valute stepen dinarizacije privrede naše zamlje je u stalnom porastu.“

Vladimir Šarić podsetio je da sistem osiguranja depozita štiti najranjivije kategorije deponenata i značajno doprinosi očuvanju finansijske stabilnosti u zemlji i naglasio da je, upravo u uslovima finansijske stabilnosti, izmenjen zakonski okvir koji uređuje domaći sistem osiguranja depozita čime se sistem dodatno unapređuje i usaglašava sa pravnim tekovinama Evropske unije i međunarodnim standardima.

„Izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita biće postignuti sledeći ciljevi: smanjenje nivoa rizika u poslovanju banaka zahvaljujući uvođenju mogućnosti obračuna i naplate premije od banaka na osnovu utvrđenog nivoa rizika u poslovanju svake pojedinačne banke; pravedniji pristup obračunu premije osiguranja depozita zbog izmene osnovice za obračun; unapređenje položaja i zaštite deponenata naročito u postupku spajanja i pripajanja banaka na tržištu, što ujedno jača poverenje deponenata i javnosti u bankarski sistem; veća održivost finansiranja Fonda za osiguranje depozita zahvaljujući povećanju ciljnog iznosa Fonda i povećanje delotvornosti sistema osiguranja depozita kroz usklađivanje sa najboljom međunarodnom praksom“, naveo je Vladimir Šarić.

Vladimir Vasić je istakao da sistem osiguranja depozita sasvim izvesno pozitivno utiče na jačanje poverenja javnosti u bankarski sektor,na sprečavanje i ublažavanje efekata nastupanja eventualnih neželjenih situacija na nivou pojedinačne banke, ali i bankarskog sistema i da doprinosi rastu štednje u bankarskom sistemu.

“Dalje unapređenje finansijske stabilnosti kroz usvojene izmene Zakona o osiguranju depozita vidimo pre svega u dva instituta koji se ovim izmenama uvode u sistem osiguranja depozita, a to su: obračun premije osiguranja depozita i na osnovnu stepena rizika poslovanja banke i definisanje osnovice za obračun premije na nivo visine osiguranih iznosa“ naglasio je Vasić.

MAKE ROOM FOR A NEW BLOOM

Dodeljene nagrade #kaktus2019!

Marketing mreža nagradila je sinoć organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnije i najprofesionalnije pojedinačne i integrisane kampanje na petom, jubilarnom, festivalu integrisanih komunikacija KAKTUS 2019. Za nagrade ove godine konkurisalo je čak 183 projekta, što je rast od 38,64% u odnosu na prošlu godinu.

Kampanja „Mame, dobro došle na svet“, koju je osmislila i realizovala agencija Leo Burnett za klijenta Vip Mobile, proglašena je Integrisanom kampanjom godine – Grand Prix. Ova kampanja osvojila je nagrade i u kategorijama Pojedinačni radovi – TV i Brand awarness integrisana kampanja. Agencija Leo Burnett osvojila je nagradu i u kategoriji Interne komunikacije za kampanju “Nesebična knjiga” za klijenta Vip Mobile.

Agencija McCann Beograd, sa 13 finalista i četiri dobitnika, proglašena je Agencijom godine. Ova agencija osvojila je nagrade i u kategorijama Pojedinačni radovi – Print i Cross media integrisana kampanja za projekat “Ne odričem se”, u kategoriji Mobile za kampanju fARytale Journey za klijenta The Coca-Cola Company i Digitalna integrisana kampanja za #StayClean i Exit Fondaciju.

Sa pet dobitnika i devet finalista, Vip Mobile proglašen je treću godinu za redom Oglašivačem godine.

Agencija Ovation BBDO osvojila je dve nagrade za kampanju “Lavovske priče” za klijenta Carlsberg Srbija, u kategorijama Pojedinačni radovi – Video i Content marketing, kao i nagradu za kampanju “Visa Srbija Contactless ft Beer Fest”.

Agencija New Moment New Ideas Company nagrađena je u kategorijama Pojedinačni radovi – Radio za kampanju “My Voice Is Me - Soldier" i u kategoriji Influencer marketing za kampanju “Call of beauty”.

Agencija SIVO osvojila je dve nagrade u kategorijama Social media za kampanju Snickers Blam Challenge i u kategoriji Outdoor za kampanju “Ko je rek'o da je IKEA daleko”.

Fullhouse Ogilvy krunisan je sa dva priznanja i to u kategorijama Media i EXECUTION – Dizajn za projekat Intarifa, a za klijenta Vip Mobile.

Beogradska filharmonija nagrađena je u kategoriji Odnosi s javnošću za kampanju Filharmonijski koncerti za bebe, dok je Hemofarm Fondacija osvojila priznanje u kategoriji Društveno odgovorna integrisana kampanja za “I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju.”

M2Communications nagrađen je u kategoriji Event za Coca-Cola HBC Kick-Off & Annual Party 2019. Saatchi & Saatchi Belgrade dobio je nagradu za Direktni marketing za kampanju #čekiraj, klijent AVON, dok je produkcijska kuća Tuna Fish Studio ponela KAKTUS nagradu za kampanju mts BOX, a u kategoriji EXECUTION Produkcija.

Nagrada za najbolju Profitnu integrisanu kampanju pripala je agenciji Communis DDB za projekat Air Srbija - Svaki put po tvojoj meri. Projekat “Potraga za Munchonautom” agencije Popular Communications osvojila je priznanje u kategoriji Inovativna integrisana kampanja, dok je dobitnik u kategoriji Integrisana kampanja kreirana za drugo tržište “Nikšićko IPA kampanja” koju je realizovala agencija LUNA\TBWA Beograd za klijenta Apatinsku pivaru. Najbolja Adaptirana međunarodna kampanja je Tuborg Open koju je realizovala agencija Executive Group.

„Veliko interesovanje agencija i kompanija da se uključe i prijave svoje najbolje projekte iz prethodnog perioda, samo je još jedan dokaz kredibiliteta i ugleda festivala KAKTUS. Znatno veći broj prijava u odnosu na sve prethodne godine, dokaz je i da kao tržište i struka rastemo i razvijamo se. Veoma mi je drago što su agencije i kompanije prepoznale kvalitet festivala i ukazale nam poverenje. Još jednom čestitamo svim dobitnicima i finalistima“, rekla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i CEO, Marketing mreže.

Hemofarm predstavio Izveštaj o održivom razvoju za 2018.

ODRŽIVI RAZVOJ JE STVARANJE BOLJEG SVETA

Vršac, 30. oktobar 2019. – „Pokrenimo talas održivih vrednosti“ poziv je koji je čitavom društvu svojim sedmim po redu Izveštajem o održivom razvoju uputila kompanija Hemofarm na manifestaciji u Vršcu u kojoj su u nizu kreativnih radionica učestvovali njihovi zaposleni, poslovni partneri, žene i deca iz društveno osetljivih grupa okupljenih u programu „Obučeni za uspeh“ i osnovci iz vršačke škole „Ogla Petrov Radišić“.

Pretvarajući kreativnim radom polovne automobilske gume u mobilijar, šarenu opremu i ukrase, svi oni su pokazali da i guma ne mora da postane nepotrebni otpad, već može da dobije novi život.

Papir od prerađenih automobilskih guma i odevne kože poslužio je kompaniji Hemofarm da baš na njemu odštampa svoj novi Izveštaj o održivom razvoju i na taj način dodatno ukaže da su reciklaža, ponovna upotreba sirovina i cirkularna ekonomija mogući uvek kada postoji spremnost, volja i kreativnost.

Direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger istakao je da za predstavljanje novog Izveštaja o održivom razvoju nije slučajno izabran baš proizvodni kompleks u Vršcu, jer je upravo tu pre 60 godina i počela i danas se kreira priča o uspehu ovog najvećeg domaćeg proizvođača lekova i regionalnog farmaceutskog lidera.

„Mi smo veoma ponosni da predstavljamo ne samo farmaceutskog i poslovnog, već i lidera održivog razvoja“ rekao je Zeliger i objasnio da to znači da Hemofarm delom dokazuje da su uz ekonomske rezultate, važni i svi drugi uspesi koji vode kvalitetnijem životnom okruženju i humanijem društvu.

U 2018. godini lekovi sa znakom Hemofarma bili su dostupni na tri kontinenta u 34 države, oboren je novi rekord proizvodnjom 5,5 milijardi tableta, kapsula i drugih formi odnosno 245 miliona pakovanja gotovih proizvoda, uz istovremeno dodatno smanjenje zagađenja i upotrebe vode i struje. Tokom prošle godine skoro 200 miliona pakovanja za Hemofarmove proizvode napravljeno je od recikliranog kartona, što znači da je „održivo pakovanje“ obezbeđeno za više od 80 odsto proizvoda. Na taj način ponovo je sačuvano više od 17.000 stabala.

Istovremeno Hemofarm je nastavio da ulaže u svoje proizvodne kapacitete ali i u svoje zaposlene čiji broj je porastao za sedam odsto, pričemu žene i dalje čine većinu od 53 odsto i u ukupnom broju zaposlenih i u rukovodstvu.

Da održivi razvoj nije samo ekologija, već I briga za boljitak čitave zajednice, istakla je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija u Hemofarmu, naglašavajući da je upravo zato ova kompanija kroz rad svoje Fondacije samo u prošloj godini realizovala više od 90 pojedinačnih aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje kvaliteta zdravlja i života ljudi. Edukativne i humanitarne akcije bile su usmerene na podizanje svesti građana o važnosti preventivnih pregleda, donorstva organa i transplantacije, ali i na sticanje novih znanja lekara, najboljih studenata i đaka.

“Nagrada za izuzetnost koju od prošle godine dodeljujemo pokazuje za koje se vrednosti zalažemo“ istakla je Sanda Savić izražavajući uverenje da će u periodu pred nama i broj onih koji kreiraju sadašnjost koja obezbeđuje budućnost i tako neguju održivi razvoj, biti sve veći.

NAJVAŽNIJA DOSTIGNUĆA ODRŽIVOG POSLOVANJA HEMOFARMA U 2018.

U 2018. godini, portfolio Hemofarma je dodatno porastao obuhvativši čak 415 proizvoda različitih formi i doza. Kompanija je zadržala poziciju najvećeg srpskog izvoznika lekova - udeo u izvozu lekova iz Srbije veći je od 70 odsto, dok 60 odsto svoje godišnje proizvodnje Hemofarm izvozi na druga tržišta. U 2018. ostvaren je i rast prihoda od prodaje za 14 odsto u odnosu na 2017.

Obrazovanje zaposlenih takođe je važna tema za Hemofarm: samo u 2018. zaposleni u kompaniji pohađali su više od 4.300 internih i eksternih obuka i edukacija.

Iako teži da iz godine u godinu unapredi proizvodnju i prodaju, Hemofarm uvek ima za cilj da bude odgovoran, a uštede su jedan od rezultata tog procesa:

·Upotrebom recikliranog kartona za proizvodnju kutijica u koje je upakovano više od 80 odsto Hemofarmovih proizvoda, kompanija je samo tokom prošle godine sačuvala od 17.000 stabala uz uštedu električne energije koju bi inače potrošili za 44 dana i vode za oko 37 dana rada Hemofarma.

·U odnosu na prethodnu, tokom 2018. godine za 26,8 odsto smanjena je i upotreba „ozon-friendly“ freona koji se koristi u rashladnoj tehnici. Takođe, iako je proizvodnja bila rekordna, u odnosu na 2017. smanjena je i upotreba vode za čitavih 8,5 odsto, dok je potrošnja električne energije bila manja za 3,6 odsto i gasa za 5,5 odsto.

·Uprkos porastu proizvodnje, u 2018. Hemofarm je generisao manje otpada i to za 4,6 odsto manje opasnog i za 1,5 odsto neopasnog otpada u odnosu na godinu pre toga.

Hemofarm posebnu pažnju posvećuje lokalnim dobavljačima iz Srbije, pružajući im jednake šanse. Ova kompanija konstantno nastoji da poveća udeo lokalnih dobavljača i na taj način osnažuje domaću privredu. Tokom prošle godine zabeležen je rast zastupljenosti domaćih dobavljača u segmentu usluga i on iznosi čak 94 odsto.

Jedna od dimenzija odgovornog poslovanja Hemofarma je i njegova fondacija koja je upravo 2018. obeležila 25 godina uspešnog rada tokom kojih je realizovala 2.000 aktivnosti u vrednosti od 12 miliona evra. Samo tokom prošle godine, Hemofarm fondacija realizovala je 86 aktivnosti u vrednosti oko pola miliona evra koje su bile usmerene na unapređenje zdravlja pojedinca, podršku zdravstvenom sistemu Srbije i podizanje kvaliteta života uopšte. Jedna od najvažnijih aktivnosti bila je nagrađivana kampanja „Ne dozvoli da pukne“ koju je Fondacija pokrenula u cilju podizanja zdravstvene kulture i podsticanja ljudi na redovne kontrole krvnog pritiska.

Finansijski rezultati kompanije LG za treći kvartal 2019. Godine

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate za treći kvartal 2019. godine, koji je najuspešniji u istoriji kompanije za period od jula do septembra. Ostvarena je globalna prodaja u iznosu od 15,7 biliona vona (13,15 milijardi američkih dolara) i poslovni profit od 781,4 milijardi vona (654,4 miliona dolara). U poređenju sa istim periodom prošle godine, prodaja je porasla za 1,8 odsto, dok je operativni profit viši za 4,4 odsto. Profitabilnost je nastala porastom prodaje kućnih aparata, proizvoda za kućnu zabavu i snažnim poslovnim rešenjima.

·Kompanija LG Home Appliance & Air Solution zabeležila je prihod u iznosu od 5,33 biliona vona (4,46 milijardi dolara) u trećem kvartalu, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Do povećanja je došlo zahvaljujući odličnoj prodaji u Severnoj Americi, Evropi, Aziji i Bliskom Istoku. Operativni prihod od 428,9 milijardi vona (359,2 miliona dolara) veći je za 3,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a zabeležen je zahvaljujući povećanoj prodaji, efektivnom smanjenju troškova i nižoj ceni sirovih materijala.

·Kompanija LG Home Entertainmentostvarila je prihod od 3,87 biliona vona (3,24 milijardi dolara), što predstavlja povećanje od 3,5 odsto u odnosu na prošlu godinu usled jake prodaje u Latinskoj Americi i Bliskom Istoku. Uprkos tome što je poslovni profit od 318 milijardi vona (266,3 milijardi dolara) u blagom padu u poređenju sa istim periodom prošle godine, snažna prodaja premijum proizvoda, kao što su OLED televizori, rezultovala je zdravom kvartalnom operativnom maržom od 8,2 odsto.

·Kompanija LG Mobile Communicationszabeležila je prodaju od 1,52 biliona vona (1,27 milijardi dolara). U poređenju sa prethodnim kvartalom, operativni gubitak se značajno smanjio na 161,2 milijarde vona (135 miliona dolara) zahvaljujući efikasnosti proizvodnje i smanjenju troškova.

·Kompanija LG Vehicle Components Solutionsostvarila je kvartalni prihod od 1,34 biliona vona (1,12 milijardi dolara), što je povećanje od 14 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

·Kompanija LG Business Solutions je u trećem kvartalu ostvarila prodaju od 698,7 milijardi vona (585,2 miliona dolara), što je povećanje od 21,2 odsto u odnosu na isti period 2018. godine, Razlog tome je povećana prodaja informacionih displeja i solarnih modula na ključnim tržištima.

Atlantic i PharmaS potpisali kupoprodaju Dietpharma

Atlantic Grupa nastavlja strategiju dezinvestiranja non-core delatnosti i fokusa na glavne kategorije i brendove i ciljanu internacionalizaciju portfolija

Atlantic Grupa i PharmaS Grupa potpisale su ugovor o kupoprodaji kompanije Fidifarm, u čijem je vlasništvu vodeći hrvatski brend dodataka ishrani Dietpharm. Pharmas će, osim celokupnog portfolija i zaposlenih Fidifarma, preuzeti i Multivitu, regionalni brend dodataka u ishrani u vlasništvu Atlantic Grupe, čiji je proizvod Multivita vitamin C lider u segmentu vitamina C u šumećoj formi na ruskom tržištu. Fidifarm je u 2018. godini ostvario prihod od prodaje u visini od 9.4 miliona evra, dok je Multivita u istom periodu prihodovala oko četiri miliona evra. Zaključenje transakcije očekuje se krajem godine.

„Atlantic Grupa prodajom Fidifarma nastavlja sa strategijom dezinvestiranja non-core segmenata poslovanja. Reč je o uspešnoj kompaniji sa kvalitetnim brendovima, koji sa dodatnim fokusom imaju još veći potencijal rasta. U Pharmasu smo našli partnera koji prepoznaje vrednost brenda Dietpharm, ali i ljudi koji iza njega stoje, kao i prostor za dodatni razvoj poslovanja, što nas čini izuzetno zadovoljnim ovom transakcijom. Atlantic Grupa nastavlja sa fokusom na razvoj svojih ključnih kategorija, s potrošačem u središtu svih poslovnih aktivnosti“, istakla je potpredsednica Atlantic Grupe za Poslovni razvoj i strategiju Lada Tedeschi Fiorio.

„Izuzetno nam je drago što će se uspešnoj priči razvoja PharmaS-a pridružiti i brendovi Dietpharm i Multivita. Vrednost brenda Dietpharm decenijama je poznata u Hrvatskoj i regionu i predstavlja fokus našeg budućeg razvoja. Verujemo da ćemo predanim radom sa timom iz Fidifarma još više ojačati snagu ovog portfolija. Ovom akvizicijom jača se položaj PharmaSa na tržištu regiona u okviru Consumer Health Care poslovanja, čime pokazujemo usmerenost kompanije prema oba naša programa, receptnom i bezreceptnom. PharmaS će se i dalje voditi strategijom koja će se fokusirati na inovativne formule u razvoju svojih proizvoda“,komentarisao je predsednik Uprave PharmaS Grupe Jerko Jakšić.

Atlantic Grupa od početka prošle godine implementira strategiju fokusa na svoje ključne kategorije i brendove, kako bi zadržala i unapredila njihovu relevantnost kod potrošača. U tom kontekstu usmerava se i dalji razvoj internacionalizacije poslovanja, sa fokusom na brendove koji su dokazali međunarodni potencijal i čije su pozicije potrošači verifikovali. Uz glavne kategorije roba široke potrošnje, koje čine: kafa, pića, delikatesni namazi, te slatki i slani snack, kompanija, takođe, usmerava fokus, na dalji rast i razvoj distribucije kao važne poluge poslovanja, kao i apotekarskog lanca Farmacia. Upravo je ovaj segment, u direktnoj komunikaciji sa potrošačima, odličan primer načina na koji se gradi i valorizuje odnos sa kupcem proizvoda i korisnikom usluge.

PharmaS Grupa je danas druga po veličini generička kompanija u hrvatskom bolničkom poslovanju, prošle je godine ojačala svoj receptni portfolijo akvizicijom hrvatske podružnice Ciple, a ove godine zaokružuje 10 godina poslovanja. U bezreceptnom segmentu 2018. godinu je obeležilo otvaranje ruskog tržišta i prodaja od preko 2 miliona pakovanja proizvoda iz sopstvenog razvoja (ProBalans i ProBalans baby). Ove godine PharmaS je zaključio globalni ugovor s američkom kompanijom Abbott za izvoz portfolija u preko 60 zemalja sveta, a novom akvizicijom kompanija nastavlja sa fokusom na širenje poslovanja u Consumer Health Care segmentu u regionu i na internacionalnim tržištima, jačajući svoj tim vrhunskim stručnjacima i proizvodima.

Tech Data imenovao Sirmu Ozkan Eren za rukovodioca za region Jugoistočne Evrope

Kompanija Tech Data (Nasdaq: TECD) danas je objavila imenovanje Sirme Ozkan Eren za generalnog direktora za Jugoistočnu Evropu. Na ovoj funkciji ona će upravljati poslovanjem u Mađarskoj i zemljama jadranske regije, uključujući Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju, gde pravni subjekti kompanije Tech Data imaju sedište, kao i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, gde Tech Data vrši prodaju partnerima. Sirma Ozkan Eren je član rukovodećeg tima Regije Istok i odgovara Judit Šrajbmajer, potpredsednici kompanije Tech Data za Istočnu Evropu.

Ozkan Eren se priključila Technology Solutions (TS) Avnet u Turskoj aprila 2013. godine a 2015. godine je preuzela funkciju potpredsednice za marketing za Evropu, Bliski Istok i Afriku (EMEA). Nakon akvizicije TS od strane kompanije Tech Data, Ozkan Eren je rukovodila marketinškom funkcijom u Evropi u segmentu naprednih rešenja kompanije i doprinela je integraciji TS i Tech Data. 2018. je imenovana na funkciju direktora za marketing Regije Istok, gde je radila sa lokalnim i regionalnim timovima na sprovođenju naše marketiške strategije kroz celokupan portfolio kompanije Tech Data u ovom brzo rastućem regionu.

Tech Data je posvećenja pružanju podrške svojim partnerima/IT kompanijama i njihovim krajnjim korisnicima, u cilju povećanja poslovnih mogućnosti i razmeni znanja. U skladu sa tim, u narednim mesecima biće organizovano nekoliko edukativnih programa. Ažurne nformacije o našim dogadjajima mogu se naći na website: see.techdata.com

O Tek Dati

Tek Data povezuje svet sa moćima tehnologije. Naš celoviti portfolio proizvoda, usluga i rešenja, visoko specijalizovane veštine i stručnost u tehnologijama nove generacije omogućavaju partnerima kanala da na tržište plasiraju proizvode i rešenja koja svetu trebaju za povezivanje, rast i razvoj. Tek Data jena 83. mestuna lestvici500 najuspešnijih kompanija na svetui već devet godina zaredom proglašena za jednu od najpoštovanijih kompanija na svetu. Za dodatne informacije, posetite www.techdata.com ili nas pratite na Tviter-u, Linkdin-u i Fejsbuk-u.

Fokusom na ključne delatnosti do rasta prihoda i dobiti

Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2019. ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 541 milion eura, što u odnosu na isto razdoblje 2018. predstavlja rast od 3,2 odsto. Dobit iz poslovanja (EBIT) iznosi 60,4 miliona eura i veća je za 8,3 odsto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 47,1 miliona eura i veća je za 11,6 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Poslovanje Atlantic Grupe u prvih devet meseci obeležio je nastavak rasta prihoda i profitabilnosti u većini poslovnih segmenata i tržišta. Nastavili smo, takođe, sa strategijom dezinvestiranja non-core delatnosti izlaskom iz sportske i aktivne prehrane, jačajući istovremeno fokus na područja koja predstavljaju ključne generatore rasta i temelj transformacije za budućnost. To uključuje i ciljanu internacionalizaciju s brendovima koji su dokazali međunarodni potencijal i razvoj distribucije kao važne poluge rasta poslovanja, kao i spajanja i preuzimanja. U tom smislu je pojačana i Uprava kompanije i sada broji šest članova. Posebno smo zadovoljni činjenicom da tržište kapitala prepoznaje naš ukupni rezultat, pa smo u prvih devet meseci imali i istorijski rekordne vrednosti akcija, ali i rekordni iznos dividende“, komentarisao je predsednik Uprave Emil Tedeski.

Najviše rasli Argeta i Pića, a Kafa ima najveće učešće u ukupnim prihodima

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su uticala Strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 9,3 odsto i Pića s rastom od 4,8 odsto. Sa 110,3 miliona eura prihoda od prodaje koji čine 20,4 odsto učešća u ukupnim prihodima, Kafa se ističe kao najveća pojedinačna kategorija. U distributivnom poslovanju najznačajnijirast od 8,5 odsto ostvarilo je tržište Hrvatske, a sledi Slovenija s rastom od 4,7 odsto.Kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja potvrđuje se i potpisivanjem novih distributivnih ugovora početkom godine u Makedoniji, koji postižu izvrsne rezultate. U ukupnoj prodaji, sopstveni brendovi čine 64,9 odsto, brendovi principala 26,8 odsto, a apotekarski lanac Farmacia učestvuje u ukupnim prihodima sa 8,3 odsto. Razvoj distribucije i roboti u novom logističko-distributivnom centru

Nakon odličnih rezultata ostvarenih prošle godine širenjem distributivnog portfolija u regionu, novi distributivni ugovori potpisani početkom godine u Makedoniji (Ficosota i Beiersdorf) potvrđuju kontinuirani fokus na razvoj distributivnog poslovanja. Krajem marta Atlantic Grupa je otvorila i novi, savremeno opremljeni logističko-distributivni centar kraj Velike Gorice, kojim obezbedjuje adekvatnu logističku podršku dugoročnom razvoju distribucije. U prvoj fazi osiguran je skladišni kapacitet od 30.000 paletnih mesta, sa mogućnošću modularnog širenja u skladu s poslovnim potrebama. U istom skladištu su implementirani i pušteni u rad visoko sofisticirani logistički roboti kompanije Gideon.

Istovremeno, potpunim izlaskom iz sportske prehrane nastavljen je proces dezinvestiranja ne-strateških poslovnih operacija. Početkom aprila Atlantic Grupa je sa kompanijom Genuport Trade Gmbh iz Hamburga sklopila ugovor o prodaji kompanije Tripoint s brendovima Multipower, Champ i Multaben.

Zaposleni Apatinske pivare pružili podršku Supernatural festivalu

U okviru Dunavskog parka na Adi Huji zasađena Jelen šuma

Zaposleni Apatinske pridružili su se dugogodišnjoj inicijativi pošumljavanja na Adi Huji, u Dunavskom parku, u okviru Supernatural festivala. U akciji pod nazivom „Neka šuma bude s tobom“ posađeno je 30 sadnica platana, vrbe i jasena, kao i 300 hrastova lužnjaka. Supernatural je okupio prijatelje, ljubitelje prirode i Ade Huje, kao i sve one koji su želeli da doprinesu akciji pošumljavanja uz paprikaš i dobru muziku. Na ovaj način simbolično obeležena prva etapa revitalizacije špica Ade Huje.

Apatinska pivara nastoji da se konstantno ostvaruje pozitivan uticaj na poslovanje, zajednicu i okolinu u kojoj posluje.

„Veliko nam je zadovoljstvo da pomažemo sredini u kojoj poslujemo sa željom da zaista ostavimo trag u svemu što radimo. Briga o održivom razvoju i životnoj sredini deo je naše poslovne kulture kako globano tako i lokalno što se ogleda u konstantnom pokretanju različitih inicijativa. Supernatural festival smo prepoznali kao odličnu akciju koja svake godine pravi progres u nameri da transformiše deponiju na Adi Huji u šumu”, izjavili su iz Apatinske pivare.

Od 2011.godine kada je Supernatural festival počeo, projekat sanacije divlje deponije na Adi Huji, regenerisan je deo ostrva i formiran ekološko obrazovni park. Nakon 8 godina nastala je šuma sa 1,000 novih drveća, 37 vrsta biljaka, 91 vrstom ptica, pčela, leptira, 5 vrtova medonsonsog bilja i mnoštvo živog sveta, kao jedina šuma na desnoj obali Dunava u Beogradu. Park je do sada posetilo preko 30,000 građana. Ove godine pod sloganom “Neka šuma bude s tobom” projekat nastavlja svoju misiju.

2014. godine Supernatural park proglašen je za jedan od 25 najboljih projekata u Evropi, za šta su dobili nagradu u Evropskom parlamentu.

Vrednosti su temelj zajedništva

Više od 90 nastavnika fizičkog vaspitanja iz osnovnih škola iz cele Srbije, prisustvovalo je danas edukaciji za devetu sezonu projekta „Zdravo Rastimo“, koji ističe važnost pravilne ishrane i značaj fizičke aktivnosti dece. Njih pet stalo je rame uz rame sa naučnicima iz instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, nutricionistima i ekspertima, i održalo svojevrsni javni čas kojim su poručili da smo, u procesu boljeg tretiranja sopstvenog organizma, svi i dalje učenici u školi od životne važnosti.

Učesnici koji su se našli u improvizovanim klupama današnjeg „Zdravo Rastimo“ javnog časa bili su: dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Jasna Đukić, nastavnica iz Kaća i predstavnica Društva pedagoga fizičkog vaspitanjaVojvodine; Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije i Dragan Đorđević, nastavnik iz Kragujevca; Svetlana Mirčić Vukobrat, nastavnica iz Kikinde; Adnan Muškić, nastavnik iz Prijepolja; Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé i Violeta Milošević, nastavnica iz Paraćina (selo Sikirica).

Govoreći u svetlu projekta o važnim temama poput međuvršnjačke edukacije, sporta, zdravije ishrane, statističkih poređenja i uticaja na šire društvo, učesnici su saželi sve ono što su učili druge, ali i što su sami naučili kao „Zdravo Rastimo“ partneri ili ključni akteri. Tako smo saznali, između ostalog, da je u Prijepolju ceo grad bio uključen u razne projektne aktivnosti; da su se u nekim osnovnim školama, zahvaljujući naporima nastavnika, uvele inovacije u školske jelovnike; da je igra, kao i primenjena nauka, moćan saveznik u motivisanju najmlađih da neguju dobre navike; te da je ova godina pokazala koliko je velika moć međuvršnjačke edukacije, zahvaljujući kojoj je prošle godine došlo do drastičnog povećanja broja učesnika projekta.

Po rečima nastavnika, mlađi učenici su bili itekako zainteresovani za učešće, zahvaljujući manjem uticaju društva, a većem porodice. Samo neke od konkretnih aktivnosti u okviru projekta bile su kvizovi, takmičenja, krosevi, predstave i izložbe, izrada najlepšeg tanjira ishrane i slično.

Kao nastavnik u školi, primetila sam da su iz dana u dan vodeći problemi u ishrani školaraca konzumiranje slatkiša i gaziranih sokova u velikim količinama. Zato sam i došla na ideju da radionicama pokušam da deci približim koje namirnice treba izbegavati, ali i da im ponudim odgovarajuću zamenu za njih. Deci ne treba ništa braniti, jer ono što im je zabranjeno još više žele, već ih edukovati i na zabavan način objasniti zašto nešto treba ili ne treba jesti, a onda im pružiti i zdraviju alternativu“, kaže o konkretnom radu na projektu nastavnica Violeta Milošević.

Projekat koji je, posle 8 godina prerastao u pokret koji ima moć da pokreće dijaloge poput današnjih i ujedinjuje cele lokalne zajednice u borbi za zdraviju budućnost, pokrenule su zajednički kompanija Nestlé i Savez za školski sport Srbije. Cilj je bio da se, kroz učenje o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti, a sa nastavnicima fizičkog vaspitanja u glavnoj ulozi, učenicima sedmog razreda od malih nogu objasni koliko je važno da vode računa o sebi.

Savez za školski sport Srbije je, zajedno sa svojim članicama, u kontinuiranoj kampanji za zdrave životne stilove“, ističe Željko Tanasković. „Ponosni smo na to što se, u protekle četiri godine, broj đaka koji učestvuju u školskim sportskim takmičenjima povećavao iz godine u godinu. Zahvaljujući programima na kojima radimo, vratili smo više od 24.000 učenika na sportske terene, a sve to uspevamo zahvaljujući nastavnicima fizičkog vaspitanja koji uvek nađu način da ih motivišu da budu aktivni“, dodaje on.

Na osnovu poslednjeg Batutovog istraživanja, koje je deo evaluacije svake sezone ovog projekta, svaki drugi sedmak misli o svom zdravlju prilikom izbora načina ishrane, a skoro 40 odsto njih je svakodnevno fizički aktivno. Da li to znači da je cilj projekta ispunjen?

Obrazovanje u školi koje smo stvarali zajedno sa partnerima, školama, đacima i nastavnicima poslednjih osam godina nikada ne prestaje. Uvek možemo da idemo korak dalje za svoje zdravlje – ali je najvažnije da postanemo svesni svojih odluka koje na njega utiču. U tom smislu, Zdravo Rastimo je postigao izuzetan uspeh, i mi smo opravdano ponosni. Tome svedoče i brojke – samo prošle godine, zahvaljujući međuvršnjačkoj edukaciji, imali smo značajno povećanje učesnika, na čak 20.000 dece. Najvažnije konkretne i značajne akcije koje motivišu decu dolaze od samih nastavnika u svakoj školi koja je ovaj projekat prepoznala kao ulaganje u zdraviju budućnost“, kaže Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Projekat „Zdravo Rastimo“ u novoj, devetoj sezoni obuhvatiće 7.163 učenika sedmih razreda i 15.314 učenika trećeg i četvrtog razreda, u okviru međuvršnjačke edukacije. Tako će ove godine više od 22.000 đaka u 93 škole širom Srbije nastaviti da uče o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti.

NOVI PROIZVOD AIK BANKE - POSTEPENA OROČENA ŠTEDNJA U EUR

Pravo vreme za štednju je danas

Ako se pitate kada je pravi trenutak da počnete da štedite, AIK Banka ima odgovor za vas! Počnite danas ako niste juče!

Ove godine AIK Banka je pripremila dva nova štedna proizvoda. Jedan od njih je potpuno novi štedni proizvod na tržištu - POSTEPENA OROČENA ŠTEDNJA U EUR koji omogužava fizičkim licima da kontinuirano štede 60 meseci bez obaveze dolaska u Banku. Za izdržani period, štediše su posebno nagrađene svake godine bonus kamatnom stopom. Postepena štednja daje mogućnost korisnicima da realizuju svoje dugoročne ciljeve, kroz jednake mesečne uplate na štednu partiju. Naime, trajnim nalogom, svakog meseca, po srednjem kursu NBS, odabrani iznos  se prenosi na račun oročene štednje uvećavajući ukupan štedni ulog. Iznos mesečne uplate je prilagođen korisnicima sa bilo kojim iznosima mesečnih primanja, jer minimalni mesečni ulog od EUR 20 pruža mogućnost štednje svima  koji do sada nisu razmišljali o štednji, da kroz minimalne uloge započnu novo poglavlje u životu. Korisnici mogu formirati više pojedinačnih štednih uloga kao ’’fondova’’ za razlilčite namene - školarine, investicije u adaptaciju, ekskluzivno putovanje i slično. Redovnom mesečnom uplatom na štednju korisnik ostvaruje osnovnu i bonus kamatu. Otkrijte sigurnost i zadovoljstvo koje pruža novi proizvod postepene  štednje - Počnite danas, ako niste juče!

POMERENA TURNEJA LARE FABIAN

Obaveštavamo publiku pop zvezde Lare Fabian, čiji je koncert planiran u Štark Areni 16. novembra 2019. godine, da se zbog nepredviđenih okolnosti beogradski koncert pomeriti na 10.maj 2020.godine.

Lara Fabian je prihvatila učešće u televizijskom show programu “The Voice” u Francuskoj čije se snimanje poklopilo sa jesenjim terminima turneje “50 World Tour” među kojima je i koncert u Beogradu.

Izvođač i promoter upućuje izvinjenje zbog neplaniranog pomeranja termina koncerta svim fanovima i poručuje da će se odužiti publici na adekvatan način na spektakularnom koncertu u najvećoj Areni u ovom delu Evrope 10. Maja 2020 godine.

Kupljene ulaznice za koncert u novembru mesecu su važeće za majski koncert i nije ih potrebno menjati. Ukoliko nije moguće prisustvo na koncertu 10. maja 2020.godine, ulaznice je moguće vratiti na biletarnicu Štark Arene kao i na svim prodajnim mestima Ticket visiona.

Štark Arena poručuje, sačuvajte ulaznice za novi termin koncerta i čeka vas iznenađenje na zakazanom koncertu.

Podsećamo, ulaznice za koncert su u prodaji i mogu se kupiti po ceni od 3200, 3500, 3900, 4000, 5500, 7000 i 8500 dinara na blagajni Štark Arene, Bilet centra, Ticket Visiona kao i online na www.starkarena.co.rs.

Turneja "50 World Tour”

Sa više od 20 miliona albuma prodatih širom sveta, Lara Fabian se vraća sa novom "50 World Tour " turnejom u okviru koje će posetiti Beograd. Turneja je organizovana povodom Larinog 50. rođendana, sa specijalnim nastupom kojim slavi 30 godina karijere i pesmama sa 14 studijskih albuma i hitovima: Je T’ Aime, Quédate, Caruso, Adagio, Je Suis Malade i druge.

Larin novi album na francuskom "Papillon" dostupan je od februara ove godine. U prilogu dostavljamo biografiju Lare Fabian.

UNIQA osiguranje dobitnik međunarodnog sertifikata i zlatne medalje "Customers' Friend“ za izvrstan odnos sa klijentima

UNIQA osiguranje Srbija dobitnik je prestižnog međunarodnog sertifikata i zlatne medalje "Customers' Friend - Vrhunska Izvrsnost" koji dodeljuje međunarodna organizacija ICERTIAS – (International Certification Association sa sedištem u Cirihu, Švajcarska) isključivo kompanijama koje su obavezane na vrhunski i uzoran odnos prema svojim klijentima.

Kako bi se kvalifikovale za zlatnu medalju "Customers' Friend", organizacije nominovane u okviru ovog programa prolaze strog proces analize koja uključuje niz provera koje sprovodi organizacija ICERTIAS.

U sklopu analize za „Customers' Friend“ sertifikaciju, UNIQA osiguranje je prošlo detaljan proces istraživanja i verifikacije u kojem se analizirao ugled, zatim komunikacija i društvene mreže kroz odnos sa klijentima, inovacije, finansijsku stabilnost i kvalitet proizvoda, kao i korisničko iskustvo kroz jednostavnost, brzinu i dostupnost, ali i poverenje, pouzdanost, integritet, transparentnost i društvena odgovornost.

Kako bi bila nagrađena “Customers’ Friend” sertifikatom i zlatnom medaljom, osiguravajuća kuća UNIQA je bila ocenjena u ukupno 21 kategoriji tokom procesa analize. Zahvaljujući izuzetno visokim ocenama, UNIQA je stekla pravo na status "Customers’ Friend – Vrhunska Izvrsnost" (engl. Customers' Friend - Superior Excellence).

„UNIQA osiguranje Srbija ovo prestižno priznanje osvojilo je zahvaljujući opredeljenosti da od samog dolaska na tržište Srbije svoj fokus usmeri na superiorni servis klijenata. Uvođenjem novih proizvoda, koje zadovoljavaju potrebe svakog pojedinačnog klijenta, zatim razvijanjem onlajn prodajnih servisa i digitalizacijom poslovanja, uspeli smo da zadržimo postojeće, ali i privučemo brojne nove klijente.

Za UNIQA osiguranje je imperativ da, strogo brinući o besprekornom kvalitetu usluga koji prožima dugu tradiciju, nastavi da se razvija ukorak sa trendovima i usklađuje poslovanje sa potrebama korisnika, u kojem danas vreme i komfor zauzimaju važno mesto. UNIQA osiguranje uvodi stalne inovacije u poslovanju, kao dokaz je naš najnoviji servis Video-procena šteta, jedinstven ne samo na tržištu Srbije, već i celog regiona. Povećali smo brzinu, jednostavnost i dostupnost kroz uvođenje brojnih aplikacija za praćenje ključnih strateških parametara u pružanju kvalitetne i efikasne usluge našimklijentima. Kroz stalnu edukaciju i promociju kompanijskih vrednost ulažemo u razvoj zaposlenih.

Najbolja potvrda našeg angažovanja i nagrada je više od 500.000 korisnika koji su nam tokom godina poklonili svoje poverenje.“ istakla je Gordana Bukumirić, predsednik Izvršnog odbora UNIQA osiguranja.

Osvajanjem zlatne medalje i međunarodnog sertifikata „Customers' Friend – Vrhunska izvrsnost“ UNIQA se obavezala na održavanje izvrsnog odnosa sa svojim klijentima, partnerima i zaposlenima.

LEO BURNETT I VIP MOBILE DONOSE PRVI EURO EFFIE U SRBIJU!

Na svečanosti Effie Awards Europe održanoj u Briselu, beogradska agencija Leo Burnett osvojila je EURO EFFIE za kampanju BUDI NEO klijenta Vip mobile, u kategoriji Best of the Best Europe. Ovo je prva nagrada ove vrste koja je dodeljena marketinškoj kampanji kreiranoj u Srbiji.

„Mi smo druga priča u svakoj oblasti našeg poslovanja i to se ogleda u našim proizvodima, uslugama, u odnosu prema korisnicima i u načinu na koji komuniciramo sa javnošću. U oblasti komunikacija smo u proteklim godinama osvajali mnogobrojne lokalne i regionalne nagrade na šta smo izuzetno ponosni. Ipak, posebna je čast kada se naš rad prepozna i nagradi veoma prestižnim evropskim priznanjem kakvo je Euro Effie, jer potvrđuje da je način na koji komuniciramo jednako efikasan koliko i kreativan i prema evropskim, a ne samo lokalnim kriterijumima“, izjavio je Dejan Turk, CEO Vip Mobile i A1 Slovenija.

Effie nije samo jedan u nizu marketinških trofeja. To je globalna inicijativa koja podržava tržišne komunikacije kao delotvorno marketinško sredstvo. Effie Awards donosi precizna i jasna merila pokazujući da se ulaganje u marketing isplati, i tako predstavlja najbolji vid promocije marketinške industrije, kao dokaz saradnje oglašivača i agencija u stvaranju i razvijanju uspešnih brendova.

Već tri godine ova nagrada se dodeljuje u Srbiji u organizaciji IAA Serbia (International Advertising Association). Do sada je dodeljeno samo jedno zlatno priznanje i to za kampanju BUDI NEO agencije Leo Burnett, oglašivača Vip mobile.

Upravo je zlato na domaćem takmičenju pružilo mogućnost agenciji Leo Burnett da konkuriše na Euro Effie Europe festivalu. Priznanje u kategoriji Best of the Best Europe nosi posebnu vrednost jer se u toj kategoriji takmiče kampanje koje su osvojile zlato ili Grand Prix u zemljama Evrope tokom prethodne godine.

„Uvek je dobro kada potvrdu o kvalitetu svog rada dobijete na internacionalnoj sceni, Leo Burnett Beograd je u svojoj dvadesetogodišnjoj istoriji osvojio mnoge značajne domaće i internacionalne nagrade, ali prvi Euro Effie koji donosimo u Srbiju predstavlja jedan od naših najvećih uspeha. Specifičnost ovog priznanja je što se kroz pažljivo određeni sistem žiriranja nagrađuje kreativnost koja stvara poslovne rezultate. Ova nagrada je ujedno i prizanje za dosegnuti nivo profesionalne saradnje i međusobnog poverenja kompanije Vip Mobile i naše agencije Čestitam timovima na ovom velikom uspehu“ , istakao je Anđelko Trpković, CEO Publicis Groupe Adriatic.

Promovisane mlade kategorije

Košarkaškog saveza Srbije za sezonu 2019/20

Promocija takmičenja mladih kategorija Košarkaškog saveza Srbije, Triglav Kadetske lige Srbije za muškarce, Triglav ženske kadetske lige Srbije i Roda Juniorske lige Srbije uz žrebanje takmičarskih brojeva održani su na Trgu republike u Beogradu. Ovim povodom, predstavljene su ekipe i dodeljeni dresovi, a u žrebanju su učestvovali igrači koji su donedavno nastupali u ovim ligama, kao i naša proslavljena reprezentativka Sonja Petrović.

,,Pre 4 godine započeta je saradnja Triglav grupe sa Košarkaškim savezom Srbije. U Sloveniji je potpisan ugovor o saradnji kada je Triglav ozvaničio sponzorstvo sa KSS-a. Iste godine postali smo ponosni sponzori i kadetske lige Srbije izjavila je Jelena Krstić iz Triglav osiguranja.

Triglav osiguranje kao dugogodišnji patner i sponzor lige prepoznao je značaj sporta u društvu, naročito kada su u pitanju mladi. Žrebom su izvučeni parovi prvog kola koji će se u narednih osam meseci boriti za titulu prvaka Srbije 2019/20 u konkurenciji 34 ekipe i više od 500 mladih košarkaša. Predstavljanju i žrebu su prisustvovali predstavnici Košarkaškog saveza Srbije.

Addiko banka dobila jedno od devet globalnih priznanja za poseban doprinos razvoju i promociji bezgotovinskog plaćanja

'Market Shaker Award 2019' za vertikalnu i karticu sa mirisom Addiko banke

Addiko banka je na godišnjoj Mastercard Direct Services konferenciji osvojila 'Market Shaker Award 2019' nagradu za poseban doprinos razvoju i promociji bezgotovinskog plaćanja u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, zahvaljujući prvoj vertikalnoj kartici sa mirisom crvenog voća koji asocira na boju banke. Na globalnom nivou Mastercard® je 2019. godine dodelio samo devet priznanja za poseban doprinos.

Beskontaktna kartica Addiko banke, originalnog vertikalnog dizajna i uz posebne karakteristike mirisne kartice, uz sve standardne funkcije korisnicima pruža i dodatne pogodnosti, poput najvišeg nivoa bezbednosti prilikom plaćanja na internetu putem Sigurne kupovine Addiko karticama. U pitanju je debitna kartica koja je na raspolaganju svim redovnim klijentima banke.

„Izuzetno smo ponosni na 'Market Shaker Award 2019' nagradu za prvu vertikalnu i mirisnu karticu koju je upravo Addiko banka predstavila na regionalnom tržištu. Ovo je poslednje u nizu međunarodnih priznanja za inovativnost i kvalitetno poslovanje, a posebno nam je drago zbog činjenice da se radi o samo jednom od devet takvih priznanja na svetskom nivou“, izjavila je Marija Bauer, direktor Kartičnog poslovanje Addiko Grupe.

DRUGU GODINU ZAREDOM MK GROUP DOVODI NAJBOLJE JEDRILIČARE U PORTOROŽ

Hotel Kempinski Palace Portorož i kompanija MK Group sa projektom Go to Barcolana i ove godine su partneri najveće svetske regate “Barkolana“, koja okuplja najbolje jedriličare sveta. Ovim potezom, MK Group pokazuje da je strateški partner razvoja turizma u celom regionu. Više od 60 jedrilica iz čitave Evrope i preko 500 učesnika okupilo se ispred hotela Kempinski Palace Portorož kako bi učestvovali na regati Go to Barcolana, a pobednicima ovog takmičenja dodeljene su vredne nagrade.

Kai Behrens, generalni direktor Hotela Kempinski Palace Portorož, izjavio je da je “Barcolana 51” jedna od najprestižnijih regata u svetu kada je reč o jedrenju i dodao da je ponosan što je Hotel Kempinski Palace Portorož drugu godinu zaredom deo ove prestižne manifestacije: “Jedriličarska regata Go to Barcolana by Kempinski and MK Group zaslužuje maksimalnu podršku jer doprinosi, ne samo promociji slovenačkog jedrenja i sporta, već i većoj posećenosti samog Portoroža, boljem imidžu ove destinacije, a simim tim i razvoju turizma Slovenije ”.

Start „Go to Barcolana“ bio je ispred hotela Kempinski Palace Portorož, a zvaničan promoter regate je bio Vasilij Žbogar, jedan od najuspešnijih svetskih jedriličara, dobitnik većeg broja olimpijskih medalja.

“MK Group, kao jedna od vodećih hotelskih kompanija u regionu, aktivno doprinosi razvoju slovenačkog turizma čineći Portorož jednim od najprestižnijih turističkih letovališta u ovom delu Jadrana”, izjavila je Jelena Baronik ispred MK Group i dodala da je strateško opredeljenje ove kompanije podrška lokalnim zajednicama i događajima kako bi destinacije u okviru kojih posluju hoteli grupacije, postale prepoznatljivije i turistički atraktivnije. Upravo je to jedan od razloga što su MK Group i hotel Kempinski Palace Portorož i ove godine doveli jedriličarsku regatu Go to Barcolana u Portorož.“ Pored toga g-đa Baronik je potvrdila i startešku opredeljenost MK Group kada je u pitanju aerodrom Portorož : „Aerodrom je jedan od nosilaca razvoja, pre svega Portoroža kao turističke destinacije, ali i turizma na slovenačkoj i celokupnoj istarskoj obali. Imajući to u vidu planirano je proširenje piste, koje je neophodno za uspostavljanje novih avio-veza, odnosno još bolju povezanost ove destinacije. Proces je u toku, a MK Group sa svim vlasnicima aerodroma Portorož se nadaju pozitivnom odgovoru nadležnih institucija”, istakla je g-đa Baronik.

Koliko je važna podrška MK Group, lokalnoj zajednici i samom Portorožu, objasnio je Igor Novel, direktor turističke organizacije Portorož: „Hotel Kempinski Palace Portrož, u vlasništvu MK Group, član je turističke organizacije Portroža i aktivno sarađuje u razvojnim projektima destinacije. Podržavamo odluku MK Group da bude sponzor jedriličarske regate „Go to Barcolana“ jer je podrška jedriličarskom turizmu, kao delu razvoja sportskog i luksuznog turizma, jedna od glavnih tačaka naše strategije razvoja“, rekao je Novel.

Podsećamo da kompanija MK Group u većinskom i manjinskom vlasništvu poseduje 14 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, aerodrom Portorož i golf teren u Savudriji. Poseban značaj za diviziju turizma u okviru MK Group ima saradnja sa renomiranim svetskim brendovima kao što su Kempinski i Sheraton.

PONOVO NAJBRŽI: Kristijan Stošić apsolutni pobednik serije

JP Putevi Srbije najbrži tim na SBB Novi Sad Business Run NIS Gazprom Neft najfit kompanija

Najveći tim bilding događaj u Vojvodini okupio preko 960 zaposlenih iz 88 kompanija

Novi Sad je u četvrtak 10. oktobra, posle posla, bio centar najvećeg tim bilding događaja u Vojvodini. 967 zaposlenih iz 88 najodgovornijih kompanija učestvovalo je na poslovnoj trci SBB Novi Sad Business Run.

Spektakularnom trkom i timskim duhom zaposleni su pokazali kako se brane boje svojih kompanija, a poslodavci kako izgleda kultura društvene odgovornosti na delu. Vremenski uslovi nisu bili ohrabrujući, ali to nije uticalo na odziv ljudi, na našu veliku radost. I kiša je prestala baš u vreme trke.

Osim što su pokazali svoje trkačko umeće, zaposleni su proveli nezaboravno vreme sa svojim kolegama posle trke uz timsko fotografisanje, poslovno umrežavanje i žurku sa kolegama iz drugih kompanija.

Pobednici trke SBB Niš Business Run je tim kompanije JK PUTEVI SRBIJE, drugo mesto zauzela je kompanija NIS Gazprom Neft, a treće mesto kompanijaSOJAPROTEIN AD Bečej.

Najbolji u muškoj konkurenciji i petostruki pobednik bio je Kristijan Stošić iz JK Putevi Srbije, a u ženskoj konkurenciji najbolja je bila Dragana Dokmanović iz NIS Gazprom Neft.

Titulu najfit kompanije poneo je NIS Gazprom Neft.

Posle pobeda u Subotici, Kragujevcu, Beogradu i Nišu, Kristijan Stošić je ponovo trijumfovao pojedinačno i zajedno sa celim timom JP Putevi Srbije. Nakon trke je izjavio: „Velika mi je čast što sam deo serije poslovnih trka i što trčim u sjajnom timu. U Novom Sadu je bilo jača konkurencija ali smo uspeli da trijumfujemo. Čestitam organizatorima na odličnoj organizaciji uprkos lošijem vremenu, kao i na promovisanju trčanja kao idealnog načina rekreacije“.

Žarko Mrjanović, Glavni trener Škole trčanja Novi Sad iz kluba Fit Complete koji je veoma doprineo popularizaciji trčanja u Novom Sadu, izjavio je: "Godinu dana smo čekali na našu Novi Sad Business run trku i svi su oduševljeni. Organizacijom, kolegama iz svojih ekipa, kolegama iz drugih ekipa. Motivisali smo jedni druge da ovo bude jedna od najlepših trka na našem keju. Broj naših polaznika se povećao za 400% na ovoj trci a slična priča je i u drugim ekipama gde su trčali naši članovi. Iako je padala kiša pre samog starta, znali smo da će biti prava trka jer u našoj školi važi pravilo da je trčanje najlepše po kiši."

SBB Novi Sad Business Run podržali su SBB, Magnetrans, Intersport, Mapei, Erste Banka, Powerade, a humanitarni partner događaja je Fondacija Ana i Vlade Divac. Lokalna Kompanija Invenda Solutions predstavila je inovativnu, smart vending mašinu. Pored trofeja,najbrže kompanije su nagrađene paketom proizvoda kompanije OM MADE koja se bavi proizvodnjom zdravih proteinskih pločica, Biobella keksa i drugih ukusnih proizvoda.

Pogledajte OVDEpilog o događaju u Vestima RTV Vojvodina.

U prilogu možete pogledati deo fenomenalne atmosfere.

Više na http://www.serbiabusinessrun.com/

LIDL SLAVI PRVU GODINU U SRBIJI!

Na današnji dan prošle godine, 11. oktobra, u 12 gradova širom Srbije istovremeno je otvoreno 16 dugoočekivanih Lidl prodavnica. Nakon prvih godinu dana, 33 prodavnice nalaze se u čak 24 grada u zemlji. Zahvaljujući otvaranju Lidla, građani Srbije imaju priliku da uživaju u kupovini sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, kao i u pametnom načinu kupovine uz manje čekanja u redovima, a kompanija je postala i bitan deo lokalnih zajednica u mestima gde posluje.

Na svakom koraku se vidi da je Lidl postao važan deo života ljudi u Srbiji, pa imamo osećaj kao da se znamo duže od godinu dana. Dugo i temeljno smo se pripremali za ulazak na srpsko tržište, i uloženi trud je dao rezultate. Želeo bih od srca da se zahvalim potrošačima na ukazanom poverenju, kao i našim zaposlenima, koji iz dana u dan uspevaju da na najvišem nivou odgovaraju na potrebe potrošača“, izjavio je povodom prvog rođendana kompanije generalni direktor Lidla Srbija, Tomislav Šapina.

U prvih godinu dana, jedinstvena ponuda Lidl brendova i proveren kvalitet proizvoda pozitivno su uticali na srpsko tržište maloprodaje. Lidl u Srbiji primenjuje dobre prakse i pruža uslove kupovine iz drugih evropskih zemalja – na primer, svi proizvodi iz asortimana neprehrane mogu se vratiti u roku od 30 dana od dana kupovine, ukoliko im iz nekog razloga ne odgovara. Zaposleni u ovoj kompaniji, kojih je više od 1800, imaju privatno zdravstveno osiguranje pod jednakim uslovima bez obzira na poziciju na kojoj rade, plaćen svaki minut rada, profesionalna usavršavanja i brojne druge pogodnosti.

Prvi savremeni diskontni lanac u Srbiji posebno neguje partnerstva sa lokalnim dobavljačima voća, povrća, kafe i drugih segmenata, nudeći u svom asortimanu i 350 domaćih proizvoda. Za lokalne proizvođače sa kojima sarađuje, Lidl garantuje siguran plasman proizvoda i potencijal za rast i razvoj poslovanja, a zauzvrat očekuje standardizovan kvalitet proizvoda.

U prvih dvanaest meseci, Lidl se na brojne načine zahvalio svojim potrošačima u Srbiji na ukazanom poverenju: kompanija je učestvovala u renoviranju nekoliko dečijih igrališta, opremanju bolnica i specijalnih škola, a donirala je i 7 tona hrane Crvenom krstu Srbije. Tokom 2 meseca prakse Lidl je obezbedio studentima da naprave svoje prve poslovne korake, a kroz nagradni konkurs podržao svoju prvu „gastro zvezdu“. Međutim, ovo je tek početak: planovi za Srbiju su dugoročni - a za sledeću godinu i još veći.

Udruženje studenata tehnike Evrope po drugi put organizuje AIBG — programersko takmičenje namenjeno studentima na temu veštačke inteligencije

Studenti će 6. i 7. decembra imati priliku da odmere snage svojim znanjem na polju veštačke inteligencije

Udruženje studenata tehnike Evrope - Beograd, poznatije kao BEST Beograd, drugi put po redu sa ponosom organizuje AIBG Belgrade – Artificial Intelligence Battle Ground – timsko programersko takmičenje na temu veštačke inteligencije.

Na inicijativu prošlogodišnjih organizatora, projekat je doveden i u Beograd, uz pomoć svog osnivača, lokalne BEST grupe iz Zagreba. Prethodno izdanje takmičenja se održalo 7. i 8. decembra u Naučno-tehnološkom parku, gde je pobedu odneo tim koji je bio sačinjen od studenata Elektrotehničkog, Matematičkog i Računarskog fakulteta.

Takmičenje je namenjeno studentima prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških fakulteta širom Srbije koji će, pored svojih programerskih veština, pokazati i veštine iz oblasti AI-a.

Ove godine domaćin takmičenja će biti Nordeus Hub, koji svojim radom svakodnevno podržava IT i gejming zajednicu u Srbiji.

Takmičarski deo projekta podrazumeva izradu inteligentnog agenta (bot-a) na osnovu video igre koji ima zadatak da pobedi protivnika u okršaju 1 na 1. Za samu izradu rešenja timovi imaju na raspolaganju 20 časova, nakon čega slede borbe, i to u dve faze:

Eliminaciona faza, gde se formiraju grupe timova koji se takmiče za dalji prolaz, a pobednik grupe, na osnovu kumulativnog uspeha, prelazi u sledeću fazu i to

Knock-out fazu takmičenja, gde će se preostali timovi boriti za pobedničko mesto.

Nagradni fond iznosi 175,000 RSD, i to 100,000 RSD za prvo mesto, 50,000 RSD za drugo i 25,000 RSD za trećeplasirane.

Ako si student, gejmer u duši, uvek te je zanimalo kako izgleda obračun veštačke inteligencije koju ćeš stvoriti, rezervišite 6. i 7. decembar. Neka najbolji pobedi!

Posetom renoviranoj OMV benzinskoj stanici u Zrenjaninu potrošači štede na gorivu

U okviru renoviranja svoje prodajne mreže u Srbiji, kompanija OMV je otvorila osveženu benzinsku stanicu Zrenjanin 2, sa ciljem da svojim potrošačima ponudi još prijatniju kupovinu i boravak. Povodom otvaranja ove renovirane stanice, OMV svim kupcima omogućuje popust od 5 dinara po litru za sve vrste goriva u periodu od 8. do 14. oktobra 2019.

Na autoputevima i magistralnim drumovima širom Srbije OMV benzinske stanice su proverena i omiljena mesta za odmor, jer osim kvalitetnog goriva, nude široku paletu proizvoda i usluga u prijatnom okruženju.

Već godinama omiljeni ambijent OMV stanica zasnovan je na bogatoj i raznovrsnoj ponudi hrane i pića u VIVA restoranima i prodavnicama koja se kontinuirano unapređuje i proširuje. U VIVA ponudi su i ledene kafe u dva ukusa Cappuccino i Cafe Latte koje su pogodne za upotrebu na putu jer su pakovane u flašice.

Pored obavezne kvalitetne italijanske VIVA kafe, kao zaštitnog znaka OMV-a, na meniju su ukusni i uvek sveži sendviči u proširenom asortimanu, uz niz drugih specijaliteta. Od nedavno u ponudi se nalaze i dva sendviča po recepturi popularnog srpskog kuvara Nenada Gladića – Lepog Brke.

Kao lider u postavljanju standarda na tržištu prodaje naftnih derivata u Srbiji, posebno kada je reč o uslugama i proizvodima najvišeg kvaliteta, OMV posetiocima svojih benzinskih stanica obezbeđuje i niz dodatnih usluga kao što su menjačnice, prodaja TAG uređaja i ulaznica za razne događaje, čime im štedi novac i dragoceno vreme.

Kompanija dm drogerie markt u potpunosti povlači plastične ambalažne kese iz prodaje

Kompanija dm drogerie markt u potpunosti će povući plastične ambalažne kese iz prodaje. Ova odluka stupiće na snagu 14. oktobra, a dm će nastaviti da nudi ekološke alternative kao što su papirne kese, trajne torbe i dm pamučne trajne torbe.

Kompanija dm se među prvima u Srbiji odlučila na takav korak sa ciljem da utiče na očuvanje životne sredine u zajednici u kojoj posluje. Kako ističu iz kompanije, ova odluka deo je opšteg strateškog pravca kompanije dm koja nastoji da u svim segmentima poslovanja deluje društveno odgovorno, stoga i nastoji da motiviše kupce da pri kupovini upotrebljavaju sopstvene torbe za višekratnu upotrebu u cilju promocije održivog načina života.

Kompanija dm je još u junu 2012. godine kupcima ponudila ekološki prihvatljivo rešenje kao što je dm pamučna trajna torba. Kupovinom ovih torbi kupci dobijaju doživotnu garanciju koja podrazumeva da, ukoliko se postojeća torba ošteti ili pocepa, mogu je besplatno zameniti novom u svakoj dm drogeriji. Pored toga, dm drogerie markt 1. novembra 2018. uvodi naplatu malih recikliranih kesa, a novac od njihove prodaje usmerava se na veliki ekološki projekat.

Odlukom da u potpunosti povuče plastične kese iz prodaje, kompanija dm nastoji da pozitivno utiče na ekološki odgovorno ponašanje kupaca, ali i da deluje kao primer u svojoj zajednici, sa ciljem da je očuva za buduće generacije.

U našoj zemlji tokom jedne godine upotrebi se i odbaci oko dve milijarde plastičnih kesa kojima treba više vekova da bi se prirodno razgradile. Stručnjaci navode da kese nisu u potpunosti biorazgradive već se razlažu na sitnije, toksične delove i dovode do kontaminacije zemljišta, vodenih tokova i okeana, te ulaze u lanac ishrane životinja.

Kako je ranije najavljeno, na nivou grada Beograda od 1. januara 2020. godine upotreba plastičnih kesa će biti ograničena u svim maloprodajnim objektima, dok je AP Vojvodina Deklaracijom o zaštiti životne sredine predvidela zabranu korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu do kraja 2020. godine.

EUROBANK PO PETNAESTI PUT GENERALNI SPONZOR EKONOMSKOG SAMITA REPUBLIKE SRBIJE

Ekonomski samit Republike Srbije održan je u Beogradu 7. i 8. oktobra, a Eurobank je tradicionalno, petnaestu godinu zaredom, bila generalni sponzor ovog važnog skupa. Tokom dva dana Samita, na jednom mestu okupili su se predstavnici Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, domaćih i inostranih ekonomskih i finansijskih institucija.

Na ovogodišnjem Samitu, razgovaralo se o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, poput novih nacionalnih ciljeva u deceniji koja je pred nama, nacionalnoj strategiji za pristupanje Evropskoj uniji, perspektivama integracije, načinima za ostvarivanje ekonomskog rasta i prosperiteta.

Posebna pažnja tokom 19. Ekonomskog samita Republike Srbije posvećena je perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i energetskoj geopolitici Srbije i regiona. S obzirom na to da je digitalizacija sastavni deo savremenog poslovanja, upravo ovo pitanje bilo je jedna od tema ovogodišnjeg Samita.

Slavica Pavlović, Predsednik Izvršnog odbora Eurobanke, učestvovala je na panelu o važnosti jakog bankarskog sistema za održivi ekonomski rast. Panel je otvorila Dragana Stanić, viceguvernerka Narodne banke Srbije, dok je moderator bila Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije. Član Upravnog odbora Eurobanke, Profesor Ivan Vujačić, moderirao je panel o izazovima sa kojima se suočava jugoistočna Evropa.

Eurobank kontinuirano podržava organizaciju Ekonomskog samita Republike Srbije kao jednog od najvažnijih događaja koji se održava svake godine u Beogradu od 2001. godine i okupljadonosioce odluka, poslovne lidere i eksperte. To je prilika da se formira godišnji pregled političkog, ekonomskog i poslovnog napretka Srbije.

Unikatnost ,,Vranca“ otvara vrata ka svetskom vinskom tržištu

Vinska sorta ,,Vranac" neraskidiv je deo vinskog identiteta celog regiona. Unikatnost ove autohtone sorte, njene karakteristike i potencijal su osnova koja se može koristiti kao platforma za još veću promociju „Vranca“ kao i drugih vina iz regiona na stranom tržištu. Ovo je bio deo glavnog događaja ,,Svetski dan Vranca 2019.“ koji je održan u Skoplju u organizaciji udruženja ,,Vina iz Makedonije“.

Ovaj događaj se prvi put organizuje i stao je rame uz rame sa drugim međunarodnim danima u kojima se slave različite sorte vina širom sveta. Vinski profesionalci iz celog sveta, specijalizovani novinari, vinske sudije, somelijeri, vinski fotografi i blogeri, kao i brojni ljubitelji vina bili su deo ovog događaja.

Govoreći o „vrancu“, predsednik Udruženja ,,Vina iz Makedonije Svetozar Janevski istakao je da je svaki strani vinski stručnjak i ljubitelj vina koji je imao priliku da proba vino proizvedeno od ove sorte bio oduševljen dubokom i intenzivnom bojom, aromama i potencijalom za graciozno starenje ovog vina, njihovu strukturu, karakter i složenost.

- Reč je o „velikoj“ sorti vina koja ima potencijal da stoji na istom nivou sa etabliranim i dobro poznatim ,,Cabernet Sauvignonili ,,Merlotom i uživa međunarodnu reputaciju. Sada je vreme da se posvetimo regionalnoj komponenti i onome što nas čini drugačijima, unikatnim i omogućava nam da obezbedimo zaslužemo mesto u vinskoj industriji na globalnom nivou - upravo kroz ovu značajnu inicijativu - ,,Svetski dan Vranca. Cilj je da sve zemlje koje su danas ovde sa nama preko svojih predstavnika, imaju benefit od promocije vina koja sadrže vranac, kao i da otvore vrata drugim autohtonim sortama na svetskom tržištu - rekao je Janevski na svečanom otvaranju manifestacije.

U okviru manifestacije organizovane su panel diskusije i master-klasovi sa svetskim vinskim profesionalcima koji istražuju ,,Vranac" kao sortu, kao i njen potencijal. Vinski eksperti istakli da je ,,Vranac“ izuzetno značajan za sve zemlje regiona, a poznato je da je poreklom iz Crne Gore. U Makedoniji je od zasađenih 28.200 hektara vinove loze čak 10.800 hektara ,,Vranca“.

Pored stručnog dela, u okviru manifestacije održan je i ekskluzivni salon vina sorte ,,Vranac“ na kome je predstavljeno više vinarija iz zemalja regiona. Vinski novinari iz regiona složili su se da je ova manifestacija od izuzetnog značaja i da su postavljeni ciljevi koji mogu da pomognu svim proizvođačima u narednom periodu, ali je i da organizacija bila na visokom nivou. Sledeće godine manifestacija će biti održana u jednoj od zemalja regiona i u svetu, opet zajedno sa vinarijama iz regiona.

FORMIRANA BALKANSKA VINSKA MREŽA

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, danas je u Skoplju oficijalno formirana Balkanska vinska mreža. Inicijator nove regionale mreže je udruženje „Vina Makedonije“, a zajedno sa organizacijama: Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana, koja će sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“.

Nova mreža za regionalnu saradnju, koja će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja, održala je i svoju prvu regionalnu konferenciju, koja je usvojila akcioni plan, koji će početi da se primenjuje početkom sledeće godine. Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici stručnih udruženja i udruženja iz nekoliko zemalja regiona - Grčke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, koji su dobili zvanično poziv da se pridruže Balkanska vinska mreža i sarađivati u budućnosti.

„Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu, kao i da pruži efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz našeg regiona“, kaže Svetozar Janevski, predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“.

„Jedan od glavnih zadataka misije Balkanske vinske mreže je promocija lokalnih autohtonih sorti vina, kao i vina proizvedenih u našem regionu, doprinoseći da Balkan kao vinska regija stekne pravo mesto među drugim svetski poznatim vinskim regionima“ potencira Janevski.

„Bez obzira na to sa čije strane dolazi inicijativa usmerena ka razvoju i unapređenju ideje o formiranju i delovanju Balkanske vinske mreže, izuzetno je pozitivno da ona ne samo da postoji, već je sve jača kako vreme prolazi. Zajedničkim snagama možemo postići mnogo promocijom regije. Razvijajući ovu ideju u proteklom periodu, došli smo do zajedničkog zaključka da su vina Balkana ono što je svetskoj javnosti zanimljivo, prihvatljivo i da zajednički nastup regionalnh vinskih destinacija ima mnogo bolju perspektivu od pojednačnih nastupa“, potencira Vladimir Stojić predsednik Centra vinske kulture – „Wine Q“.

„Svi koji smo potpisali Memorandum o saradnji verujemo u postavljene ciljeve i definisane aktivnosti i radujemo se daljoj međusobnoj saradnji i saradnji sa drugim balkanskim zemljama koje su već članice Evropske unije“, izjavila je Daniela Radec, direktorka Vinske akademije iz Crne Gore.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan (Western Balkan Fund), koji su osnovale vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine kao deo svojih napora za unapređenje regionalne saradnje i integracije zemalja regiona u Evropsku uniju.

Dejan Pantelić nam otkriva kako da peglanje postane zabava

Peglanje uskoro može da ispadne sa liste najdosadnijih kućnih poslova, a prosečno vreme koje provodite pored daske za peglanje može biti prepolovljeno. Uz kafu i kolače i prisustvo brojih predstavnika medija, naš poznati voditelj Dejan Pantelić, je ispred šoping centra Rajićeva, otkrio tajnu savršeno jednostavnog peglanja.

„Ovaj kućni gedžet mi je promenio život. Peglanje je već dugo na listi najdosadnijih poslova, jer uglavnom zahteva stajanje i ceo proces „ide“ sporo. Još kad tome dodamo da svaki materijal zahteva posebnu temperaturu i način peglanja, jednačina dobija više nepoznatih. Ali, postoji rešenje. Moja tajna je Philips PerfectCare parna stanica. Zvuči komplikovano, a u stvari je najbolji izum koji vam donosi više vremena za druge stvari“, kaže Pantelić.

„Uverio sam se da se sve lako pegla, od teksasa do svile, i neverovatno je to da ove parne stanice čak ni nemaju opciju podešavanja temperature a ne mogu ni da progore tkaninu zahvaljujući OptimalTEMP tehnologiji! Kada jednom prevučete peglom po tkanini, nema potrebe za prepeglavanjem. Ono što su me mnogi pitali jeste – da li može da pegla vertikalno? Odgovor je – da, može da pegla čak i vertikalno pa je onda ona idealna za osvežavanje npr. sakoa ili kaputa koji su stajali u ormaru ili, recimo, za osvežavanje delikatnih ženskih haljina ili čak i zavesa! Sama pegla je toliko lagana i prilagođena šaci da je skoronećete ni osetiti“, dodao je.

Pored brojnih predstavnika medija, na događaju je bila prisutna i naša poznata influenserka Ena Luna. Ova urbana mama vodi moderan način života, ali je između mnogobrojih poslovnih obaveza očekuju je i obaveze kod kuće, gde se hvata u koštac sa hrpom veša. Na veoma lak način rešila je ovaj problem, sa Philips PerfectCare parnim stanicama, u čiju lakoću korišćenja su se već uverila.

Peglanje Philips PerfectCare parnom stanicomznatno skraćuje vreme peglanja, nema potrebe za prepeglavanjem, dovoljno je preći samo jednim potezom, može peglati i vertikalno, poseduje rezervoar za vodu od 1,8 l, poseduje sistem za čišćenje kamenca.

Više informacija na sajtu: www.philips.rs.

Wycon Cosmetics stiže u Delta City!

Čuveni italijanski brend kozmetike Wycon Cosmetics u petak, 4. oktobra, otvara novu prodavnicu u prizemlju Delta City tržnog centra. Tim povodom, odlučio je da najbržih 300 kupaca nagradi poklonom iznenađenja.

Popularnost na domaćem tržištu, a i šire, Wycon Cosmetics stekao je istančanim ukusom, izvrsnom postojanošću proizvoda, kao i odličnom odnosu cene i kvaliteta. Posle dve godine postojanja na našem tržištu, došlo je vreme za još jednu prodavnicu na oduševljenje ljubitelja ovog brenda.

U petak koji nam predstoji, Wycon Cosmetics će otvoriti vrata svoje najnovije prodavnice uređene po standardima koje ovaj brend ima svuda u svetu. Posetioci i ljubitelji dobro poznate kozmetike mogu da očekuju brojne pogodnosti i razne novitete iz bogatog asortimana, a za 300 najvernijih potrošača spremljena su i lepa iznenađenja.

Wycon Cosmetics predstavlja jedinstveni italijanski koncept dekorativne kozmetike osnovan 2009. godine koji se, pored odlično izbalansiranog odnosa cene i kvaliteta, posebno ističe svojim italijanskim poreklom i proizvodnjom. Upravo je to recept za uspeh i beskompromisan kvalitet proizvoda iz bogatog asortimana koji uključuje šminku, parfeme, preparate za negu tela i preparate za kosu.

U Italiji je Wycon Cosmetics vodeći brend na tržištu, dok je širom sveta prisutan sa preko 230 radnji u 12 zemalja. Već dve godine svi ljubitelji kvalitetne italijanske kozmetike mogu da biraju svoju omiljenu šminku i u Beogradu i za sebe pronaći proizvode koji se nalaze i u radnjama u Španiji, Portugalu, Parizu, Švajcarskoj i drugim zemljama Evrope.

OROČENA ŠTEDNJA U EUR NA 12 MESECI SA ISPLATOM KAMATE UNAPRED

ZADOVOLJNI UNAPRED

Kada se pogleda stanje ukupne štednje u bankarskom sektoru Srbije, AIK Banka je među vodećim bankama u zemlji po iznosu i broju štediša. AIK Banka predstavlja domaću i jaku banku koju klijenti dugi niz godina prepoznaju kao stabilnu finansijsku instituciju.

Pratimo potrebe i motive našihklijenatai kreiramo bankarske štedne proizvode koji će ispuniti njihova očekivanja i zahteve. Trudimo se da našim klijentima svake godine ponudimo nešto novo, kako bi opravdali njihovo poverenje. Ove godine smo pripremili dva nova štedna proizvoda, od kojih je jedan – OROČENA ŠTEDNJA U EUR NA 12 MESECI SA ISPLATOM KAMATE UNAPRED - gde našim štedišama omogućavamo da uz atraktivnu kamatnu stopu, svoju kamatu dobiju odmah po polaganju sredstava na štednju“, navodidirektorsektoraposlovasastanovništvom i MSP, gospođa Zorica Bošković.

Oročena štednja u EUR na 12 meseci sa isplatom kamate unapred je AKCIJSKA PONUDAAIK Banke koja traje do 31.12.2019.godine.

Zadovoljni unapred - AIK Banka - Sigurno mesto za vaš novac

ADVERTISING CAN CHANGE THE WORLD!

Povodom 5. jubilarnog festivala integrisanih komunikacija KAKTUS 2019, koji će biti održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, Marketing mreža, uz podršku lista Nedeljnik, pokreće specijalno izdanje, publikaciju namenjenu kreativnoj industriji u Adriatic regionu, pod nazivom Adbooka. Ovogodišnje izdanje publikacije biće objavljeno pod sloganom - Advertising can change the world!

U pitanju je moderna, ekskluzivna publikacija na više od 150 strana, koja će sadržati najkvalitetnije autorske tekstove, intervjue i analize iz svih oblasti integrisanih kominikacija. Počevši od ove godine, Adbooka će izlaziti jednom godišnje, a ima za cilj afirmaciju struke, isticanje talenata i potencijala, ali i edukaciju i unapređenje kreativne industrije u celom regionu. Pored toga, publikacija će imati i humanitarni karakter, a novac koji se bude prikupio od prodaje dela tiraža biće, tokom festivala KAKTUS 2019, doniran udruženju NURDOR.

„Kao medijska kuća koja neguje autorsko novinarstvo, svesni smo važnosti tekstova, intervjua i analiza, a pre svega relevantnosti onoga o čemu pišemo. Čitaoci su često veoma potcenjeni kod nas, a zapravo su veoma informisani i jako je važno pružiti im kvalitetan sadržaj. Adbooka je zamišljena upravo tako da izborom sagovornika i autora afirmiše kreativnu industriju, talente i kampanje u regionu, kao i da edukuje, u čemu smo mi prepoznali važnost ovog projekta i podržali ga. Nije zanemarljivo ni to što će tiraž biti distribuiran onima koji žive kreativnost, kao i činjenica da sve ima humanitarni karakter. Nadamo se da će tekstovi i na našem sajtu, pod rubrikom Adbooka, biti veoma čitani“, rekla je Jelena Jevtić, direktorka marketing lista Nedeljnik.

„Marketing mreža veruje da advertising industrija može da promeni svet i podstakne promene. To je jedino moguće samo ako kao struka rastemo i razvijamo se, a za to je, sa druge strane, potrebna sinergija i zajednički rad oglašivača, agencija i medija. Adbooka je upravo projekat koji ima za cilj da podstakne saradnju i doprinese razvoju i unapređenju kreativne industrije u Srbiji i regionu“, rekla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i CEO, Marketing mreže.

Adbooka će do kraja godine dobiti i svoje elektronsko izdanje koje će biti dostupno na srpskom i engleskom jeziku. Promocija publikacije zakazana je za 30. oktobar u okviru festivala KAKTUS 2019.

BOGAT PROGRAM FESTIVALA KAKTUS 2019

Kao i prošle godine, KAKTUS 2019 ponudiće učesnicima kvalitetan i raznovrstan program iz različitih oblasti integrisanih komunikacija, a festival će otvoriti jedan od najnagrađivanijih američkih kreativaca Jean Zamprogno a.k.a Zampa, kreativni direktor agencije DAVID The Agency, Miami (USA).

Među glavnim predavačima ove godine nalaze se i Skaiste Sruogaite, Corporate Affairs Director for Baltics, Balkan, Adriatic, MARS; Ioanna Mingou, Director in Consumer Marketing, Mastercard Europe i jedan od najcenjenijih globalnih kreativaca Eduardo Marques, Chief Creative Officer, Publicis Spain, koji će zatvoriti ovogodišnji festival.

Tokom dva dana, učesnicima festivala predstaviće se i Emanuele Nenna, suosnivač i CEO agencije The Big Now (Italija); Mihai Gongu, izvršni kreativni direktor SEE, Cheil Worldwide; Regan Warner, kreativni direktor agencije McCann London; Giorgio Chiaramonte, Senior Director kompanije Alkemy digital_enabler (Italija); Karolina Galácz, kreativni direktor agencije DDB Budapest, (Mađarska) i mnogi drugi.

Ovogodišnji festival donosi i brojne novine kroz Dan inovacija i Dan talenata.

Pored predavanja vrhunskih stručnjaka iz svih krajeva sveta, u okviru prvog dana festivala KAKTUS 2019 – Dana inovacija (powered by MARS), Marketing mreža organizovaće programe mentorstva i edukacije za startape iz regiona Jugoistočne Evrope. Takođe, biće održano i finale MarTech Challenge 2019 takmičenja za startape u oblasti marketinga koje organizuje DIRECT MEDIA United Solutions u saradnji sa partnerima među kojima je i Marketing mreža.

U okviru drugog dana festivala KAKTUS 2019 – Dana talenata (powered by Mastercard) organizovaćemo i takmičenje mladih talenata iz agencija starosti do 32 godine. Cilj ovog takmičenja jeste da podstakne i motiviše mlade u kreativnoj industriji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove talente i kreativnost. Ovo takmičenje ima humanitarni karakter, a radovi i ideje koje budu kreirani u okviru takmičenja biće donirani udruženju NURDOR.

Pored toga, biće upriličena i godišnja dodela strukovnih nagrada KAKTUS 2019. Nagrade se dodeljuju u 23 kategorije, a dobijaju ih organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnije i najprofesionalnije pojedinačne i integrisane kampanje u protekloj godini.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtu www.kaktus.rs.

BIG otkupio Capitol Park u Rakovici

BIG CEE postao je novi vlasnik Capitol Parka Rakovica vrednog 32,5 miliona evra, što je kupovina četvrte nekretnine od početka ove godine. Centar ima 23.000 metara kvadratnih. Ovom transakcijom povećao se maloprodajni prostor koji BIG poseduje u Srbiji, na 130.000 metara kvadratnih i to na pet različitih lokacija.

“Naša kompanija namerava da nastavi širenje u Srbiji i regionu uzimajući u obzir ekonomski rast zemlje poslednjih godina koji je primetan u svim aspektima poljoprivrede, turizma, trgovine i nekretnina.Privatna potrošnja u 2018. godini u Srbiji porasla je za 6,5 odsto. Drago nam je što imamo ulogu lokalnog igrača na tržištu koji ima odlične odnose sa domaćim partnerima”, istakao je Robert Yahava, izvršni direktor BIG CEE.

U planu je, takođe, da BIG ove godine u Srbiju dovede Decathlon. Prva prodavnica ovog brenda biće otvorena u decembru 2019. godine, u novom maloprodajnom kompleksu od 15.000 metara kvadratnih, koji se trenutno gradi u blizini tržnog centra BIG Fashion u Višnjičkoj ulici.

Šoping centar Rakovica opslužuje populaciju od oko 500.000 ljudi. Centar ima raznovrsnu ponudu maloprodajnih jedinica i to supermarket, kafiće, restorane, “uradi sam” koncept, modne i sportske prodavnice.

BIG posluje u Izraelu, Srbiji i SAD-u.

Predstavljeni proizvodi iz dm inkubatora

Proizvodi razvijani u okviru projekta dm inkubator dostupni kupcima u dm drogerijama

Mali i srednji domaći proizvođači, koji su zahvaljujući projektu dm inkubator dobili jedinstvenu priliku da izađu na tržište u okviru dm-a, najvećeg drogerijskog lanca u Evropi, zvanično su predstavili svoje proizvode javnosti. Kupcima će na policama dm-a na raspolaganju biti inovativni proizvodi iz segmenta hrane i iz segmenta kozmetike za negu i lepotu.

Kroz projekat dm inkubator 18 domaćih proizvođača, tokom tri meseca uz sveobuhvatnu pomoć u vidu saveta, smernica i profesionalnih konsultacija mentora i stručnjaka iz oblasti prehrane, kozmetologije, asortimana, dizajna i marketinga, razvilo je 57 inovativnih, domaćih proizvoda. Kompanija dm ovaj jedinstveni projekat započela je 1. oktobra prošle godine u saradnji sa USAID-ovim Projektom za konkurentnu privredu, Razvojnom agencijom Srbije, Nacionalnim udruženjem za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica i Fakultetom primenjenih umetnosti.

Alexandra Olivera Korichi, direktorka dm drogerie markt Srbija i Severna Makedonija, naglasila je da je dm kompanija koja u kontinuitetu radi na društveno odgovornim projektima pružajući doprinos zajednici u kojoj posluje.

„Projekat dm inkubator pokrenuli smo sa željom da pružimo podršku domaćim kompanijama različitog biznis formata. Zajedno sa partnerima projekta smo nastojali da usmerimo potencijal proizvođača, radili timski na realizaciji sjajnih ideja i finalnom razvoju njihovih proizvoda. Zadovoljstvo nam je što smo domaćim proizvođačima pomogli da ostvare svoje vizije i široj javnosti ponude visoko kvalitetne proizvode“, izjavila je Alexandra Olivera Korichi.

Radoje Krajišnik, koordinator projekta i menadžer asortimana dm Srbija, predstavio je proizvode koji će se naći u ponudi u 97 dm drogerija širom Srbije.

„Ponosni smo što proizvode na kojima smo radili mesecima možemo da predstavimo kupcima i što već sada nailazimo na veoma pozitivne reakcije. Ovaj projekat proizvođačima je pružio mogućnosti koje su u redovnim uslovima teško dostižne, imajući u vidu konkurentnost industrije, a posebno je važno što su im obezbeđeni jednaki uslovi za plasman na tržište“, rekao je Krajišnik.

„USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu podržava dm inkubator zato što je to sjajan primer uspešno realizovanog biznis inkubatora kojim se zaokružuje kompletan proces, od unapređenja proizvoda startap kompanija i malih i srednjih preduzeća do plasiranja na tržište. Projekat će nastaviti da podržava održive poslovne modele koji mladim kompanijama omogućavaju unapređenje poslovnih procesa,kvaliteta proizvoda i izlaska na tržište“, izjavio je Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Ana Žegarac, direktorka Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije (RAS) je ovim povodom rekla: „Ovaj projekat je odličan primer saradnjevelikog trgovinskog lanca, državne institucije, donatorskog projekta, stručnjaka iz akademske zajednice i specijalizovanog udruženja proizvođača organske hrane. Kroz sveobuhvatnu podršku u unapređenju proizvoda, ovo partnerstvo je kroz dm inkubator omogućilo da srpska mala i srednja preduzeća postanu dobavljači kompanije dm drogerie markt i Razvojna agencija Srbije će i u narednom periodu, kroz naše usluge i programe podrške, biti na raspolaganju učesnicima ovog projekta.“

Proizvodi koji su već sada dostupni kupcima su Zoya serum za predeo oko očiju i piling za lice sa vitaminom C, sapuni Tanoshinde, jedini proizvodi na svetu na bazi jaja od Japanske prepelice koja nisu termički obrađena, Olydrop koji proizvodi ulje za masažu desni koristeći jedinstvenu, originalnu i zaštićenu tehnologiju, Coquette koji nudi tečno rumenilo u tri nijanse, kao i Multiactiv, sa svojom čudesnom marmeladom za predeo oko očiju sa ekstraktom divlje ruže.

U nizu proizvoda su i Hvala krema u prahu, sapun za brijanje i pilinzi sa usne i ruke, čvrsti losioni za telo My Way natural sa Mohito i Choco dream mirisima, zatim Call me Frank proizvodi za negu muške kose, Biona domaća kozmetika za kompletnu negu lica.

Za sve one koji uživaju u pravom ukusu povrća, u ponudi su i Tvoja domaćica salate od prirodnih sastojaka, jedinstvene po recepturi, izgledu i ukusu. Taste of the west iz Arilja donosi miks suvih organskih pečuraka iz netaknute prirode, a tu su PRIRODNo 1 organski namazi od crne zove, šumske jagode i šumske borovnice i Dolovac matični sokovi od celih plodova organskog voća. Ovom prilikom Nectar je plasirao organsko sirće na police dm-a, kao i organski voćni namaz, a Veverko donosi potpuno prirodni medeni namaz sa ukusima maline i višnje.

Kompanija dm nastaviće da pruža sveobuhvatnu podršku učesnicima dm inkubatora sa ciljem da im pomogne da se, pored domaćeg, predstave i na širem evropskom tržištu, kroz najveći drogerijski lanac u Evropi.

Onlajn snimanje oštećenja, razmena dokumentacije i ekspresna isplata šteta

UNIQA PRVA U REGIONU POKRENULA VIDEO-PROCENU ŠTETA

UNIQA osiguranje prvo je u regionu koje je svojim klijentima omogućilo da procenu štete na imovini ili motornom vozilu obave u potpunosti onlajn uz pomoć Video- procene šteta. Zahvaljujući ovom inovativnom servisu korisnici mogu da, tokom samo jednog video poziva sa proceniteljem, snime nastala oštećenja na imovini i vozilima, i razmene svu neophodnu dokumentaciju, zbog čega proces isplate šteta traje do 48 sati.

Upotreba Video- procene šteta ne zahteva dodatno skidanje aplikacija, ni opterećenje memorije, a za korišćenje su dovoljni mobilni uređaj – telefon ili tablet i dobra internet konekcija.

„Nakon što prijavi štetu telefonom i pošalje dokumentaciju imejlom, klijent dogovara termin i dobija link za pristup video-razgovoru sa proceniteljem UNIQA osiguranja. Tokom procesa, koji traje između 10 i 15 minuta, procenitelj usmerava korisnika da zajedno snime oštećenu imovinu ili vozilo, i ako je to neophodno, razmene dodatnu dokumentaciju. Važno je napomenuti da klijent Video-proceni pristupa iz svog doma ili sa parkinga, u terminu koji mu najviše odgovara. Sve se obavlja u jednom aktu i u potpunosti onlajn - bez fizičkog susreta sa proceniteljem ili odlaska u poslovnicu. Najzad, nakon što je procena završena, a dokumentacija kompletna, klijent može očekivati isplatu u roku od samo dva dana“, ističe Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora UNIQA osiguranja.

Za razliku od video, klasičan proces procene i isplate šteta u osiguravajućim društvima iziskuje fizičku prijavu štete i prilaganje dokumentacije. Uz to, neophodno je uskladiti i termin sastanka sa proceniteljem zbog čega se neretko dešava da između prijave i procene protekne nekoliko dana. Kako je i za isplatu štete potrebno vreme, cela procedura ume da potraje do dve nedelje, koliko iznosi i zakonski rok.

Platformu za video procenu implementirala je kompanija ICTS DOO Beograd, koja je zajedno sa UNIQA osiguranjem, u prethodnih godinu dana, radila na testiranju i prilagođavanju softvera potrebama novog servisa. „Ideja za ovom uslugom potekla je od UNIQA osiguranja, a mi smo prateći njihove instrukcije, zajedno sa proizvođačem platforme namenjene za kreiranje virtuelnih ekspozitura, te ideje sprovodili u delo, da bi na kraju dobili jedinstven servis koji trenutno u celom regionu ima samo UNIQA“, istakao jeDejan Kotur, direktor ICTS DOO Beograd.

„Isplata štete je veliki test i prilika da kompanije opravdaju poverenje koje su im klijenti ukazali prilikom slapanja polise. Zbog toga smo uložili veliki trud da, oslanjajući se na moderne tehnologije, postojeće složene procedure transformišemo i podredimo ih potrebama korisnika. Cilj nam nije bio samo da budemo prvi, već da klijentima obezbedimo veći komfor, uštedimo njihovo vreme i omogućimo im ekspresnu isplatu, kako bi što pre mogli da saniraju štetu nastalu na imovini ili vozilima. Rezultat našeg pionirskog poduhvata je superioran servis, potpuno jedinstven za naše tržište, region, ali i celu UNIQA grupu koja posluje u 18 zemalja Evrope. Video-procena šteta štedi i vreme naših zaposlenih, a mogućnost zloupotrebe svodi na minimum, jer se odvija u realnom vremenu. Kao takva, najbolji je primer digitalne transformacije poslovanja kojem težimo“, navela je Gordana Bukumirić.

Pored video procene štete za osigurana vozila i domaćinstva, klijentima UNIQA osiguranja na raspolaganju će ostati i klasična procena štete.

Decenija entuzijazma

10 godina rada Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia Organika”

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika je 24. septembra obeležilo 10. jubilej postojanja i rada udruženja. Od svog osnivanja udruženje se zalagalo za razvoj organske proizvodnje i građenje prepoznatljivosti srpskih organskih proizvoda u svetu.

Deset godina rada udruženja je doprinelo i vidljivom porastu broja proizvođača uključenih u organsku proizvodnju i samim tim i porastu površina.

Čestitajući jubilej udruženju Serbia Organika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da u organskoj proizvodnji vidi veliki potencijal za Srbiju i dodao: „Upravo sam boravio u Švedskoj koja predstavlja značajno tržište za organske proizvode iz Srbije. To su tržišta koja su za nas najzanimljivija, tržišta gde možemo da plasiramo proizvode iz Srbije i to po dobroj ceni, a raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima” - kazao je Nedimović. Nedimović je najavio značajne novine u sektoru organske proizvodnje već za sledeću godinu: „U planu su različite promene u organskom sektoru, strukturne, i višestruko povećanje subvencija.Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se dešavaju greške i mi moramo da nađemo način da proizvođače podržimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu“ .

“U trenutku kada je Serbia Organika osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se tek 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara, što je predstavljalo tek zanemarljiv deo ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više of 8 puta, a u 2018. godini se organska proizvodnja odvijala na 19.200 hektara, što je povećanje od 45 % za samo jednu godinu,dok se organskom proizvodnjome bavi preko 6.000 proizvodjača” rekla je na proslavi jubileja prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora Serbia Orgnike.

“U deceniji za nama, osim što su se povećale površine pod organskom proizvodnjom i broj proizvođača, razvijao se i sektor animalne organske proizvodnje, ali i prerađivačka industrija, a iznos izvoza koji je dostigavši 27,5 miliona evra u 2018. godini porastao za više od 6 puta u prethodnih 7 godina. Proteklih deset godinaSerbia Organika je inicirala i realizovala brojne aktivnosti, od izuzetnog značaja za razvoj sektora, istakla je IvanaSimić, Generalni sektretar Serbia Organike.

U okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), 2009. godine osnivanje Serbia Organike podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Od tada do danas, u saradnji sa Serbia Organikom implementirane su brojne aktivnosti u cilju razvoja ovog sektora.

“Prepoznali smo važnost organske poljoprivrede kao privrednog sektora sa rastućim trendom prodaje u celom svetu, ali i sa sve većim privrednim potencijalom koji može doprineti ekonomskom napretku Srbije i njenoj promociji na međunarodnom tržistu”, izjavio je Aleksandar Beetz, vođa GIZ programa za održivi ekonosmki razvoj.

OTP GRUPA NASTAVLJA DA RASTE: BANKARSKA GRUPACIJA POSTALA VLASNIK SOCIETE GENERALE BANKE U SRBIJI, KOJA SE OD DANAS ZOVE OTP BANKA SRBIJA

Societe Generale Srbija nastavlja da posluje pod novim imenom – OTP banka Srbija AD Beograd, a njen prioritet ostaje orijentisanost ka klijentima, usmerenost ka inovacijama i posvećenost daljem razvoju, sada uz snažnu podršku OTP Grupe. Spajanje sa Vojvođanskom bankom, članicom OTP Grupe, planirano je za 2021. godinu.

Budimpešta, 25. septembar, 2019. godine – OTP Grupa objavila je da je uspešno završena procedura kupovine banke Societe Generale Srbija. Banka nastavlja da posluje pod novim imenom – OTP banka Srbija AD Beograd, dok će Societe Generale Osiguranje promeniti ime u OTP Osiguranje ADO Beograd, a Sogelease u OTP Leasing Srbija d.o.o.

Nakon uspešno sprovedene transakcije, OTP Grupa – koja je takođe vlasnik i Vojvođanske banke – nastavlja da jača svoju tržišnu poziciju u Srbiji, a spajanje ove dve banke rezultiraće stvaranjem vodeće bankarske institucije na srpskom tržištu po visini aktive, broju ekspozitura i portfoliju kredita i depozita. U narednom periodu, glavni fokus obe članice OTP Grupe biće održavanje najvišeg kvaliteta usluga u radu sa klijentima i uspešna implementacija procesa integracije. U ovom trenutku, klijenti banke Societe Generale Srbija, od sada OTP banke Srbija, ne moraju da preduzmu nikakve korake u vezi sa promenom vlasništva, a u budućnosti će svi klijenti biti pravovremeno obavešteni o ključnim fazama spajanja dve banke.

„Societe Generale uspešno posluje više od 40 godina u Srbiji. Kao jedna od najinovativnijih banaka na tržištu postala je dragocen član OTP Grupe. Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo ozbiljnu i dugoročnu posvećenost bankarskom tržištu Srbije, već i pokazujemo da OTP Grupa posluje na čvrstim temeljima, da je dobro kapitalizovana, ima izvanrednu likvidnost, a rukovodstvo je posvećeno jačanju regionalnog prisustva“, izjavio je Laslo Volf, zamenik generalnog direktora OTP banke u Mađarskoj i predsednik Upravnog odbora OTP banke Srbija AD Beograd, dodavši da je ovo važna prekretnica za razvoj bankarske grupe u Srbiji.

Proces integracije OTP banke Srbija i Vojvođanske banke počinje sada i planirano je da se realizuje do 2021. godine. Do završetka integracije, ove dve banke će poslovati kao zasebna pravna lica, ali od sada njihovi klijenti mogu da koriste široku mrežu od više od 300 bankomata obe banke za podizanje gotovine bez naknade debitnim karticama.

Dodatne informacije dostupne su na sajtu OTP banke Srbija: www.otpsrbija.rs/info

Kompanija MK Fintel Wind pustila u rad treći vetropark – „Košava“

INVESTICIJOM OD 118 MILIONA EVRA OBEZBEĐENA ZELENA STRUJA ZA 45.000 DOMAĆINSTAVA

Kompanija MK Fintel Wind je zvanično pustila u rad svoj treći, ujedno i najveći vetropark – „Košava“ u Izbištu. Ukupna instalisana snaga postrojenja je 69 MW, što znači da ovaj vetropark može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

„Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije“, rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Tiziano Giovannetti, i dodao, „Sa ukupnom investicijom od 118 miliona evra, vetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija. Ne stajemo ovde. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta. “

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se investitorima, porodicama Đovaneti i Kostić, na velikoj energiji koju su uložili u razvoj vetro-energetskog sektora u Srbiji. „Srećan sam što sam danas čuo za veoma ambiciozne planove MK Fintel Wind-a koji su ohrabrenje za ministarstvo i čitavu Srbiju. Mi smo sa 370 MW koje smo stavili na mreže 2018. i 2019. apsolutni broj jedan u regionu. Činjenica da danas imamo 400 MW iz energije vetra i preko 500 MW iz obnovljivih novih projekata je dokaz da ozbiljno razumemo šta se dešava u energetskom svetu i segmentu globalnih klimatskih promena“, zaključio je ministar Antić.

Kompanija MK Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila vetropark „Kula“, koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi „La Piccolina“, ukupne snage od 6,6 MW. Sa pokretanjem vetroparka „Košava“ ukupno oko 60.000 domaćinstava je pokriveno „zelenom“ strujom. Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, u cilju daljeg unapređenja kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede. Dodatno, MK Fintel Wind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Republike Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora. Kompanija MK Fintel Wind, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinesestabilnosti energetskog sistema Srbije.

Partneri kompanije Fintel Wind na izgradnji vetroparka „Košava“ bile su Erste banka, UNICredit Banka, Development Bank of Austria, kao i AIK banka.

Kroz druženje sa Pažljivkom u Super Veru, do boljeg znanja saobraćajnih propisa

Kompanija Super Vero je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, u subotu 21. septembra u tržnom centru Zira, organizovala niz zabavnih i edukativnih aktivnosti namenjenih deci.

Popularni “Pažljivko”, lik iz crtanog filma, koji je Agencija kreirala u saradnji sa eminentnim pedagozima i psiholozima, kroz igru i zabavu učio je mališane kako se ispravno prelazi pešački prelaz, gde se bezbedno vozi bicikl i koliko je važno uvek poštovati saobraćajne propise.

“Svesni da se uz zabavu uvek lakše uči za naše najmlađe posetioce organizovali smo druženje sa Pažljivkom. Bila je ovo sjajna prilika da im kroz kreativno-edukativne igre i predavanja prilagođena uzrastu prenesemo važne poruke o bezbednosti u saobraćaju.” - rekla je Maja Kosić Vučković, direktorka marketinga kompanije Veropoulos.

“U trenutku pokretanja kampanje o bezbednosti u saobraćaju Super Vero je prepoznao Agenciju za bezbednost saobraćaja kao svog prirodnog partnera. Naše zajedničko delovanje usmereno je ka istom cilju. Uvođenje “Pažljivka” u maloprodajni objekat Super Vera pokazuje njihovu brigu o kupcima, naročito onim najmlađim. Ako imamo u vidu da se iz godine u godinu smanjuje stradanje dece u saobraćaju, slobodno možemo reći da je “Pažljivko” jedna od karika koje su omogućile da se znanje dece na temu saobraćajnih propisa unapredi. On je tu da ih edukuje kroz druženje, crtani film, pesmice i bojanke. Mališani koji usvoje nova znanja od “Pažljivka”, spontano će ih podeliti sa svojim mlađim sestrama i braćom. Upravo iz tog razloga današnja akcija Super Vera i Agencije za bezbednost saobraćaja veoma je značajna. Naš plan je da svoje zajedničko delovanje u budućnosti usmerimo ka mladima od 15 do 30 godina starosti, ali i našim najstarijim sugrađanima.” - istakla je Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prva nagradna igra koja promoviše bezbednost u saobraćaju “Bezbedni uz Super Vero” još uvek traje. Svi oni koji do 27. septembra obave kupovinu u nekom od maloprodajnih objekata Super Vera potencijalni su dobitnici Toyote Yaris, ali i drugih korisnih nagrada.

Iskoristite priliku da učestvujete u Super Vero nagradnoj igri, možda ste baš Vi jedan od dobitnika dečijeg sedišta za automobil, kaciga za vožnju bicikli ili trotineta, auto kamere za snimanje vožnje ili intenzivnog NAVAK kursa o bezbednoj vožnji.

CARLSBERG OBELEŽIO SVETSKI DAN ODGOVORNOG KONZUMIRANJA PIVA

Kompanija Carlsberg Srbija obeležava još jedan Svetski dan odgovornog konzumiranja piva nizom aktivnosti kojima podsećaju kako svoje zaposlene, tako i potrošače, da u alkoholnim pićima užuvaju uz oprez i veliku dozu odgovornosti.

Na motornim vozilima u centru Beograda danas je osvanulo iznenađenje – vlasnicima četvorotočkaša upućeni su nalozi za odgovorno konzumiranje alkohola! Na ovaj način Carlsberg Srbija direktno je podsetila sve koji se spremaju za još jedno veče u provodu da svoj automobil, ipak, parkiraju pre odlaska u grad. Pod sloganom „Znam šta sam radio prošle noći, odgovorno konzumiram alkohol“, čuveni proizvođač piva obeležava još jedan Svetski dan konzumiranja piva podsećanjem potrošača da su uspomene najlepši deo provoda.

„Usled neumerenog konzumiranja alkohola može doći do slabijeg procesuiranja informacija, usporenih reakcija i takozvanih rupa u sećanju, a sve to narušava lep osećaj koji imamo nakon provoda sa prijateljima. Upravo zato, kontinuiranim aktivnostima podsećamo sve potrošače da u pivu uživaju krajnje odgovorno“, izjavila je Jovana Mladenović, Menadžer za komunikacije kompanije Carlsberg Srbija.

Aktivnosti povodom Svetskog dana odgovornog konzumiranja piva počele su još prethodnog vikenda kada je, tokom Apgrade festivala, Carlsberg patrola svim posetiocima festivala delila specijalne narukvice kao podsetnik da odgovorno konzumiraju pivo kako bi, sutradan, ipak znali šta su radili prethodne noći. Planirano je da akcija traje i tokom narednih nedelja i da poruka o odgovornoj konzumaciji alkohola stigne do nekoliko hiljada mladih ljudi koji ulaze u svet konzumacije alkohola.

Svetski dan odgovornog konzumiranja piva ustanovljen je 2015. godine kao inicijativa pivske industrije kako bi se istakla i dodatno unapredila svest o odgovornoj konzumaciji piva potrošača, prodavaca, ugostitelja, ali i društva u celini. Na Svetski dan odgovornog konzumiranja Carlsbergove kompanije širom sveta sprovode niz aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje štetnog uticaja alkohola i konzumiranja alkohola od strane maloletnih lica, vožnje pod uticajem alkohola, kao i razne treninge i edukativne programe.

KOMPANIJA LG DONIRALA KLIMA UREĐAJE INSTITUTU ZA NEONATOLOGIJU

Kao društveno odgovorna kompanija svesna svakodnevnih problema sa kojima se susreću zdravstvene ustanove u Srbiji, a u cilju unapređenja uslova boravka prevremeno rođene dece u Institutu za neonatologiju u Beogradu, kompanija LG Electronics (LG) ovoj ustanovi donirala je četiri nova LG Dual Inverter klima uređaja.

Najnoviji klima uređaji kompanije LG Electronics (LG) sa ugrađenim Dual Inverter kompresorom štede energiju, a opremljeni su i nizom korisnih funkcija i naprednih tehnoloških rešenja koja će umnogome olakšati boravak novorođenčadi u Institutu. Osim antibakterijskih filtera koji pomažu u sprečavanju prodiranja minijaturnih čestica prašine, polena i grinja u prostoriju, ovi LG klima uređaji opremljeni su i visokoefikasnim ekološkim rashladnim sredstvom R32. Pored toga što ima viši indeks hlađenja nego što je to slučaj kod drugih tehnologija freona, tehnologija Freon R32 je i ekonomičnija i bezbednija.

Sredstva za kupovinu dragocene pomoći Institutu za neonatologiju donacijama su obezbedili zaposleni u kompaniji LG Srbija, ali i zaposleni iz regionalnih predstavništava kompanije.

Donacija Institutu za neonatologiju predstavlja investiciju u budućnost dece i Srbije i veoma smo ponosni što smo bili u prilici da obezbedimo klima uređaje ovoj instituciji. Obilaskom Instituta uverili smo se da će proizvodi koje danas doniramo sigurno biti od velikog značaja kako deci i roditeljima, tako i zaposlenima u Institutu. Kompanija LG ima razvijenu kulturu društveno odgovornog poslovanja i trudićemo se da i ubuduće učestvujemo u sličnim akcijama, sa prioritetom da pomognemo deci”, izjavio je Branislav Jordanov, marketing menadžer kompanije LG Electronics u Srbiji.

Tom prilikom, prim. dr sci. med. Milica Ranković Janevski, koja je i direktorka Instituta, zahvalila se na dragocenoj donaciji, koja predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom radu i lečenju novorođenčadi.

Institut za neonatologiju leči 20-25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece koja se godišnje rode na teritoriji Republike Srbije i preko 50 odsto onih, rođenih sa težinom ispod 1500 grama. Lečenje i nega ove veoma vulnerabilne i rizične populacije je veoma zahtevan, složen i delikatan posao. Da bi se postigli optimalni rezultati, najviši stepen preživljavanja i kvalitet života, neophodno je da u svakom momentu budu obezbeđeni visoki stručni kadar, oprema, prostor, kao i svi prateći uslovi”, istakla je dr Milica Ranković Janevski, dodavši da je donacija klima uređaja kompanije LG izuzetno korisna i važna, jer pomaže da se obezbede optimalni mikroklimatski uslovi za najmlađe pacijente tokom lečenja, a istovremeno i radni uslovi za zaposlene koji o njima brinu.

Jedna od ključnih karakteristika LG klima uređaja novije generacije jeste Inverter tehnologija koja omogućava brzo postizanje željene temperature, bez obzira na to da li je u pitanju grejanje ili hlađenje. Ova inovacija omogućava daleko manju potrošnju, a samim tim donosi i velike uštede na kraju meseca.

Šta spaja najlepše cveće i najbolju kafu? Odgovor je Doncafé!

Proteklog vikenda ljubitelji cveća su se okupili na festivalu posvećenom najlepšim biljnim vrstama. A zahvaljujući jednoj od njih, svakodnevno uživamo u omiljenom napitku - kafi.

Biljka kafe otkrivena je pre oko 1.000 godina. Uglavnom uspeva u tropskom pojasu, jer voli toplotu i vlagu. Iako joj najviše pogoduju nadmorske visine od 600-1.800 metara, u njenim zelenim, duguljastim listovima, sitnim belim mirisnim cvetovima i zanimljivom koloritu bobica, možemo uživati i u kućnim uslovima. Kao dekorativna biljka, domove najčešće krasi coffea Arabica.

Zahvaljujući preradi bobica kafe, svet danas uživa u jednom od omiljenih napitaka, nazvanom baš po samoj biljci – kafa. Ljubiteljima kafe je teško da bez nje zamisle jutra, svaki novi dan koji donosi i uživanje i obaveze. Uz kafu je svaki momenat našeg dana lepši, ukusniji i mirisniji.

Zato je Doncafé odlučio da u čast toj značajnoj biljci, svim posetiocima 9. Beogradskog festivala cveća na Dorćol Platzu dodatno ulepša vreme provedeno među zelenilom. Za čuvenim Coffeebike-om, publiku je dočekivao profesionalni barista koji je otkrivao tajne umetnosti crtanja mlekom u kafi - Latte Art-a. Uz šoljicu savršenog Doncafé Barista Espressa, otkrili smo i male tajne savršeneog espressa: kako se sprema, kako se pravilno konzumira, na koji način se služi i koliko posle ispijanja treba da osećate ukus espressa u ustima. Ovaj blend inače odlikuje sve ono što se od vrhunskog espressa i očekuje: savršen balans, jačina, intenzivna aroma i stabilna krema. Kako uživanje u kafi često vezujemo za opuštanje i druženje, za dodatnu zabavu iz Doncafé-a su osmislili dve zanimljive igre - Igru memorije i Pogodi ko sam.

POZNATE LIČNOSTI PODRŽALE SVETSKI DAN ČIŠĆENJA

Predstavljena nova Fairy boca od reciklirane plastike iz okeana

Milioni ljudi širom sveta su uklanjanjem otpada iz prirode obeležili Svetski dan čišćenja, a ovu gobalnu akciju podržali su i građani naše prestonice. Tim povodom, kompanija Procter&Gamble, brend Fairy, njihovi partneri iz kompanije Delhaize i organizacije Let’s Do It! Srbija, a uz podršku poznatih ličnosti čistili su obalu Dunava kod Ade Huje, vrativši ovoj atraktivnoj lokaciji njen pravi sjaj.

Simbolično, na ovaj dan, kompanija Procter&Gamble predstavila je najnoviji Fairy Ocean Plastic deterdžent za pranje sudova, čija ambalaža je izrađena od reciklirane plastike iz okeana. Lansiranje nove boce ima za cilj da podigne svest o problemu velike količine plastike u okeanima i o tome šta može da se učini kako bi se sprečilo da plastika završi u okeanu.

U okviru kampanje, kupovinom bočice Fairy Ocean proizvoda doniraju se sredstva za očuvanje životne sredine i reka Srbije, a novi Fairy Ocean može da se pronađe na policama prodajnih objekata Maxi, Tempo i Shop&Go.

Kampanja za očuvanje reka Srbije samo je jedan od načina na koji kompanija Procter&Gamble daje doprinos očuvanju predivne prirode u čijem okruženju imaju priliku da posluju.

Zaposleni kompanije Procter&Gamble su zajedno sa popularnim glumcima Bojanom Ordinačev i Stefanom Buzurovićem, te blogerkom Milicom Novković, poznatijom kao Mica Blogerica, članovima Let’s Do It! Srbija i desetinama volontera, dali svoj doprinos u uklanjanju otpada nakupljenog duž obale Ade Huje.

"Moram da kažem da sam oduševljena kako smo brzo sve uspeli da očistimo. To je samo pokazatelj koliko je malo truda potrebno da bi naša životna sredina bila čistija i lepša. Hvala ovim divnim ljudim na entuzijazmu i dobroj volji da odvoje vreme i uključe se u ovu fantastičnu globalnu akciju“ – rekla je Bojana Ordinačev po završetku akcije.

Pored čišćenja, glumac Stefan Buzurović vodio je program i tom prilikom se pokazao kao vrhunski motivator. Ipak, tokom komentarisanja akcije bio je nešto skromniji: „Iskreno, ove vredne ljude zaista nije teško motivisati. Zaista su divan primer kako treba da se odnosimo prema našoj životnoj sredini, a predanost sa kojom su pristupili akciji je izuzetna. Želim da se zahvalim kompaniji P&G što su prepoznali problem zagađenja životne sredine na globalnom nivou i odlučili da ambalažu za novi Fairy izrade od reciklirane plastike iz okeana.

Mica Blogerica podsetila nas je kako treba obratiti pažnju i na prevenciju, a ne samo na popravljanje nastalog stanja. „Svetski dan čišćenja je fantastična akcija i nadam se da će njene poruke stići do što većeg broja ljudi. Naravno, osnovna ideja čuvanja životne sredine nije da sakupljamo smeće koje smo ostavili u prirodi, već da se svest podigne na taj nivo da ono nikad ni ne završi na obalama reka ili u šumama“ – pojasnila je.

Procter&Gamble je prepoznao inicijativu Let’s Do It! Srbija, organizacije koja je deo globalne Let's Do It! mreže, a koja deli iste vrednosti i posvećenost - da na globalnom nivou smanji otpad čime se brine o prirodnom okruženju i planeti zemlje uopšte.

Najveći svetski proizvođač reciklabilne ambalaže svojom reciklažnom inicijativom doprinosi čistijim okeanima

Da li je moguće trajno očistiti okeane od plastike i mikroplastike? Šta svako od nas može da učini i kako kompanija Werner&Mertz može doprineti toj misiji – bile su teme konferencije ,,100% plastike u ambalaži, ne u okeanima” ali i vlasnika kompanije Rajnhard Šnajdera i poznatog nemačkog glumca Hanes Jenike. Na ovom internacionalnom događaju održanom u sedištu kompanije u Majncu, moderator je bio profesor dr Džo Groebel.

Povod za okupljanje 130 gostiju iz svih delova Evrope bila je izgradnja novog centra za proizvodnju u okviru kompanije koja je svetski rekorder u broju proizvedenih reciklabilnih ambalaža. Nova zgrada proizvodnog pogona, jedinstvena je zbog principa održivosti na koji se u izgradnji najviše polagalo i upotrebe najveće dozvoljene količine recilikliranog betona. Čak dve trećine krova površine 4000 m2, prekriveno je sa 455 solarnih ploča koje snabdevaju energijom rashladne jedinice, a čak 297 miliona PET ambalaže izrađeno je od 100% reciklirane plastike proizvedeno i napunjeno u kompaniji Werner & Mertz. Cela zgrada opremljena je senzorskim LED osvetljenjem.

Na ovaj način, kompanija doprinosi zaštiti okeana, istakao jeRajnhard Šnajder. „Rešenje za čistije okeane nalazi se na kopnu. Plastični otpad koji sereciklira na visokom nivou i kruži u zatvorenom krugu reciklaže, drži se podalje od okeana.“ Na međunarodnoj sceni Šnajder radi na širenju svesti među drugim kompanijama o prihvatanju njegovog primera i podstiče ih da u proizvodnji ambalaže koriste recikliranu plastiku. Njegov sagovornik, Hanes Jenike istakao je i da su potrošači ti koji imaju obavezu da utiču na druge kompanije kroz svoje kupovne navike. „Mnogi konzumenti smatraju kako ne mogu da učine ništa efikasno kada je u pitanju rešenje problema plastičnog otpada u okeanima, ali mogu i to bez velikih poteškoća i odricanja,“ istakao je Jenike.

Kompanija Werner & Mertz pored novina, može da se pohvali i sjajnim rezultatima. Potražnja za održivim sredstvima za čišćenje iz Mainca je najveća do sada, a napredak iz portfolija kompanije ostvario je brend Frosch. U periodu između 2016. i 2018. godine, prihod od ovih proizvoda uvećan je za čak 21%, a udeo u tržištu za 14%. Ulaganjima i unapređenjem proizvodnje, kompanija Werner & Mertz, ide u korak sa ovim rastućim zahtevima, nezapostavljajući kvalitet i napore u borbi za čistije okeane.

Vojvođanska vina treći put na ,,Vojvodina Wine Show"

U "Vili Stanković" u Čortanovcima održan je treći "Vojvodina Wine Show" koii je okupio 40 vinarija iz cele Vojvodine, a otvorio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Među gostima su bili stručnjaci iz Amerike, Holandije, Egleske, Italije, Hrvatske, Mađarske i mnogo drugi.

Postioci su mogli da degustiraju vina sa dugom tradicijom, ali i novija, kao i da se upoznaju sa autentičnostima vina od internacionalnih sorti vojvođanskog teroara i autohtonih sorti u pokrajini. Predsednik Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla "Srem - Fruška gora" Gordan Bašić ističe značaj ove manifestacije za promociju vinskog turizma, ali i prepoznavanje vina u svetu. Pokrajinska vlada podržala je "Vojvodina Wine Show",a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se poslednjih godina mnogo ulaže u vinogradarstvo i da su vidljivi rezultati.

"Čini mi se da ćemo vremenom dostići po kvalitetu i one koji su u Evropi čuveni i možda ne toliko bolji, ali s većom tradicijom i boljim rezultatima. Gde god idemo, a obilazimo i mnoge druge zemlje, polako pitaju za vina iz Vojvodine i polako prodajemo naše vino. Mnoge zanima šta je ono konkretno što mi možemo da ponudimo i po povoljnijoj ceni od drugih, a mi odgovaramo da su to sigurno vina iz Vojvodine" istakao je Mirović u obraćanju. Vina iz sremskog vinogradarskog rejona dobila su oznaku geografskog porekla.

JP Putevi Srbije najbrži na SBB Niš Business Run

Najveći tim bilding događaj u jugoistočnoj Srbiji okupio blizu 400 zaposlenih iz 50 kompanija

Niš je u četvrtak 19. septembra, posle posla, bio centar najvećeg tim bilding događaja u ovom delu Srbije. Oko 400 zaposlenih iz 50 najodgovornijih kompanija učestvovalo je na na poslovnoj trci SBB Niš Business Run.

Spektakularnom trkom i timskim duhom zaposleni su pokazali kako se brane boje svojih kompanija, a poslodavci pokazali kako izgleda kultura društvene odgovornosti na delu. Osim što su pokazali svoje trkačko umeće, zaposleni su proveli nezaboravno vreme sa svojim kolegama posle trke uz timsko fotografisanje, poslovno umrežavanje i žurku sa kolegama iz drugih kompanija.

Pobednici trke SBB Niš Business Run je tim kompanije JK PUTEVI SRBIJE, drugo mesto zauzela je kompanija Veriest Venture Serbia, a treće mesto kompanija Delta Holding. Najbolji u muškoj konkurenciji bio je Kristijan Stošić iz JK Putevi Srbije, a u ženskoj konkurenciji najbolja je bila Marija Janićijević iz sportskog društva Factory Niš.

Specijalni pehar Fondacije Divac najhumanijoj kompaniji pripao je NIRI Intelligent, a titulu najfit kompanije dobio je Philip Morris International.

Posle pobede na Belgrade Business Run, Kristijan Stošić je ponovo trijumfovao pojedinačno i zajedno sa celim timom JP Putevi Srbije. Nakon trke je izjavio: „Velika mi je čast što sam deo serije poslovnih trka, koje su iz godine u godinu sve masovnije. Niš je zasluženo dobio svoju trku i sudeći po odzivu kompanija ova trka će nastaviti da raste.Čestitam organizatorima na konceptu trke, na ideji i dobroj organizaciji, kao i na promovisanju trčanja kao idealnog načina rekreacije“.

Nenad Stojanović, projektni menadžer Deli prostora koji je bio lokalni partner ove trke, izjavio je: "Izuzetno mi je drago kako lično tako i ispred Deli prostora da smo organizovali prvu biznis trku u Nišu. Ponosni smo na Niš i broj niških firmi koje su učesvovale na trci. Podržavamo ovakvu vrstu aktivnosti, zdrav život i povezivanje firmi kroz ovakav događaj. Sledeće godine očekujemo još veći broj firmi i drago nam je da se ova zajednica širi."

SBB Niš Business Run podržali su SBB, Magnetrans, Intersport, Mapei, Erste Banka, Powerade, a humanitarni partner događaja je Fondacija Ana i Vlade Divac. Pored trofeja,najbrže kompanije su nagrađene paketom proizvoda kompanije Benlian koja se bavi proizvodnjom zdrave hrane od ekspandiranog kukuruza i pirinča i koja svoje proizvode izvozi u preko 40 zemalja sirom sveta.

U prilogu možete pogledati deo fenomenalne atmosfere, a Srbiju očekuje još jedna velika trka do kraja godine - Novi Sad Business Run, 10.oktobra u Novom Sadu.

Više na http://www.serbiabusinessrun.com/

EUROBANK DOVELA MANČESTER JUNAJTED ŠKOLU FUDBALA U SRBIJU

Mladi talenti dobili šansu da uče od najboljih

Kao ekskluzivni partner fudbalskog kluba Mančester junajted, Eurobank je dovela u Srbiju jednu od najprestižnijih škola fudbala i omogućila polaznicima da u periodu od 16. do 20. septembra uče od najboljih i steknu praktična i teorijska znanja.

Povodom zvaničnog početka Mančester junajted škole fudbala u Srbiji, Eurobank je ugostila Glavnog trenera Mančester junajted škole fudbala, Robina van der Lana (Robin van der Laan) i fudbalsku legendu sa Old Traforda, Vesa Brauna (Wes Brown). Jedinstvenu priliku da znanje stiču u svetski priznatoj školi fudbala dobili su mladi talenti iz cele zemlje, uzrasta 11 godina, ali i treneri koji će svoje znanje nastaviti da prenose na generacije koje tek dolaze. Pored mladih profesionalnih sportista, ovo iskustvo omogućeno je i deci zaposlenih, deci klijenata Eurobanke, deci partnera, kao i štićenicima domova za decu bez roditeljskog staranja i SOS Dečijeg sela Kraljevo i Dečijeg sela Sremska Kamenica, imajući u vidu dadruštvena odgovornost predstavlja jednu od glavnih vrednosti oba partnera – Eurobank i Mančester junajteda.

„Eurobank i Mančester junajted, jedan od najuspešnijih evropskih fudbalskih klubova i najpopularnijih svetskih brendova, od 2014. godine sarađuju na projektu izdavanja kobrendiranih platnih kartica koje korisnicima omogućavaju jedinstvene pogodnosti. Čast nam je i zadovoljstvo što smo našoj deci omogućili da treniraju sa najboljima i tako steknu vrhunsko fudbalsko znanje i iskustvo.“ - istakla je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

Ves Braun, (Wes Brown) Mančester legenda i bivši akademac ove škole izrazio je zadovoljstvo što se zahvaljujući saradnji Eurobank i Mančester junajteda ponovo nalazi u poseti Srbiji. “Kao polaznik Mančester junajted škole, izuzetno sam srećan što deca u Srbiji imaju priliku da učestvuju u ovom programu treninga koji pruža jedinstveno iskustvo. Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde i zahvalan sam Eurobanci što je dovela Mančester junajted školu u Srbiju.

„Cilj Mančester junajted škole fudbala je da inspiriše sve učesnike da uživaju u procesu učenja, igranja i treniranja fudbala na „Mančester junajted način. Veoma smo ponosni što je ova škola fudbala organizovana u Srbiji, imajući u vidu da je na ovaj način talentovanim mladim igračima i trenerima pružena prilika da uče od naših najiskusnijih trenera, kao i legende kluba.- izjavio je Glavni trenerMančester junajted škole fudbala, Robin van der Lan.

Poslednji dan škole fudbala biće obeležen revijalnom utakmicom koju će mladi talenti, polaznici ove škole odigrati sa svojim vršnjacima iz fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

Eurobank i Mančester junajted već pet godina svojom saradnjom omogućavaju korisnicima kobrendiranih platnih kartica širok spektar pogodnosti – plaćanje robe i usluga i podizanje gotovine na bankomatima u zemlji i inostranstvu, beskontaktne transakcije, mogućnost plaćanja preko interneta, kao i plaćanje na 3, 6, 9 ili 12 rata.

PROMOCIJA ZAŠTIĆENOG GEOGRAFSKOG POREKLA U SRBIJI PUT KA DIFERENCIJACIJI NA SVETSKOM TRŽIŠTU

U Srbiji je po prvi put zaštićeno geografsko poreklo – Oblačinske višnje i Ariljske maline, čime se stvaraju uslovi za jasnu pozitivnu diferencijaciju proizvoda iz Srbije na globalnom tržištu i dodaje vrednost ne samo sirovini već i gotovim proizvodima i ekonomiji, rečeno je danas na promociji ovog jedinstvenog projekta koji je realizovan zahvaljujući Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Ministarstvu poljoprivrede, relevantnim Udruženjima, Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija i kompaniji Nectar – regionalnom lideru u proizvodnji sokova.

“Poslednjih nekoliko godina FAO je sarađivao sa EBRD-om, Ministarstvom poljoprivrede, Zavodom za intelektualnu svojinu, malim i velikim proizvođačima, kao što je kompanija Nectar, na uvođenju i promociji oznake zaštićenog geografskog porekla hrane u Srbiji. Oznake geografskog porekla mogu udahnuti novi život lokalnim ekonomijama podstičući ruralni razvoj i otvaranje novih radnih mesta, posebno za mlade. One čine poljoprivredno-prehrambene lance snabdevanja više inkluzivnim, tako što povezuju male proizvođače kvalitetnih proizvoda sa velikim kompanijama”, izjavio je Emanuel Hidijer, senior ekonomista i stručnjak iz oblasti zaštite geografskog porekla Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija,.

Potrošači su danas sve zahtevniji, žele da znaju odakle dolazi hrana koju jedu i spremni su da plate više za kvalitet i autentičnost. To dovodi do kontinuiranog rasta sektora proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, koji na globalnom nivou ima godišnji promet od oko 50 milijardi evra (svima poznati primeri Šampanjca u regiji Šampanj u Francuskoj ili parmezana u Italiji). Podrškom ovom projektu želimo da pomognemo da se Srbija kvalitetnim proizvodima pozicionira na svetskom tržištu, postigne veću cenu i veću konkurentnost. EBRD je veliki partner poljoprivrede u Srbiji u koju je do sada uložio preko 700 miliona evra. Strategiju za ovaj sektor ćemo predstaviti i na predstojećem događaju u Beogradu”, rekao je Miljan Ždrale, šef EBRD agrobiznis sektora za region centralne i istočne Evrope, i najavio najveću regionalnu konferenciju u organizaciji EBRD Consumer Rules Summit, koja će se 30 . septembra i 1. oktobra održati u hotelu Hilton u Beogradu.

“Logičan nastavak Nectarovog puta je ulazak u projekat zaštite geografskog porekla. Nama kao srpskoj porodičnoj kompaniji nije svejedno odakle je i koje je voće, i kog su kvaliteta proizvodi. Odmah smo prepoznali vrednost zaštite porekla sirovine i promocije domaćeg voća. Želimo da povećamo konkurentnost na svetskom tržištu i odgovorimo zahtevima potrosaca. Oduvek smo bili pioniri u uvodjenju novih trendova. Kao prvi u kategoriji sertifikacijom i proizvodnjom naše Life Ariljske maline i Oblačinske višnje, kreirali smo gotov proizvod koji ima dodatu vrednost ali ne samo za nas kao proizvođača već za ceo lanac - od sirovine, preko pakovanja, promocije, distribucije, police. U temelju tog lanca je lokalna zajednica i lokalna kultura i zato smo podržali i osnivanje Udruženja Ariljske maline i Oblačinske višnje”, izjavio je generani direktor Nectar grupe, Mihailo Janković.

“Ovde u Srbiji imamo bogato kulturno i prehrambeno nasleđe i dinamičnu industriju voća i povrća. Ali s povećanom konkurencijom, naši proizvođači moraju biti konkurentniji, da iskoriste potencijal tržišta, istovremeno čuvajući svoju tradiciju. Jedan od načina je putem oznake zaštićenog geografskog porekla. Oblačinska Višnja, Ariljska malina, Sjenički sir, Futoški kupus, samo su deo intelektualne svojine Srbije.

Zaštita geo porekla ima i indirektni efekat na razvoj gastronomskih ruta, agroturizma, podstiče se razvoj ruralnih područja i tom diferencijacijom proizvoda sa pričom, ljudi žele da plate višu cenu. U Ministarstvu prepoznajemo globalne trendove i nastavićemo da radimo sa našim partnerima na daljoj zaštiti geo porekla”, izjavio je Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede.

“Osnovni cilj Udruženja "Ariljska malina" je da sačuvamo reputaciju naše maline koja ima dugu tradiciju. Proizvođači koji žele da sertifikuju svoj proizvod moraju se pridržavati strogih pravila. Udruženje sprovodi interne kontrole kvaliteta. Želimo da naša Ariljska malina bude poznata kupcima širom sveta i to je jedan od naših glavnih zadataka. Udruženje čine mali proizvođači iz zaštićenog područja, farmeri, prerađivači, u ovom trenutku imamo preko 100 proizvođača, koji su proizveli 500 tona Ariljske maline. Zahvaljujući sistemu sertifikacije, potrošaći će biti sigurni da kupuju proizvod vrhunskog kvaliteta koji je proizveden na tradicionalan način sa zaštićenog područja”, izjavila je Mirjana Milutinović, sekretar Udruženja Ariljska malina.

P3 OBJAVIO: TELENOR MREŽA PONOVO NAJBOLJA NA TESTU

Ivana Španović glavna je zvezda nove kampanje koja promoviše Telenor mrežu

Telenor je najbolja mreža u Srbiji, pokazalo je drugi put nezavisno merenje koje je sprovela međunarodna tehnološka kompanija P3. Priznanje za najbolju mrežu Telenor je dobio u čak pet od šest kategorija, koje se odnose na pokrivenost, brzinu preuzimanja i slanja podataka.

Zahvaljujući tome što smo mreža broj 1 u Srbiji i pokrivamo 4G-om gotovo 100 odsto i više od 300 gradova sa 4G + tehnologijom, spremno dočekujemo dalji rast upotrebe mobilnog interneta. To će stvoriti nove mogućnosti za korisnike i obezbediti brži rast privrede. Činjenica da je potvrda P3 došla ponovo u naše rukegovori o tome da smo na pravom putu," kaže Mike Michel, generalni direktor Telenora Srbije.

P3 je međunarodna tehnološka kompanija koja meri kvalitet mobilnih mreža u više od 120 zemalja širom sveta. Oni imaju 20 godina iskustva i od nedavno koriste inovativnu crowedsourcingmetodologiju koja oslikava pravo korsničko iskustvo. Na osnovu njihovih rezultata, operatori širom sveta rade na unapređivanju performansi svojih mreža.

„Drugi put Telenor Srbija je najbolje ocenjena mreža u Srbiji sa ukupno 888 bodova i pokazali su se kao neko ko pruža korisnicima odlično iskustvo u svim testiranim kategorijama“, kaže Hakan Ekmen, generalni direktor P3 communicatons.

Na teritoriji Srbije, u prethodnih šest meseci, kompanija P3 uzela je 20.7 miliona uzoraka od 9700 korisnika mobilne telefonije.

Priznanje za najbolju mrežu stiglo je u vreme kada je Telenor sklopio partnerstvo sa Atletskim Savezom Srbije. Poznata srpska atletičarka Ivana Španović glavna je zvezda nove kampanje koja promoviše Telenor mrežu i pozitivne strane bavljenja sportom.

MOL Serbia otvorila Depo za skladištenje goriva u Sremskim Karlovcima

Prvi depo za skladištenje goriva kompanije MOL u Srbiji danas je zvanično počeo sa radom. Depo u Sremskim Karlovcima su svečano otvorili direktor kompanije Ante Aralica, ambasador Mađarske dr Atila Pinter i ministar rudarstva i energetike Aleksandr Antić. Kao najveća investicija ove kompanije, namena Depoa je pretovar i skladištenje evro premijum BMB-a i evro dizel goriva, a sama dostava robe će biti omogućena na dva fronta: rečnim i drumskim putem, a u budućnosti će se osigurati i mogućnost dopreme železničkim putem.

„MOL Serbia se, nakon više od 15 godina poslovanja na teritoriji Srbije, odlučila na ovako značajan korak i veliku investiciju, sa ciljem da obezbedi sigurno snabdevanje tržišta gorivom vrhunskog kvaliteta koje će direktno dolaziti iz rafinerija MOL Grupe. Investicijom u Depo u Sremskim Karlovcima potvrđujemo tu svoju nameru. Upravljanje sistemom goriva potpuno je automatizovano, a ubrizgavanje aditiva vrši se paralelno sa utovarom derivata. Rezultat je gorivo vrhunskog kvaliteta. Jedan od naših fokusa je poštovanje najviših ekoloških standarda - ni jedan od procesa koji se na Depou odvijaju neće ugroziti životnu sredinu“, izjavio je Ante Aralica, direktor MOL Serbia.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je važnost snažnih ekonomskih odnosa Srbije i Mađarske rekavši kako oni iz dana u dan jačaju:

Srbija i Mađarska imajusnažan partnerski odnoskada je reč o energetici , a kompanija MOL je dugo prisutna u Srbiji i svoju poziciju u našoj zemljije izgradila na visokom kvalitetu goriva koji pruža i građanima i ostalim partnerima u veleprodaji. Ovaj korak predstavlja jedan stepenik više u nastojanju da MOL bude još prisutniji u našoj zemlji i da svojim poslovanjem jača naftni biznis Srbiji. Ovaj projekat će, pored sigurnosti snabdevanja, uticati i na jačanje tržišta, što je u interesu krajnih korisnika“, rekao je Antić i dodao da je ova investicija značajna, te da dokazuje da je Srbija politički i ekonomski stabilna država u koju ozbiljne kompanije žele da invetsiraju i da tu ostanu.

Ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, potvrdio je da Srbija i Mađarska imaju saradnju strateškog karaktera, dokinfrastrukturne investicije, prema njegovim rečima, to dodatno jačaju.

MOL spada među najveće mađarske kompanije koje ulažu u Srbiji i za proteklih 15 godina uvrstio se u red vodećih kompanija na energetskom tržištu Srbije. Terminal čijem otvaranju danas prisustvujemo, najveća je investicija MOL-a u Srbiji i omogućava kompaniji da skladišti gorivo izvanrednog kvaliteta“, istakao je Pinter.

Depo ima pet rezervoara dizelske sekcije kapaciteta 8.000m³ i tri rezervoara BMB sekcije kapaciteta 4.000m³. Sistem za ubrizgavanje aditiva je izgrađen sa namerom da ne utiče na zagađenje okoline, a terminal je opremljen biološkim uređajem za tretman otpadnih voda i separatorom ulja. Rezervoari imaju rashladne sisteme i potrebne plutajuće krovove na benzinskim obalnim tankovima, kako bi se na taj način nivo isparavanja smanjio.

COCA-COLA HBC NAJODRŽIVIJI PROIZVOĐAČ NAPITAKA U EVROPI

Prema Dau Džons indeksu održivosti za 2019. godinu, jednom od vodećih globalnih merila održivosti poslovanja, kompanija Coca-Cola HBC je rangirana kao najodrživiji proizvođač napitaka u Evropi. Maksimalan broj poena u 11 kategorija, kao i veliki pomak u drugih devet, doprineli su ukupnom rezultatu od 90 poena, čime je kompanija osvojila drugo mesto na svetu.

Počastvovani smo i ponosni što je posvećenost naših zaposlenih i partnera održivosti ponovo dovela do ovog priznanja. Međutim, više smo nego svesni da se priča ovde ne završavam jer uvek možemo više. Zato smo toliko okrenuti konstantnom, dugoročnom ostvarivanju svojih ciljeva u oblasti održivosti, izjavio je Zoran Bogdanović, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC, povodom ovog uspeha.

Najznačajni rezultati u 2018. godini:

·Ispunjen naučno zasnovani cilj da se smanji emisija ugljen-dioksida duž lanca vrednosti za 25 odsto (poređenju sa 2010. godinom), i to dve godine pre roka 2020. godine. To znači da je kompanija eliminisala 1,27 miliona tona ugljen-dioksida iz emisije.

·Ostvarena angažovanost zaposlenih od 88 odsto, što je iznad proseka najboljih 100 kompanija na FTSE listi

·Na 37 odsto menadžerskih pozicija nalaze se žene, a cilj kompanije je 50 odsto do 2025. godine

·98 odsto od ukupno 3,237 miliona evra za nabavke je utrošeno na lokalnom nivou, čime su podržana radna mesta i firme u zemljama u kojima kompanija posluje, dok je lokalnim ekonomija uplaćeno ukupno 328 miliona evra na ime poreza

·Uloženo je 7,9 miliona evra u projekte za zajednicu, od čega više od jedne trećine u vodeći program “Podrška mladima”, čiji cilj je osnaživanje mladih u razvoju poslovnih i ličnih veština

·Smanjena količina vode koja se koristi u proizvodnji u punionicama za 22 odsto

(u poređenju sa 2010. godinom)

·Prikupljeno 45 odsto ambalaže za reciklažu, u odnosu na svu primarnu ambalažu u kojoj kompanija plasira proizvode na tržištima.

Misija održivosti

U septembru 2018. godine kompanija je predstavila nove ciljeve do 2025. godine, u šest glavnih oblasti održivosti: smanjenje emisija, upotreba i upravljanje vodom, “Svet bez otpada”, izvori sastojaka, ishrana i briga o ljudima i zajednicama. Veliki napredak je već ostvaren i kompanija je na dobrom putu da ih ispuni. Rezultati Coca-Cola HBC grupe u oblasti održivosti su prepoznati i na drugim uglednim rang-listama usektoru, kao što su CDP Climate Disclosure, MSCI ESG Rating i FTSE4Good Index.

Hrana koju predškolci u Subotici obožavaju: juneći gulaš i integralna pita sa višnjama

Predškolska ustanova „Naša radost“ stara se da mališani Subotice jedu samo najbolje i najukusnije, a uskoro će imati kapacitete da spremaju još bolje i lepše obroke!

Dobro je poznato da se u Vojvodini dobro jede, a u skladu sa tim predškolska ustanova „Naša radost“ u Subotici mora da ispuni sve standarde, kako one propisane zakonom, tako i one koje „nameće“ apetit dece. Naša deca moraju da jedu samo najbolje, spremljeno po najboljoj recepturi, navode u ustanovi. Trenutni kapaciteti naše kuhinje su za 450 dece, ali mi ipak pripremamo hranu za 4.000, što je oko 12.000 obroka dnevno.

U ustanovi ističu da im je zadovoljstvo dece i kvalitet ishrane na prvom mesto, pa su nam dali da „zavirimo“ u jelovnik: kod nas se, recimo, sredom jede juneći gulaš i pita sa višnjama od integralnog testa koju deca obožavaju, potvrđuju u ustanovi.

gulaš čorba sa junećim mesom

Pita sa višnjama od integralnog testa

(potrebni sastojci za 4 osobe)

500 grama junećeg mesa

Oko 150 mililitara ulja

4-5 glavica srednje veličine crnog luka

Prstohvat soli za usoljavanje luka

1 šargarepa srednje veličine

testenina po želji

1 supena kašika soli

list peršuna po želji

2 supene kašike slatke mlevene paprike

±2 litre vruće vode

„bela“ zaprška:

1 supena kašika brašna

200 mililitara vode

(potrebni sastojci za 6 osoba)

Testo:

200 grama integralnog brašna

Oko 100 mililitara ulja

Prstohvat soli

1 supena kašika smeđeg šećera

1 jaje

Nadev:

Oko 500 grama svežih višanja

300 grama smeđeg šećera

PRIPREMA

Oprati meso i iseći na kockice. Meso odložiti. Crni luk očistiti i sitno iseći. U šerpi zagrejati ulje dodati crni luk, pa nakon mešanja i meso, šargarepu i druge začine. Nakon određenog vremena dodati mlevenu papriku i naliti vodom. Pred kraj kuvanja pripremiti „belu zapršku“ i dodati.

U posudu dodati brašno, malo soli i šećer, i izmešati, a potom dodati i umućeno jaje. Sve umešati dobro i napraviti „kuglu“ od testa, koju treba odložiti na pola sata u frižider. Potom pripremiti nadev, izmešati višnje i šećer, koje se nanose na izvaljano testo. Testo sa nadevom urolati, položiti u tepsiju i ispeći.

Iz rukovodstva su nam istakli da su dobili novac za kompletnu rekonstrukciju centralne kuhinje iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, odnosno od Slavice Đukić Dejanović, uz učešće lokalne samouprave. Nakon rekonstrukcije bićemo u prilici da pripremamo obroke i za decu koja su alergična na pojedine sastojke, a više nećemo imati ni problema sa opremom, ističu u ustanovi.

Ključne reči

Demografija populaciona politika Slavica Đukić Dejanović kuhinja predškolska ustanova predškolci Subotica ishrana rekonstrukcija gulaš pita od višanja recept

NAJBOLJI SVETSKI KREATIVCI I KOMUNIKATORI NA FESTIVALU #KAKTUS2019

Najbolji i najnagrađivaniji svetski kreativci i komunikacioni stručnjaci iz agencija DAVID The Agency Miami, Publicis Spain, McCann London, Alkemy digital_enabler, Cheil Worldwide, The Big Now Italy, DDB Budapest, kao i kompanija Mastercard i MARS, samo su neki od predavača na petom, jubilarnom festivalu integrisanih komunikacija – KAKTUS 2019. Festival će biti održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera&Theatre, pod sloganom "Make room for a new BLOOM".

Kao i prošle godine, KAKTUS 2019 ponudiće učesnicima kvalitetan i raznovrstan program iz različitih oblasti integrisanih komunikacija, a festival će otvoriti jedan od najnagrađivanijih američkih kreativaca Jean Zamprogno a.k.a Zampa, kreativni direktor agencije DAVID The Agency, Miami (USA). On je u 2018. izabran od strane Business Insidera USA za jednog od 35 zvezda u usponu koje menjaju advertajzing industriju (35 under 35). Ove godine dospeo je do prestižne AdWeek liste Creative 100, gde se našao među najuticajnijim kreativnim liderima godine.

Među glavnim predavačima ove godine nalaze se i Skaiste Sruogaite, Corporate Affairs Director for Baltics, Balkan, Adriatic, MARS; Ioanna Mingou, Director in Consumer Marketing, Mastercard Europe i jedan od najcenjenijih globalnih kreativaca Eduardo Marques, Chief Creative Officer, Publicis Spain, koji će zatvoriti ovogodišnji festival.

Tokom dva dana, učesnicima festivala predstaviće se i Emanuele Nenna, suosnivač i CEO agencije The Big Now (Italija); Mihai Gongu, izvršni kreativni direktor SEE, Cheil Worldwide; Regan Warner, kreativni direktor agencije McCann London; Giorgio Chiaramonte, Senior Director kompanije Alkemy digital_enabler (Italija); Karolina Galácz, kreativni direktor agencije DDB Budapest, (Mađarska) i mnogi drugi.

Prvog i drugog dana biće organizovano i nekoliko kreativnih diskusija na teme “Content creator vs. Influencer – what comes first?” u kojoj će učestvovati blogeri i influenseri iz celog regiona; “Breaking the sylos: agencies, tehnology and startups”; “Execution is King. How I Stopped Worrying About Ideas?” i “Business, Brands and Agencies – What’s Next?”. Drugog dana festivala planirana je i LEGO radionica pod nazivom „Future Skills for Today’s Talents“.

Ovogodišnji festival donosi i brojne novine kroz Dan inovacija i Dan talenata.

Pored predavanja vrhunskih stručnjaka iz svih krajeva sveta, u okviru prvog dana festivala KAKTUS 2019 – Dana inovacija (powered by MARS), Marketing mreža organizovaće programe mentorstva i edukacije za startape iz regiona Jugoistočne Evrope. Program će obuhvatiti startape iz MarTech, AdTech, Gaming i FinTech (blockchain) industrije, u svim fazama razvoja (Alpha, Beta, Growth). Edukacija i mentorske sesije za startape obuhvatiće teme iz različitih oblasti biznisa, marketinga, komunikacija, digitala i medija, a koje će voditi priznati stručnjaci iz ovih oblasti iz Srbije, regiona i Evrope. Takođe, u okviru Dana inovacija na festivalu KAKTUS 2019, biće održano finale MarTech Challenge 2019 takmičenja za startape u oblasti marketinga koje organizuje DIRECT MEDIA United Solutions u saradnji sa partnerima među kojima je i Marketing mreža.

U okviru drugog dana festivala KAKTUS 2019 – Dana talenata (powered by Mastercard) organizovaćemo i takmičenje mladih talenata iz agencija starosti do 32 godine. Cilj ovog takmičenja jeste da podstakne i motiviše mlade u kreativnoj industriji, ali i ukaže stručnoj javnosti na njihove talente i kreativnost. Ovo takmičenje ima humanitarni karakter, a radovi i ideje koje budu kreirani u okviru takmičenja biće donirani socijalnom preduzeću ili udruženju na čiji brief su takmičari imali zadatak da odgovore.

Pored toga, biće upriličena i promocija publikacije ADBOOKA, kao i godišnja dodela strukovnih nagrada KAKTUS 2019. Nagrade se dodeljuju u 23 kategorije, a dobijaju ih organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnije i najprofesionalnije pojedinačne i integrisane kampanje u protekloj godini. O tome ko će dobiti ovogodišnje KAKTUS nagrade odlučuje stručni žiri koji čine 26 uglednih profesionalaca iz kreativnih, PR i digitalnih agencija, kao i produkcijskih kuća iz Srbije i regiona. Konkurs je otvoren do 20. septembra.

Više informacija o festivalu KAKTUS 2019 možete pronaći na sajtu www.kaktus.rs.

Vodeće finansijske institucije u Jugoistočnoj Evropi izabrale IBM radi ubrzanja transformacije

Vrhunski IT stručnjaci i istaknute ličnosti iz javnog života, koji svoj uspeh delom duguju primeni IT-a, kao i predstavnici vodećih banaka, startapova i velikih kompanija iz regiona, čije je poslovanje godinama unazad nezamislivo bez upotrebe informacionih tehnologija predstavili su svoja iskustva na regionalnoj poslovnoj i IT konferenciji “THINK Summit” u organizaciji kompanije IBM Jugoistočna Evropa (SEE).

Vođena idejom“Think je za one koji misle” (Think is for thinkers), ova konferencija je po prvi put održana 10.septembra u Beogradu, u formi dinamičnogdijaloga između različitih disciplina.

Otvarajući konferenciju generalni direktor IBM SEE Johanes Maurer je rekao: „Ukupna potrošnja na informacione i komunikacione tehnologije (ICT) u srednjoj i istočnoj Evropi (CEE) uključujući Jugoistočnu Evropu (SEE) nastavlja u 2019. godini svoj pozitivni zamah do 127,3 milijardi $, prema podacima Worldwide Semiannual IT Spending Guide: Industry and Company Size, koje je objavilaInternational Data Corporation (IDC). Među industrijskim vertikalama, sektori telekomunikacija i bankarstva su lideri u pogledu potrošnje na tržištu ICT-a. Banke ulažu u proces digitalizacije i automatizacije kao odgovor na konkurenciju, a razvijaju funkcije koje poboljšavaju bankarsko iskustvo, kao što su digitalni prijem klijenata, instant kreditiranje i kognitivni saveti.“

Na THINK South East Europe Summit-u, IBM je predstavio brojne kompanije za finansijske usluge iz regiona koje su se obratile IBM-u za pomoć kako bi digitalno osmislile i pružile vrhunsko korisničko iskustvo:

·Bankart, koji pruža usluge platnog prometa u Sloveniji, se udružio sa IBM-om radi stvaranja otvorene bankarske platforme za PSD2 (Direktiva o platnim uslugama 2). Bankart će zajedno sa IBM-om, ponuditi objedinjenu PSD2 platformu za 11 slovenačkih banaka kako bi se osigurala usklađenost ove EU direktive i omogućilo bankama da se digitalizuju uz usvajanje otvorenog bankarskog pristupa.

·U Hrvatskojse Zagrebačka banka (ZABA) udružila s IBM-om radi primene novih usluga za korporativne klijente i korisnika iz sektora stanovništva. ZABA je usvojila DevOps prakse za automatizaciju raspoređivanja ključnih poslovnih aplikacija upotrebom IBM UrbanCode Deploy-a, koji omogućava kompanijama da razviju, testiraju, razmeštaju i nadgledaju aplikacije uz brzinu, kvalitet i kontrolu. Kao rezultat toga, Zagrebačka banka nastavlja da osnažuje razvoj, brzinu i kvalitet aplikacija, i može da brže razvije i primeni nove usluge za dalje unapređenje korisničkog iskustva.

·NLB Grupa, finansijska grupacija sa sedištem u Sloveniji i sa strateškim usmerenjem na Jugoistočnu Evropu, se udružila sa IBM-om radi ubrzavanja transformacije upravljanja podacima. NLB će postaviti platformu za upravljanje podacima sa integracijom s kraja na kraj i AI mogućnostima koje će poslovnim i IT korisnicima banke u svim odeljenjima omogućiti donošenje boljih odluka omogućavajući holistički prikaz podacima kompanije, uključujući strukturisane i nestrukturisane podatke iz unutrašnjih i spoljnih izvora (društvene mreže, internet stranice, itd.). Ovo rešenje će integrisati IBM tehnologiju i usluge sa bankarskim podacima za moderno upravljanje podacima i napredno analitičko rešenje.

·Zbog promenljivih ekonomskih i pravnih faktora na tržištima koja opslužuje, OTP Grupacija sa sedištem u Mađarskoj pruža globalne finansijske usluge putem nekoliko ogranaka u jugoistočnoj Evropi. Njihovo odeljenje za istraživanje i razvoj koristi prednosti najsavremenijih rešenja poput AI i Blockchain na tehnologijama otvorenog koda, kao što su IBM OpenPower serveri, da omoguće afirmaciju punog potencijala tehnologije i uspešno upravljanje visoko efikasnom kompanijom na ovom tržištu.

·U Bugarskoj je DSK bankaizabrala IBM SPSS da ubrza uslugu rada sa klijenatima i kontrolu rizika brzim, tačnim procenama kreditnog rizika. SPSS će ubrzati prosečno vreme odobrenja kredita približno šest puta, skraćujući „period do pozitivnog odgovora“ na samo nekoliko minuta. Direktor odeljenja za procenu rizika klijenata u DSK banci Boris Ederov je prokomentarisao: „IBM SPSS igra ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji DSK banke. Odobrenje potrošačkih kredita važan je prvi korak i postoji ogroman potencijal za ugradnju prediktivne analitike u druge ključne procese, kao što su zadržavanje klijenata i preporučivanje drugih proizvoda. Obezbeđujući jedinstvenu platformu za sve procese ocenjivanja i odlučivanja o riziku, SPSS nam daje snažne temelje za budući rast.“ Banka DSK odabrala je IBM Cloud za upravljanje svojim centralnim bankarskim sistemom 2017. godine.

·UniCredit Bulbank, bugarska banka, obratila se IBM Security-ju za unapređenje u oblastima zaštite podataka i informacija, identifikacije korisnika, upravljanje pristupom i privatnosti podataka. Direktor odeljenje za bezbednost Roberto Furesi u UniCredit Bulbank komentariše: „Bezbednost je timski rad cele organizacije, a ne samostalna funkcija. Svi su menadžeri za bezbednost.“

·Banca Intesa u Srbiji odabrala je IBM API Connect platformu kako bi omogućila inovaciju i oslobodila potencijal internih aplikacija i podataka. Platforma im pomaže da ostvare svoje ciljeve za proširenje poslovnih prilika na novim tržištima i za nove prihode van tradicionalnog poslovanja, sticanjem prednosti nad konkurencijom i podsticanjem inovacija.

·Societe Generale Srbija banka je optimizovala i automatizovala procese “Upoznaj svog klijenta” kako bi poboljšala kvalitet podataka, primenila procese potrebne revizije i skratila vreme prijema klijenata. Kao rezultat ovog projekta automatizacije procesa, banka sada može da tvrdi da ostvaruje 5-10 puta brže izvršenje procesa i prijem klijenata, i da je njihov portfolio klijenata u skladu sa nacionalnim i korporativnimpropisima Societe Generale, kao i da ispunjava srpsku nacionalnu AML- CFT legislativu za sprečavanje pranja novca u Srbiji. Ovi novi optimizovani procesi sada se pokreću na platformama IBM Business Automation Workflow i IBM Integration Bus, koje im omogućavaju jednostavnost u primeni regulatornih promena, identifikaciju uskih grla i pouzdano izveštavanje.

·Raiffeisen Rumunijaje odabrala IBM Watson Assistant, uslugu na IBM Cloud-u, sa ciljem modernizovanja odeljenja za ljudske resurse tako što je unutar svoje organizacije osmislila inovativnog virtuelnog agenta namenjenog podršci zaposlenima u bavljenju tematikom ljudskih resursa, koji im omogućava i trenutni pristup relevantnim informacijama. Osim često postavljanih pitanja, njihov virtuelni agent će se u bliskoj budućnosti integrisati i sa unutrašnjim sistemima za pružanje dinamične pomoći zaposlenima kao što su personalizovani sadržaji, zahtevi za odmor i generisanje dokumenata prilagođenih zaposlenima. Sve interakcije sa korisnicima su na rumunskom jeziku, a sadržaj IBM Watson Assistant-a uvežban je kroz saradnju stručnjaka Raiffeisen-a i IBM-a, koji rade kao jedan tim sa ciljem zajedničkih podešavanja.

Današnjim vestima odražava se promenljiv pejzaž industrije finansijskih usluga i način na koji IBM tehnologija predvodi taj put. Nijedna druga kompanija ne podržava veći deo svetske bankarske infrastrukture. IBM pruža tehničku podršku za 90% svetskih banaka, a 19 od 20 sa Fortune 500 liste banaka i finansijskih institucija upotrebljava IBM Cloud.

Više banaka nego ikad ranije obraća se IBM-u radi tehnološke ekspertize koja uključuje Cloud, AI, bezbednost, mainframe, blockchain i sada čak i Quantum kako bi odgovorili na promene u svojim poslovnim modelima koje pokreću promenljivi zahtevi potrošača, novi oblici konkurencije i sve veći broj regulatornih zahteva.

Pogledajte IBM rešenja za banke i finansijska tržišta

PRVI WEBINAR SAP DIGITALNOG FESTIVALA: VOLKER HEIN I KULTURA INOVACIJE

Kompanija SAP tokom septembra organizuje „Digitalni festival“ u okviru koga će realizovati četiri besplatna webinara namenjena svima koji žele da steknu ili prošire svoje znanje iz oblasti u kojima je ova kompanija apsolutni lider, inovativnih tehnologija. Kultura inovacija, digitalizacija ljudskih resursa i kreiranje najboljeg iskustva za zaposlene, SAP S/4HANA inteligentni ERP i upravljanje korisničkim iskustvom, teme su o kojima će govoriti vodeći strani i domaći stručnjaci iz ovih oblasti.

Nije slučajno da je prvi webinar posvećen kulturi inovacija, jer upravo to je temelj i početak procesa koji svoju kulminaciju ostvaruje unapređenim iskustvom korisnika. Automatizovanim procesom prikupljanja podataka dobijamo inpute koje će inovativna tehnologija iskoristiti za kreiranje individualizovanog korisničkog iskustva. Upravo SAP S/4HANA, novi SAP ERP koji je tema jednog od webinara, omogućava „konverziju“ preduzeća u Intelligent Enteprprise, odnosno, pametno poslovanje, koncept koji transformiše informacije u svrsishodno delovanje.

Tokom webinara velika pažnja biće posvećena dvosmernoj komunikaciji, što znači da će svi učesnici imati mogućnost da aktivno diskutuju tokom webinara, iznoseći svoja zapažanja ili postavljajući pitanja predavaču. U SAP-u veruju da se na ovaj način čuva toplina komunikacije i „humani pristup“ koji ova kompanija neguje od svog osnivanja.

U prvom SAP webinaru, pod nazivom „Kako voditi inteligentno preduzeće“, koji će se održati 11. septembra, predavač Volker Hein, govoriće o SAP strategiji i kulturi inovacija kao preduslovu za kreiranje okruženja u kojem inovativne tehnologije dovode do unapređenja poslovanja.

„Sasvim je izvesno da će promene zahvatiti sve industrije i da će se one značajno promeniti u narednih deset godina. Iz tog razloga upravo sadašnji trenutak pravo je vreme da kompanije inoviraju svoje poslovanje. Savremene tehnologije i konstantno uvođenje novih trendova često zbunjuju kompanije, te one ne znaju u kom trenutku i na koji način da započnu proces inovacija, kao ni kakav će uticaj taj proces imati na njihovo poslovanje. Na webinaru koji ću održati u sredu govoriću upravo o SAP viziji na polju inovacija, ali i o načinima za uspostavljanje kulture inovacija koji vode direktno ka uspehu“ – izjavio je Volker Hein, SAP-ov stručnjak iz oblasti inovacija i digitalnih transformacija, koji je tokom karijere sarađivao sa velikim korporacijama, srednjim preduzećima, ali i brojnim startapovima.

Svi zainteresovani za webinare SAP Digital Festival 2019 mogu potpuno besplatno da se prijave ovde.

Septembarske webinare kompanija SAP realizovaće u saradnji sa partnerskim kompanijama – Intel, Atos, Enetel Solutions, Sapiens Solutinons i Camelot.

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj

Vrhunsko crveno vino „Vase de Pierre 2017" osvojilo je zlatnu medalju na jednom od najprestižnijih takmičenja vina „MUNUDIS VINI“ u Nemačkoj. „Vase de Pierre 2017" proizvodi se u francuskoj vinariji, „Château de Gourdon“, koja je deo „Tikveš Châteaux & Domaines“.

Idealni balans sorti crnog granaša i širaz, crvena rubin boja i intenzivna aroma divljih jagoda, crne ribizle, maline i timijana karakteristike su vina „Vase de Pierre 2017“, koje je nagrađeno najvišim priznanjem - zlatnom medaljom od žirija koji je činilo 170 vinskih stručnjaka iz 45 zemalja, u okviru letnje sesije testiranja. Dodatna karakteristika ovog vrhunskog vina je meka, a istovremeno složena tekstura i izražen dugi finiš kojom dominiraju cvetne note maline i likere, što snažno izražava njegovu jedinstvenu aromu.

Ovo nije prva zlatna medalja za „Tikveš“ i „Tikveš Châteaux & Domaines“ vina na „MUNDUS VINI“ ove godine. Kao deo prolećnog ocenjivanja, zlatne medalje osvojilo je pet vrhunskih vina. Istovremeno, „Vase de Pierre 2017“je prošlog meseca dobio još jednu visoku ocenu od Jeb Dunnuck svetski poznatog vinskog kritičara koji je bio deo tima „Wine Advocate”, poznatog vinskog stručnjaka Roberta Parker-a.

Vino „Vase de Pierre 2017“ deo je portfolija kompanije „Château de Gourdon“ koja je deo Tikveša od prošle godine.

Imanje „Château de Gourdon“ nalazi se na jugu reke Rone u Francuskoj. Prvi vinogradi na ovom mestu podignuti su davne 1870. godine i danas pokrivaju 50 hektara u brdovitim predelima. Vinogradi imaju južnu izloženost koja omogućava da su grozdovi na suncu tokom celog dana, dok čest maestralni vetar omogućava da grozdovi ostanu zdravi i manje podložni bolestima. Ovi faktori, u kombinaciji sa peščanom zemljom, čine grožđe „Château de Gourdon“ visokokvalitetnim, tokom svake berbedoprinoseći proizvodnji visokokvalitetnih vina s izraženom aromom i karakterom.

"MUNDUS VINI" jedno je od najprestižnijih takmičenja za ocenjivanje vina u svetu, koje se održava 18 godina. Svake godine na takmičenje se prijavi više od10. 000 vina iz celog sveta tokom prolećnih i letnjih sesija za ocenjivanje. Žiri procenjuje na osnovu sistema od 100 bodova.

Srbija-nekretnine.org udružuje snage sa Indomio.rs

Jedna od najpopularnijih internet stranica za nekretnine u Srbiji postaje deo jedne od najvećih digitalnih grupa za nekretnine u južnoj Evropi.

Portal za nekretnine Srbija-nekretnine.org (https://www.srbija-nekretnine.org) je osnovan 2010-te godine od strane Nenada Lazarevića i vremenom je postaopopularna destinacija među onima koji traže nekretnine za kupovinu i izdavanje u Srbiji i privukao je više od 4 miliona posetioca tokom poslednjih 12 meseci.

„Sve ove godine smo vredno radili na pružanju pouzdanog nivoa usluga našim korisnicima i agencijama za promet nekretnina“, izjavio je Nenad Lazarevic. „Osetili smo da moramo da budemo deo veće grupe kako bismo hrabrim koracima krenuli napred i zadovoljstvo nam je što smo uspeli da pronađemo pouzdanog partnera za sledeću fazu ovog projekta.“

Srbija-nekretnine.org se pridružila portalu za nekretnine Indomio (https://www.indomio.rs/), koji je pokrenut u Srbiji 2017-te godine i čini deo međunarodne mreže portala za nekretnine sa više od 40 miliona korisnika mesečno u 15 evropskih zemalja.

Sa vodećim pozicijama u Italiji (Immobiliare.it) i Grčkoj (Spitogatos.gr), portal Indomio prisutan je u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Malti, a u planu je i dalje proširenje na ostale zemlje u regionu.

„Radujemo se zbog prilika koje nam ova saradnja pruža. Naš cilj je da ponudimo najbolje rešenje u potražnji nekretnina u Srbiji i u drugim zemljama u regionu,“ izjavio je Dimitris Melahrinos, direktor mreže Indomio. „Indomio je jedini portal za nekretnine koji omogućava pretragu nekretnina u 7 zemalja i verujemo da je to odlična mogućnost kako za kupce nekretnina tako i za agencije za promet nekretnina. Primetili smo da digitalne nekretnine postaju sve popularnije u zemljii verujemo da ćemo približiti Srbiju drugim zemljama u zapadnoj Evropi.“

O portalu Indomio

Indomioje deo grupe vodećih internet stranica za nekretnine u Evropi, kao što su portali za nekretnine koji predstavljaju prvi izbor u Italiji (Immobiliare.it) i Grčkoj (Spitogatos.gr). Indomio je prisutan u 7 zemalja u regionu (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Bugarska, Malta) i očekuje se dalje proširenje regionalnog prisustva tokom predstojećih meseci. Danas je na portalu Indomio oglašeno 300.000 nekretnina preko 2.500 agenata za promet nekretnina, investitora i vlasnika u gorenavedenim zemljama.

Bezbednost u saobraćaju na prvom mestu

Počinje Super Vero nagradna igra koja promoviše bezbednost u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine realizuje „Istraživanje indikatora performansi bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji“. Indikatori za 2018. godinu pokazali su da na teritoriji Republike Srbije procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima iznosi 82,7%, dok pojaseve na zadnjim sedištima koristi samo 12,3% vozača.

Pored toga, skoro polovina automobila prekoračuje dozvoljenu brzinu kretanja od 50 km/h u naseljenom mestu, a visok procenat i u zoni škole. Ako se na ovaj podatak nadoveže činjenica da četvrtina školaraca prelazi kolovoz van pešačkog prelaza u zoni škole, jasno je koliko je važno usporiti brzinu svuda gde se kreću deca.

Kada već govorimo o deci neophodno je napomenuti da procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu od 0 do 3 godine iznosi 59,9%, a za decu od 4 do 12 godina 44,6%. Ukoliko se ima u vidu da na simulatoru čeonog sudara putnici ne uspevaju da zadrže lutku od 5kg u svojim rukama, jasno je koliko je važna adekvatna zaštita dece u saobraćaju.

Svaki četvrti pešak prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, a njih 22,7% kada je crveno svetlo. Kako deca više uče na osnovu primera nego na osnovu lekcija datih u drugim oblicima, ne iznenađuje podatak da i četvrtina školaraca prelazi kolovoz van pešačkog prelaza u zoni škole.

U želji da motiviše građane da budu deo promene na bolje i daju dobar primer svom okruženju Super Vero je odlučio da pokrene veliku nagradnu igru i to upravo na temu bezbednosti u saobraćaju.

Počevši od 30. avgusta pa do 27. septembra svi posetioci Super Vera moći će da učestvuju u nagradnoj igri simboličnog naziva „Bezbedni uz Super Vero“ i osvoje vredne nagrade vezane za bezbednost: Toyotu Yaris (5 zvezdica na NCAP testu), dečija sedišta za automobil, kacige za vožnju bicikli ili trotineta, auto kamere za snimanje vožnje, ali i vaučere za intenzivne NAVAK kurseve o bezbednoj vožnji.

„Bezbednost u saobraćaju je naročito važna u vreme kada se deca vraćaju u školske klupe. U želji da podignemo svest o značaju ove teme, kako kod dece tako i kod odraslih, odlučili smo da od 29. avgusta do 1. septembra, u vreme kada će veliki broj roditelja sa decom dolaziti u Jumbo zbog kupovine školske opreme ili pak namirnica u Super Veru, organizujemo edukativni vikend. Verujem da će svi koji isprobaju simulator čeonog sudara sa lutkom u rukama zauzeti poželjan i čvrst stav po pitanju vezivanja pojaseva i upotrebe bezbednosnih sedišta. Za školarce smo pripremili testove poznavanja saobraćajnih propisa i slatke nagrade, kako bi ih motivisali da obnove važno gradivo pre polaska u školu.“ – istakla je Maja Kosić Vučković, direktorka marketinga kompanije Veropoulos.

Posetite Super Vero u ulici Milutina Milankovića 86a, na Novom Beogradu, obavite pametnu kupovinu, proverite svoje znanje o bezbednosti u saobraćaju, učestvujete u nagradnoj igri i iskoristite priliku da osvojite vredne nagrade.

Serija poslovnih trka stiže po prvi put u Niš. U četvrtak nakon posla 19. septembra 300 zaposlenih će trčati trku na 5km

Niš, kao treći najveći grad u Srbiji, dobija svoju timsku poslovnu trku na 5 km na kojoj pravo nastupa imaju zaposleni iz niških kompanija. SBB Niš Business Run biće održan u četvrtak, 19. septembra nakon radnog vremena. Start trke je u Niškoj tvrđavi.

Serija poslovnih trka SBB Serbia Business Run kroz trčanje i druženje spaja više od 7000 zaposlenih iz 600 kompanija iz Srbije. Posle trke u Subotici, Kragujevcu i Beogradu, Niš dobija svoj najveći tim bilding događaj, a serija se završava u oktobru u Novom Sadu. Očekujemo učešće 300 zaposlenih iz niških kompanija, udruženja, javnih preduzeća, škola i fakulteta.

“Tema zdravlja i rekreacije nije strana na našim prostorima. Nekada su to bile radničke igre, danas kroz trčanje imamo još bolju šansu da okupimo sve zaposlene nevezano od godina, pola,pozicije u kompaniji ili nivoa utreniranosti. Mislim da cela Srbija i poslovna zajednica u Nišutreba da bude prepoznata po modernim kompanijama koje aktivno podržavaju zaposlene da brinu o svom zdravlju kao što su Nutanix, Webelinx, Neopix, Troxo, Phillip Moris i AURA”,izjavio je Veroljub Zmijanac, generalni menadžer Serbia Business Run serije i dodao: “Baš zato sam ponosan na saradnju sa kreativnim mladim ljudima iz Deli prostora koji su sjajan partner u promociji aktivne poslovne kulture.”

Bogat startni paket za svakog učesnika uključuje medalju, kvalitetnu majicu za trčanje, bon za večeru i piće, startni broj sa čipom za elektronsko merenje rezultata, kao i najbolju trkačku žurku i druženje posle trke.Zajedno sa Fondacijom Ane i Vlade Divac trka ima i humanitarni aspekt te kompanije koje učestvuju u trci mogu i da podrže kampanju prikupljanja sredstava za stipendiranje izvrsnih srednjoškolaca koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

“Veliko je zadovoljstvo da Deli prostor ima priliku da se kao partner uključi u promociju i organizaciju ovogodišnje, prve po redu, trke u Nišu. Deli je prostor koji brine o svojim “stanarima” ali i prostor koji sa svojim Deli klubom brine o svojoj lokalnoj zajednici. Prepoznali smo vrednosti koje promoviše ova trka, pa je prosto bilo neizostavno i naše aktivno učešće. Zato, budite spremni da trčimo zajedno. Deli ekipa se priprema za ovu trku, a očekujemo i sve vas.” istakao je Nenad Stojanović, projektni direktor organizacije Deli povodom saradnje na ovom projektu.

Više o Niš SBB Business Run-u na:http://www.serbiabusinessrun.com/nis/

IMMOFINANZ širi STOP SHOP portfolio na 90 lokacija

IMMOFINANZ nastavlja stalni razvoj uspešnog brenda STOP SHOP, što podrazumeva širenje portfolija kompanije na 90 lokacija. Najnovije akvizicije IMMOFINANZ-a uključuju šest maloprodajnih parkova u Sloveniji i Poljskoj, sa približno 54.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Godišnji prihod kompanije od zakupa iznosi približno oko 6.6 miliona evra, što predstavlja bruto povrat od 8,6 odsto.

Pre nekoliko dana IMMOFINANZ je priveo kraju tri projekta ukupne površine od 21.000 m2. U pitanju su dva ritejl parka u Sjedlicama (Siedlice) u Poljskoj, kao i nedavno otvoreni STO SHOP ritejl park u Sremskoj Mitrovici. Takođe, nedavno su započele i pripreme za izgradnju STOP SHOP ritejl parka u poljskom gradu Zjelona Gora (Zielona Gora).

Sve ove aktivnosti proširiće portfolio IMMOFINANZ-a na 90 lokacija u devet zemalja, sa  prostorom od preko 650.000 m2 za iznajmljivanje i uknjiženom vrednošću od oko 900 miliona evra. Takođe, trenutno su u toku dodatne  akvizicije i razvojni projekti.

„Ovaj rast ne samo da jača našu poziciju vodećeg evropskog operatera maloprodajnih parkova, već poboljšava i naš održivi protok novca. Proširuje našu bazu zakupaca i ponudu za iznajmljivanje internacionalnim maloprodajnim brendovima. Ovo predstavlja jasnu konkurentsku prednost, a potencijalni povrat na ovim tržištima govori sam za sebe“, istakao je Oliver Šumi (Oliver Schumy), izvršni direktor IMMOFINANZ-a. „Ovim aktivnostima ispunili smo naš cilj da značajno povećamo portfolio STOP SHOP-a na 90 lokacija u 2019. godini. Naš cilj za naredne dve godine takođe ostaje isti - želimo da povećamo broj STOP SHOP ritejl parkova na preko 100 - kroz akvizicije, kao i kroz naše sopstvene razvojne projekte", dodao je on.

IMMOFINANZ je takođe završio akvizicije pet ritejl parkova u Sloveniji (Jesenice, Škofja Loka, Murska Sobota, Slovenj Gradec i Slovenska Bistrica) ukupne površine oko 46.000 kvadrata, čime portfolio kompanije u toj zemlji sada obuhvata 14 ritejl parkova i oko 98.400 kvadrata za iznajmljivanje. Ritejl parkovi kupljeni su od kompanije Centrice Real Estate Ljubljana s.o.o.

Ritejl park kupljen u Poljskoj ima 7.900 m2 i nalazi se u gradu Lovič. Prodavac je Polish Developer Pro Group. Ova akvizicija i dva projekta koja su trenutno u razvojnoj fazi proširiće brend STOP SHOP u Poljskoj na deset lokacija sa oko 69.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora.

Pored toga, maloprodajni park sa 6.700 m2 u hrvatskom gradu Valpovo, koji je kupljen 2018. godine, prebačen je u stalni investicioni portfolio tokom drugog kvartala 2019. godine.

Svi kupljeni objekti imaće već ustaljene brendove koji se nalaze u STOP SHOP ritejl parkovima - Deichmann, Takko, KiK, dm, New Yorker, Spar i druge.

Vip uvodi VoLTE: Stižu kristalno čisti razgovori i brzo pozivanje preko 4G mreže

Nova usluga pruža bolje iskustvo u mobilnoj komunikaciji, omogućava otporniji signal i znatno bržu uspostavu poziva u kvalitetnijoj rezoluciji

U skladu sa stalnim istraživanjem novih mogućnosti za inovacije i fokusom na približavanje svetskim standardima, Vip mobile prvi na tržištu počinje sa komercijalnom upotrebom VoLTE, nove usluge koja donosi kristalno jasan i prirodan zvuk tokom razgovora, značajno veći domet i dva i po puta brže uspostavljanje veze.

Ova usluga, koja će ostati standard za prenos glasa i kada dođe 5G tehnologija, srpskim korisnicima dostupna je nakon četvorogodišnjeg testiranja.

„Vip je prvi operator u Srbiji koji je ponudio mrežu četvrte generacije, i od tada stalno razmatramo napredne usluge zasnovane na LTE tehnologiji, koje mogu da budu relevantne za naše korisnike“, ističe Natali Delić, tehnički direktor kompanije Vip mobile.

„Zato im sada nudimo VoLTE, uslugu koja je budućnost govornih komunikacija na bežičnim mrežama. Korisnicima će pružiti mnogo bolji kvalitet zvuka pri razgovoru, zagarantovane resurse i minimalno kašnjenje od usta do uva (mouth-2-ear). Imajući u vidu da će VoLTE ostati tehničko rešenje za govorne komunikacije i sa dolaskom 5G tehnologije, ova usluga je i prvi korak na našem putu ka 5G revoluciji“, dodaje ona.

Inovativna tehnologija superiorna je u odnosu na svoje prethodnice i zato što donosi veće pokrivanje voiceuslugom, imajući u vidu da je LTE signal znatno otporniji na gubitke. VoLTE utiče i na poboljšanje veka trajanja baterije, povećavajući njenu izdržljivost i do dva puta, jer smanjuje potrošnju na minimum kada se signal ne prenosi.

VoLTE obezbeđuje bolju pokrivenost i dostupnost, čak i u lošijim radio uslovima, a jedna od najvećih prednosti u odnosu na usluge koje se pružaju putem interneta je upravo to što ne zahteva instalaciju i pokretanje dodatnih aplikacija.

 Sa željom da najnoviju VoLTE tehnologiju predstavi i stručnoj zajednici, Vip će organizovati otvoreno predavanje 27. avgusta u 18.00 sati u ICT Hubu u Ulici Kralja Milana 10 u Beogradu.

IMMOFINANZ otvorio deseti STOP SHOP ritejl park u Srbiji

Preduzetnici koji su u reprogramu, iako sada redovno plaćaju i porez i reprogram, moraju u poresko po izvod pa na šalter da overe knjižicu.

STOP SHOP ritejl park nudi jedinstveno šoping iskustvo građanima Sremske Mitrovice i okoline, sa ukupno 22 domaća i internacionalna brenda koji se prostiru na 7.000 kvardata. Zahvaljujući kvalitetnom miksu zakupaca, počevši od garderobe, kozmetike, obuće, do opreme za domaćinstvo i gastronomije, STOP SHOP ritejl park omogućava prijatnu šoping atmosferu za svakoga, a naročito za cenovno orijentisane porodice. U okviru STOP SHOP ritejl park u Sremskoj Mitrovici posetiocima će biti dostupna i 309 parking mesta.

Gospodin Joško Piteša, menadžer operacija kompanije za Srbijju istakao je da je IMMOFINANZ izgradnjom 10-og STOP SHOP-a ispunila svoj cilj postavljen na otvaranju prvog ritejl parka u Srbiji, u Čačku 2015. godine. „Veoma smo ponosi na otvaranje našeg desetog STOP SHOP ritejl parka u Srbiji. STOP SHOP brend fokusira se na izgradnju ritejl parkova u malim gradovima i okruzima kako bi lokalnim stanovnicima omogućio pristup širokom spektru proizvoda i brendova. Takođe,STOP SHOP ritejl park je idealan za „pametne kupce“ koji cene pristupačne lokacije sa kvalitetnim proizvodima i pristupačnim cenama“, istakao je gospodin Joško Pitesa.

Gospodin Ditmar Rejndl, glavni operativni direktor kompanije IMMOFINANZ se ovom prilikom obratio posetiocima rekavši da je 2015. prvobitna investicija IMMOFINANZ-a u Srbijiiznosila 60 miliona evra i da je, zaključno sa 2019. godinom, ova investicija porasla na 112 miliona evra. Od dolaska STOP SHOP ritejl parkova u Srbiju, otvoreno je 1.700 radnih mesta.

„Želim da se zahvalim kompaniji IMMOFINANZ na ukazanom poverenju i izuzetnoj saradnji koju smo otpočeli u vreme kada sam bio gradonačelnik. Veliko mi je zadovoljstvo što je upravo 10-i STOP SHOP ritejl park otvoren u Sremskoj Mitrovici“, izjavio je ministar Nedimović. „Realizacija ove investicije je izuzetno važna za grad i okolna mesta, i iskreno se nadam da će građani uživati u dobroj atmosferi, kao i kvalitetnoj i povoljnoj kupovini.“

STOP SHOP ritejl park u Sremskoj Mitrovici u potpunosti je izdat. Raznovrsni miks zakupaca uključuje dobro poznate domaće i inostrane brendove: Katrin, Barbosa, New Yorker, Panter menjačnica, DM, Lilly, Planika, Galen Pharm, Gigatron, Sport Vision, Opposite Shoes, Pertini, Café Pauza, Woby Hause, LC Waikiki, CCC, Intersport, Dekor Dom, N Sport, Only smile is 4 you, Pet Zone i Deichmann.

Tokom dana otvaranja, posetioci mogu da uživaju u celodnevnom zabavnom programu, specijalnim popustima, iznenađenjima i zanimljivim aktivnostima. Program vodi naša popularna TV voditeljka Marija Kilibarda i Inspektor Blaza, poznati komičar i radio voditelj. Muzičke zvezde večeri su Bajaga i Instruktori, jedan od najslavnijih rok bendova na Balkanu, kao i popularni Tropico band.

Pored Sremske Mitrovice, ostali STOP SHOP ritejl parkovi u Srbiji nalaze se u Čačku, Nišu, Valjevu, Lazarevcu, Vršcu, Požarevcu, Borči, Subotici i Smederevu.

Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Najnovije svetsko priznanje za visoki kvalitet vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.

Šest ocenjenih vina od strane Dunnuck dobila su više 90 bodova, a to su ocene koje su tradicionalno rezervisane za premium vina najpoznatijih vinskih regiona sveta. Među nagrađenim vinima su: crveno ,,Barovo 2016“, belo ,,Barovo 2018“, crveno ,,Bela Voda 2016“ sa više od 90 od mogućih 100 bodova, ali i belo vino ,,Bela Voda 2018“, ,,Domaine Lepovo Grand Cuvee 2016“ i ,,Domaine Lepovo Chardonnay 2018“.

 Jeb Dunnuck je dao visoku ocenu za čak tri vina francuske vinarije „Château de Gourdon” koje je vinarija ,,Tikveš“ preuzela prošle godine i koja predstavlja deo platforme ,,Tikveš Châteaux & Domaines“. To su belo „Fontaine du Sud 2018“ i „Terrasse au Soleil 2018“ i crveno ,,Vase de Pierre 2017“.Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da su dva od navedenih vina iz prve berbe francuske vinarije otkad njom rukovodi enološki tim ,,Tikveš“. Vina ,,Château de Gourdon“ od pre dva meseca su dostupna i na srpskom tržištu.

 Jeb Dunnuck je svetski afirmisan nezavisni vinski kritičar, koji preko svoje platforme JebDunnuck.com potrošačima nudi sveobuhvatne vrednosti premium vina, izbegavajući ,,marketinške priče“ i vodeći se isključivo njihovim kvalitetima. To obuhvata kritički osvrt za najsofisticiranija vina Kalifornije, Vašingtona, Južne Francuske i Bordoa, istovremeno istraživajući bogate vinske ukuse celoga sveta. Svoju karijeru je započeo u timu svetskog renomiranog vinskog kritičara i zastupnika vinskih potrošača u SAD, Roberta Parkera.

Visoke ocene Roberta Parkera za premium vina ,,Tikveš“ rezultirale su izvozom i plasmanom na tržište Sjedinjenih Američkih Država preko jednog od najpoznatijih uvoznika vina ,,European Cellars“. SAD je najveći i najkonkurentniji uvoznik za tržište vina na svetu.

Nova usluga m-banking aplikacije Societe Generale Srbija: Slanje novca na tri načina u svakom trenutku, čak i onima koji nemaju otvoren račun u banci

Societe Generale Srbija u okviru m-banking aplikacije ima novu uslugu - P2P slanje novca u svakom trenutku, čak i ka onima koji nemaju otvoren račun ni u jednoj banci.

Jednostavnim klikom na opciju P2P slanje novca u okviru glavnog menija m-banking aplikacije, unosi se ime, prezime, broj telefona, e-mail adresa primaoca. Pored poznatih načina isplate na Mastercard karticu ili tekući račun putem instant transfer Narodne banke Srbije, u slučaju da primalac nema račun i karticu ni u jednoj banci, P2P usluga ima jednostavno rešenje - isplata na bankomatu Societe Generale banke.

Za sve tri opcije nakon unošenja podataka kartica se registruje i u trenutku ostaje zapamćena za svaku narednu transakciju (ona se u svakom trenutku može promeniti za slučaj da se menja kartica sa koje se vrši transakcija). Primaocu sredstava će stići SMS sa obaveštenjem o iznosu, jednokratnom lozinkom i informacijom da je potrebno da pogleda link koji će dobiti na e-mail. Taj link vodi do stranice gde se bira jedan od tri pomenuta načina isplate. Nakon odabira željene opcije, otvara se prozor u kom primalac sredstava unosi podatke o kartici ili broj računa na koji se vrši uplata, dok za isplatu na bankomatu Societe Generale banke primalac dobija SMS sa jednokratnom lozinkom koju unosi na bankomatu.

Korišćenjem P2P usluge slanja, ne dolazi do dodatnih troškova prilikom izvršenja transakcije, a ova opcija plaćanja dostupna je 24h/7 dana u nedelji. Funkcionalnost je dostupna svim korisnicima m-banking aplikacije bez obzira na operativni sistem telefona.

Digitalizacijom i ovakvom nadgradnjom m-bankinga, Societe Generale Srbija nastavlja da predvodi promene i unapređuje svoje bankarske usluge, kako bi klijentima olakšala svakodnevicu.

НИС И MASTERCARD УВЕЛИ НОВУ УСЛУГУ ЗА ПОТРОШАЧЕ

Могућност подизања готовине уз Mastercard картицу на бензинским станицама НИС

Компанија НИС, у сарадњи са компанијом Mastercard, увела је на свим NISPetrol и GAZPROM бензинским станицама јединствену услугу подизања готовине са банковног рачуна, чиме је НИС постао пионир у увођењу ове врсте банкарске услуге на домаћем тржишту.

Услуга подизања готовине приликом плаћања Маstercard картицом која је од сада доступна у оквиру највеће малопродајне мреже нафтних деривата у Србији представља нови ниво погодности који потрошачима омогућава да у само једној трансакцији обаве куповину у било којој вредностии истовремено подигну готовину са свог банковног рачуна у износу и до 5.000 динара. На овај начин корисницима се пружа јединствена могућност да подигну готов новац без одласка на банкомат, чиме се постиже значајна уштеда времена. Додатно, ова јединствена услуга која је доступна потрошачима на више од 315NISPetrolиGAZPROM бензинских станица широм Србије и које су распоређене на свим важним путним правцима, како у градовима тако и у селима, представља додатни бенефит за становништво у срединама у којима не постоји развијена мрежа банкомата.

„Као компанија којој су потрошачи на првом месту НИС континуирано настоји да унапреди квалитет својих производа и услуга. Увођењем опције подизања готовине приликом плаћања на NISPetrol и GAZPROM бензинским станицама учинили смо још један корак у правцу модернизације. Задовољство нам је што смо при увођењу ове услуге остварили партнерство са реномираном компанијом попут Маstercard“, рекао је Павел Кандалинцев, директор Дирекције за малопродају НИС-а, поводом увођења ове услуге.

„Као технолошка компанија, трудимо се да заједно са нашим партнерима развијамо услуге које ће уштедети време и олакшати свакодневне активности корисника. Услуга подизања готовине уз куповину Маstercard картицом представља комфорно решење и могућност да се две операције обаве одједном и на тај начин штеди време у потрази за банкоматима или за одлазак у банку. Важан елемент финансијске едукације је и развој нових производа и услуга. Осим што омогућава доступност готовине на локацијама где нема банкомата, ова нова функционалност доприноси општем развоју електронских плаћања у Србији“, изјавила је Јелена Ристић, директор за тржишта Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине у компанији Mastercard.

Бојан Павловић, директор Сектора за директне канале АИК банке, која је имплементирала ову врсту трансакције, захвалио је партнерима, НИС и Mastercard, на успешној сарадњи у реализацији овог пројекта:

„Као банка која увек тежи иновативним сервисима сматрамо да ова услуга доприноси ширењу лепезе наших производа и желимо да поручимо да ћемо и у будућности наставити да излазимо са оваквим иновативним сервисима, у партнерству са технолошким компанијама као што је Mastercard, као и са највећом компанијом на домаћем тржишту, компанијом НИС“, истакао је Павловић.

Осим што представља додатни начин за подизање готовине, ова метода плаћања, у свету позната и као «purchasewithcashback», обезбеђује да потрошачи у Србији од сада на брз, ефикасан и сигуран начин обаве две ствари одједном - куповину на било којој бензинској станици НИС-а и подигну готовину користећи Маstercard картицу издату од стране било које банке. Будући да се услуга третира као стандардно плаћање, потрошач ауторизује трансакцију ПИН кодом, те је у потпуности може пратити на свом рачуну што представља додатни елемент финансијске сигурности за кориснике.

MILION I PETSTO HILJADA DINARA ZA ZDRAVE IDEJE

Beograd, 24. 07. 2019. - NLB Banka Beograd je danas uručila nagrade od 1.500.000 dinara autorima najboljih od rekordnih 73 projekta organskih proizvođača pristigla na osmi NLB Organic konkurs.

“NLB Banka je već prepoznata na tržištu kao banka koja aktivno sarađuje sa poljoprivrednicima. Posebno sam ponosan na priznanje koje nam je prošle godine uručilo Udruženje novinara Agro Press, kao banci koja je odobrila najveći iznos subvencionisanih kredita na tržištu, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede” rekao je na dodeli nagrada organskim proizvođačima Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd. “U domenu društveno odgovornog poslovanja, već osmu godinu organizujemo ovaj konkurs za organske proizvođače jer želimo da podržimo organsku proizvodnju kao održivu proizvodnju i upravo te poljoprivrednike koji doprinose očuvanju životne sredine i zemljišta kao izuzetno važnog resursa. Od 2012. godine, kada smo pokrenuli NLB Organic, na konkursu je učestvovalo 428 projekata, a ove godine rekordnih 73. U međuvremenu, značajno je porastao broj organskih proizvođača u Srbiji, sa oko hiljadu 2012. godine na preko 6 hiljada. S obzirom na to da je površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji 2015. godine značajno smanjena i da se još uvek nije vratila na nivo iz 2014, a da je istovremeno broj proizvođača sa oko 2 hiljade povećan na preko 6 hiljada, očigledno je da je najviše malih proizvođača koji su u sistemu kontrole u okviru grupnih sertifikata” dodao je Greganović.

Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja projekata na konkursu, ali i zbog, kako je rekla, njihovog sve višeg kvaliteta. “ Ovoga puta, najveći broj projekata je pristigao sa juga Srbije, njih 18, iz Vojvodine i zapadne Srbije po 14 projekata, iz regije Beograda 11, centralne Srbije 10 i iz istočne Srbije 6 projekata. Od ukupno 73 projekta, 50 projekata dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, 11 projekata su podnela gazdinstva koja se bave stočarstvom, 10 projekata su podnela gazdinstva koja se bave objedinjenom biljnom i stočarskom, 1 projekat se odnosi na pčelarstvo i 1 projekat na uzgoj pečuraka po organskim principima.

I ove godine, tri najbolja projekta nagrađena su jednakim iznosima od po 500 hiljada dinara,

Nagrađeni projekti:

Projekat: “Skladištenje organskih proizvoda”, Gordana Šokšić

Gazdinstvo Gordane Šokšić se nalazi u Tarašu pored Zrenjanina, a porodica se bavi organskom proizvodnjom na 7 ha, najvećim delom u segmentu povrtarstva. Gordana je karijeru u zrenjaninskom sudu zamenila organskom proizvodnjom jer je, nakon perioda u kome se bavila obema delatnostima shvatila da je bavljenje organskom proizvodnjom ispunjava i odlučila da tim putem nastavi. Gordanina dva sina stekla su obrazovanje u domenu poljoprivrede, sa akcentom na organsku proizvodnju, a cela porodica se bavi ovim porodičnim poslom. U okviru nagrađenog projekta, Gordana će adaptirati postojeći prostor uvođenjem rashladnih uređaja, što bi omogućilo skladištenje organskog povrća do isporuke kupcima.

Projekat“Iskop bunara i sistem za navodnjavanje”, Milosav Aćimović

Gazdinstvo Milosava Aćimovićanalazi se u selu Šljivova pored Krupnja, u čijoj okolini je više stotina organskih proizvođača. Oni sarađuju sa nekoliko hladnjačara – organizatora proizvodnje koji otkupljuju najveći deo njihovih proizvoda. Porodicu čini pet članova, tri generacije i svi članovi porodičnog gazdinstva se bave poljoprivredom. Aćimovići su uspešni organski proizvođači, a pored organske proizvodnje voća, bave se i stočarstvom i ratarstvom.U proces konverzije su ušli 2009, a tri godine kasnije je ta proizvodnja i sertifikovana. S obzirom na veliku nadmorsku visinu i konfiguraciju terena, u ovoj oblasti je jako malo zasada pod sistemom navodnjavanja, pa su Aćimovići konkurisali za podršku za iskop arteškog bunara,

što bi im omogućilo da poboljšaju kvalitet svojih proizvoda i prošire površine pod organski zasadom kupine, maline i šljive.

Projekat “Izgradnja hladnjače za čuvanje i održavanje organskih proizvoda”, Milan Tasić

Podnosilac projekta, Milan Tasić, jedini je Organski proizvođač u širem okruženju Vranjske Banje, On, njegova supruga, sin Goran i dvoje unuka bave se proizvodnjom 17 kultura i sve su u organskom statusu. Sin Goran Tasić je pohađao edukacije za bavljenje organskom proizvodnjom, a sada prenosi stečena znanja pa je gazdinstvo Tasić mesto gde potencijalni organski proizvođači dolaze da se upoznaju sa prinicipima organske proizvodnje i načinom rada. Cilj njegovog projekta je izgradnja mini hladnjače u kojoj bi skladištio svoje proizvodi do nalaženja kupca. U ovom trenutku, kao jedini organski proizvođač u okruženju, primoran je da svoje proizvodi plasira na tržište po istim uslovima kao i konvencionalne, jer na lokalnom tržištu nema kupaca za organske proizvodi, te je za njegovo gazdisntvo realizacija ovog projekta od izuzetno velikog značaja.

NLB Organic je konkurs koji NLB Banka organizuje osmu godinu zaredom, nagrađujući najbolje projekte poljoprivrednih gazdinstava sertifikovanih ili u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju.

KONTAKT ZA MEDIJE

Tatjana Laketa

066 86 58 952

011 22 25 234

tatjana.laketa@nlb.rs

Lavovski za orlove

Pokrenuta kampanja za očuvanje simbola Srbije - orla krstaša

Lav pivo, najpopularniji domaći brend kompanije Carlsberg Srbija, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pokrenulo je kampanju “Lavovski za orlove”, koja ima za cilj obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji. Tako će po jedan dinar od svake prodate 0.5 flaše Lav piva biti odvojen za obnovu staništa ove fascinantne ptice, koja je, uprkos činjenici da celu istoriju predstavlja simbol sa grba naše zemlje, danas u Srbiji na rubu opstanka. Predstavljanju kampanje prisustvovali su ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan, generalni direktor Carlsberg Srbija, Vladimir Vava, i direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milan Ružić.

“Kamo sreće da je više kompanija koje na ovaj način iskazuju svoju društvenu odgovornost. Bez čuvanja životne sredine, kao što to radi kompanija Carlsberg u okviru celokupnog poslovanja, nema biodiveziteta, a samim tim ni orla krstaša. Ova akcija će doprinteti tome da uslove za orla krstaša učinimo boljim i da mu pomognemo da opstane u našoj zemlji” – izjavio je minister Trivan povodom pokretanja ove kampanje.

Orao krstaš je kroz celu istoriju Srbije bio njen simbol, a kampanjom ‘Lavovski za orlove’ odlučili da učinimo nešto povodom ugroženosti ove vrste i, zajedno sa partnerima, podignemo svest o neodvojivosti identiteta stanovnika Srbije od životne sredine u kojoj vekovima žive. Zahvaljujući bliskoj vezi ljubitelja piva sa našim brendovima, smatramo da je Lav pivo odličan kanal da u očuvanje naših prirodnih bogatstava uključimo i svoje potrošače, sa ciljem da omogućimo orlovima krstašima da ponovo u Srbiji imaju stanište koje odgovara njihovim potrebama”– rekao je generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Vladimir Vava

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojasnio je uzroke nestanka orlova krstaša iz naše zemlje

Gubitak staništa i plena, trovanje i ubijanje iz vatrenog oružja doprineli su da naša populacija orlova krstaša trenutno broji svega jedan par, koji se godinama uspešno gnezdi na severu Banata. Orlovi Bora i Eržika, junaci naše priče, uspešni su zato što se čuvaju danonoćno, no, i pored toga, ne možemo reći da je posao završen. Opasnosti vrebaju sa svih strana, a povećanje populacije krstaša u Srbiji uslovljeno je postojanjem drugih lokacija na kojima ima drveća povoljnog za izgradnju masivnih gnezda, bogatstvom plena i bezbednim prostorom u kome nema uznemiravanja i direktnog ugrožavanja” – objasnio je Ružić.

Upravo ovih dana očekuje se da mladunci Bore i Eržike prvi puta rašire krila i polete iz gnezda, a hoće li se i oni jednoga dana gnezditi u Srbiji ili negde drugde, zavisi upravo od ovakvih inicijativa, te spremnosti svakog od nas da se uključi i doprinese njihovoj uspešnosti.

Više informacija o kampanji možete pronaći na www.lavovskizaorlove.rs

Visa i UniCredit Banka vas vode na Lovefest

Lovefest, jedan od najboljih regionalnih festivala, u Vrnjačkoj Banji će od 1. do 3. avgusta ugostiti preko 100 izvođača.

Visa i UniCredit Banka su ponosni partneri ovog događaja, a zahvaljujući njihovom partnerstvu, ljubitelji ovog festivala imaju mogućnost da osvoje 3 puta po dve besplatne ulaznice za Stage Experience, a korisnici Visa platnih kartica UniCredit Banke koji od danas do 29. jula kupe ulaznice u lancu Kafeterija širom Srbije ostvaruju 15 posto popusta. Za korisnike Visa kartica UniCredit Banke obezbeđen je brzi prolaz na samom festivalu. Dovoljno je samo da ponesete vašu Visa platnu karticu i uživate u svim pogodnostima koje smo pripremili za vas.

Ukoliko ste kreativni, maštoviti i volite da crtate, osmislite kako bi mogla da izgleda Visa Lovefest platna kartica UniCredit Banke i pošaljite na mejl lovekonkurs@unicreditbank.rs najkasnije do 26. jula i besplatne ulaznice mogu biti vaše. Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu UniCredit Banke, odnosno na www.unicreditbank.rs. I to nije sve, najbolje “ljubavne kartice” će biti izložene na zajedničkom štandu ove dve kompanije.

Oni kojima je platna kartica pretežno sredstvo plaćanja od ove godine mogu da odahnu, jer ih na svim šankovima Lovefesta čekaju upravo POS terminali UniCredit Banke. Time je UniCredit Banka, osim “brzog ulaza” omogućila korisnicima svih platnih kartica i mogućnost brže i lakše kupovine na festivalu. Jednom rečju UniCredit Banka se postarala da svaki momenat na Lovefestu iskoristite na pravi način sa prijateljima uživajući u muzici vaših omiljenih izvođača.

Među svetskim imenima koja će ove godine nastupiti na Lovefestu nalaze se svi od tehno legendi sa više od 30 godina karijere, do novih i trenutno najtraženijih imena na svetskoj elektro sceni. Tako će prvi dan festivala, na čuvenom Fire Stage-u, otvoriti legenda nemačke tehno scene Richie Hawtin, koga ne treba posebno predstavljati. Zajedno sa njim 1. avgusta nastupiće i Enrico Sanguliano i Rodhad, a posle četiri godine na Lovefest ponovo stiže holandska zvezda Joris Voorn. Ne smemo zaboraviti da će na festivalu gostovati i Joseph Capriati, The Martinez Brothers, Jamie Jones, Marco Carola. Čuvena bina posvećena tvrđem rok i hip-hop zvuku, posle dve godine pauze, ponovo se vraća na velika vrata i u potpuno novom koncertnom formatu, a svaki od izvođača, kao posebnu najavu svog nastupa snimio je specijalan video u saradnji sa Lovefest ekipom.Novi program na Live bini 1. avgusta, otvoriće legende jugoslovenske pop-rok scene Bajaga i Instruktori, a iste večeri nastupiće i Bojana Vunturišević čiji je vokal jedan od vodećih na savremenoj domaćoj pop sceni.

Kompletan program Lovefesta možete pronaći na www.lovefest.rs

SAVA OSIGURANJE nastavlja sa rastom premije osiguranja

SAVA NEŽIVOTNO OSIGURANJE a.d.o. Beograd je, prema izveštajima za prvo polugodište 2019. godine, nastavilo sa rastom premije osiguranja u odnosu na prošlu godinu.

Za šest mesesi 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine, ukupan iznos fakturisane premije neživotnih osiguranja porastao je za 10%. Najveći uticaj na rast premije ostvaren je u segmentu ostalih imovinskih osiguranja – 36%, kao i u prodaji auto kaska, koja je u ovom periodu u odnosu na isti period u 2018. godini porasla za 32%.

Takođe, značajan rast premije postignut je u segmentu osiguranja od opšte odgovornosti – 208%.

U skladu sa našim opredeljenjem, tj. proširivanjem saradnje sa bankarskim sektorom, ostvaren je rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja za 7% u odnosu na isti period prošle godine.

Podsetimo se, prošla godina zaSava neživotno osiguranje je bila rekordna godina, ne samo po ostvarenoj dobiti, već i po mnogim parametrima koji su važni za poslovanje osiguravajućih kompanija.

Premija osiguranja u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu porasla je za 14,1%, što je 72% više u odnosu na rast tržišta neživotnih osiguranja (8,2%). Najveći rast je ostvaren kod imovinskih osiguranja - preko 36% u odnosu na prošlu godinu, što nam je i najvažniji strateški cilj i u 2019. godini.

Sava neživotno osiguranje u 2018. godini ostvarilo je najveći iznos dobiti od početka rada pod imenom Sava osiguranje. Posle oporezivanja, iznosila je više od jedan milion evra. Na ostvarenje dobiti u prošloj godini, pored dominantnog uticaja porasta portfelja Društva, značajan doprinos omogućilo je i povećanje efikasnosti poslovanja. Takođe, na rezultate Društva uticalo je i, odlukom naše matične kompanije Sava Re iz Ljubljane, pripajanje Energoprojekt Garant osiguranja Društvu, krajem 2018. godine.

Važno je napomenuti da Društvo raspolaže se adekvatnim nivoom tehničkih rezervi koje su na poslednji dan prošle godine bile 2,3 mlrd. RSD, koliko je iznosila i bruto fakturisana premija za istu godinu. Pored toga, na dan 31.12.2018. godine raspoloživa margina solventnosti Sava neživotnog osiguranja bila je za 4 puta veća od zakonski propisane, što je potvrda jako visokog nivoa adekvatnosti kapitala.

U skladu sa strategijom rasta, sa ciljem postizanja najvećeg rasta u delu imovinskih osiguranja i daljim unapređivanjem poslovanja i sprovođenjem planova digitalizacije poslovnih procesa, Društvo će težiti da ostvaruje svoje ambiciozne planove uz obezbeđivanje dugoročne stabilnosti.

UniCredit Banka proglašena za Najbolju banku u Srbiji

Vodeći međunarodni poslovni magazin Juromani (Euromoney) dodelio je UniCreditu pet prestižnih nagrada na svečanosti pod nazivom Juromani nagrade za izvrsnost 2019, održanoj sinoć u Londonu. Pored nagrade za Najbolju banku u Srbiji, UniCredit je proglašen za Najbolju banku u Italiji, Najbolju banku u Hrvatskoj, ali i za Najbolju banku za upravljanje imovinom u Centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) i Najbolju banku za transakcione usluga u CIE.

Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija, je nakon svečanosti izjavila: “To što smo deo panevropske banke nam omogućava da se oslonimo na stručnost,znanje i primere najbolje prakse širom regiona. Zahvaljujući izvanrednom timu marljivih zaposlenih, uspeli smo da dodatno učvrstimo poziciju jednog od lidera u Srbiji. Ključni faktori našeg uspeha su rast u svim važnim parametrima poslovanja, unapređenje efikasnosti procesa i fokus na potrebama klijenata. Pored toga, društveno odgovorno poslovanje i različite inicijative koje se sprovode u lokalnim zajednicama sa ciljem da unaprede uslove života dodatno utiču na našu reputaciju. Veoma smo srećni što je Juromani prepoznao sve naše napore. Ova nagrada nas obavezuje da nastavimo u istom pravcu.“

Žan Pjer Mustijer, predsednik Izvršnog odbora UniCredita, je ovim povodom izjavio: “S obzirom na to da smo jednostavna panevropska poslovna banka, ovih pet nagrada primamo kao jedan tim. Želeo bih da se zahvalim svim zaposlenima koji vredno rade kako bi pružili podršku našim klijentima širom Evrope, stoga je ovo priznanje njihova zasluga.”

Juromanijeve nagrade za izvrsnost se dodeljuju poslovnim i investicionim bankama koje pružaju najbolje proizvode i usluge, prilagođavajući se tržišnim i regulatornim uslovima koji se menjaju. Neophodno je da dobitnici ovih nagrada budu uzori za to kako se vodi poslovanje i izlazi u susret potrebama klijenata. Juromanijeve Nagrade za izvrsnost se dodeljuju od 1992. godine i prve su takve vrste u globalnoj bankarskoj industriji.

Vaše finansije iz drugačijeg ugla uz novu mobilnu aplikaciju UniCredit Banke – mBanking expert

Želeli biste da znate koliko mesečno trošite na hranu, kafiće ili prevoz, a teško uspevate da ispratite svakodnevne troškove? Detaljna analiza i bolji uvid u potrošnju mogu da vam pomognu da donosite bolje finansijske odluke i tako uštedite novac za ono što vam je stvarno važno. Upravo to vam pruža nova aplikacija UniCredit Banke za mobilno bankarstvo – mBanking expert! Najsavremeniji dizajn aplikacije, u potpunosti prilagođen potrebama korisnika i inovativne funkcionalnosti vam omogućavaju da postanete pravi ekspert za budžet.

Prilikom svake transakcije, bilo da je u pitanju uplata, rata za kredit, plaćanje karticama ili podizanjenovca sa bankomata, mBanking expert aplikacija pravilno kategoriše sve vaše troškove. Na taj načinimate vrlo precizan uvid u potrošnju, a za to vam više nisu potrebni izvodi, tabele, posebni programi iliodlazak u banku. Kako bi dodatno olakšali uvid u vaše stanje, svaku transakciju možete brzo dapretražite po ključnoj reči, kategoriji, datumu ili iznosu.
“Sve veća popularnost pametnih telefona u poslednjih nekoliko godina u potpunosti je promenilapotrebe ljudi, a u skladu sa tim i način na koji se bavimo bankarstvom. Najmlađe generacije možda višenikada neće imati potrebu da uđu u banku“, izjavila je Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCreditBanke i dodala: „Svesni ove činjenice, UniCredit Grupa se udružila sa Menigom, vodećom evropskomFinTek kompanijom za razvoj softvera za digitalno bankarstvo. Izuzetno smo ponosni na to što je prviprojekat realizovan upravo u Srbiji. Čvrsto smo posvećeni razvoju inovativnih proizvoda i usluga kojipružaju opipljive prednosti našim klijentima. Zahvaljujući tome, nudimo drugačije rešenje na tržištu,pomažući našim klijentima da postanu pravi eksperti u upravljaju svojim bankarskim i finansijskimaktivnostima”.
Unapređena aplikacija omogućava da skeniranjem otiska prsta ili prepoznavanjem lica pristupite svimproizvodima, dokumentima, izvodima i obaveštenjima, dok zahvaljujući chat opciji možete da dobijetedirektnu podršku našeg Kontakt centra.
mBanking expert aplikacija, pored finansijskog savetnika, vam omogućava da, na primer, na godišnjemnivou uštedite čak 12 odlazaka u ekspozituru, najmanje 4 sata vašeg vremena i najmanje 5.000 dinara.

CIF ČISTI UŽICE

Kec bar u Užicu biće sređen u akciji CIF čisti Srbiju

Kompanija Unilever nastavlja akciju koju sprovodi već šestu godinu zaredom. „CIF čisti Srbiju“ će srediti i ulepšati Kec bar, društveni dom sa parkom u Užicu i tako ga sačuvati za buduće generacije.

U čišćenju će moći da učestvuju svi zainteresovani sugrađani, i tako daju svoj doprinos u uređenju grada. Cilj akcije “CIF čisti Srbiju” je podizanje svesti o značaju redovnih higijenskih navika i očuvanju životne sredine i okruženja u kojem ljudi žive.

Kompanija Unilever sprovodi veliku društveno odgovornu akciju, u okviru koje se sređuju odrabrane lokacije širom Srbije od istorijskog, kulturnog i javnog značaja. Ono po čemu se ovogodišnja akcija “CIF čisti Srbiju” razlikuje od prethodnih godina, jeste da su u odabiru lokacija učestvovali građani koji su predlagali i glasali za mesta koja će biti uređena, ulepšana i spašena od dodatnog propadanja.

ZVANIČNO PROMOVISANA OVOGODIŠNJA KAMPANJA "VOZI ODMORAN"

U vreme najvećeg broja putovanja, tokom letnjih meseci, dešava se i najveći broj saobraćajnih nezgoda na putevima u Srbiji i Evropi, pokazuju statistički podaci. Umor je u ovom periodu jedan od najčešćih uzroka teških saobraćajnih nezgoda. Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa partnerima EKO SERBIA i Ministarstvom unutrašnjih poslova već četvrtu godinu zaredom organizuje kampanju pod nazivom "Vozi odmoran".

Akcija je prvenstveno namenjena putnicima u tranzitu, ali i svima koji se u letnjim mesecima nađu na našim drumovima. U organizaciji Agencije za bezbednost saobraćaja i EKO pumpi, u hotelu Holiday inn, održana je konferenciji za medije, na kojoj se prisutnima obratila direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.

Ona je tom prilikom istakla da je cilj kampanje prevencija saobraćajnih nezgoda i povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju u letnjim mesecima. Vozačima se preporučuje redovna pauza od 15 minuta na svaka 2 sata prilikom dužih putovanja.

Kampanja "Vozi odmoran" namenjena je svim vozačima i putnicima koji će tokom jula, avgusta i septembra prolaziti srpskim putevima. U prethodne tri godine kampanja je značajno doprinela povećanju bezbednosti u saobraćaju - istakla je direktorka Agencije Jasmina Milošević. Naime, iz godine u godinu, u letnjem periodu, smanjuje se broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, uprkos činjenici da je značajno povećavan obim saobraćaja na putevima Srbije.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević napomenula je da je 2018. godine u odnosu na 2016. zabeleženo 25% više vozila na srpskim auto putevima, a broj poginulih i povređenih u nezgodama smanjen je za oko 20%.

Generalni direktor kompanije EKO Serbia, Vuk Radović rekao je da je konstantno smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama prethodne tri godine, uprkos pojačanom intezitetu saobraćaja, jasan pokazatelj da je kampanja uspela. Zaposleni iz renomirane naftne kompanije, na benzinskim stanicama pružaće tokom leta sve neophodne informacije i biti na usluzi vozačima i putnicima u okviru kampanje "Budi odmoran". Kompanija će pre svega investirati u komunikaciju i podizanje svesti vozača, prenoseći jedinstvenu poruku – Vozi odmoran!

Načelnik Saobraćajne policije MUP-a Srbije Nebojša Arsov istakao je da, u toku tri letnja meseca, u proseku svakog dana dve osobe poginu, a 12 putnika ili vozača zadobije teške telesne povrede. Arsov kaže da samo visoke kazne nisu dovoljne da se utiče na svest vozača, već da se upravo ovakvim kampanjama, koje organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja, direktno utiče na poboljšanje bezbednosti saobraćaja.

Načelnik Uprave granične policije MUP-a Srbije Miljan Stanojević pohvalio je saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i rekao da je izuzetno korisno to što su flajeri, sa korisnim savetima, uputstvima i informacijama, u okviru kampanje "Vozi odmoran" štampani na turskom, nemačkom, engleskom i srpskom jeziku.

Osobe turske nacionalnosti čine 70% tranzitnih turista, koji prolaze kroz Srbiju. U okviru kampanje "Vozi odmoran", svaki vozač koji ulazi u našu zemlju, dobija flajer sa informacijama o ograničenju brzine na auto-putevima, kaznama i savetima za vozače za bezbedno i prijatno putovanje.

Kampanju „Vozi odmoran“ Agencija ze bezbednost saobraćaja realizuje uz podršku partnera Ministarstva unutrašnjih poslova, kompanije EKO Serbia, Ambasade Republike Turske, ali i svih medija, čija podrška prema rečima direktorke Jasmine Milošević ima značajan doprinos za unapređenje bezbednosti u saobraćaju i smanjenju broja stradalih. 

Uživajte odgovorno i vozite se taksijem tokom EXIT-a

Od otvaranja kapija Petrovaradinske tvrđave u četvrtak, pa do poslednjeg after partija u ponedeljak, kompanija HEINEKEN Srbija je kroz svoju tradicionalnu kampanju „Društvo, ko vozi kući?“ obezbedila siguran i besplatan taksi prevoz za posetioce EXIT festivala. Akcija se sprovodi u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i EXIT fondacijom sa ciljem povećanja bezbednosti posetilaca popularnog festivala u Novom Sadu.

Vaučer za besplatnu vožnju Delta taksijem na teritoriji grada Novog Sada, egzitaši će moći da dobiju učešćem u zanimljivim edukativnim aktivnostima u okviru Safe zone, na samom festivalu. Osvojeni vaučer, posetioci Exita mogu iskoristiti tokom četvorodnevne festivalske žurke na kojoj ove godine nastupaju legendarna grupa The Cure, Carl Cox, The Chainsmokers, DJ Snake i drugi.

Kampanja „Društvo, ko vozi kući?“ pokrenuta je pre 7 godina sa ciljem da se podigne svest festivalske publike, i javnosti uopšte, o važnosti odgovorne konzumacije, bezbednog ponašanja u saobraćaju. Korišćenjem organizovanog prevoza, kao sigurne alternative za bezbedan povratak kući, u proteklih 7 godina, više od 210.000 ljudi bezbedno je prevezeno kući nakon festivalskog provoda.

Vidimo se na EXIT-u! Uživajte odgovorno!

COCA-COLA SISTEM ORGANIZOVAO VELIKU AKCIJU ČIŠĆENJA DUNAVA

350 volontera sakupilo više od 2,5 tone otpada

U velikoj akciji čišćenja priobalja Dunava u sedam gradova prikupljeno je više od 2,5 tone ambalažnog otpada i očišćeno oko 2 kilometra obale. Akcija je okupila 350 volontera u Apatinu, Somboru, Novom Sadu, Beogradu, Smederevu, Golupcu i Kladovu koji su svojim angažovanjem, povodom međunarodnog dana Dunava, doprineli očuvanju životne sredine i smanjenju ambalažnog otpada. Čišćenje priobalja organizovao je Coca-Cola sistem u Srbiji u partnerstvu sa organizacijom Let’s do it Srbija, a pridržili su im se brojni građani i zaposleni kompanije.

Akciju je obeležilo i proglašenje pobednika konkursa za najuspešniju školu u prikupljanju ambalažnog otpada, koji su početkom juna raspisali Coca-Cola sistem i nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika Srbije. Nagradu od 10.000 evra za renoviranje školskog dvorišta, dobili su učenici gimnazije Nikola Tesla“ iz Apatina. Samo zahvaljujući ovom konkursu, na kojem su učestvovale srednje škole iz sedam podunavskih gradova, prikupljeno je više od2 tone ambalaže.

„Već gotovo 15 godina kao jedan od inicijatora obeležavanja Međunarodnog dana Dunava, spovodimo brojne inicijative usmerene ka zaštiti dunavskog sliva u našoj zemlji. Građanima smo u proteklom periodu poklonili Dunavske eko parkove u četiri grada: Apatin, Novi Sad, Smederevo i Sombor, a obeležavanjem ovog značajnog datuma, želimo da inspirišemo lokalno stanovništvo da zajedno posvetimo više pažnje očuvanju eko sistema. Brojni volonteri i impresivni rezultati koje smo postigli su dokaz da se ekološka svest budi, ali i da je posvećenost Coca-Cola sistema očuvanju reka i problemu ambalažnog otpada prepoznata i podržana“, izjavio je Svetoslav Atanasov generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija.

Ovu akciju čišćenje priobalja najlepše reke u Srbiji podržalo je i Ministarstvo zaštite živote sredine, a Ministar Goran Trivan koji je i sam učestvovao u akciji, ovim povodom je izjavio:“Coca-Cola sistem je kompanija koja se trudi da bude veoma odgovorna prema okruženju u kome radi i danas smo zbog toga ovde, da simbolično pokažemo kako najveći svetski biznis ide ruku pod ruku sa zaštitom životne sredine”.

Coca-Cola sistem u Srbiji tradicionalno organizuje Međunarodni dan Dunava u saradnji sa Republičkom direkcijom za vode i brojnim partnerima još od 2004. godine. U realizaciji brojnih projekata na očuvanju „evropskog Amazona“, kompanija je uspešno sarađivala sa brojnim partnerima, gradovima i opštinama. Među najuspešnijima, izdvaja se partnerstvo sa WWF-om (Svetskom organizacijom za prirodu) sa kojom kompanija u specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje radi na obnovi vlažnih i plavnih područja duž Dunava.

Ovog leta, lojalnost se posebno nagrađuje!

Uspeh u poslovanju je u velikom delu povezan sa stvaranjem odnosa poverenja, na kojem se pre svega radi brigom o korisnicima i svakodnevnim unapređenjem usluga u skladu sa njihovim željama. Kada neki problem prepoznate prvi, i na njega ponudite konkretan odgovor, vaši korisnici to prepoznaju kao znak da neko zaista misli o njihovim potrebama i stalno traga za rešenjima koja će im olakšati život.

Od dolaska na domaće tržište, već dvanaest godina, Vip mobile u Srbiji stvara upravo ovakve, jedinstvene veze sa svojim korisnicima, pružajući im usluge prilagođene njihovim potrebama i načinu komunikacije, kao i rešavajući dotadašnje probleme sa kojima su se suočavali. Kompanija je prva reagovala na promene u zahtevima onih koji su deo Vip mreže, bila predvodnik inovacija u telekomunikacionoj industriji u zemlji, stalno razvijajući inovativne ponude u skladu sa svetskim trendovima. Tako je stvoren ceo novi svet „druge priče“.

Sada, Vip je još jednom prvi na tržištu – kreiranjem posebne kampanje za sve postojeće postpejd korisnike koji će ovog leta obnoviti ugovor, kompanija pokazuje da je vreme da njihova lojalnost bude nagrađena specijalnim popustima i pogodnostima. Zato je i pronašla način da svojim dugogodišnjim korisnicima kaže – „hvala što ste tu“.

Konkretno, Vip je pripremio specijalne popuste na sve telefone iz Vip ponude, koji idu i do 12000 dinara. Popust mogu iskoristiti svi korisnici koji obnavljaju postojeći ugovor, a iznos popusta zavisi od broja godina provedenih kao Vipov postpejd korisnik, kao i od izabrane tarife. Ovom ponudom obuhvaćene su postpejd tarife Sigurica, Sigurica Plus, Klasik, Klasik Plus, Intarifa, NEO 3, NEO 5, NEO 12 i NEO 30.

Tako, na primer, ukoliko imate Vip postpejd skoro 2 godine, a obnavljate ugovor uz kupovinu telefona u tarifi NEO3, možete da ostvarite popust od 2000 dinara na cenu telefona. Ako ste Vip postpejd korisnik 6 godina i obnavljate ugovor uz kupovinu telefona u NEO 5 tarifi, iznos popusta će se popeti na 4200 dinara, a uz istu tarifu i 10 godina lojalnosti možete ostvariti čak 6000 dinara popusta.

Pored toga, za sve korisnike koji se opredele da ugovor obnove uz kupovinu novog telefona, Vip je pripremio i vaučer za srećan početak, uz koji donosilac može da ostvari od 500 do 5000 dinara popusta na uređaj uz novi ugovor. Korisnik može iskoristiti vaučer za zasnivanje novog ugovora uz telefon, ili ga pokloniti nekoj dragoj osobi.

Kako biste što lakše saznali koliki vas popust očekuje, posetite Vipov sajt, ili svratite u neku od poslovnica širom Srbije.

Zaposleni kompanije Nestlé očistili deo savske obale

U skladu sa fokusom na očuvanje vodenih resursa, Nestlé je pokrenuo Caring for Water inicijativu, kao deo putovanja ka nultom uticaju na životnu okolinu do 2030. godine. Kompanija se obavezala na to da će do 2025. sva pakovanja njenih proizvoda biti napravljena od 100 odsto materijala pogodnih za reciklažu, te da će dodatno raditi na sveukupnom smanjenju zagađenja.

Kako bi zajednički ukazali na značaj zaštite životne sredine i očuvanja svetskih vodenih resursa, zaposleni u kompaniji Nestlé očistili su deo obale Save u beogradskom naselju Boljevci. Sa namerom da pokažu da svako od nas malim potezima može poboljšati globalnu situaciju, radnici u kompaniji skupili su više od 200 kilograma smeća i uredili savsku obalu blizu Nautičkog sela „Biser“.

Nestlé je ekološki osvešćena kompanija koju čine ekološki osvešćeni pojedinci, i zato koristimo svaku priliku koju imamo da smanjimo svoj uticaj na životnu okolinu – bilo ovakvim, organizovanim zajedničkim akcijama, ili u svakodnevnom poslovanju“, istakla je Tanja Žigić, menadžer fabrike Surčin Nestlé Adriatic S. „Ovim potezom smo želeli da podsetimo na neizmernu važnost čuvanja naših reka i drugih vodenih površina, kako bismo pomogli odrastanje zdravijih generacija, koji će u njihovim blagodetima uživati i posle nas“, dodala je ona.

Akciji je prisustvovao i gospodin Stevan Šuša, predsednik Gradske opštine Surčin, koji je tom prilikom zahvalio kompaniji Nestlé na doprinosu očuvanju životne sredine u lokalnoj zajednici i izrazio želju za nastavkom saradnje i u budućnosti.

U skladu sa fokusom na očuvanje vodenih resursa, kompanija Nestlé pokrenula je Caring for Water inicijativu, kao deo putovanja ka nultom uticaju na životnu okolinu u okviru svog poslovanja do 2030. godine. Kako bi sačuvala ključne prirodne resurse za budućnost, kompanija se obavezala na to da će do 2025. sva pakovanja njenih proizvoda biti napravljena od 100 odsto materijala pogodnih za reciklažu, te da će dodatno raditi na sveukupnom smanjenju zagađenja, zaštiti vodenih ekosistema, planina, šuma i drugih prirodnih dobara.

Nestlé fabrika u Srbiji, koja se nalazi u beogradskoj opštini Surčin, koristi materijale i resurse više puta u misiji da do 2020. godine dostigne nulto odlaganje smeća na deponije. Smanjenje komunalnog otpada fabrike iznosi 80 odsto - od 15 tona mesečno na samo tri - dok kompanija sarađuje i sa više od 10 reciklažnih postrojenja.

Do sada, kompanija je u renoviranje fabrike u Surčinu sa ciljem smanjenja uticaja na životnu okolinu uložila 1.2 miliona evra, i tako uštedela 50.000 kubnih metara vode i smanjila potrošnju električne energije u ovom postrojenju za 19.5 odsto. Promenom dizajna pakovanja C i MAGGI proizvoda, za samo jednu godinu upotreba papira smanjena je za 61 tonu, a upotreba plastike za šest tona.

Podsetimo, ovo nije prvi put da su zaposleni u Nestlé-u pokrenuli akcije usmerene ka zaštiti životne sredine – na svetski dan posvećen recikliranju, 18. marta ove godine, njih 40 je za samo sat vremena prikupilo 100 kilograma smeća sa obale jezera u Surčinu.

Više informacija o naporima kompanije Nestlé u rešavanju problema plastičnog ambalažnog otpada možete pronaći na sledećem linku.

ODRŽANA AKCIJA „TRANSFORMIŠI S(V)E“

Deveti "Dan odgovornosti" kompanije Pernod Ricard

Kompanija Pernod Ricard, već devet godina, pokreće globalnu inicijativu "Dan odgovornosti", organizujujući društveno odgovorne aktivnosti, kada 19.000 zaposlenih širom sveta napušta svoje kancelarije i dan provodi radeći na terenu u 86 zemalja u kojima kompanija posluje.

Mi u kompaniji Pernod Ricard smatramo da svaka ozbiljna kompanija treba da posluje na postulatima društvene odgovornosti i da ulaže kako u svoje zaposlene, tako i u zajednicu u okviru koje posluje.Ove godine, želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na značaj mogućnosti upotrebe reciklaže u savremenom stvaralaštvu. U saradnji sa g. Markom Lađušićem, profesorom sa Fakulteta primenjenih umetnosti, naši zaposleni učestovali su sa predstavnicima medija u kreiranju reciklažne klupe Absolutno održiva umetnost,izjavila je Ana Zlatanović, brand menadžerka i šampion održivosti i odgovornostiu kompanijiPernod Ricard Srbija i dodala:Veoma nam je drago što je “Dan odgovornosti” postao tradicionalan i što je Pernod Ricard, svojim odnosom prema društvu i lokalnoj zajednici još jednom pokazao da male promene mogu imati veliki uticaj na životnu sredinu. Da bismo bili u mogućnosti da transformišemo naše okruženje, moramo krenuti od sopstvenog primera.“

„Ovo je moj treći projekat sa kompanijom Pernod Ricard Srbija, a svaki od njih je ostavio trag na kulturnoj mapi grada. Uređivali smo fakultete, stvarali nove galerijske formate i osnaživali mlade talente. Ovogodišnjim projektom u prirodne ambijente unosimo savremene sadržaje sa reciklažom kao osnovnim elementom u radu“, izjavio je Marko Lađušić, profesor sa Fakulteta primenjenih umetnosti.

Skulpturu su potpisali svi učesnici u izradi, i izložena je na poznatom imanju „Zornića Kuća“, koje poseduje muzej na otvorenom.

Kompanija Pernod Ricard različitim društveno odgovornim akcijama teži da doprinese očuvanju naše planete, kao i da skrene pažnju na važnost i neophodnost društveno odgovornog poslovanja, jer jedino tim putem možemo transformisati s(v)e.

MAKE ROOM FOR A NEW BLOOM!

Otvoren konkurs za nagrade #kaktus2019!

Marketing mreža raspisala je konkurs za 5. nacionalnu dodelu godišnjih nagrada KAKTUS 2019. Nagrade se dodeljuju u 23 kategorije, a dobijaju ih organizacije, kompanije, institucije i agencije za najkvalitetnije i najprofesionalnije pojedinačne i integrisane kampanje u protekloj godini. Glavne nagrade na festivalu su, kao i do sada, Agencija godine, Oglašivač godine i Integrisana kampanja godine – Grand Prix. Kao i prethodnih godina, KAKTUS 2019 slavi samo one ideje koje izlaze iz granica očiglednog i uprkos teškim uslovima inspirišu i proizvode najefikasniju komunikaciju sa ciljnim grupama. Konkurs je otvoren do 20. septembra.

Nagrade će biti svečano dodeljene na 5. jubilarnom nacionalnom Festivalu integrisanih komunikacija – KAKTUS 2019, koji će biti održan 29. i 30. oktobra u Madlenianum Opera & Theatre, pod sloganom „Make room for a new BLOOM“.

O tome ko će dobiti ovogodišnje KAKTUS nagrade odlučuje stručni žiri koji čine priznati i ugledni profesionalci iz kreativnih, PR, digitalnih agencija i produkcijskih kuća iz Srbije i regiona. Žiri iz Srbije ove godine radiće u sastavu: Aleksandra Radujko, Managing Director, New Media Team; Dejan Krivokapić, Art Director, Kreativa New Formula an element of Alkemy; Iva Đurković, Managing Director, LUNA\TBWA i OMD Media; Ivan Pavlović, Co-Founder & CEO, Spring Onion Studio; Ivana Zeković, Creative Director, Saatchi & Saatchi Belgrade; Katarina Pribićević, Strategic Planning Director, McCann Beograd; Maja Jovanović, Account Manager, Degordian; Miloš Skokić, Managing Partner, Žiška; Nevena Milanović, Digital Account Director, Fullhouse Ogilvy; Slobodan Jovanović, Founder & Creative Director, Coba & Associates; Veljko Golubović, Executive Creative Director, New Moment New Ideas Company; Vladimir Mitrović, Creative Director, Ovation BBDO i Voljena Daničić, Head of Creative, Direct Media United Solutions.

Regionalni žiriove godine činiće: Dajan Javorac, Founder & Creative Director, MANIA Advertising Agency (BiH); Darko Buldioski, Founder, New Media (MK); Igor Mladinović, Chief Creative Director, Imago Ogilvy (HR); Gregor Firbas, Head of Digital, Futura DDB (SLO); Katja Mlakar, Creative Director, AVI – Agencija vrhunskih idej (SLO); Kristijan Andoljšek, Senior Art Director, Innovatif (SLO); Luka Bajs, Creative Director, Grey Ljubljana (SLO); Luka Pervan, Creative Director, Señor (HR); Manuela Šola, General Manager, Komunikacijski laboratorij (HR); Sašo Dimitrievski, Partner, Member of Executive Board, Pristop Group (SLO); Sašo Petek, Creative Director, Agencija 101 (SLO); Sean Poropat, Partner & Creative Director, Studio Sonda (HR) i Tomislav Bader, Partner, Švicarska (HR).

Novine u okviru ovogodišnjeg konkursa za nagrade KAKTUS 2019 su tri nove kategorije: 1. Pojedinačni radovi – EXECUTION (Dizajn i Produkcija) – kategorija koja slavi umetnost realizacije, a u gde će prijavljeni projekti morati da pokazu svoje umeće produkcije rešenja koja, zahvaljujući novim, kreativnim tehnikama i veštinama, dovode do inovativne realizacije ideja;

2. Digitalna integrisana kampanja– kategorija u kojoj se prijavljuju najbolje kampanje koje su kreirane isključivo za online kanale komunikacije, uz korišćenje najmanje tri digitalna kanala komunikacije – social media, web site, mobile, IoT, AI, data, video, aplikacija…;

3. Integrisana kampanja kreirana za drugo tržište – ovom kategorijom Marketing mreža želi da promoviše i doprinese izvoz kreativnih ideja, a odnosi se na kampanje koje su osmislile i realizovale agencije sa sedištem u Srbiji za regionalnog ili globalnog klijenta, odnosno za drugo tržište.

„U protekloj godini realizovane su brojne zanimljive i inovativne kampanje za koje smatramo da su vredne pažnje, kako stručne, tako i šire javnosti. Konkurs za KAKTUS nagrade prilika je da izmerimo da li su to zaista drugačije ideje i one koje opstaju, ali i ocenimo napredak struke. Pored toga, ove godine akcenat festivala je na talentima i inovacijama, jer drugačiji pristup u advertising industriji otvara nove uglove i rađa nove ideje. Očekujemo puno dobrih kampanja koje će ukazati na trendove razvoja, ali i na izazove koji određuju budućnost kreativne industrije u Srbiji“, rekla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i urednica portala Marketing mreža, koji je organizator festivala KAKTUS 2019.

Uslove konkursa, propozicije i kategorije, kao i prijavni formular i Pravilnik o radu žirija, možete pronaći na sajtuwww.kaktus.rs.

USPEŠNO ZAVRŠEN PROCES PRIVATIZACIJE NLB GRUPE

Nakon uspešnog završetka prve faze procesa privatizacije, koja je okončana u novembru 2018. godine listiranjem 65% akcijskog kapitala banke na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi, Republika Slovenija je u utorak, 18. juna pokrenula prodaju dodatnih 10 posto akcijskog kapitala umanjeno za jednu akciju.

Prodaja u obliku ubrzanog upisa institucionalnim investitorima uspešno je završena istog dana sa cenom akcija od 54,75 evra i cenom instrumenata GDR izvedenih iz akcija NLB-a od 10,95 evra. Time je bruto prihod od prodaje NLB-a povećan za 109,5 miliona evra.

Više informacija OVDE

Ovom transakcijom, u vlasničku strukturu NLB-a su ušli kvalitetni međunarodni institucionalni investitori, čime je NLB osigurala osnovu koja joj obezbeđuje konkurentnost i dalji razvoj u budućnosti, rečeno je u Slovenačkom državnom holdingu.

Prodajom preostalih 10% minus 1 akcije, prestala su gotovo sva ograničenja na koja se Republika Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dodele državne pomoći 2013. godine.

„Konačno ćemo biti u mogućnosti da počnemo da radimo koristeći svoj pun potencijal, kako u Sloveniji, tako i na svim tržištima Jugoistočne Evrope, kao i da se bavimo izazovima na jednakim osnovama kao konkurencija. NLB će ponovo moći da pokrene lizing i faktoring poslove, intenzivnije i bez ograničenja ulaže u digitalizaciju, razvoj novih kanala i najviši nivo korisničkog iskustva. Kadapočetkom 2020.prestane da važi i zabrana spajanja i preuzimanja, NLB, kao regionalni stručnjak, moći će da još aktivnije radi na traženju prilike za jačanje pozicije sistemskog igrača na svim tržištima na kojima poslujemo“, rekao je Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB povodom uspešnog završetka procesa privatizacije NLB-a.

UniCredit Banka započela akciju “Senior super transfer“

UniCredit Banka je pokrenula veliku promotivnu akciju pod nazivom “Senior super transfer” pod sloganom Preporuka koja se isplati, a koja će trajati do kraja avgusta ove godine.

Akcija ima za cilj da motiviše zadovoljne klijente da UniCredit Banku preporuče svojim prijateljima ili rođacima koji su u penziji da baš u ovoj banci otvore račun. Za inicijatore “Senior super transfera” koji banku preporuče obezbeđena je novčana nagrada u iznosu od 2.000 dinara.

Svaki klijent UniCredit Banke može da preporuči do šest svojih prijatelja koji su u penziji i da, zahvaljujući tome bude nagrađen u ukupnom iznosu do 12.000 dinara. Kako bi učestvovali u “Senior super transferu” i svojim prijateljima pružili priliku da ostvare dodatnu zaradu, neophodno je da novi klijenti, prilikom otvaranja računa u UniCredit Banci na koji će ubuduće primati penziju, sa sobom donesu “Kupon za prijatelja” na kojem je naznačen broj tekućeg računa klijenta koji ga je preporučio.

Navedeni kuponi se mogu preuzeti u bilo kojoj ekspozituri UniCredit Banke širom Srbije, a nakon uplate dela penzije na račun novog klijenta, prijatelju koji ga je preporučio će biti uplaćen na tekući račun u UniCredit Banci iznos od 2.000 dinara.

Visoka priznanja za vrhunski kvalitet

Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju. Vinarija „Tikveš“ jedina je u regionu ovenčana nagradom u konkurenciji 1,564 vina iz 34 zemlje iz celog sveta. Ovom nagradom „Tikveš“ je potvrdio još jednom vrhunski kvalitet koji je iz godine u godinu prepoznatljiv na svim takmičenjima, ali i od strane kritačara i kupaca širom sveta.

Specijalna nagrada Best of Show na „Balkans International Wine Competition 2019. pripala je vinariji Tikveš“ i vinu Cabernet&Merlot Oak Edition iz berbe 2017. godine. Ovo visoko priznanje dobile su do sada samo tri vinarije na Balkanu. Vrhunska vina iz nove brend platforme Tikveš Chateaux&Domaines nagrađena su sa tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje. Prvi put nagrađena su nova vina francuske vinarije Chateau de Gourdon“ Vase de Pierre 2017. srebrnom medaljom, a vina Terrasse au Soleil iz 2018. godine i Mistral au Jardin 2018. dobila su bronzane medalje. Prošle godine na istom takmičenju osvojeno je 5 nagrada od čega je samo jedna bila zlatna, a ove godine čak tri vina su dobila ovu nagradu.

Prestižnim nagrada, osvojenim na istaknutim međunarodnim i regionalnim takmičenjima vinarija „Tikveš" nastavlja da niže uspehe. Za vrhunska autentična vinau ovoj godini osvojeno više od 50 nagrada čime se potvrđuje epitet najnagrađivanije vinarije u regionu.

FRANCUSKI ŠARM U PLAVOJ BOCI

Romantičnim piknikom u francuskom stilu, u prisustvu brojnih poznatih ličnosti, obeležen je dolazak jedinstvenog francuskog pšeničnog piva Blanc na domaće tržište.

U idiličnoj ležernoj atmosferi, poput pravog pariskog piknika sa pogledom na beogradske reke, Carlsberg Srbija predstavila je svoj najnoviji proizvod – jedinstveno pšenično pivo sa blagom dozom citrusa, Kronenbourg Blanc. Pored specifičnog ukusa, ovo pivo posebno se izdvaja prefinjenim dizajnom ambalaže, a namenjeno je ljubiteljima dobrog ukusa kako u hrani i piću, tako i u umetnosti življenja.

„Kako sam brend kaže – Osetite francuski stil života, tako smo i mi poželeli da prenesemo duh brenda Blanc, Pariza i francuskog načina uživanja u svakoj prilici upoznavanjem domaće javnosti sa ovim prefinjenim pivom. Blanc predstavlja odličnu kombinaciju dobrog piva i još bolje priče koja uz njega ide!“ – izjavio je Vladimir Vava, generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija.

 Brojne poznate ličnosti pridružile su se ovom jedinstvenom šik pikniku, a među prvima koji su nazdravili francuskom šarmu brenda Blanc bili su glumci Miona Marković, Vuk Kostić, Sloba Stefanović i drugi.

 Kronenbourg blanc je 100% pšenično pivo sa blagom dozom citrusa koje je idealno za konzumaciju u specijalnim prilikama, uz posebne gastronomske specijalitete, poziva na uživanje i pruža zadovoljstvo za sva čula. Zapravo, Blanc je kec u rukavu svakoga ko voli da kreira nezaboravne trenutke, tajni sastojak svake šik večere i plavi dragulj svečanih prilika.

 Kronenbourg Blanc biće dostupan na našem tržištu u boci od 0.33l, limenci od 0.5l i kao točeno pivo.

UNIQA ZVANIČNO OSIGURANJE VATERPOLO TIMA NA PUTU DO TOKIJA

Nakon pet godina saradnje krunisane olimpijskom, svetskom i evropskim medaljama, UNIQA ostaje zvanično osiguranje vaterpolo tima Srbije i u aktuelnom olimpijskom ciklusu i na putu do novih najsjajnijih odličja.

Osim što će biti sigurna podrška našim delfinima, Kompanija će osigurati i Završni turnir Svetske lige, sportski spektakl koji će, od 18. do 23. juna na beogradskom Tašmajdanu, ujediniti osam najboljih vaterpolo reprezentacijau istom cilju – borbi za prvo mesto i jednu vizuza Olimpijske igre u Tokiju 2020.

„UNIQA sa ponosom nosi titulu zvaničnog osiguranja vaterpolo tima i partnera Vaterpolo saveza Srbije. Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo biti uz naš najtrofejniji nacionalni sport i sportiste u odbrani još jednog olimpijskog zlata i ugledu naše reprezentacije kao jedne od najuspešnijih na svetskoj sceni. Na predstojećem Finalnom turniru Svetske lige, koji ima izuzetan takmičarski značaj, nastojaćemo da im kao i godinama unazad osiguramo najbolji vetar u leđa. Osim što ćemo se pobrinuti za bezbednost svih učesnika, pozvaćemo publiku da pod sloganom Srbija za delfine navija, umesto pred televizorima svoje heroje bodri uživo na Tašmajdanu. Uvereni smo da će im se vaterpolisti, kao i svaki put do sad, odužiti najsjajnijim odličjima i direktnim plasmanom u Tokio“, istakla je Sonja Marić, direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.

Nemanja Marijan, generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije naveo je da partnerstvo vaterpolo tima i UNIQA osiguranja počiva na istim temeljima, odnosno zajedničkim vrednostima koje dele i promovišu – istrajnosti, predanosti timu i želji za vrhunskim rezultatima. On je istakao da je snažna veza između vaterpola i ove kompanije još jednom potvrđena i dodatno učvršćena dvogodišnjim ugovorom.

 „UNIQA je za nas najveći oslonac u organizaciji jednog vrlo zahtevnog takmičenja kao što je Finalni turnir Svetske lige. Ova kompanija godinama unazad učestvuje u našim događajima. Dragoceno je što delimo istu viziju da Vaterpolo savez Srbije u budućnosti bude organizator velikih događaja, a sve sa ciljem dodatne popularizacije vaterpola. Nedavno smo imali kontrolu predstavnika FINA i oni su veoma zadovoljni onim što je do sada urađeno. Montažne tribine postavljaće se od 10. juna, a i prodaja ulaznica ide veoma dobro. Zato mi preostaje samo da se pridružim našim partnerima iz UNIQA osiguranja i sloganom Na tribine za delfine Finalnog turnira pozovem publiku da dođe“, istakao je Marijan.

Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije istakao je da u sportu kao i u životu - utakmice dobija dobar tim, a medalje se osvajaju uz pravu podršku. UNIQA, kako je rekao, našim reprezentativcima obezbeđuje i jedno i drugo.

 „Ova kompanija za nas nije samo sponzor, već igrač više i važan deo ekipe. Vaterpolo reprezentacija i reprezentativci, godinama se uzdaju u podršku UNIQA osiguranja, koja je za nas bila odskočna daska do svih odličja koje smo osvojili od početka saradnje. Zbog toga mi je posebno drago što ostajemo u istom sastavu u susret najvažnijem takmičenju i kraju još jednog ciklusa koji nas očekuje sledeće godine u Japanu. Naš cilj na finalnom turniru Svetske lige je jasan, a to je osvajanje prvog mesta i plasman na Olimpijske igre. Pojačali smo intezitet rada poslednjih dana. Treniramo dva puta dnevno, a reprezentacija će biti kompletna od 12. juna kada će nam se priključiti i igrači koji učestvuju u završnici klupske Lige šampiona. U ponedeljak putujemo u Bečej, gde ćemo odigrati prijateljsku utakmicu sa Francuskom, a već u utorak nam dolazi selekcija Australije sa kojom ćemo imati četiri trening meča“, rekao je Savić.

Vaterpolo reprezentativac i jedan od promotera UNIQA osiguranja Milan Aleksić rekao je da višegodišnja podrška UNIQA osiguranja velika motivacija za tim da nastave da obaraju sopstvene rekorde, pomeraju granice i daju sve od sebe da održe reč i na ukazano poverenje odgovore novim medaljama.

 - UNIQA godinama unazad bezgranično veruje u reprezentaciju i naš zajednički uspeh. Upravo ta vrsta odnosa davala nam je snagu da nastavimo dalje - čak i kada nam nije sve išlo na ruku. Nastavak saradnje sa UNIQA-om neposredno pred najvažnije kvalifikaciono takmičenje ove godine, koje igramo na domaćem terenu, za nas je kao i uvek pravi potez u pravo vreme – gol u poslednjoj sekundi, koji vodi do sigurne pobede. Maksimalno smo posvećeni pripremama za Finalni tunrir Svetske lige. Ove sedmice su treninzi prilično naporni, jer se dosta radi na fizičkoj spremi. Ambicije su nam kao i uvek najviše, pogotovo jer igramo u Beogradu pred našom publikom. Cilj nam je prvo mesto i to ne krijemo. Za to će nam biti potrebna i podrška sa tribina, ali ne smunjam da će navijači u hramu vaterpola na Tašu napraviti sjajnu atmosferu“, naveo je Aleksić.

COCA-COLA HBC SRBIJA PONOVO DOKAZALA SVOJU POSVEĆENOST LOKALNOJ ZAJEDNICI

Kao jedan od lidera održivosti kompanija je promovisala rezultate ostvarane u ovoj oblasti i predstavila svoju misiju do 2025. godine

Povodom predstavljanja rezultata u oblasti održivosti u 2018. godini, kompanija Coca-Cola HBC Srbija objavila je nove ciljeve i planove kako da dodatno doprinese očuvanju životne sredine i razvoju zajednice do 2025. godine.

Uz očuvanje i smanjivanje upotrebe prirodnih resursa i dalja ulaganja u društvo, kompanija će posebno biti posvećena umanjenju uticaja ambalaže, i to kroz ostvarenje tri cilja do 2025. godine: 

Da sva ambalaža bude reciklabilna

Da 35 odsto PET ambalaže sadrži reciklirani materijal

Da kompanija prikupi 75 odsto ambalaže u kojoj pakuje proizvode

Naše veliko nasleđe nam govori da Coca-Cola HBC porodica ostaje uspešna samo kada se menjamo i kada smo deo dobrih promena. Mi smo ti, koji kao lider u oblasti održivosti u sektoru proizvodnje napitaka, već pola veka nastojimo da unapređujemo kvalitet života u Srbiji i sa velikim ponosom krećemo ka ostvarivanju novih ciljeva. Naša uloga je velika i odgovorna i zato smo uvereni da ćemo napraviti značajne pomake kao kompanija, što će doprineti još efikasnijem upravljanju otpadom i smanjenju uticaju na okruženje”, istakao je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije Coca-Cola HBC Srbija, na predstavljanju 6. lokalnog izveštaja o održivom poslovanju ove kompanije.

 Novi ciljevi se odnose i na Srbiju, u kojoj je kompanija samo u prošloj godini uložila 41 milion dinara u programe podrške zajednici, dok su zaposleni volontirali u više od 850 sati.Kompanija je umanjila upotrebu vode tokom protekle decenije za čak 53 odsto, dok je ukupna potrošnja energije po litru proizvedenog pića u istom periodu smanjena za 52 odsto. U okviru platforme Coca-Cola mladima, preko 3000 mladih je dobilo nova znanja i iskustva, a 256 se nakon programa uspešno zaposlilo. Kao najpoželjniji poslodavac među mladima, kompanija svojim zaposlenima nudi podsticajno radno okruženje, te indeks privrženosti zaposlenih iznosi čak 92 odsto. Istovremeno, kompanija je prepoznata kao dobavljač broj jedan u Srbiji, što potvrđuje posvećenost partnerima i razvoju tržišta. Dodatno, u planu je smanjenje ukupnog broja kalorija u napicima za 25 odsto na 100 ml proizvoda.

 Ovogodišnji, šesti po redu, Izveštaj o održivom poslovanju je pripremljen prema međunarodno priznatom GRI standardu i ispunjava visoke zahteve Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija koji se odnose na Izveštaj o napretku. Takođe, Coca-Cola HBC Grupa je prema Dau Džons indeksu održivosti (DJSI) za 2018. rangirana među tri najbolja proizvođača pića i na globalnom i na evropskom nivou.

DOBRODOŠLI NA NOVU EKO PUMPU U BEOGRADU

U sklopu modernizacije poslovne mreže, kompanija EKO Serbia, članica poslovne grupacije Hellenic Petroleum, otvorila je novu benzinsku stanicu u Beogradu, na adresi Vodovodska bb, opština Čukarica.

Ovo je 56. EKO benzinska stanica u Srbiji, izgrađena u skladu sa najmodernijim tehnološkim, bezbednosnim i ekološkim standardima. Novi objekat se dodatno odlikuje redizajniranim izgledom, koji je uz sve postojeće prateće sadržaje još više prilagođen, pre svega zahtevima i očekivanjima vozača.

Moderno opremljeni market, besplatni internet, sveža kafa, besplatna usluga sigurnosne provere automobila, samo su deo sadržaja na raspolaganju svim vozačima 24 sata dnevno. Sve kupce goriva, povodom  otvaranja, očekuju i pokloni pripremljeni specijalno za njih.

Na novoj lokaciji, vozače očekuje prepoznatljivo visoki kvalitet goriva premium kategorije - Diesel Avio, visokooktanski benzin Racing Formula 98, ali i Ekonomy goriva i autogas koji su dostupni na najsavremenijim dvostranim multipleks automatima za točenje goriva.

Ono što EKO mrežu čini jedinstvenom jeste usluga koju pružaju njihovi zaposleni, kao i program lojanosti – Smile klub, a koji su sada još bliži vozačima koji žive i rade u ovom delu Beograda.

Ponuda poklona za članove EKO Smile kluba je takođe spremna, a svi vožači i posetioci koji još nisu članovi kluba moći će da se učlane popunjavanjem formulara na novoj benzinskoj stanici.

Kompanija EKO Serbia a.d. osnovana je u septembru 2002. godine kao članica poslovne grupe Hellenic Petroleum, energetskog lidera u Grčkoj i regionu jugoistočne Evrope. U Srbiji je uložila preko 100 miliona evra, a zapošljava preko 800 ljudi, sa ciljem da obezbedi dostupnost svojih proizvoda i usluga na teritoriji cele Srbije, kroz maloprodajnu mrežu EKO benzinskih stanica.

Novi programi dopunskih osiguranja u Sava životnom osiguranju

SAVA ŽIVOTNO OSIGURANJE a.d.o. Beograd plasiralo je, uz postojeću ponudu phzrograma osiguranja ZLATNA JESEN, nekoliko novih programa dopunskih osiguranja.

Program ZLATNA JESEN je jedinstven na tržištu Srbije. Omogućava da se osiguraju osobe od 40. do 80. godine života, uz doživotno trajanje osiguranja. Premija osiguranja se plaća do 85. godine života, a trajanje osiguranja ostaje doživotno. Kod zaključivanja osiguranja nije potreban uvid u zdravstveno stanje osiguranika.

Nova dopunska osiguranja uz program ZLATNA JESEN

LOM KOSTI - U slučaju nastanka preloma kosti koji je nastao kao posledica nesrećnog slučaja (nezgode) isplaćuje se osigurana suma za lom kosti.

TEŽE BOLESTI - Isplata osigurane sume u slučaju nastanka jedne od težih bolesti koje su obuhvaćen ovim programom: kancerogena oboljenja (maligni tumori) i moždani udar.

MEDICINSKA ASISTENCIJA - Mogućnost korišćenja usluga medicinske asistencije, koja uključuje:

·Kućne posete medicinskog tehničara u slučaju nezgode i u slučaju hospitalizacije duže od 48h

·Kućne nege u slučaju hospitalizacije

·Servisnih informacija: informacije o medicinskim centrima i uslugama koje pružaju, o lokaciji najbliže apoteke, o posedovanju određenog leka u apotekama, zatim, podsetnik na zakazani lekarski pregled i pred istek zaliha leka, provera raspoloživih termina i zakazivanje pregleda kod lekara opšte prakse.

Detaljnije programu ZLATNA JESEN i o novim dopunskim programima osiguranja možete pročitati na stranici sajta: https://www.sava-zivot.rs/sr-rs/osiguranja/zlatna-jesen/

Bambi dobitnik nagrade za uštedu energije

Kompanija Bambi je jedan od dobitnika ovogodišnje Nagrade za uspešnu implementaciju sistema za energetski menadžment i standarda ISO 50001, koju dodeljuje Clean Energy Ministerial (CEM).

Kompanija Bambi je u konkurenciji od preko 100 svetskih kompanija dobila priznanje za doprinos i podsticaje na polju uštede energije, kako sopstvenim rezultatima, tako i promocijom novih ideja. Na nivou kompanije, ukupne uštede energije (električne i toplotne) iznosile su 4.51% u 2018. godini, dok smanjenje emisije CO2 iznosi preko 1,325 metričkih tona.

Ovo je veliki uspeh i priznanje za kompaniju Bambi i sve njene zaposlene, kao i za tim za implementaciju. Svest o održivom poslovanju i potreba za očuvanjem životne sredine je svakako jedan od ključnih aspekata našeg poslovanja. I zato smo posvećeni optimalnoj upotrebi prirodnih resursa i energije, uz kontinuirano smanjivanje otpada koji generišemo. Upravo je implementacija ISO 50001 standard i sistema energetskog menadžmenta (EnMS) jedan od strateških koraka ka razvijanju održivog sistema vrednosti“ istakao je Goran Popović, direktor Operacija u kompaniji Bambi.

Clean Energy Ministerial (CEM) je svetski forum na kojem zemlje iz celog sveta,razmenjuju najbolje prakse i zajednički promovišu projekte i politike koje podstiču tranziciju ka globalnoj ekonomiji čiste energije. Članice CEM pokrivaju preko 75% globalne emisije gasova i gotovo 90% globalnih investicija na polju čiste energije. Bambi je bio učesnik Pilot projekta koji je, uz podršku UNIDO, organizovan u Srbiji 2016 godine, a koji se odnosio na primenu UNIDO metodologije u implementaciji sistema energetskog menadžmenta. Značajan rezultat koji je kompanija Bambi postigla, uz svest da energetski menadžment predstavlja stvarnu dobrobit za kompaniju, nastavljen je kroz aktivnosti na ovom polju, koji je rezultirao i ovom nagradom za kompaniju Bambi.

Hemofarm obeležio 59 godina uspešnog poslovanja

REKORDNU PROIZVODNJU PRATI REKORDNA PRODAJA

Lider na farmaceutskom tržištu Srbije i regiona i jedan od najvećih izvoznika u Srbiji, kompanija Hemofarm obeležila je 59 godina uspešnog poslovanja. Prošlu godinu Hemofarm je završio rekordnom proizvodnjom od 5,6 milijardi tableta kada je ostvario i rekordnu prodaju, istaknuto je na tradicionalnom prijemu za zaposlene, jubilarce i penzionere u vršačkoj fabrici.

Hemofarmov uspeh u Srbiji prate i rezultati fabrika u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori: banjalučki Hemofarm i dalje je lider u BiH uz rast prodaje od 18 odsto, dok je podgorički Hemomont ostvario rekordan obim proizvodnje u prošloj godini. U okviru Hemofarm grupe, u proteklih 12 meseci, između dva rođendana, zaposleno je 318 ljudi.

 Moderni pogoni Hemofarma usklađeni su sa najvišim međunarodnim farmaceutskim standardima te je, uz visoku stručnost kadrova, ova kompanija postala garant kvaliteta lekova za brojne evropske zemlje. Kao rezultat toga, u poslednjih 10 godina proizvodnja više od 230 lekova prebačena je iz fabrika Evropske unije u proizvodne pogone Hemofarma. Prema rečima generalnog direktora Hemofarma dr Ronalda Zeligera, upravo ta spremnost kompanije da se prilagodi zahtevima globalnog tržišta predstavlja jedan od glavnih razloga za njen uspeh.

 „Hemofarm je, primera radi, pre roka bio spreman za primenu EU Direktive o falsifikovanim lekovima koja je od 9. februara ove godine obavezujuća za sve subjekte u lancu farmaceutskog snabdevanja. Bez pune primene ove direktive mi ne bismo mogli da izvozimo lekove na tržište Evropske unije, a Hemofarm je već od početka godine, pre zadatog roka, isporučivao lekove u skladu sa novim pravilima EU“, istakao je povodom rođendana kompanije dr Zeliger.

 Prema njegovim rečima, za Hemofarm je važan svaki rezultat. „Obim proizvodnje i prodaje glavni su pokazatelji uspeha svake kompanije, a mi se ponosimo i svakim pojedinačnim rezultatom: uspehom koji naš lek ili preparat postižu na tržištu, procesom digitalizacije u našim laboratorijama, činjenicom da je mnogo studenata, po završetku školovanja, zaposleno u Hemofarmu. Svaki od ovih činilaca učestvuje u građenju ukupnog uspeha kompanije.“

Veliki jubilej pred nama

„Prošli smo dug put od kada je prvi proizvod izašao sa naših proizvodnih linija pre 59 godina. Sada ulazimo u veliki jubilej – 60. godinu poslovanja. Mnogo novina smo pripremili za naredni period, sa jasnom namerom da slavimo prošlost, a da se radujemo budućnosti“, rekao je generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger.

Xella Srbija lider u oblasi energetski efikasne i ekološke gradnje

Sa YTONG blokovima ušteda energije i do 50 odsto

Sa ciljem da predstavi kvalitet materijala i podigne svest o značaju zaštite životne sredine, kompanija Xella organizovala je za predstavnike medija obilazak fabrike termoblokova u mestu Vreoci kod Lazarevca.

Predstavnici medija imali su priliku da se uvere u energetsku efikasnost, kao jednu od ključnih prednosti proizvoda koji nastaju u ovoj fabrici, a koji obezbeđuju uštedu na vremenu gradnje i na kvadraturi, na računima za grejanje i hlađenje, kao i apsolutnu bezbednost po zdravlje ljudi jer je reč o prirodnim materijalima.

YTONG termoblokovi su laganog materijala, brzo ugradljivi sa niskim koeficijentom toplotne provodljivosti, što znači da ne dozvoljavaju hladnoći da prodre u objekat zimi, odnosno toploti tokom letnjeg perioda, što obezbeđuje željenu mikroklimu unutar kuće ili zgrade.

 Zbog značajnih ušteda u troškovima grejanja i hlađenja čak i do 50 odsto, YTONG objekti su dugoročno isplativiji od objekata koji su građeni drugim sistemima gradnje od klasičnog materijala. YTONG ima integrisana vrhunska termoizolaciona svojstva, što će potrošači primetiti u svom kućnom budžetu.

Neke od poznatih ličnosti odabrali su YTONG blokove zbog jednostavne, brze i zdrave gradnje i materijala koji omogućava veliku uštedu energije.

Osim toga, visoka energetska efikasnost koju obezbeđuju blokovi direktno smanjuje potrošnju energije za grejanje objekata, a samim tim se smanjuje i potreba uglja i drugih energenata za grejanje, što je jedan od najbitnijih elemenata za smanjenje emisije štetnih gasova.

 „Zaštitu životne sredine posmatramo isključivo kroz koncept sveobuhvatne održivosti, što znači da primenjujemo sistem recikliranja proizvoda, koji se prečišćavanju i koriste ponovo u proizvodnji blokova. Izuzetno smo ponosni što je kompanija Xella već dostigla cilj postavljen za 2020. godinu, a to je da se 70% građevinskog materijala reciklira“, istakao je generalni direktor kompanije Xella, Dragan Lazić.

Veliki broj investitora građevinskih projekata prepoznao je kvalitet YTONG termoblokova, među kojima su i "A blok", "Beograd na vodi", tržni centar "Promenada", naučni park u Novom Sadu, Ada Shopping Mall itd.

Osetite ukus Grčke

Velikom žurkom najavljeni Grčki dani u Super Veru

Počevši od 1. juna, pa u narednih mesec dana, ljubitelji grčke gastronomije imaće priliku da uživaju u raznovrsnim specijalitetima u Super Vero objektima.

U susret sada već tradicionalnim Grčkim danima, koji svake godine obraduju ljubitelje grčke kulture, tradicije i neodoljivih ukusa, kompanija Veropoulos organizovala je veliku grčku žurku. U prisustvu brojnih kolega, saradnika i predstavnika medija, najavljeni su Grčki dani koji će dovesti dugo očekivano leto u Super Vero. Grčkoj žurci prisustvovale su i poznata lica poput Nataše Miljković, Adriane Čortan, Nemanje Velikića i drugih.

Pored toga što u svojoj ponudi ima više od 400 grčkih proizvoda koji se mogu kupiti samo u Super Veru, kompanija Veropoulos iz godine u godinu, promoviše lepote živopisne Grčke, ali i neprestano osluškuje potrebe svojih potrošača i ulaže u kvalitet usluge.

Mi smo porodična firma, poslu pristupamo sa velikom ljubavlju, veoma pažljivo biramo proizvode koji će se naći u našoj ponudi. Stalo nam je do mišljenja i zadovoljstva svakog našeg kupca i stalo nam je da se svi vi ovde večeras dobro provedete!- istakao je g. Nikos Veropoulos, vlasnik kompanije Veropoulos.

Kako bi na najbolji način preneli duh mediterana i omiljenih grčkih regija, tokom celog juna, od petka do nedelje, u Super Vero objektima na Novom Beogradu, Konjarniku i u Ziri, biće organizovan kulinarski šou u kom će se pripremati omiljeni grčki specijaliteti, a svi kupci su dobrodošli da probaju i izaberu svoje omiljeno jelo. Recepti će takođe biti na raspolaganju, a sve potrebne namirnice mogu se kupiti upravo u Super Veru. Poseban enterijer, dizajniran za ovu priliku i razigrana muzika u svim objektima, umnogome će doprineti da se građani bar na kratko presele na more i dožive Grčku svim čulima.

Kao i do sada, i ove godine je pripremljen veliki nagradni konkurs u kom se, tokom juna, na licu mesta mogu osvojiti tri putovanja u Grčku za dve osobe ili neka od 5000 drugih nagrada. Okušajte sreću i neka uživanje počne u Srbiji i završi se u Grčkoj!

 Dobro došli!

Rezultati ankete o poslovnoj klimi u Srbiji u 2019. godini Švajcarsko-srpska trgovinska komora (ŠSTK)

Švajcarsko-srpska trgovinska komora sprovela je peti po redu „Upitnik o poslovnoj klimi u Srbiji u 2019. godini“, u okviru švajcarsko-srpske poslovne zajednice u toku aprila 2019. godine. Cilj ankete bio je da se dobiju bliže informacije o percepciji koju kompanije u okviru ove poslovne zajednice imaju o uslovima poslovanja na domaćem tržištu, kao i o njihovim očekivanjima i izazovima sa kojima se suočavaju.

Gospodin Majo Mićović, predsednik Upravnog odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore i generalni direktor kompanije „Sky Express d.o.o.“, izjavio je da je većina anketiranih kompanija ocenila poslovnu klimu u Srbiji kao zadovoljavajuću. Međutim, broj ispitanih kompanija koji ima pozitivno viđenje domaćeg poslovnog okruženja je smanjen u periodu od svega godinu dana: 90 procenata u 2018. godini u odnosu na 79 odsto iz 2019. godine.

Takođe, većina ispitanih kompanija je ocenila da će uslovi poslovanja u Srbiji u 2019. godini ostati nepromenjeni u odnosu na 2018. godinu. Od svih anketiranih kompanija, 15 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2019. godine biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 70 procenata ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2018. godinu.

 Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuju promene u sledećim oblastima poslovne klime: birokratija i administracija, borba protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti. 

 U vezi sa razvojem digitalizacije u Srbiji, anketirane kompanije su ocenile e-banking kao oblast digitalizacije koja se razvija na najviše zadovoljavajući način, dok je e-nabavka ocenjena kao oblast koja se razvija na najmanje zadovoljavajući način.

 Konačno, g-din Mićović je naglasio da je većina ispitanih kompanija izrazila zadovoljstvo radom Švajcarsko-srpske trgovinske komore, i to u oblasti plana aktivnosti, komunikacije i transparentnosti rada.

UniCredit Banka počela da odobrava kredite u ukupnom iznosu od 25 miliona evra u okviru Programa za razvoj preduzeća Zapadnog Balkana i inovacije

Nakon potpisivanja ugovora o garanciji sa Evropskim investicionim fondom (EIF) u novembru 2018. godine u ukupnom iznosu od 25 miliona evra, UniCredit Banka je počela da odobrava kredite u okviru inicijative „EU za Srbiju – finansiranje MSP ” pokrivene garancijama Programa za razvoj preduzeća Zapadnog Balkana i inovacije (WB EDIF), namenjene mikro, malim i srednjim preduzećima.

Zahvaljujući novom ugovoru, UniCredit Banka ima mogućnost da podrži značajan broj ovakvih preduzeća u Srbiji, omogućivši im povoljnije uslove finansiranja, koji se, pre svega ogledaju u nižoj kamatnoj stopi, manjim zahtevima za obezbeđenjem, dužim periodom otplate ili kombinacijom navedenih elemenata. Krediti se odobravaju za obrtni kapital i finansiranje investicija ili inovacija u maksimalnom iznosu do 500,000 evra po klijentskoj grupi.

Spas Vidarkinski, direktor Sektora korporativnog i investicionog bankarstva u UniCredit Banci je izjavio: „Svesni smo značaja koji imaju mala i srednja preduzeća kao pokretači ekonomskog razvoja i kreatori novih radnih mesta u svim privredama u razvoju. Stoga je ovaj segment u fokusu naše banke već duži niz godina. Prvi ovakav ugovor sa EIF-om smo potpisali 2014. godine kada smo preduzeća podržali sa 30 miliona evra. Ono što je za naše klijente najznačajnije je da se ovi krediti odobravaju po nižim kamatnim stopama i sa smanjenim zahtevima za kolateralom, s obzirom na to da Evropski investicioni fond preuzima na sebe deo rizika i time im pomaže da se zaduže .“

UPOZNAJTE NESPRESSO SVET

Istinski ljubitelji kafe, od pre par meseci konačno i u Srbiji mogu da pronađu Nespresso - globalno popularni brend. Poznat ne samo po kvalitetu svoje kafe, već i kao brend koji kreira celokupan doživljaj za svoje potrošače, Nespresso je u Srbiji krajem prošle godine zvanično započeo online prodaju na svom portalu i otvorio dva prodajna mesta, u okviru Delta City šoping centra i Ušće šoping centra.

Jučerašnjim događajem Nespresso je svojim gostima približio svaki korak u proizvodnji ove savršene kafe. Priča je počela jednostavnom idejom: omogućiti svima da kreiraju savršenu šoljicu espresso kafe - baš kao i iskusni barista. Od svog početka 1986. godine, Nespresso je redefinisao i revolucionirao način na koji milioni ljudi uživaju u espresso kafi. To je oblikovalo globalnu kulturu ispijanja kafe.

Brend je u ovom trenutku prisutan u 76 zemalja s više od 700 butika širom sveta i nudi 28 različitih ukusa kafe. Nespressopočiva na ekskluzivnoj selekciji najkvalitetnije zelene kafe, iz najboljih svetskih predela u kojima ova biljka raste, a karakteriše ga vrlo strog postupak selekcije zrna, zbog čega samo jedan do dva odsto kafe iz celog sveta zadovoljava ukus, aromu i merila kvaliteta ovog brenda.

Nespresso je fokusiran da svojim potrošačima pruži najkvalitetnije kafe i vrhunska iskustva u ispijanju svake šoljice kafe, i da im omogući da u svom domu uživaju u najkvalitetnijoj kafi.

Ceo Nespresso sistem - interakcija originalne Nespresso aluminijumske kapsule sa originalnim Nespresso aparatom - osmišljen je tako da osigura dosledan kvalitet koji je Nespresso učinio prepoznatljivim u industriji kafe i jednim od najbrže rastućih svetskih brendova hrane i pića.

Globalni ambasador brenda Nespresso, Džordž Kluni, idealna je personifikacija Nespresso elegancije i autentičnosti. Njegova stalna podrška kompaniji Nespressonaglašava posvećenost brenda ka visokokvalitetnoj kafi, vodećim inicijativama za održivost i recikliranje, kao i vrhunsku uslugu za korisnike.

Svaka Nespresso kapsula prodata u svetu proizvedena je u jednom od najsavremenijih proizvodnih centara u Švajcarskoj.

Službeni distributer Nespresso kafe za Srbiju je kompanija SF1 Group, koji zastupa i poznati brend nakita PANDORA.

USPEŠAN POČETAK GODINE ZA NLB GRUPU

NLB Grupa je, nakon uspešne 2018. godine, dobrim rezultatima započela i ovu godinu i u prva tri meseca ostvarila profit nakon oporezivanja od 57,9 miliona evra. Banka u Srbiji doprinela je rezultatima NLB Grupe neto profitom od 1,1 miliona evra.

Nadzorni odbor NLB-a je, povodom objavljivanja kvartalnih rezultata, pozdravio najnovije povećanje  kreditnog rejtinga NLB-a na investicioni nivo od strane bonitetne agencije Standard and Poor's, kojim su potvrđeni napori usmereni na stabilizaciju poslovnih rezultata i odlučni koraci u pravcu poboljšanja kvaliteta aktive. Ovo je važna prekretnica koja doprinosi većem poverenju svih zainteresovanih strana, potvrđuje ambicije NLB-a da postane najznačajnija regionalna banka u zemljama u kojima posluje. Nadzorni odbor je utvrdio da je, uprkos izazovnom ekonomskom okruženju niskih kamatnih stopa,  NLB Grupa na pravom putu da ispuni svoje srednjoročne ciljeve.

NLB Banka Beograd je u prvom kvartalu podržala privredu i građane Srbije investirajući u njihove lične i profesionalne planove 81,1 milion evra, što je rast u odobrenim kreditima od 34% u poređenju sa istim kvartalom prošle godine.

»Pored rasta plasmana, u prvom kvartalu smo zabeležili i rast depozita od 31 odsto, što zajedno govori i o našoj spremnosti da  svoje klijente podržimo u realizaciji njihovih planova i o poverenju koje nam oni ukazuju i o unapređenju kvaliteta usluge koju pružamo svojim klijentima, unapređujući njihovo korisničko iskustvo. Želimo da budemo pravi partner koji svojim klijentima obezbeđuje prava rešenja, na pravom mestu i u pravom trenutku, zato konstantno radimo na unapređenju svoje ponude i ovodimo nova rešenja, jednostavnija za korišćenje i prilagođena potrebama naših klijenata« rekao je povodom objavljivanja kvartalnih rezultata Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.