Početna > Vesti

EUROBANK I EBRD POTPISALE UGOVOR O KREDITNOJ LINIJI OD 40 MILIONA EVRA

Eurobank i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas bilateralni ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 40 miliona evra, za obezbeđivanje likvidnosti, u vreme krize izazvane pandemijom COVID-19. Ova kreditna linija namenjena je za finansiranje kvalifikovanih preduzeċa, malih i srednjih preduzeća u Republici Srbiji.

„Kako je naša privreda na udaru globalne krize uzrokovane pandemijom COVID-19, Eurobank nastoji da nadomesti nedostatak likvidnosti na tržištu i omogući nastavak kreditiranja velikih kompanija, malih i srednjih preduzeća u celoj zemlji. Naš cilj je da doprinesemo brzom oporavku preduzeća, koja su usled epidemije pretrpela najviše štete“,izjavio je Milan Vićentić, direktor Sektora za korporativno bankarstvo Eurobank.

„Naš cilj u radu sa Eurobankom je da povećamo otpornost srpske privredejačanjem veze između realne ekonomije i finansijskog sektora. Kompanijama je potreban pristup finansijskim sredstvima, a banke treba da ostanu sposobne da daju kredite. EBRD je spreman da u tome pruži podršku”,izjavila je Zuzana Hargitai, regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan.

Eurobank je dugogodišnji partner i članica EBRD Programa za podsticanje trgovine od 2011. godine. Potpisivanjem ugovora sa jednom od vodećih međunarodnih institucija, kao što je EBRD, Eurobank potvrđuje svoj strateški fokus usmeren na dugoročnu podršku privredi.

Kontinuiranim ulaganjem u finansiranje sektora malih i srednjih preduzeća, Eurobank je samo u poslednje 4 godine plasirala više od 650 miliona evra u ovaj segment srpske privrede.

Vojvođanska banka: Privrednici već pokazali interesovanje za kredite iz Programa ekonomskih mera

Vojvođanska banka se priključila Programu ekonomskih mera Vlade Republike Srbije za podršku privredi i do sada je zabeležen veliki broj zahteva za izdavanje kredita za likvidnost i obrtna sredstva klijenata koji su izrazili želju za ovim vidom finansiranja.

„Počeli smo sa odobravanjem kredita u okviru Programa ekonomskih mera Vlade Srbije za podršku privredi i pozivamo privrednike, kojima je potrebna pomoć i koji ispunjavaju uslove, da se prijave. Krediti za likvidnost i obrtna sredstva se odobravaju i postojećim i novim klijentima vodeći se uslovima iz Uredbe koji se tiču zahteva za održavanjem ili rastom portfelja. Važno je napomenuti da se ove vrste ugovora moraju zaključiti do kraja tekuće godine,“ – izjavio je Predrag Vasić, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Vojvođanska banka poziva klijente iz privrede – preduzetnike i vlasnike mikro, malih i srednjih preduzeća da apliciraju za kredite u dinarima ili u evrima u maksimalnom iznosu od 3.000.000 evra. Rok otplate kredita je 36 meseci, uz grejs period od devet do 12 meseci. Na raspolaganju su krediti za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstava uz povoljnu kamatnu stopu.

Paket mera podrške privredi Vlade Republike Srbije donet je u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih i finansijskih posledica pandemije virusa COVID-19 gde podršku privredi pruža i Vojvođanska banka učešćem u garantnoj šemi.

Novi program dopunskih osiguranja u Sava životnom osiguranju

SAVA ŽIVOTNO OSIGURANJE a.d.o. Beograd je kreiralo novi program dopunskih osiguranja - Pokriće hirurških intervencija. Ovaj program dopunskih osiguranja, uz pristupačnu premiju, može se ugovoriti uz skoro sve programe osiguranja života, čime se dodatno povećava finansijska sigurnost u sve češćim, nepredviđenim životnim situacijama.

Pokriće hirurških intervencija je jedan od retkih programa dopunskih osiguranja na tržištu osiguranja koji obezbeđuje pokriće za 370 hirurških intervencija. Takođe, važno je napomenuti da Pokriće hirurških intervencijaobuhvata značajan broj najzastupljenijih hirurških intervencija koje se obavljaju u zdravstvenim centrima u našoj zemlji.

Druga važna specifičnost ovog Programa dopunskh osiguranja je da je on jedinstven na tržištu osiguranja Srbije po tome što deca osiguranika starosti do 10 godina imaju besplatno osiguravajuće pokriće u slučaju realizovanja hirurške intervencije u iznosu jednakom ugovorenoj osiguranoj sumi za osiguranika, maksimalno do 5.000 EUR. Kod punoletnih osoba iznos maksimalnog pokrića iznosi 15.000 EUR.

Podsetimo se - osigurana suma suma za hirurške intervencije predstavlja ukupan i maksimalan iznos koji je osiguravač obavezan da isplati u toku trajanja jedne osiguravajuće godine za osiguranika i decu osiguranika.

U toku jedne osiguravajuće godine mogu se isplatiti najviše tri naknade za osiguranika (za tri različite hirurške intervencije) i jedna naknada za dete, prema podacima i instrukcijama navedenim u Tabeli hirurških intervencija kao sastavnom delu uslova osiguranja.

Primer: Ukoliko osoba muškog pola zaključi osnovno osiguranje - Standard u trajanju od 20 godina, u iznosu mesečne premije od 26,38 evra, obezbeđuje sumu osiguranja u iznosu od 6.000 evra. Kupovinom programa dopunskih osiguranja - Pokriće hirurških intervencija, za dodatnih 4,47 evra na mesečnom nivou osiguraniku su ugovorom precizirane maksimalno moguće sume osiguranja, za sledeće rizike: za hirurške intervencije – 3.500 evra, za slučaj smrti - 7.000 evra i i u slučaju trajnog invaliditeta – 14.000 evra. Ukupna mesečna premija za osnovno i dopunsko osiguranje iznosi 30,85 evra a za jednu godinu trajanja osiguravajućeg pokrića iznosi 370 evra.

Detaljnije o novom programu dopunskih osiguranja – Pokriće hirurških intervencijamožete pročitati na sajtu www.sava-zivot.rs

Velika donacija Marbo Product i Fonda B92 Kliničkom centru Srbije

Kompanija Marbo Product, deo multinacionalne kompanije PepsiCo, u saradnji sa Fondom B92 i Srpskim filantropskim forumom, obezbedila je sredstva u iznosu od 92.032 evra za podršku Kliničkom centru Srbije.

Zahvaljujući ovoj donaciji, Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije danas je isporučeno sanitetsko vozilo u vrednosti od 39.432 evra.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti doc. dr Goran Stevanović izjavio je ovom prilikom: „Moram da se najpre, u ime pacijenata Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS zahvalim donatorima na vrednoj donaciji, najsavremenijem sanitetskom vozilu. Izuzetno sam srećan kada vidim da, osim Ministarstva zdravlja, odnosno države koja prethodnih nekoliko godina zaista ulaže velika sredstva u zdravstvo, u zdravstvenu infrastrukturu, u izgradnju novih bolnica i rekonstrukciju postojećih, u najsavremeniju opremu i aparate, i društvo,  građani i društveno odgovorne kompanije prepoznaju značaj i ulogu zdravstvenih radnika, medicinskih sestara, tehničara i lekara, i doniraj opremu i sredstva. Tako je bilo i sada tokom ovih nekoliko teških meseci pandemije kovid-19, kada smo imali veliku i značajnu podršku kompanija, organizacija, sporista,  sportskih klubova i mnogih drugih  koji su želeli da pruže pomoć. Na kraju, uz zahvalnost svim donatorima na podršci, mogu samo da u ime svojih kolega zdravstvenih radnika Klinike za infektivne i tropske bolesti istaknem da ćemo nastaviti da najodgovornije i najposvećenije radimo svoj posao, odnosno brinemo o zdravlju naših pacijenata i građana Srbije". 

Od ukupnog iznosa koji Marbo Product donira kroz humanitarnu akciju Fonda B92, izdvojeno je 13.000 evra za kupovinu reanimacionog stola koji je namenjen Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije. Predstavnike kompanije Marbo Product i Fonda B92 danas je prilikom zvaničnog uručenja donacije dočekao direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije prof. dr Aleksandar Stefanović koji se zahvalio na ovoj značajnoj donaciji istakavši da je GAK Višegradska tokom vanrednog stanja imala 1.158 porođaja, što je rekordan broj u ovako kratkom periodu.

Tokom današnje posete i primopredaje donacije dvema klinikama obratio se generalni direktor kompanije PepsiCo za Zapadni Balkan Nenad Miščević: Donacije Kliničkom centru Srbije deo su našeg kontinuiranog napora podrške i pomoći zajednici, medicinskim radnicima i ustanovama, i građanima. Od samog početka je bilo jasno da moramo biti deo šireg delovanja i naša uloga se ne dovodi u pitanje. Za nas je važno da sarađujemo sa partnerima koji mogu da omoguće da pomoć bude usmerena tamo gde je najpotrebnija. U saradnji sa Fondom B92 smo odgovorili na najvažnije potrebe za medicinskom opremom i zahvaljujemo se na brzini realizacije ove donacije.“

Preostala sredstva od ove velike donacije u iznosu od 39.600 evra biće iskorišćena za opremanje intenzivne nege Klinike za kardiohirurgiju KC Srbije. Za kompletno opremanje ovog odeljenja neophodno je ukupno izdvojiti negde oko 200.000 evra, te Fond B92 apeluje na sve koji su u mogućnosti da slede primer kompanije Marbo Product i priključe se akciji.

Predsednik UO Fonda B92 i direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matićovom prilikom zahvalio se donatoru i naglasio: „Marbo je kompanija koja je prepoznala da nije dovoljno samo reagovati na aktuelni tok pandemije, već i dodatno trajno osnaživati naše zdravstvene institucije,one koje su prve na udaru, poput Klinike za infektivne i tropske bolesti ili one koje su posvećene najnemoćnijima, bebama, kao i intenzivnim negama i šok sobama kao što je u Klinici za kardiohirurgiju. Verujemo da donatori neće posustati u ovom drugom talasu solidarnosti sa svima koji su ugroženi, od osoba sa posebnim potrebama, siromašnima, osobama sa invaliditetom, starima“.

Međusobno poverenje i poštovanje - ključ za prevazilaženje krize

M6 Edukativni centar iz Skoplja organizovao je besplatno predavanje za javnost u regionu sa dr Isakom Adizezom, jednim od najcenjenijih konsultanata država i kompanija širom sveta. Online predavanje biznis i organizacionog konsultanta, bila je tema "Menadžment u kriznim vremenima i šta posle", izazvalo je veliko interesovanje javnosti, posebno među preduzetnicima i donosiocima odluka u kompanijama.

U vreme kada se suočavamo sa jednom od najvećih kriza moderne istorije, dr Adizez je svojom metodologijom i dugogodišnjim iskustvom izneo lični stav i savete o upravljanju kompanijama, ali i državom tokom perioda krize, kao i po završetku. Dr. Adizez otvorio je teme o kojima se u kompanijama retko razgovara, a ključne su za rast, razvoj i prevazilaženje krize, a to su temelji svakog sistema, pojedinca, porodice, kompanije, države.

,,Međusobno poštovanje (priznanja prava na različitost), poverenje (verovanje da i druga strana nosi i moj interes u svom srcu, a ne samo svoj), kultura i identitet trebalo bi da buduprioritet. Region Balkana bi trebalo da bude dijamant i ponudi posetiocima nezaboravno iskustvo!"

S obzirom na budućnost, "Veštačka inteligencija već nadmašuje kapacitete ljudskog uma. Budućnost poslovanja i čovečanstva je u srcu. Savladali smo mišiće i mozak. Samo rad sa srcem i iz srca može doneti razvoj, opstanak na ovoj planeti “ rekao je dr Adizez.

Dr Isak Adizez rođen je u Skoplju i jedan je od najangažovanijih i najrenomiranijih predavača i konsultanata u svetu. Bio je profesor na nekoliko prestižnih univerziteta, a njegovo ime se nalazi na listi 30 najboljih konsultanata u Americi. Kao priznanje za doprinos razvoju teorije i prakse menadžmenta, dr Adizez je nosilac 21 počasnog doktorata sa univerziteta u deset zemalja sveta.

M6 Edukativni centar je vodeći regionalni centar za transformaciju i razvoj društva kroz kontinuirano apsorbiranje i podsticanje znanja, inovacija, kreativnosti i kulture u svakodnevnom životu i radu pojedinaca, kompanija i institucija.

Kompanija Generali donirala 12 miliona dinara laboratoriji „Vatreno oko” i Vladi Republike Srbije

Generali je donirao 100.000 evra Vladi Republike Srbije za jačanje zdravstvenog sistema u savladavanju epidemije COVID-19 i laboratoriji „Vatreno oko” za nabavku laboratorijskog materijala i opreme, sredstava za higijenu i dezinfekciju, kanacelarijskog materijala i nameštaja, naknade za rad angažovanih lica i razvoj istraživačko-obrazovnog potencijala.

Od početka epidemije Covid-19, kompanija Generali Osiguranje Srbija je preduzela aktivnosti da zaštiti i pomogne svojim zaposlenima, klijentima i partnerima u vanrednim okolnostima. Ovom donacijom, kompanija želi da podrži buduće napore naučne i zdravstvene zajednice i Vlade Republike Srbije u borbi sa virusom korona ali i drugim potencijalnim pretnjama po zdravlje ljudi.

Donacija je obezbeđena iz sredstava Vanrednog međunarodnog fonda Generali grupe, koji je osnovan sa ciljem rešavanja vanrednih situacija uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, a koji je dostupan u zemljama u kojima posluje Generali. Fond pruža momentalnu pomoć u aktulenoj krizi, a srednjoročno treba da podrži ekonomski oporavak zemalja pogođenih pandemijom.

Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija, o donaciji je rekao: Pandemija COVID-19 je izmenila živote ljudi širom sveta. Sa željom da doprinese naporima zdravstvenih i naučnih radnika da adekvatno odgovore na povećanu potrebu za zaštitom zdravlja, Generali želi da podrži rad laboratorije Vatreno oko i napore Vlade Republike Srbije da porazi epidemiju u Srbiji. Naučna zajednica je zajedno sa zdravstvenim sektorom stala na prvu liniju borbe sa novom bolešću. Ova laboratorija je doprinela da se značajno pojača intenzitet testiranja u Srbiji, a u budućnosti će doprineti jačanju zdravstvenog sistema Srbije kroz razvoj svog istraživačko-obrazovnog potencijala.”

Vatreno oko”, nacionalna laboratorija za molekularnu detekciju infektivnih agenasa u Kliničkom centru Srbije, jedinstvena je u regionu. Oko 350 m2 od ukupno 750 m2 njene površine u režimu je negativnog pritiska, koji infektivnim agensima onemogućava izlazak iz objekta.

Ključni deo analize koja se ovde obavlja oslanja se na dve robotizovane platforme koje automatski izoluju RNK i DNK i pripremaju uzorke za poslednju fazu analize, čime se ubrzava protok uzoraka kroz sistem i izdavanje rezultata.

Strogi protokoli za biološku bezbednost u laboratoriji jedinstveni su u regionu, a razvijeni su u saradnji sa kinsekim stručnjacima koji su bili u Vuhanu u doba epidemije.

ŽIVOT U IZOLACIJI: REKORDE U ONLAJN KUPOVINI BELEŽE OSNOVNE NAMIRNICE I ISKUSTVA

• Život u izolaciji je doprineo brzom porastu virtuelnih iskustava za 30% - od filma do fitnesa • Jedna od 4 osobe vrši onlajn donacije u dobrotvorne svrhe • Mašinice za šišanje, tegovi i knjige među najpopularnijim proizvodima koji se u izolaciji kupuju onlajn • 65% ljudi zabrinuto zbog onlajn prevara

Onlajn šoping je nadmašio sve druge oblike potrošnje prošlog meseca, više od polovine Evropskih kupaca (57 procenta) je izjavilo da kupuju onlajn više nego ikada, a primetan je i rekordan broj prijava na virtuelna iskustva poput časova kućnog fitnesa, prijavljivanja na onlajn sajtove za filmove, TV i onlajn učenje u izolaciji.

Istraživanje kompanije Mastercard iz maja 2020. godine koje je sprovedeno na 15 tržišta i na uzorku od 12.500 ljudi, otkrilo je da jedan od tri stanovnika Evrope (30%) troši više novca na virtuelna iskustva, a skoro 2 od 3 (58%) gleda TV ili filmove preko onlajn pretplata na sajtove, više od četvrtine (26 %) ,,pohađa” časove vežbanja onlajn dok 24% posećuje virtuelne muzeje i druge sadržaje.

Prema istraživanjima, trenutan način života uticao je na plemenitost, više od četvrtine (28%) je izvršilo onlajn donacije prošlog meseca, a 14% jepo prvi put izvršilo donaciju.

Ljudi širom Evrope takođe koriste dodatno vreme koje provode u domu kao priliku da nauče neke nove veštine onlajn, čak dve od pet osoba (37%) počelo je da koristi onlajn bankarske usluge, više od četvrtine (28%) uči kako da upravlja svojim zdravljem i nabavlja lekove onlajn, a trećina (31%) uči da kuva preko onlajn tutorijala. Svaka deseta osoba (10%) uči da programira, 7% koristi internet da nauči da svira muzički instrument, a 14% prati onlajn vodiče za šišanje kose.

NESTLÉ SE PRIDRUŽUJE U BORBI PROTIV KLIMATSKIH PROMENA I POSLEDICA KORONAVIRUSA

Kompanija Nestlé pridružila se grupi koju čini više od 150 multinacionalnih korporacija, u borbi protiv negativnih efekata koronavirusa na svetsku klimu. U zajedničkom apelu, kompanije su vladama širom sveta preporučile da ekonomske mere za oporavak od pandemije virusa COVID-19 usklade sa borbom protiv klimatskih promena.

Kompanije potpisnice na ovaj način su još jednom potvrdile svoje obaveze zasnovane na nauci za postizanje nulte emisije gasova staklene bašte. Takođe, one pozivaju vlade da daju veću važnost i prioritet bržoj i pravičnijoj tranziciji iz sive u zelenu ekonomiju.

Zajednički poziv kompanija stigao je u trenutku dok vlade širom sveta rade na kreiranju ekonomskih mera za oporavak od uticaja pandemije koronavirusa i dok se pripremaju da revidiraju i poboljšaju nacionalne planove za zaštitu klime u skladu sa Pariskim sporazumom. Cilj inicijative je da ujedini kompanije i vlade kako bi se što efikasnije oporavile od pandemije i kako bi što je moguće više pozitivno uticala na ljude, napredak i planetu.

„Cilj nam je da svi radimo zajedno na kreiranju održivijeg i otpornijeg sveta. Kompanija Nestlé će odigrati svoju ulogu i raditi na tome da do 2050. godine dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte”, izjavio je Mark Šnajder (Mark Schneider), izvršni direktor kompanije Nestlé.

Planovi za postizanje nulte emisije gasova staklene bašte do 2050. godine uključuju obnovu poljoprivrednih površina i šuma, povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije i prilagođavanje proizvoda koji imaju bolji uticaj na životnu sredinu, a koji će ujedno doprinositi balansiranoj ishrani.

Vienna Insurance Group-a (VIG) podržava borbu protiv COVID-19

Investicija u biotehnološku kompaniju Apeiron Biologics koju je osnovao Jozef Peninger

Vienna Insurance grupa (VIG) koja u Srbiji posluje preko Wiener Städtische osiguranja a.d.o. i kompanije za reosiguranje Wiener Re, investirala je u austrijsku biotehnološku kompaniju Apeiron Biologics AG, koja trenutno radi na leku za tretman bolesti izazvane virusom COVID-19. U razvoj ovog medikamenta, koji je primenjen na grupi pacijenata obolelih od COVID-19 u okviru pan-evropskog kliničkog ispitivanja, uključen je profesor Jozef Peninger.

Udruživanje snaga za borbu protiv COVID-19

Kompanija Apeiron, sa sedištem u Beču, specijalizovana je za otkrivanje i razvoj novih imunoterapijai medikamenata u borbi protiv kancera respiratornih oboljenja. Zbog pandemije COVID-19, kompanija je trenutno fokusirana na razvoj leka za borbu protiv ove bolesti. Saradnjom sa kompanijom Apeiron, VIGuzima svoje učešće u borbi protiv COVID-19, što će joj zauzvrat omogućiti da još jednom u stvarnosti dokaže svoju korporativnu društvenu odgovornost.

Naš osnovni zadatak kao osiguravača je da zaštitimo ljude od rizika. U trenutnoj situaciji, zdravlje je u centru pažnje, i kao pružaocu životnog i zdravstvenog osiguranja, podrška u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti su naši glavni prioriteti. Naša investicija u Apeiron je smislena, dugoročna opcija koja nam omogućava da u stvarnom životu još jednom dokažemo naše usmerenje da štitimo ono što je važno, dok takođe imamo na umu i naše poslovneciljeve“, izjavila je Elizabet Štadler, generalni direktor VIG-a.

Ponosni smo što smo deo najveće grupacije osiguravajućih društava u Srednjoj i Istočnoj Evropi, koja je i u vreme poslednje pandemije na delu dokazala svoju društvenu odgovornost. Pored podrške koju smo pružili na lokalnom tržištu, izuzetno smo ponosni što je naša Centrala u Beču odlučila da investira u kompanije koje razvijaju perspektivne medikamente za tretman obolelih od bolesti čiji je uzročnik virusCOVID-19. Na ovaj način ćemo biti deo rešenja koje će ljudima pomoći da očuvaju zdravlje i budu sigurniji“ rekao je ovim povodom Zoran Blagojević, predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

Tokom COVID-19 pandemije, McDonald’s u Srbiji donirao preko 4 miliona u novcu i obrocima

Nakon što je ukinuto vanredno stanje, i koliko toliko se i poslovanje i životi vraćaju u „normalne“ tokove, kompanija McDonald’s je rezimirala na koje načine je sve doprinela zajednici u kojoj posluje. Neprekidno, već 32 godine postojanja na srpskom tržištu, McDonald’s je pouzdani partner, i u dobrim, i u teškim vremenima.

Odmah nakon proglašenja epidemije COVID-19 u Srbiji, McDonald’s se aktivno uključio u podršku zajednici kroz svakodnevne donacije obroka. Najpre je, uz podršku Fondacije „Fond B92“ i Filantropskog foruma Srbije, donirano preko 4000 obroka medicinskom osoblju Urgentnog centra Srbije, a zatim i dečijoj bolnici „Dr Olga Dedijer“ - 180 obroka. Kompanija je samostalno donirala odeljenju pulmologije u Kliničkom centru Srbije 750 obroka, Crvenom krstu Beograda - 570 obroka i Licu ulice - 200 obroka. Ukupna vrednost svim doniranih obroka je preko 2 miliona dinara.

Osim obroka, McDonald’s je bio među prvim kompanijama koje su podržale Privrednu komoru Srbije u naporima da se najstarijim građanima obezbede paketi sa namirnicama i donirao milion dinara za nabavku osnovnih životnih namirnica. Donirano je i 300.000 dinara gradu Novom Sadu za nabavku paketa sa osnovnim životnim namirnicama najugroženijim građanima ovog grada.

Pored navedenog, McDonald’s je donirao i 200.000 dinara za kupovinu infuzione pumpe za Institut za ortopedsko hirurške bolesti Banjica, kao i za kupovinu 250 komada mantila od polipropilena za potrebe Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i sve ovo uz podršku Fondacije „Fond B92“.

    Ukupna donacija koju je McDonald’s donirao Srbiji u    vreme COVID-19 pandemije iznosi preko 4 000 000 dinara.

KREDITI ZA FINANSIRANJE LIKVIDNOSTI I OBRTNIH SREDSTAVA U EUROBANCI

U skladu sa Uredbom o garantnoj šemi koju je usvojila Vlada Republike Srbije, Eurobanka počinje aktivnosti u vezi sa odobravanjem kredita za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstava. Krediti iz ove linije odobravaće se mikro, malim i srednjim preduzećima, klasifikovanim u skladu sa računovodstvenim standardima Republike Srbije i preduzetnicima, na rok do 36 meseci, uključujući grejs period od 9 do 12 meseci. Ovi krediti se mogu koristiti u dinarima ili evrima, uz povoljne kamatne stope.

„Kao odgovoran akter u srpskom društvu, Eurobanka prati preporuke nadležnih institucija, kako bi se olakšala borba sa pandemijom virusa Covid-19. U situaciji kada je naša privreda na udaru ove globalne krize, Eurobank će kroz povoljne kredite podržati sektor za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji je od ključnog značaja za vitalnost naše privrede“, izjavila je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

Eurobank od početka krize izazvane pandemijom virusa Covid-19 ulaže brojne napore da podrži građane i privredu u Srbiji. Pored uvođenja moratorijuma na otplatu kredita u trajanju od najmanje 90 dana, Banka je svoje poslovanje prilagodila trenutnoj situaciji i na druge načine. Eurobanka je preduzela sve preventivne mere kako bi se umanjila mogućnost daljeg širenja virusa - od pojačane higijene svih svojih poslovnica i maksimalnih primena preporuka za zaštitu, do apela klijentima da koriste e-b@nking i m-b@nking aplikacije i bankomate za isplatu novca. Građanima starijim od 65 godina, Banka je ponudila više opcija za isplatu penzija, kako bi i pored zabrane kretanja mogli da koriste svoja sredstva. Kao jedan od lidera korporativne društvene odgovornosti, Eurobank je među prvima uputila pomoć najugroženijima, donirajući šest miliona dinara za nabavku neophodne medicinske opreme koja je potrebna da se spasu životi ljudi u Srbiji i podrži naš zdravstveni sistem.

Kompaniji Mastercard dodeljena Virtus glavna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou – donaciju za izgradnju do sada najveće NURDOR Roditeljske kuće

Kompanija Mastercard dobitnik je ovogodišnje VIRTUS Glavne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou. VIRTUS nagrada za filantropiju, koju Trag fondacija ove godine dodeljuje 13. put, dodeljena je za donaciju uručenu Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, a koja za cilj ima doprinos izgradnji do sada najveće roditeljske kuće u Beogradu.

Kampanja ,,Zajedno za kuću koju zaslužuje svaki superheroj” predstavlja do sada najveću lokalno društveno odgovornu kampanju koju je kompanija Mastercard sprovela u Srbiji, a ujedno je i kampanja od nacionalnog značaja s obzirom na to da je Beograd najveći dijagnostički i terapeutski centar u koji na lečenje dolaze deca iz cele Srbije i regiona.

U cilju podizanja svesti o potrebi za izgradnjom nove, najveće roditeljske kuće, Mastercard je realizovao šestomesečnu donatorsku kampanju, nakon koje je donirao 250.000 evra. Pored ambasadora kampanje,podršku kampanji u vidu podizanja svesti pružili su i RTS, NALED i AS media, nacionalni ali i mediji širom Srbije, poznate ličnosti, kao i 20 poslovnih partnera kompanije Mastercard. Međutim, podrška NURDOR-u se tu ne završava - Mastercard razvija inovativna rešenja koja treba da doprinesu obezbeđivanju finansijske stabilnosti NURDOR-a i da omoguće efikasnije prikupljanje donacija u budućnosti.

Banca Intesa počela da prima zahteve za kredite iz državnog garantnog programa

Podrška ublažavanju posledica COVID-19 krize na ekonomiju

Banca Intesa je potpisala Ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije i Narodnom bankom Srbije (NBS) o garanciji Republike Srbije za kreditiranje privrede sa ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije COVID-19 na domaće tržište.

U okviru realizacije državnog garantnog programa, Banca Intesa će odobravati kredite za tekuću likvidnost i nabavku obrtnih sredstava mikro, malim i srednjim preduzećima sa kamatnom stopom koja iznosi Euribor 3M + 3,00% za kredite sa valutnom klauzulom, odnosno Belibor 1M + 2,50% za dinarske kredite.

„Kao pouzdani partner Vlade Srbije i NBS, i ujedno najveći kreditor domaće privrede, želimo i na ovaj način da pružimo doprinos oporavku privrede od negativnih posledica korova virusa. Uz mere države koje se fokusiraju na ključne aspekte podrške i stabilan bankarski sistem, verujem da ćemo uspeti da očuvamo likvidnost najosetljivijih segmenata privrede, održimo ekonomsku aktivnost i postavimo privredu na očekivanu trasu rasta“, izjavio je Predrag Milenović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa privredom.

Krediti se plasiraju na period do 36 meseci, uz obavezan grace period od 9 do 12 meseci, maksimalni iznos kredita do 25% prihoda preduzeća iz 2019. godine ili 3.000.000 evra, kao i naknadu za obradu zahteva do 0,2%.

Banca Intesa je već započela sa prijemom i obradom zahteva za kredite iz ovog programa.

EUROBANK DOBITNIK VIRTUS NAGRADE ZA DOPRINOS LOKALNOJ ZAJEDNICI

Projekat Mančester junajted Škola fudbala nagrađen kao najuspešniji u Srbiji

Eurobank je dobitnik ovogodišnje Virtus nagrade za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj posluje za projekat „Mančester junajted Škola fudbala za decu“.Partnerstvo Fudbalskog kluba Mančester junajted i Eurobanke na polju platnih kartica započeto je 2014. i za to vreme izdato je preko 29.000 Eurobank–Mančester junajted ko-brendiranih kreditnih, debitnih i pre-paid platnih kartica. Zahvaljujući ovom partnerstvu, 2019. godine prvi put je održana Mančester junajted škola fudbala u Srbiji.

„Imajući u vidu da društvena odgovornost predstavlja jednu od glavnih vrednosti oba partnera – Eurobank i Mančester junajted, u okviru projekta Škola fudbala za decu vodili smo računa o svim kategorijama najmlađih. Pored mladih profesionalnih sportista, ovo iskustvo omogućeno je i deci zaposlenih, deci klijenata Eurobanke, deci partnera, kao i štićenicima domova za decu bez roditeljskog staranja i SOS Dečijeg sela Kraljevo i Dečijeg sela iz Sremske Kamenice“,rekla je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank.

Kroz VIRTUS nagradu, ustanovljenu 2007. godine, Trag fondacija već 13 godina promoviše filantropiju u našoj zemlji i podstiče sve veći broj kompanija i pojedinaca da se uključi u programe i inicijative za opšte dobro. VIRTUS Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje dodeljuje se za posebno isticanje u pomoći pri rešavanju problema ili potreba u zajednici u kojoj kompanija posluje, gradu ili regionu. Eurobank, lider u oblasti bankarskih proizvoda i usluga, dobitnik je VIRTUS nagrada u različitim kategorijama 2009, 2010, 2011. i 2014. godine. Od svog osnivanja u Srbiji 2003. godine, Banka je uložila više od 4,5 miliona evra u podršku lokalnoj zajednici u kojoj posluje, fokusirajući svoje aktivnosti na oblasti kojima je podrška najpotrebnija.

Centar za inovacije OTP Banke Mađarska po drugi put među najboljim svetskim centrima za inovacije

Nakon ostvarenog uspeha iz 2019. godine, centar za inovacije OTP Banke Mađarska pod nazivom OTP LAB je ponovo osvojio nagradu „Najbolja finansijska laboratorija za inovacije“ koju dodeljuje časopis Global Finance Magazine za 2020. godinu.

Ovom nagradom prepoznati su oni centri za finansijske inovacije koji neprestano istražuju nove puteve i koriste nove pristupe u svetu finansija, i imenovane su najinovativnije institucije u razvoju bankarskih usluga i proizvoda budućnosti. Na prestižnom međunarodnom polju, stručni panel je dodelio nagradu OTP LAB uz laboratorije za inovacije 34 svetske korporacije, poput Barclays, Boston Consulting Group, Citibank, Commerzbank, PayPal, UBS i Wells Fargo. Časopis Global Finance Magazine redovno nagrađuje banke sa najboljim poslovanjem i ostale pružaoce finansijskih usluga u različitim kategorijama; nagrada je prepoznata kao simbol izvrsnosti od strane svetskih finansijskih zajednica.

„Ova priča o uspehu prenosi jednu odličnu poruku i služi kao dobar primer kako OTP Banka podržava razvoj i primenu dobrih ideja sa ciljem da klijentima bankarske grupe omogući pravovremeni pristup najnovijim inovacijama kojima se unapređuje pogodnost njihovog svakodnevnog bankarskog poslovanja. Takvo dostignuće na međunarodnom polju potvrđuje da je Banka donela dobru odluku kada je osnovala OTP LAB pre tri godine“, rekao je izvršni direktor OTP Banke Mađarska Peter Čanji, komentarišući značaj nagrade.

Online predavanje - Management u vreme krize i šta posle?

U organizaciji M6 Edukativnog centra iz Skoplja, 18. maja sa početkom u 17:00 časova biće održan biznis vebinar. Jedan od najcenjenijih državnih poslovnih i organizacionih konsultanata svetskih razmera, Dr Ichak Adizes održaće ekskluzivno onlajn predavanje. U vreme kada se suočavamo sa jednom od najvećih kriza moderne istorije, dr Adizes predstaviće svoje gledište i savete o upravljanju kompanijama i organizacijama tokom kriznog perioda, a osvnuće se i na temu – Management u vreme krize i šta posle?

Link za registraciju

http://m6.edu.mk/registration-page/?event=1816&fbclid=IwAR1cU9ywsL0EQppqcjrKLyebwyYKxu5yY9pFTUCmZ3tCgQIKf-rdm9n8AQ4


Berza

investicioni fondovi

kursna lista