Početna > Izdanja > Broj 134-135 > Intervju - GALENIKA

Sagovornik: Rikardo Vian Markes, generalni direktor kompanije Galenika a. d. Beograd

75 godina Galenike

NC Group je holding kompanija čiji veliki deo poslovanja predstavlja farmaceutska industrija. Prisutna je u 90 zemalja, na 5 kontinenata širom sveta i simbol je solidarnosti i snage. NC grupa je takođe najveća farmaceutska kompanija u Brazilu i jedna od najvećih u celoj Latinskoj Americi. S druge strane, Galenika je najvažnija akvizicija NC grupe u Evropi i pokazala se kao pravo strateško partnerstvo.

Foto: Aleksandar Jančević i arhiva kompanije Galenika a.d. Beograd

1. Gospodine Markes, kako je tekao put vaše karijere pre dolaska na poziciju generalnog direktora Galenika a.d. Beograd? Koliko dugo ste na ovom radnom mestu?

U Srbiju sam došao odmah nakon privatizacije Galenike od strane NC grupe 2017. Radeći u NC grupi u Brazilu skoro 15 godina na menadžerskim pozicijama u različitim sektorima, stekao sam sveobuhvatne uvide i profesionalno iskustvo koje mi je bilo važno za poziciju izvršnog direktora za operativne poslove u Galenici, u Srbiji. Bio sam veoma motivisan da započnem ovo novo životno poglavlje – u novoj kompaniji i timu, u novoj zemlji, na novom kontinentu. Protekle dve i po godine bile su izazovne, a sad kad se osvrnem pomislim koliko toga smo postigli – lokalni i brazilski tim zajedno, ne samo kao kolege, već kao strateški partneri. Ulogu generalnog direktora preuzeo sam u januaru ove godine. Za Galeniku je ovo veoma dinamično vreme razvoja i srećan sam što mogu da doprinesem i budem deo toga.

2. Da li je kupovina Galenike bila glavna akvizicija NC grupe u Evropi? Koliko su brazilski investitori zadovoljni načinom na koji se Galenika u Srbiji razvila do sada?

NC Group je holding kompanija čiji veliki deo poslovanja predstavlja farmaceutska industrija. Prisutna je u 90 zemalja, na 5 kontinenata širom sveta i simbol je solidarnosti i snage. NC grupa je takođe najveća farmaceutska kompanija u Brazilu i jedna od najvećih u celoj Latinskoj Americi.

S druge strane, Galenika je najvažnija akvizicija NC grupe u Evropi i pokazala se kao pravo strateško partnerstvo.

Sva istraživanja govore da je Galenika jak i voljen brend. To je pouzdan brend zasnovan na kvalitetu i tradiciji. Kao novi vlasnici znali smo da ove atribute treba uzeti sa dužnim poštovanjem, ali takođe smo videli prostor za poboljšanje, pre svega u domenu investicija i modernizacije. U ove dve i po godine uspeli smo da postignemo napredak u svim aspektima našeg poslovanja, organizacije, tima i rezultata. Kada je akvizicija završena krajem 2017. godine, Galenika je bila četvrta kompanija po udelu na farmaceutskom tržištu u Srbiji, a od prošle godine zauzima stabilnu drugu poziciju, što je ogroman uspeh. Naše regionalno prisustvo takođe raste, i to je direktan rezultat nove vizije i promene kursa poslovne strategije.

3. Kakve rezultate poslovanja Galenika a.d. beleži u prethodnoj, 2019. godini? Da li nam već sada možete dati neke prognoze za ovu godinu i u kojoj je meri situacija u kojoj se ceo svet našao poremetila vaše planove?

Prošla godina je za Galeniku bila veoma dobra jer smo postigli povećanje proizvodnje, dvocifreni rast prodaje, rast tržišnog udela u Srbiji i na inostranim tržištima, proširenje portfolija proizvoda za čak osam novih proizvoda. Pored značajnih investicija, tim je postigao i kvalitet i rezultate.

Tekuću godinu smo započeli na isti način, sa rastom u prvoj polovini godine. Pandemija je uticala na neke naše planove, ali prilagodili smo se i pronašli načine da budemo visoko efikasni u promenljivim okolnostima. Mislim da su teške situacije zapravo dobro vreme za investiranje – iskoristiti i ponuditi mogućnosti, podstaći pozitivne promene.

Jedna od prekretnica ove godine uključuje osnivanje kompanije Galenika International u Mađarskoj. Ova kancelarija predstavljaće naše središte za tržišta EU. Otvorili smo i 4 nova izvozna tržišta ove godine. To je duh Galenikinog tima – upornost koja ističe našu misiju da budemo čuvari zdravlja.

4. Ovo je vaša godina, jer obeležavate veoma važan jubilej – 75 godina poslovanja. Galenika je kompanija sa bogatom istorijom u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji, pravi nacionalni „love” brend. Koji su strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

Hvala, definitivno delim vaše mišljenje o tome da je Galenika pravi „love“ brend. Njegova bogata regionalna istorija vidi se i danas. Galenika je već 75 godina čuvar zdravlja. To je ozbiljan jubilej koji prihvatamo sa velikom dozom odgovornosti. Imam veliko poverenje u naš lokalni tim i njegov potencijal i verujem da ćemo postići stalni rast ka poziciji tržišnog i regionalnog lidera. Ponosni smo na 75-godišnju tradiciju Galenike i neuporedivu stručnost, ali smo istovremeno fokusirani na budućnost.

Naš strateški cilj je razvoj kompanije Galenika, a pri tome ne isključujemo mogućnost daljeg širenja putem akvizicije. Radimo na dodatnom povećanju proizvodnje i prodaje na srpskom i međunarodnim tržištima, istražujemo inovativne načine promocije naših postojećih proizvoda i posvećeni smo značajnom rastu portfolija registracijom i lansiranjem po pet novih proizvoda godišnje, u narednih pet godina.

Galeniku vidim kao lidera. Naše liderstvo se vidi u visokoj tržišnoj poziciji koja je rezultat kvaliteta i inovacija, kao i društvene odgovornosti kompanije.

5. Čuveni proizvodi brenda Pantenol kompanije Galenika dobili su novi vizuelni identitet. Pantenol ima novi dizajn ambalaže karakterističnih boja, kao i novi slogan. „Koje je boje tvoj Pantenol?“ Šta je, po Vašem mišljenju, formula uspeha ovih i ostalih brendova Galenike sa tako dugom tradicijom?

Nova kampanja za Pantenol je inspirisana redizajnom ambalaže. Sva četiri Galenikina proizvoda na bazi pantenola predstavljaju najviši kvalitet, a njihove formulacije i efikasnost ostaju pouzdani kao i pre. Novom kampanjom zasnovanom na bojama i razlici između prednosti svakog proizvoda, Pantenol je došao do mlađih potrošača i ušao u segment lepote, što je inovacija.

Osim 75. korporativnog jubileja, ove godine godine obeležavamo velike godišnjice nekoliko šampionskih brendova, čiji kvalitet i tradicija traju već više od pola veka. Zamislite pola veka! Ovi poznati brendovi uključuju Beviplex i Jekoderm (po 65 godina), Pantenol (60 godina) i Oligovit (55 godina).

Da odgovorim na vaše pitanje o formuli uspeha – iz mog iskustva bih rekao da su to kvalitet i inovativnost, uz veoma posvećen tim. Kvalitet na svim nivoima je osnova. Međutim, kvalitet sam po sebi nije dovoljan ako ne predvidite poslovne i tržišne potrebe i proaktivno se prilagodite i promenite u skladu sa njima.

6. Da li ključ uspeha kompanije Galenika proizilazi iz konstantnog kvaliteta proizvoda, modernizacije poslovanja i istančanog pristupa potrošačima i tržištu? Da li je to provereni recept koji treba da bude putokaz i u narednih 75 godina?

Ovo je veoma važno pitanje. Kao što sam već napomenuo, važni su i kvalitet i inovacije iz dana u dan, svakoga dana. Prvo pruža konstantu, a drugo predstavlja sposobnost promene. Njihova ravnoteža odražava se na razvoj tima, proizvoda i celokupno poslovanje.

Primena svih standarda kvaliteta je zahtev za celu organizaciju. Prema najboljoj praksi, efikasan sistem upravljanja kvalitetom u Galenici usvojen je primenom GMP smernica i ISO standarda.

Na portugalskom imamo izreku da od istorije mogu živeti samo muzeji. Za Galeniku su sadašnjost i budućnost u fokusu i mi svakodnevno izazivamo sebe. Osiguravamo da se kvalitet proizvoda i usluga podudara sa savremenim potrebama tržišta i specifičnim potrebama naših potrošača, pacijenata i medicinskih saradnika. Oni mogu varirati kroz vreme i na različitim tržištima, tako da moramo biti u stanju da pratimo, predvidimo i uložimo napore u dalji razvoj.

7.Da li će digitalizacija i uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje igrati veliku ulogu u budućnosti razvoja Galenike?

Digitalizacija već igra veliku ulogu u našoj organizaciji i poslovanju. Brzo smo shvatili njen značaj i započeli sa primenom principa digitalnog poslovanja i industrije 4.0. Neki od važnih ciljeva koje smo postigli na ovom putu uključuju implementaciju SAP S4HANA u Cloud-u kao prva kompanija u regionu i u rekordnom vremenu. To je definitivno jedan od najvećih skokova koje je Galenika napravila od svog osnivanja, što je poboljšalo naše poslovanje kroz potpunu integraciju procesa i operativnu i troškovnu efikasnost, istovremeno jačajući naš strateški stub u oblasti digitalizacije i inovacija.

Implementirali smo inovativnu prodajnu platformu koja našim klijentima omogućava proces kupovine kroz najsavremenije digitalno iskustvo, u bilo koje vreme, bilo gde. Drugi primer je IoT ili Internet of Things u proizvodnom pogonu Smart Manufacturing transformacija sa najnovijom tehnologijom. Želimo da brzina i predanost koju je tim Galenike uložio u proces digitalizacije budu jasna ilustracija našeg snažnog puta ka budućnosti i primer celoj industriji.

8. Vaša kompanija veliku pažnju poklanja društveno odgovornom poslovanju. Možete li nam reći nešto više o inicijativama za energetsku efikasnost i rezultatima zaštite životne sredine?

Posvećeni smo tome da budemo stabilan i pouzdan partner pacijentima i potrošačima, zaposlenima, partnerima, kao i zajednici. Kao privredni subjekt sa dugom poslovnom tradicijom, čiji glavni cilj uključuje odgovorno poslovanje i u finansijskom i u socijalnom aspektu, Galenika uspešno sprovodi mere zaštite životne sredine i postigla je ciljeve koji su u skladu sa strogim zahtevima ISO 14001.

Galenika sada proizvodi više, ali sa optimizovanom potrošnjom i uz manje prirodnih resursa: potrošnja pitke vode je smanjena za 55% u poređenju sa 2017. godinom, emisija ugljen dioksida je smanjena za 20%, upotreba električne energije je smanjena za 10%. Smanjujemo generisanje otpada i uveli smo strog postupak upravljanja otpadom. Namera nam je da preventivnim aktivnostima održimo najviši nivo zaštite životne sredine.

9. Iza vas je herojski, ali itekako kompleksan period. Galenika je u periodu vanrednog stanja u Srbiji odigrala jednu od važnijih uloga kada je privreda u pitanju. Mnogo toga ste uradili za zdravlje cele Srbije! Kako ocenjujete svoj tim i zaposlene?

Vidimo da je ovo veoma izazovan period svuda. Neopisivo je koliko sam ponosan na sve naše zaposlene i saradnike. Svi zajedno smo ujedinjeni u naporima, dajući sve od sebe da osiguramo sigurnost i bezbednost na svim nivoima. Naš prioritet je kontinuitet u proizvodnji i snabdevanju tako da za sve pacijente, potrošače i bolnice lekovi budu isporučeni na vreme i u potrebnim količinama. To je ujedno i rezime misije koju živimo svaki dan, bilo vanredno stanje ili ne, i da Galenika predstavlja čuvare zdravlja.

10. Kako vidite razvoj farmaceutske industrije u budućem period?

Ja zaista verujem da tehnologija i farmacija moraju da rade zajedno, ruku pod ruku, kako bi postigli optimalne rezultate za dobrobit pacijenata. Već vidimo rast digitalizacije u vezi sa proizvodnjom i promocijom farmaceutskih proizvoda, kao i interakcijom lekara, farmaceuta i pacijenata. To će biti još više prisutno u budućnosti. Ubrzani procesi će rezultirati većom interakcijom, ali sa manje direktnog kontakta, licem u lice. Farmaceutska i medicinska stručnost u kombinaciji sa aplikacijama i platformama imaće veliki uticaj na prevenciju i opšte zdravlje nacije.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista