Početna > Izdanja > Broj 133 > Edukacija - Rast e-trgovine tokom vanrednog stanja i nakon krize

PKS: Rast e‐trgovine tokom vanrednog stanja i nakon krize

Rezultati istraživanja pokazuju da se starosna struktura internet kupaca za vreme pandemije virusa korona značajno izmenila, a to govori da je ova situacija izbrisala jednu od najvećih predrasuda o e-trgovini – da je ovaj vid kupovine namenjen samo mladima.

Elektronska trgovina u Srbiji, prema istraživanju Privredne komore Srbije, udvostručena je tokom vanrednog stanja u odnosu na vreme pre pandemije Kovida 19, a rast kupovine i prodaje preko interneta očekuje se i u narednom periodu. To potvrđuju i istraživanja inostranih eksperata po kojima bi e‐trgovina u Srbiji do kraja godine trebalo da ima 3,3 miliona korisnika i generiše prihod od oko 370 miliona evra. U martu i aprilu, pored namirnica, na mreži su se najviše kupovali računari i računarska oprema, mali kućni aparati, odeća, obuća.

Analiza PKS pokazuje da je prodaja namirnica u tom periodu povećana deset puta u odnosu na prosečan mesečni promet pre pandemije. Veliki trgovinski lanci su aktivirali i ojačali svoje onlajn prodavnice i sopstvene službe dostave zbog zahtevanih visokih standarda za transport prehrambenih proizvoda, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Tako je, na primer, u trgovinskim lancima Mercator-S, osim značajnog rasta onlajn prodaje namirnica, promenjena i starosna struktura kupaca, pa su skoro sve generacije kupovale preko interneta. Ovaj trgovinski lanac proširio je uslugu „Clik and Collect” u 17 gradova i na 24 lokacije i koristio specijalizovana vozila za prevoz robe, navodi se u saopštenju PKS.

„Prvi put smo se našli u situaciji da je potražnja u e-trgovini veća od kapaciteta ponude. Izbrisana je i predrasuda da je to namenjeno mladima jer sve starosne strukture imaju potrebu i mogućnost da razumeju prednosti koje ovakva usluga nudi i žele da kupuju onlajn”, rekla je Maja Veselinović, direktorka sektora onlajn prodaje u kompaniji Mercator-S, i dodala: „Kako je u trenutku skočio fokus na onlajn poručivanje, morali smo hitno da reagujemo. Pojačali smo kapacitete za Idea Online dostavu i razvili opciju „Clik and Collect”, uz preuzimanje kupljene robe u nekoj od 24 prodavnice, u 17 gradova širom Srbije. Pored Idea Online dostave koja je za 24 h na vašoj adresi, „Clik and Collect”, koji se u radnji može preuzeti za samo 2 sata od trenutka poručivanja, pokrenuli smo i dostavu u saradnji sa službom Glovo, gde poručene namirnice možete dobiti za manje od 60 minuta od trenutka poručivanja”.

Ono što je neplanirano jeste snažna promena ponašanja kupaca pri kupovini. Tome se moramo prilagoditi i nalaziti rešenja za nove i novije potrebe. Kompanija Doncafé u okviru kompanije Strauss Adriatic formirala je onlajn platformu „Kafa kod kuće“, prosečan dnevni broj porudžbina bio je između 80 i 100, dok se pazarilo najmanje po kilogram kafe. Kompanija je angažovala na poslovima dostave radnike koji, zbog vanrednog stanja, nisu mogli redovno da obavljaju svoj posao i tako zadržala zaposlene. Trgovci tehničkom robom, po rečima Čadeža, značajno su nadomestili pad klasične prodaje i gubitak zbog zatvorenih radnji i tržnih centara najviše zahvaljujući velikim nabavkama računara koje su kompanije kupovale kako bi zaposlene opremile za rad od kuće.

Primera radi, u kompaniji Tehnomanija je na onlajn platformi u martu 2020. godine registrovano oko 100.000 novih korisnika, dok je prodaja povećana za 50 procenata. Najviše su se kupovali laptopovi, veb kamere, monitori, štampači, skeneri, kuhinjski uređaji, posebno pekači za hleb, mašinice za šišanje, depilatori, fenovi, konzole i video igre, prečišćivači vazduha, frižideri i zamrzivači. I trgovac sportskom opremom Sport Vision prodao je tokom krize, preko interneta, robu vrednu više od 40 miliona evra u devet zemlja u kojima posluje ‐ Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumuniji, a onlajn prodaja se povećala za čak 200 odsto. Mali trgovci i proizvođači brzo su reagovali i iskoristili mogućnost da besplatno ili uz minimalnu naknadu izađu na platforme koje su za njih posebno kreirale IT kompanije specijalizovane za e‐trgovinu, ističe Čadež.

Kompanije Wireless Media i Shopen razvile su onlajn platforme za transformaciju preduzeća sa tradicionalnih kanala prodaje ka onlajn trgovini. Obe platforme su zabeležile trocifreni rast korisnika, a platforma Shopen nudi besplatnu registraciju i prijavu e-prodavnice. Dijaspora Shop je zabeležio rast prodaje za oko 100 odsto u poređenju sa mesecima pre pandemije Kovida 19, a pojedini dani beleže povećanje i za 300 procenata. Najviše su se tražili prehrambeni proizvodi, a prosečnu potrošačku korpu u onlajn prodaji činilo je 56 artikala.

Ugostiteljski objekti, po rečima predsednika PKS, takođe su se prilagodili krizi uvodeći dostavu hrane kako bi zadržali radnike i omogućili klijentima neometano korišćenje njihovih usluga. Prema podacima PKS prikupljenim od dostavljača hrane, ove kompanije imale su veliki porast broja porudžbina, u aprilu čak 109 odsto više nego u martu.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista