Početna > Izdanja > Broj 133 > Intervju - Uroš Bider

Petrol pitanja za intervju, Uroš Bider, generalni direktor Petrol Srbija

Energija naše odgovornosti

Petrol se već deceniju unazad transformiše iz naftne u energetsku kompaniju. Svojevremeno, celokupno poslovanje je bilo bazirano isključivo na naftnim derivatima, a danas, u Petrolu u Sloveniji čak 50% poslovanja čine energetska i ekološka rešenja.

1. Kako je tekao put vaše karijere pre dolaska na poziciju generalnog direktora Petrola u Srbiji? Koliko dugo ste na ovom radnom mestu?

Moja karijera je počela pre skoro trideset godina radom na benzinskoj stanici gde sam preko leta u studentskim danima prao stakla na automobilima. Nakon toga sam se zaposlio kao prodavac, napredovao u poslovođu na više različitih prodajnih mesta, a kasnije napredovao u regionalnog menadžera za maloprodaju u Sloveniji.

Kada je Petrol počeo da razvija poslovanje van granica Slovenije, aktivno sam učestvovao u tim aktivnostima. Prvo sam radio kao organizator širenja mreže benzinskih stanica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Pet godina sam vršio dužnost direktora Petrolove maloprodaje u Hrvatskoj. Nakon toga bio sam šest godina generalni direktor Petrola u Bosni I Hercegovini.

Od avgusta 2018. godine sam na mestu generalnog direktora dve Petrolove kompanije u Srbiji. Prva je kompanija Petrol d.o.o. Beograd kojoj je osnovna delatnost maloprodaja i veleprodaja naftnih derivata i ostale trgovačke robe, te energetska rešenja u privatnom i javnom sektoru, a druga je kompanija Beogas d.o.o. Beograd kojoj je osnovna delatnost izgradnja gasovoda i distribucija gasa u pet opština u Srbiji – u Beogradu u opštinama Voždovac, Čukarica i delimično Palilula, te u opštinama Pećinci i Bačka Topola.

2. Tokom ovih izazovnih vremena, naš zajednički cilj je da preuzmemo odgovornost i pokažemo solidarnost prema zajednici u kojoj živimo i radimo. Šta je Petrol Srbija kao društveno odgovorna kompanija uradila u prethodnom periodu kako bi pomogla u ovim teškim okolnostima?

Petrol kao društveno odgovorna kompanija stavlja fokus na dva segmenta. Prvi segment je odnos prema svojim zaposlenima, a drugi segment je fokus i pažnja prema okolini u kojoj radimo. U krizi izazvanoj virusom korona, Petrol je već pre uvođenja vanrednog stanja opremio sve svoje zaposlene, prodajna mesta i kancelarije zaštitnim i higijenskim sredstvima, te uputstvima o preventivnim merama kao odbrani od zaraze virusom korona. Pored toga, na prodajna mesta smo stavili zaštitne pregrade od pleksiglasa kod blagajničkog pulta, a osoblje smo, osim maskama i rukavicama, opremili i pvc vizirima.

Menadžment kompanije odlučio je da sebi za vreme krizne situacije smanji plate, a da zaposlene koji su bili dodatno izloženi mogućnosti zaraze, pogotovo na benzinskim stanicama, dodatno finansijski nagradi. Jednoglasno smo doneli odluku da tokom krize nećemo otpuštati zaposlene, bez obzira na to što su neka naša prodajna mesta bila zatvorena zbog policijskog časa.

Za vreme krize donirali smo 5 miliona dinara institutu za vakcine Torlak i RFZO Srbija za nabavku testova i ostale potrebne zaštitne opreme.

3. Na koji način je ova kriza, izazvana virusom korona, uticala na vaše svakodnevno poslovanje? Kako ste organizovali rad u ovoj situaciji?

Ono što je najvažnije, nismo smeli da dozvolimo ni najmanju mogućnost da se ugrozi i dovede u opasnost zdravlje naših zaposlenih. Mi stalno ističemo da su ljudi najveći kapital naše kompanije i da dobru kompaniju čine, pre svega, njeni zaposleni. Njihovo znanje, posvećenost i lojalnost čine našu kompaniju jednom od najboljih na tržištu.

Od samog početka stanja u kome smo se našli, prioriteti su bila zaštita naših zaposlenih. Pravovremeno su obezbeđene zaštitne maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju, a zaposlenima na prodajnim mestima, kao dodatnu zaštitu, obezbedili smo i vizire. U tom cilju smo primenili svoje interne zdravstvene i bezbednosne procedure, a uveli smo rad od kuće na samom početku krize za sve one čiji procesi to dozvoljavaju.

4. Da li je bilo promena u zahtevima vaših klijenata, u poređenju sa periodom pre izbijanja krize, i možete li da objasnite u čemu su se ogledale te promene, ako ih je bilo?

Promena je svakako bilo. Pandemija je uticala kako na nas, tako i na naše klijente. Zahtevi su bili različiti, ali veoma razumni. Od zahteva za odloženo plaćanje dospelih obaveza i fleksibilnosti u snabdevanju preko naše veleprodaje, do zahteva naših zakupaca na našim benzinskim servisima da im umanjimo dogovorene obaveze ili ih čak u nekom periodu u potpunosti oslobodimo plaćanja. Jasno je da smo svi imali isti cilj da osiguramo finansijsku stabilnost.

Petrol kao društveno odgovorna kompanija, svim svojim klijentima i svim svojim poslovnim partnerima maksimalno je izlazio u susret po svim zahtevima, jer smo svesni činjenice da se partnerski odnosi moraju negovati i u teškim vremenima.

5. Niko ne može da prognozira do kada će ova nova realnost da traje ali prema nekim procenama posledice po ekonomiju će biti mnoge veće nego one 2008. godine. Kakva su vaša predviđanja, kakve će posledice pretrpeti vaša kompanija, srpska i svetska privreda?

Po mom mišljenju, najveći problem krize izazvane virusom korona je neizvesnost i nesigurnost kada će epidemija da se završi, te kada ćemo moći da se vratimo radu u običajnim okolnostima. Jako je bitna uloga države u tom delu, i ja smatram da je država Srbija tu ulogu odigrala jako dobro. Sve mere koje je preduzela imale su dobar i pozitivan efekat. Privreda u Srbiji se po našim procenama brzo vraća na nivo pre krize.

Kriza će u našoj kompaniji najviše negativno uticati na dinamiku realizacije planiranih investicija. Naftnim i trgovačkim kompanijama smanjio se novčani tok, te iz tog razloga planove treba pomeriti u budućnost. Ako se situacija sa virusom korona ne ponovi u toj meri kakva je bila u martu i aprilu, onda smatram da će naše investicije kasniti oko godinu dana.

Što se tiče srpske privrede, mislim da je na dobrom putu. Srbija je trenutno u jako intenzivnom investicijskom ciklusu i velikim infrastrukturnim projektima. Srbija je privlačna i za domaće i za strane investicije. Poljoprivreda je grana kojoj Srbija, po mom mišljenju, takođe nudi veliki deo stabilnosti. Za ponovno maksimalno aktiviranje turističkog sektora biće potrebno mnogo dodatnih aktivnosti i više pažnje. Ove godine će Srbiji faliti prilivi od posete Srba iz dijaspore. Prilivi od tranzitnih turista mogli bi zameniti činjenicu da nećemo puno letovati u Grčkoj i susednim zemljama, nego ćemo koristiti domaće privlačne turističke destinacije.

Na globalnom nivou će, po mom mišljenju, doći do smanjene privredne aktivnosti i otpuštanja tek nakon krize izazvane virusom korona. Neke grane privrede, kao što su farmacija i IT sektor će u toj krizi još dodatno pozitivno napredovati i razvijati se, a za neke grane koje su već sada zbog digitalizacije i transformacije, potražnje i poslovnih modela imale izazove kako dugoročno opstati, taj tempo izazova će biti još brži. Kako u Srbiji tako i u ostalim zemljama, veliku odgovornost za posledice krize nosiće države i politika tih država.

6. Uragan je protutnjao naftnim tržištem i cena je niža nego ikada. Skladišta su prepuna, pa se crno zlato prodaje budzašto. U Srbiji je cena benzina pala ispod 130 dinara, a dizela ispod 140. Hoće li gorivo još pojeftiniti ? Potražnja za gorivom u Srbiji se od početka marta do početka aprila prepolovila, u Evropi se pokrenulo pitanje koje će rafinerije moći da rade dalje, zemlje OPEK-a su se dogovorile da se proizvodnja nafte od 1. maja smanji za 10 miliona barela… Kako Vi ovo komentarišete?

Cene goriva u Srbiji su posledica kretanja cena na svetskom tržištu i berzama, a po pravilu to je posledica nivoa ponude i potražnje. Teško je predvideti i spekulisati dugoročno kretanje cena. Moj odgovor na ovo često pitanje je da niko nema kristalne kugle da može da zna kako će se kretati cene crnog zlata ubuduće. Tržište u tom segmentu je često jako nepredvidivo. Pored toga, zbog štetnih emisija pritisak na smanjenje potrošnje tog energenta je konstantan. Ne smemo zaboraviti još na udruženje OPEK koje može ponekada imati uticaj na nivo ponude na tržištu, a tako i na visinu cene.

7. Slovenačka energetska kompanija Petrol Group je po mnogim parametrima u samom vrhu slovenačke privrede. Recite nam nešto više o budućim planovima i strategiji grupe na nivou Balkana? Koji su razvojni prioriteti preduzeća Petrol Srbija u narednom periodu?

Petrol se već deceniju unazad transformiše iz naftne u energetsku kompaniju. Svojevremeno, celokupno poslovanje je bilo bazirano isključivo na naftnim derivatima, a danas, u Petrolu u Sloveniji, čak 50% poslovanja čine energetska i ekološka rešenja.

Petrol Srbija svrstavamo u region jugoistočne Europe. Taj deo regiona za nas je jako bitan kako zbog kulturoloških sličnosti i istorije, tako i zbog fizičke blizine. U Petrolu imamo fokus na razvoj u tom delu regiona.

Strateški planiramo da se širimo na području maloprodaje i veleprodaje nafte i naftnih derivata, prirodni gas nam jedan od ključnih energenata i time kupcima nudimo sigurnost i jednostavno upravljanje energijom. Radimo na projektima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora kao što su vetro parkovi, male hidrocentrale i solarne elektrane. Imamo ambiciozne planove u segmentu energetskih i ekoloških rešenja. U poslednje vreme fokus aktivnosti stavljamo na digitalizaciju i e-mobilnost.

8. Kako i na koji način je Petrol sebe prepoznao na području energetike? Da li težite ka tome da postanete priznati regionalni snabdevač sveobuhvatnim energetskim i ekološkim rešenjima? Na koji način ćete to postići?

Apsolutno, to nam je jedan od ključnih ciljeva. Želimo da smo partneri u projektima energetskih rešenja i energetske efikasnosti u privatnom i javnom sektoru – javna rasveta, energetska sanacija zgrada, daljinsko grejanje, energetsko efikasna rešenja u industriji, uređaji za čišćenje, vodovod itd. jer Petrol u tom segmentu ima iskustva i dobre reference.

Petrol je regionalno najveća energetska kompanija i to nam daje određene prednosti. Jedna od prednosti je da imamo stabilan novčani tok, te na taj način možemo da planiramo investicije u ove vrste rešenja. Petrol u energetskim rešenjima želi da bude partner. Svojim partnerima nudimo sveobuhvatna rešenja, značajne uštede energije, a pored toga i mogućnost finansiranja projekata.

Iz svih ovih navedenih razloga smatram da je Petrol trenutno odličan izbor za takve projekte. Ono što je najbitnije je da našom partneru ili potrošaču nudimo rešenja da potroši što manje energije po najnižoj mogućoj ceni.

9. Kakve su Vam trenutne i buduće aktivnosti po pitanju snabdevanja električne energije?

Petrol d.o.o. Beograd je licencirani snabdevač električnom energijom koji ima krajnje kupce u Srbiji, dok ostale kompanije Petrol grupe snabdevaju preko 64.000 potrošača električne energije na tržištima Slovenije, Hrvatske i BiH. Pored toga, Petrol grupa je aktivna na 12 berzi električne energije i posluje na veleprodajnom tržištu u 21 evropskoj državi, uz godišnji promet od 22 miliona MWh električne energije. Zahvaljujući pristupu različitim tržištima, Petrol teži da optimizira svoj portfolio i da na tržištu Srbije, na kome postoji jedan dominantan snabdevač i određen broj manjih snabdevača, ponudi individualan pristup u skladu sa potrebama i zahtevima kupaca, baziran na spremnosti na brzo prilagođavanje trendovima, kao i dugogodišnjem iskustvu i stručnosti svojih eksperata. Takav pristup podrazumeva i druge usluge koje prate pouzdano i sigurno snabdevanje, poput pružanja informacija o promenama na tržištu i savetima o optimalnom momentu za kupovinu, radi efikasnog upravljanja cenovnim rizicima.

U našem regionu takođe je neminovna energetska tranzicija koja podrazumeva prelazak proizvodnje iz konvencionalnih izvora, u prvom redu uglja kao najozbiljnijeg zagađivača, na obnovljive izvore energije. Petrol aktivno učestvuje u ovom procesu, kako kroz intenziviranje saradnje sa proizvođačima iz obnovljivih izvora, tako i kroz investiranje u sopstvenu proizvodnju iz energije vetra, vode i sunca.

10. Pored ponude različitih vrsta goriva na Petrolovim benzinskim stanicama, šta je to što još nudite potrošačima kao dodatnu uslugu?

Na prvom mestu definitivno stoji porodica iznimno kvalitetnih goriva Q Max. Naše gorivo sa aditivima našim potrošačima na prvom mestu nudi sigurnost, a na drugom izuzetne performanse što je bitno za sva motorna vozila.

Svaki Petrolov maloprodajni objekat modernog je i multifunkcionalnog dizajna i usmeren je ka pružanju najšireg spektra proizvoda i usluga. Petrolovi objekti imaju odlično snabdeven mini-market Hip Shop sa bogatim asortimanom robe široke potrošnje, kao i široku ponudu auto kozmetike.

Pored mini-marketa, usluga koju sa ponosom nudimo svojim kupcima je Petrolova Kafa na putu – coffee to go. U našoj ponudi je 7 različitih napitaka, te smo sigurni da svako može pronaći za sebe omiljeni napitak.

Za fizička lica smo razvili program nagrađivanja lojalnih kupaca zlatnu Petrol karticu. Prilikom kupovine bilo koje vrste goriva ili odabranih artikala iz Hip Shop marketa, kupci ostvaruju povrat novca na svoju zlatnu Petrol karticu. Iznos novca koji dobiju nazad, mogu iskoristiti već kod naredne kupovine.

Sve velike naftne kompanije u Srbiji imaju kartice za pravna lica, ali malo ko može da ponudi uslugu korišćenja te kartice na preko 500 benzinska servisa u celom regionu.

11. Vaš posao je dinamičan, ali i naporan. Na koji način uspevate da prevaziđete svakodnevni stres?

Svakako da je moj posao super dinamičan. Prvo želim da kažem da me na svim mojim „ekspedicijama“ na radnim mestima van Slovenije prati moja porodica i na tome sam im neizmerno zahvalan. Bez porodice teško bih podnosio sve obaveze, odgovornosti i ostale pritiske.

Trudim se da optimalno balansiram između poslovnog i privatnog života. Smatram da način života uspešnog menadžera ne bi trebalo da bude 24/7 na poslu. Mislim da na taj način firma više gubi nego što dobija jer često zbog toga dolazi do sagorevanja i depresivnih smetnji.

U slobodno vreme bavim se sportom kao što je trčanje, tenis i skijanje. Obožavam višednevna putovanja biciklom i da u miru i samoći čitam dobre knjige.

U Srbiji volim da posetim dobre restorane i klubove sa kvalitetnom rok muzikom. Volim da samu društvu ljudi koje sam upoznao u Srbiji, sa kojima uz kafu međusobno delimo sva naša iskustva, znanja i vizije.

12. Da li biste želeli nešto da dodate na kraju ovog intervjua?

Na kraju želim da istaknem najbitnije. Najveći kapital u Petrol Srbija su naši zaposleni. Mogu se pohvaliti da imamo odličan tim stručnjaka i kolega i da zajedno prelazimo sve prepreke, na to sam veoma ponosan. Želim od srca da im se zahvalim za svu energiju koju ulažu u posao i sve rezultate koje postižemo.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista