Početna > Izdanja > Broj 133 > Giganti - Travis Kalanick

Travis Kalanik

Travis Kordel Kalanik (rođen 6. avgusta 1976. godine) je američki biznismen. Suosnivač je aplikacije Scour koja služi za peer-to-peer deljenje fajlova, mreže Red Swoosh za peer-to-peer isporuku sadržaja i Ubera, mrežne kompanije koja se bavi prevozom. Red Swoosh je prodat kompaniji Akamai Technologies 2007. godine. Suosnivač je i bivši generalni direktor kompanije Uber, a na toj poziciji je bio od 2010. do 2017. godine. Dao je ostavku u Uberu 2017. godine, nakon kontroverze oko neetičke kulture u kompaniji, uključujući i optužbe da je ignorisao izveštaje o seksualnom uznemiravanju u kompaniji. Tokom sedmica koje su prethodile njegovoj najavi od 24. decembra 2019. godine da će podneti ostavku na svoje mesto u upravnom odboru počev od 31. decembra, Kalanik je prodao približno 90% svojih akcija u Uberu. Nalazi se na 238. mestu na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca, sa neto bogatstvom od 3,1 milijardu dolara.

www.wikimedia.org, www.sunoresearch.com.br, www.wsj.com, www.quotesgram.com

Porodica

Kalanik je rođen 6. avgusta 1976. godine i odrastao je u Nortridžu u Kaliforniji, Majka mu je Boni Rene Horovic Kalanik (umrla 2017. godine) a otac Donald Edvard Kalanik. Boni, koja je bila Jevrejka, je radila u maloprodajnom oglašavanju u listu „Los Angeles Daily News“. Donald, koji potiče iz slovačko-austrijske katoličke porodice i čiji su se roditelji doselili u Sjedinjene Američke Države je bio građevinski inženjer za grad Los Anđeles. Kalanik ima dve polusestre, od kojih je jedna Endži, majka glumice Elisin Ešli Arm i brata Korija, koji je vatrogasac. Kalanikova majka, Boni, je poginula u nesreći na čamcu, 26. maja 2017. godine.

Obrazovanje

Kalanik je studirao kompjutersko inženjerstvo i poslovnu ekonomiju na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu. Tokom studija na UCLA, bio je član bratstva Theta Xi i započeo je svoj prvi posao, servis za onlajn razmenu fajlova pod nazivom Scour. Godine 1998. je napustio UCLA kako bi radio puno radno vreme u svojoj startap kompaniji.

Red Swoosh (2001. – 2007.)

Godine 2001. osnovao je još jednu kompaniju za peer-to-peer razmenu fajlova koja se zove Red Swoosh, zajedno sa Majklom Todom. Softver Red Swoosh je koristio povećanu efikasnost propusnog opsega na internetu kako bi omogućio korisnicima da prenose i razmenjuju velike multimedijalne fajlove, uključujući muzičke fajlove i video snimke. Ovoj kompaniji su pomogli i bivši zaposleni u kompaniji Scour.

Prema Kalanikovom arhiviranom blogu koji se zove Swooshing, preko tri godine je živeo bez plate u kompaniji Red Swoosh, preselio se u kuću svojih roditelja 2001. godine (što je rekao publici na konferenciji FailCon 2011. godine uz komentar da „nije imao žene. Bilo je bezveze.“), dugovao je „110.000 dolara poreskoj službi za neplaćeni porez na prihod“, gledao je kako „svi sem jednog od inženjera u kompaniji (koji je i sam kasnije otišao)“ odlaze iz kompanije i preselio se u Trivandrum (Indija) i na Tajland, kako bi smanjio troškove. Kalanik je učinio prevaru sa porezima i hartijama od vrednosti i krivokletstvo tokom istrage američke Poreske službe, za šta je okrivio svog partnera Majkla Toda, ali ni jedan ni drugi nisu procesuirani. Godine 2007. kompaniju je kupio Akamai Technologies za 19 miliona dolara, ali i potpomogao prevaru sa hartijama od vrednosti zajedno sa Kalanikom time što nije isplatio sve akcionare.

Uber (2009. – 2019.)

Kalanik se 2009. godine pridružio Garetu Kempu, odajući mu priznanje za „originalnu ideju“ Ubera. Kemp, suosnivač servisa StumbleUpon je potrošio 800 dolara na najam privatnog vozača sa prijateljima i od tada je razmišljao o načinima kako se mogu smanjiti troškovi vožnje po pozivu (taksija koje šalje centralna služba umesto da ih zaustavite direktno na ulici). Shvatio je da bi deljenje troškova sa ljudima moglo da smanji cenu vožnje, a ta ideja se oblikovala u Uber. „Garet je čovek koji je ovo izmislio“, rekao je Kalanik na jednom od prvih Uber događaja u San Francisku. Prvi prototip su napravili Kemp i njegovi prijatelji Oskar Salazar i Konrad Vilan, dok je Kalanik dao svoj doprinos kao „mega savetnik“ kompanije. U oktobru 2010. godine Kalanik je nasledio generalnog direktora Rajana Grejvsa, koji je na toj poziciji bio deset meseci.

Kalanikovo odsustvo iz Ubera na neodređeno vreme je objavljeno 13. juna 2017. godine, a njegove odgovornosti su podeljene njegovim direktnim podređenima u ovoj organizaciji.

Kalanik je podneo ostavku kao generalni direktor 20. juna 2017. godine, nakon što je 5 velikih investitora, uključujući Benchmark Capital, navodno tražilo njegovu ostavku. Uprkos ostavci, Kalanik je zadržao svoje mesto u odboru direktora Ubera. Dara Kosrovšahi ga je nasledio kao generalni direktor u avgustu 2017. godine.

Kalanik je 24. decembra 2019. godine objavio svoju ostavku na mesto u odboru, koja je stupila na snagu 31. decembra 2019. Tokom sedmica koje su prethodile ovoj objavi, Kalanik je prodao akcije Ubera za više od 2,5 milijardi dolara, što je bilo oko 90% njegovih akcija.

Ekonomski savetnik predsednika Trampa

Uprkos internoj poruci elektronske pošte zaposlenima koju je tehnički direktor Tuan Fem poslao 2016. godine sa komentarom „Neću čak ni izustiti ime te jadne osobe jer ga ne prihvatam kao svog lidera“ o izboru američkog predsednika Donalda Trampa, a koju su mediji naširoko objavili, Kalanik se u decembru 2016. godine pridružio ostalim generalnim direktorima, uključujući direktora Tesle, Ilona Maska, direktora kompanije JPMorgan, Džejmija Dajmona, direktorku General Motorsa, Meri Bara, direktora kompanije Dizni, Boba Ajgera, direktora Volmarta, Daga Mekmilona i bivšeg generalnog direktora kompanije General Electric, Džeka Velča, kao ekonomski savetnik u Trampovom Strateško-političkom forumu koji je organizovao Stiven Švarcman iz kompanije Blackstone. Kalanik se protivio izvršnom nalogu predsednika Trampa koji zabranjuje putovanja iz određenih zemalja i verovao je da će mu prisustvo u Trampovom savetodavnom odboru pružiti priliku da direktno izrazi svoju zabrinutost predsedniku i da se založi za imigrante. U jednom od blog postova Ubera, Kalanik je izjavio da je želeo da iskoristi svoju poziciju u odboru da „da građanima glas i mesto za stolom.“ Međutim, nakon što se pritisak nastavio, Kalanik je u elektronskoj poruci objavio zaposlenima u Uberu da će dati ostavku na svoje dužnosti u odboru.

Optužbe za seksualno uznemiravanje

Postoje izveštaji da je 2017. godine Kalanik znao za optužbe za seksualno zlostavljanje u Uberu, ali da nije reagovao. Iste sedmice je zahtevao od svog direktnog podređenog, višeg potpredsednika za inženjering, Amita Singala, da podnese ostavku nakon mesec dana zato što nije prijavio optužbu za seksualno zlostavljanje tokom 15 godina koje je proveo kao potpredsednik za Google Search, nakon što je o tome izvestio Recode. Prema Rojtersu, Kalanik ima „reputaciju agresivnog lidera“.

U februaru 2017. godine je objavljen video snimak na kom se Kalanik uvija između dve žene u jednom UberBLACK vozilu, pre nego što je ušao u žustru raspravu sa Uber vozačem u kojoj ga je izgrdio.

U martu 2017. godine, potpredsednik Ubera za poslovne operacije, Emil Majkl je kontaktirao Kalanikovu bivšu devojku u pokušaju da je ućutka prikrivanjem pritužbe ljudskim resursima. Ovo mu se obilo o glavu, jer je ona kao izvor informacija koji je bio prisutan tokom izleta direktorskog tima zajedno sa Kalanikom ispričala sajtu The Information da su Majkl i još četiri menadžera iz Ubera birali žene označene brojevima u jednom korejskom eskort baru. Ta menadžerka, koja je bila prisutna na licu mesta, je podnela tužbu godinu dana kasnije. Takođe je ispričala magazinu Businessweek o slučaju silovanja koji se desio u vezi sa Uberom u Indiji.

Kalanik je napustio poziciju generalnog direktora Ubera 21. juna 2017. godine.

Benchmark kontroverza

Axios je 10. avgusta 2017. godine izvestio da Benchmark tuži Kalanika za „prevaru, kršenje ugovora i kršenje fiducijarne dužnosti.“ Tužba je bila zasnovana na odluci Ubera da proširi broj mesta u odboru, gde je Benchmark tvrdio da odluka treba da bude proglašena nevažećom zbog neobjavljivanja informacija pre glasanja. Zbog ovakvog odnosa između osnivača i investitora, sama tužba je bila veoma kontroverzno pitanje u Silikonskoj dolini. Sud je presudio u korist Kalanika i poslao slučaj na arbitražu 30. avgusta. U reakciji na sudsku presudu, Kalanikov portparol je izjavio:G. Kalanik je zadovoljan današnjom sudskom presudom u njegovu korist i uveren je da će pobediti i u arbitražnom procesu. Lažne optužbe kompanije Benchmark su potpuno neosnovane i nepotrebno su nanele štetu Uberu i njegovim akcionarima.

U januaru 2018. godine, Benchmark je odustao od tužbe protiv Kalanika. Ova investiciona firma je pristala da odustane od tužbe ukoliko Uber izvrši svoju transakciju sa korporacijom SoftBank, što je preduslov na koji je Benchmark pristao. U transakciji koja je završena početkom januara, Uber je pristao da proda značajan udeo korporaciji SoftBank. SoftBank je kupio akcije Ubera po valuaciji od 48 milijardi dolara.

(2018. – danas)

Kalanik je 7. marta 2018. godine putem svog Tviter naloga objavio da osniva investicion fond, 10100 (čita se kao „ten-one-hundred“), koji se fokusira na rast broja poslova. Ovaj fond verovatno nosi naziv po adresi njegove kuće iz detinjstva. Fond će se baviti velikim prilikama za zapošljavanje kroz investiranje u elektronsku trgovinu, inovacije i nekretnine na tržištima u nastajanju, poput Kine i Indije.

Kako bi iskoristila brz rast sektora dostave pripremljene hrane, Kalanikova kompanija za investicije u nekretnine, City Storage Systems, kupila je većinski udeo u britanskoj kompaniji FoodStars, startapu „izdvojenih kuhinja“ koji je imao preko 100 lokacija u londonskom gradskom području 2018. godine. Izdvojene kuhinje, poznate i kao kuhinje iz senke, su namenski izgrađeni objekti koji se iznajmljuju restoranima kako bi se tu pripremala hrana za dostavu, a nalaze se van lokacije gde ti restorani pružaju punu uslugu/dočekuju goste. Kuhinje iz senke takođe omogućuju „virtuelnim restoranima“ (onima koji nemaju svoje lokacije gde pružaju punu uslugu) da lansiraju svoje brendove i ponude samo uslugu dostave. Posao sa kuhinjama iz senke kompanije City Storage Systems funkcioniše pod imenom CloudKitchens. U novembru 2019. godine, Wall Street Journal je objavio da je Nacionalni investicioni fond Saudijske Arabije u januaru 2019. godine sklopio ugovor sa kompanijom CloudKitchens da investira 400 miliona dolara u ovu kompaniju. Sam Kalanik je investirao 300 miliona dolara u ovu startap kompaniju.

Kalanik je član savetodavnog odbora Neoma, plana Saudijske Arabije da izgradi futuristički „mega grad“ u pustinji.

Privatni život

Kalanik je kupio kuću u visokim brdima San Franciska, u delu koji se zove Kastro, a koja je dobila nadimak „the Jam Pad” i imala sopstveni Tviter nalog. Kalanika opisuju kao strastvenog libertarijanca i ljubitelja autorke Ajn Rend. Međutim, čak i pored svojih libertarijanskih uverenja, Kalanik je izjavio da podržava program Obamacare jer njegovi vozači koji su nezavisni ugovarači zadržavaju zdravstevno osiguranje dok prelaze sa jednog posla na drugi.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista