Početna > Izdanja > Broj 132 > Intervju - Feza Tan

Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija

Važno je igrati timski

UniCredit Banka je oduvek igrala timski, negovali smo kulturu zajedništva, bili podrška jedni drugima, ali sada, možda više nego ikada pre, taj timski duh nam je omogućio da obezbedimo kontinuitet poslovanja. Nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije o državnoj garanciji za kreditiranje privrede, sa ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije virusa korona, počeli smo da odobravamo kredite za likvidnost i obrtna sredstva u okviru Programa ekonomskih mera Vlade Srbije.

1. U ovom trenutku čitav svet se bori protiv pandemije virusa korona koja je izazvala „zemljotrese“ u našim privatnim i poslovnim životima, jer se svi po prvi put suočavamo sa ovakvom situacijom. Na koji način se UniCredit Banka prilagodila okruženju za kakvo niko nije bio unapred pripremljen?

Glavni prioriteti UniCredit-a su zdravlje i bezbednost naših zaposlenih i klijenata. Veoma pažljivo smo pratili situaciju i bili spremni da sprovedemo sve neophodne mere predostrožnosti čim je uvedeno vanredno stanje. Zahvaljujući nadljudskim naporima mojih kolega, brzo i efikasno smo omogućili većini zaposlenih da rade od kuće. S obzirom na to da smo pre pet godina uveli takozvani Smart working način rada koji podrazumeva mogućnost obavljanja svakodnevnih obaveza sa različitih lokacija, nije nam bilo teško da se prilagodimo na drugačije radno okruženje. Istovremeno, klijente smo odmah savetovali da koriste mobilno i internet bankarstvo. Čak i klijentima koji nisu prethodno koristili te usluge, banka je obezbedila instaliranje mobilne aplikacije bez dolaska u ekspozituru, omogućivši kratku onlajn obuku. Dodatno, otvorene su i posebne telefonske linije kako bi novi korisnici što brže prešli na digitalno obavljanje bankarskih transakcija. Informacije na našem sajtu su bile stalno ažurirane, poslali smo nekoliko stotina hiljada e-poruka, SMS poruka i poruka putem Vibera, u zavisnosti od kanala koji su klijenti odabrali da komuniciraju sa nama. Istovremeno, obavili smo bezbroj telefonskih poziva putem Kontakt centra kako bismo klijente obavestili o svim promenama koje je bilo neophodno da izvršimo da bismo doprineli sprečavanju širenja pandemije, a istovremeno ostali otvoreni za poslovanje. Svi smo promenili navike u ovom periodu i prilagodili se kako u privatnom, tako i u poslovnom životu, koliko god je moguće novonastaloj situaciji. UniCredit Banka je oduvek igrala timski, negovali smo kulturu zajedništva, bili podrška jedni drugima, ali sada, možda više nego ikada pre, taj timski duh nam je omogućio da obezbedimo kontinuitet poslovanja.

2. Mogli smo da pročitamo u medijima da je broj transakcija putem mobilnog bankarstva u martu porastao za 71% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

U pravu ste. Ova pandemija je uticala na promenu čitavog okruženja, a s druge strane je otvorila neke drugačije mogućnosti, te su stoga klijenti postali otvoreniji prema korišćenju digitalnih usluga prilikom obavljanja bankarskih transakcija. Ono što je bilo ključno za našu bržu transformaciju jeste činjenica da smo u poslednjih nekoliko godina investirali mnogo truda i novca kako bismo unapredili naš digitalni otisak. Cilj naše digitalne transformacije je da poboljšamo efikasnost, ali ono što je još važnije, da unapredimo iskustvo naših klijenata. Na primer, naše mobilno bankarstvo omogućava prijavljivanje uz otisak prsta ili prepoznavanje lica, dok je provera stanja tekućeg računa moguće bez prijave na aplikaciju. U našim ekspoziturama je moguće potpisivanje transakcionih naloga na tablet uređajima uz mogućnost dobijanja elektronskog dokumenta na e-adresu ili u okviru elektronskog i mobilnog bankarstva. Sve veća popularnost pametnih telefona je promenila potrebe i navike ljudi, a u skladu sa tim i način na koji se bavimo bankarstvom. Naša banka je svoju prvu mobilnu aplikaciju predstavila još 2012. godine, a broj korisnika kontinuirano raste. Mobilno bankarstvo se i u ovom nepredviđenom scenariju pokazalo da je na pravom putu da zameni većinu uloga banke u budućnosti.

3. UniCredit Bank banka je, tokom ove situacije, dodatno potvrdila svoju ulogu jedne od najodgovornijih kompanija, s obzirom na to da ste donirali novac zdravstvenom sistemu, a istovremeno ste podržali dobavljače na taj način što fakture plaćate u roku od pet dana.

U ovakvim, izazovnim vremenima, treba svi da budemo jedinstveni i da zajedno radimo na svemu onome što je zaista važno. Suočavamo se sa kolektivnim izazovom i zdravlje ljudi je najveći mogući prioritet koji imamo u ovom trenutku. Zaključili smo da je najbolji način da reagujemo na ove hitne potrebe da podržimo Republički fond za zdravstveno osiguranje sa 50.000 evra, omogućivši im da nabave deo neophodne opreme za bolnice. Pored toga, posebnu pažnju posvećujemo našim dobavljačima tako što izvršavamo plaćanja po osnovu primljene, verodostojne i potpune dokumentacije za plaćanje u proseku za pet radnih dana, bez obzira na ugovorene i rokove propisane zakonima. Plaćajući brzo, mi doprinosimo likvidnosti realne ekonomije u vremenima kada to u značajnoj meri pravi razliku. Kao i uvek, mi se ponašamo kao partner na koga se naši dobavljači mogu osloniti i ohrabrujemo i druga pravna lica da se na sličan način odnose prema svom lancu dobavljača.

4. Vi ste među prvim bankama koje su počele da odobravaju kredite iz Programa podrške Vlade.

UniCredit Banka je, nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom finansija i Narodnom bankom Srbije o državnoj garanciji za kreditiranje privrede, sa ciljem ublažavanja negativnih posledica pandemije virusa korona, počela da odobrava kredite za likvidnost i obrtna sredstva u okviru Programa ekonomskih mera Vlade Srbije. UniCredit Banka je od samog početka bila aktivno uključena u kreiranje mera za podršku privredi, jer je od ključne važnosti da svi damo svoj doprinos da nastavimo putem razvoja lokalne ekonomije na kom smo čvrsto stajali pre proglašenja pandemije. Posebno me raduje činjenica da se klijenti u velikoj većini opredeljuju za dinarske kredite, jer poslednjih godina vrlo aktivno promovišemo zaduživanje u domaćoj valuti. To je naš dodatni doprinos dinarizaciji koja predstavlja dugoročno strateško opredeljenje Narodne banke Srbije i Vlade Srbije, sa ciljem podsticanja veće upotrebe dinara, smanjenja rizika i održavanja stabilnog i likvidnog finansijskog sistema u Srbiji.

5. UniCredit Banka je dobila dve nagrade za banku godine Euromoney i the Banker. Šta one za vas znače priznanje za rad ili veću odgovornost i veća očekivanja u daljem radu?

Kada vam neko dodeli nagradu, u prvom trenutku se osećate veoma ponosnim, jer je neko prepoznao vaš naporan rad i trud. Sutradan postajete svesni da su očekivanja od strane svih zainteresovanih strana značajno porasla u prethodna dva dana i znate da morate da nastavite da sa jednakom, ako ne i većom posvećenošću, isporučujete inovativne proizvode i izvrsne usluge. Zatim se zapitate da li je tako nešto uopšte moguće, jer je svima jasno da je mnogo lakše osvojiti vrh, nego na njemu ostati. Znajući moj tim i naš način razmišljanja, uverena sam da smo mi uvek spremni da budemo korak ispred. Najvažnije od svega je zapravo fokusiranost na klijente, što je duboko ukorenjeno u svemu onome što radimo. U potpunosti smo posvećeni tome da bolje razumemo potrebe naših klijenata i da im u skladu sa tim ponudimo odgovarajuće usluge i proizvode, one koje su im zaista potrebne.

6. Dobili ste takođe sertifikat za Najboljeg poslodavca, međunarodno priznanje za sve ono što radite za zaposlene. Šta Vašu kompaniju čini dobrim mestom za rad?

Top Employers Institute iz Holandije nam je dodelio sertifikat za jednog od Najboljih poslodavaca u Srbiji, čime je potvrđen status naše banke kao odličnog mesta za rad. Godišnje međunarodno istraživanje prepoznaje vodeće poslodavce širom sveta: one koji pružaju odlične uslove za zaposlene i neguju i razvijaju talente na svim nivoima organizacije. Mi smo zbog ovog sertifikata izuzetno ponosni, jer radimo mnogo na tome da izgradimo inkluzivno radno okruženje. Okruženje u kojem se različitost uvažava i gde se podstiče njeno ispoljavanje, prihvatanje različitih mišljenja, stavova, negovanje kulture dijaloga, podrška da zaposleni stalno uče i da se iznalaze nova rešenja. Važno je takođe da gajimo kulturu slušanja, jer je to alat za unapređenje kako profesionalnog, tako i ličnog života. Mi svakog meseca organizujemo doručak i druženje za određeni broj zaposlenih iz svih organizacionih delova banke kako bismo od njih, koji su u direktnoj vezi sa klijentima, čuli šta bismo mogli da uradimo bolje da unapredimo njihovo zadovoljstvo i zadovoljstvo klijenata. Od pre nekoliko godina, naši zaposleni u Srbiji imaju slobodan dan kada im je rođendan a pored toga, roditelji čija deca kreću u osnovnu školu taj dan mogu da provedu sa njima umesto na poslu. Već pružamo mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vreme, a svake srede vodimo računa o zdravlju zaposlenih tako što za sve njih obezbeđujemo voće. Pored toga, već nekoliko godina unazad naši zaposleni imaju privatno zdravstveno osiguranje. Sasvim sam sigurna da je preduslov za dobijanje sertifikata za Najboljeg poslodavca da imate najbolje zaposlene, jer zaposleni čine UniCredit najboljim mestom za rad.

7. Na kraju, volela bih da podelite sa nama najvažnije lekcije koje ste naučili tokom poslednja tri meseca, jer iz ovakvih situacija svi možemo da naučimo mnogo.

Verujem da smo svi iz ove situacije naučili mnogo i da smo izašli jači jer sada drugim očima gledamo na život i na posao. Najpre, naučili smo da samo ako sve zainteresovane strane rade kao jedan tim, tim u okviru kojeg svaki igrač dobro zna svoje odgovornosti, tim u kojem svi poštujemo jedni druge, možemo svi da budemo deo rešenja. Neophodno je da više slušamo jedni druge i da se fokusiramo na realne potrebe zaposlenih, klijenata, partnera, zainteresovanih strana kako bismo bili sposobni da delujemo i u nepredvidivim scenarijima. Niko ne može da zna kako će izgledati budućnost, ali to ne treba da nas obeshrabri u našim naporima da unapredimo sebe, poslovanje i društvo u celini kako bismo se spremno uhvatili u koštac sa izazovima. Verujemo da smo i sada, kao i mnogo puta u prošlosti, pokazali da smo odgovorni građani i partneri na koje se svi mogu osloniti. Važno je da zapamtimo da ovaj svet pripada svima, a ne samo nama kao pojedincima. Svi u njemu imamo svoje uloge, hajde da ih odigramo najbolje što umemo.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista