Početna > Izdanja > Broj 118 > Poslovna misao - Robert Kijosaki

Robert Kijosaki

„Najbolji način da se izjednačim sa najboljim studentima je taj da postanu moji zaposleni“

Robert Toru Kijosaki (Robert Kiyosaki Tooru, rođen 8. aprila 1947. godine) je američki biznismen i autor. Kijosaki je osnivač Rich Global DOO i Rich Dad Company, privatne kompanije za finansijsko obrazovanje koja ljudima pruža obrazovanje u oblasti ličnih finansija i poslovanja uz pomoć knjiga i video snimaka. Glavni prihod kompanije dolazi od franšiza Rich Dad seminara, koje realizuju nezavisni treneri koji koriste Kijosakijevu robnu marku uz nadoknadu. On je takođe autor Tabele novčanog toka i softverskih igrica za podučavanje odraslih i dece poslovnim i finansijskim konceptima.

Kijosakijevi seminari u SAD i Kanadi realizuju se u saradnji sa kompanijom Elite Legacy Education (jedinim akcionarskim društvom u oblasti obrazovanja čiji rad nadziru i odobravaju Komisija za hartije od vrednosti i berzu i Ministarstvo pravde), a u formi ugovorenih poslova sa lokalnim kompanijama u svojstvu ekspozitura u drugim zemljama. Međutim, pojedini polaznici su tužili Kijosakija tvrdeći da njegovi skupi seminari nisu pružili ništa posebno.

Kijosaki je autor više od 26 knjiga, uključujući i internacionalni samostalno izdati serijal knjiga o ličnim finansijama Bogati otac, siromašni otac (Rich Dad Poor Dad) koji je preveden na 51 jezik i prodat u više od 27 miliona primeraka širom sveta. Kritikovali su ga da zagovara praksu diskutabilne legalnosti, koja se doživljava kao filozofija brzog bogaćenja. Kijosaki je predmet zajedničke tužbe ljudi koji su pohađali njegove seminare, a bio je i tema dva istraživačka dokumentarna filma kanala CBC Canada i WTAE USA. Kijosakijeva kompanija je podnela zahtev za stečaj 2012. godine.

Robert Toru Kijosaki rođen je 8. aprila 1947. godine u Hilou na Havajima. Kao deo Jonsei generacije Amerikanaca japanskog porekla, bio je najstariji sin Ralfa H. Kijosakija (1919 – 1991), akademika i predavača, i Mardžori O. Kijosaki (1921 – 1971), licencirane medicinske sestre. Posle Kijosakija rodilo se još troje dece – sestre Emi i Bet, i brat Džon. Pohađao je Srednju školu u Hilou i maturirao 1965. godine. Nakon toga najviše informacija o Kijosakiju potiče iz njegovih govora i ličnih životnih priča. Kijosaki je izjavio da je od senatora Denijela K. Ajnojia (Daniel K. Inouye) dobio imenovanje Kongresa zaMornaričku akademiju SAD iAkademiju trgovačke mornarice SAD. Pohađao je Akademiju trgovačke mornarice SAD u Njujorku i diplomirao 1969. godine, stekavši zvanje oficira palube sa diplomom prirodnih nauka i činom potporučnika uMarincima SAD. Posle diplomiranja Kijosaki je prihvatio posao trećeg oficira na tankeru Standard Oila. Kijosaki je dao otkaz posle šest meseci da bi se pridružio Marincima, služeći kao pilot borbenog helikoptera u toku Vijetnamskog rata 1972. godine, gde je dobio Vazduhoplovni orden.

Uz to, Kijosaki je rekao da se upisao na dvogodišnji MBA program na Havajskom univerzitetu u Hilou 1973. godine, dok je još bio u vojsci. Otpušten je uz počasti iz Marinaca u junu 1974. godine. Prihvatio je posao prodavca u kompaniji Xerox do juna 1978. godine. Godine 1974. Kijosaki je pohađao Erhardove EST seminare, koji su mu po njegovim rečima promenili život. Kijosaki je 1977. godine osnovao kompaniju Rippers. Kompanija je donela na tržište prve surferske novčanike od najlona sa zatvaračima sa čičak trakom. O Kijosakiju i njegovim proizvodima pisali su časopisi Runner's World, Gentleman's Quarterly, Success Magazine, Newsweek i Playboy. Kompanija je na kraju bankrotirala.

Kijosaki je potom započeo maloprodajni biznis proizvodnje majica, kapa, novčanika i torbica za hevi metal rok grupe. Kompanija je bankrotirala 1980. godine.

Godine 1985. Kijosaki je bio suosnivač Excellerated Learning Institute, kompanije za poslovno obrazovanje koja je podučavala preduzetništvu, investiranju i društvenoj odgovornosti. Otprilike u to vreme, oženio se svojom drugom suprugom Kim, koje je već investirala u neke nekretnine u Finiksu. Kijosaki je 1994. godine prodao svoju kompaniju za obrazovanje.

Kijosaki je 1992. godine objavio svoju prvu knjigu: Ako želiš da budeš bogat i srećan, nemoj ići u školu (If You Want to Be Rich and Happy, Don’t Go To School). U svojoj knjizi je podsticao roditelje da ne šalju decu na fakultet, nego da umesto toga uđu u biznis sa nekretninama.

Kijosaki je 1997. godine pokrenuo Cashflow Technologies, kompaniju za poslovno i finansijsko obrazovanje, koja drži u vlasništvu i upravlja robnim markama Rich Dad i Cashflow. Kijosaki je promovisao knjigu u partnertsvu sa kompanijom Amway. U jednom intervjuu za Forbs Kijosaki navodi da najveći deo njegovih prihoda dolazi od franšiza Rich Dad seminara.

Kijosakijeva ranija dva biznisa (za surferske torbice sa zatvaračima na čičak traku i majice) su bankrotirala. Nakon toga je osnovao kompaniju za obrazovanje u oblasti finansija i nekretnina koja do sada dobro posluje, sa glavnim modelom poslovanja u vidu skupih seminara (kreću se od 12.000 do 50.000 dolara po učesniku). U intervjuu za CBC opisao je svoje knjige kao reklamu za svoje skupe seminare. Kijosakijeva kompanija Rich Global je 2012. godine podnela zahtev za stečaj.

Kijosaki se bavi i drugim poslovnim poduhvatima i investicijama. Mnogi su koncentrisani na informacione tehnologije (aplikacije za mobilne telefone i internet), izdavaštvo, maloprodaju, obrazovanje, rudarstvo, energetiku, finansijsko tržište i tržište nekretnina. Kijosaki izjavljuje da zarađuje čistih dva miliona dolara mesečno u novčanom toku od svih svojih poslova i investicija. Kijosakijevo bogatstvo je procenjeno na oko 80 miliona dolara. Kijosaki poseduje više od 1400 stambenih jedinica, a uključen je i u sektor komercijalnih nekretnina, gde ulaže u skladišta, najam gde sve troškove snosi zakupac i poslove povezane sa razvojem poslova sa nekretninama širom SAD.

Tokom krize drugorazrednih hipotekarnih kredita krajem prve decenije dvehiljaditih, Kijosaki je mnogo investirao. Stekavši blizu 40% svog portfolija iz 2015. godine kupovinom imovine pogođene krizom. 2008. godine, Kijosaki je kupio stambeni kompleks sa 300 jedinica vredan 17 miliona dolara u Talsi u Oklahomi. Mnoge njegove nekretnine uključuju luksuzne hotele sa buticima, terene za golf i velike stambene komplekse, prema intervjuu koji je dao u emisiji The Alex Jones Show 2010. godine. Kijosaki je iste godine kupio poznato odmaralište u Arizoni sa pet terena za golf vredno 46 miliona dolara koje je bilo u fazi gubitka prava vlasništva pred stečajnim sudom. Godine 2011. investirao je u projekat izgradnje 2000 stambenih jedinica i zaradio približno 250.000 dolara u mesečnom novčanom toku. U maju 2015. godine investirao je u stambeni kompleks sa 1600 stambenih jedinica vredan 80 miliona dolara. U decembru 2015. godine Kijosaki je refinansirao hipoteku vrednu 300 miliona dolara po kamatnoj stopi od 2,5% na jednoj od svojih investicija u stambeni kompleks. U maju 2016. godine Kijosaki je izjavio da kontroliše više od 10.000 stambenih jedinica koje donose više od milion dolara u novčanom toku svakog meseca. Kijosaki je uključen u biznis sa naftom od kasnih devedesetih. Poseduje nekoliko postrojenja za bušenje i bušotina u Teksasu, Luizijani i Oklahomi. Godine 2013. investirao je u tri nove bušotine, sa 10 procentnim učešćem u vlasništvu. Krajem 2015. godine Kijosaki je izvršio ukrupnjavanje portfolija 400 privatno kontrolisanih naftnih bušotina.

Kijosaki posluje preko brojnih kompanija koje poseduje u potpunosti ili delimično, i preko ugovora o franšizi sa drugim kompanijama koje su ovlašćene da koriste njegovo ime uz nadoknadu. Ovo uključuje kompanije Rich Dad,Whitney Information Network, Rich Dad Education i Rich Dad Academy. Kijosakijeva predavanja o finansijama i poslovanju fokusiraju se na ono što on naziva „finansijsko obrazovanje“, generisanje pasivnog prihoda putem fokusiranja na poslovne i investicione prilike poput investicija u nekretnine, poslove, akcije i proizvode, sa krajnjim ciljem da se omogući sopstveno izdržavanje od samih tih investicija i tako ostvari stvarna finansijska nezavisnost bez rada za platu obavljanjem konvencionalno plaćenog posla. Kijosaki definiše pojam „sredstva“ kao stvari koje nekome donose novac i opisuje sredstva kao bilo šta dok god to ima vrednost, proizvodi prihod ili povećava vrednost i ima spremno tržište. On navodi da sredstva generišu priliv gotovine, kao što su dividende od deonica, prihod od iznajmljivanja nekretnina ili prihod od poslovanja, a „obavezama“ naziva stvari koje proždiru novac, kao što su troškovi stanovanja, potrošački krediti, krediti za automobile, plaćanja kreditnom karticom i studentski krediti. Kijosaki dokazuje da je finansijska ravnoteža od suštinske važnosti za bogaćenje, uprkos rizicima, odbacivanjima i zamkama koje dolaze sa korišćenjem ravnoteže za postizanje finansijske nezavisnosti. Kijosaki naglašava da je važno prvo povećati imovinu, da bi se finansirale obaveze umesto štednje novca ili oslanjanja na zaradu od tradicionalnog posla.

Kijosaki je oženjen Kim Kijosaki. Od 1994. godine Kijosakijevi žive u Finiksu u Arizoni. Kijosaki je dao potpis za i podržao republikanskog kandidata Donalda Trampa u predsedničkim izborima 2016. godine.

Vladina Direkcija za nekretnine i izdavanje profesionalnih dozvola države Ohajo je 2007. godine izdala vanredno saopštenje u kome je upozorila ljude na neke od nezakonitih metoda koje je Kijosaki zastupao u svojim knjigama i na seminarima. Kanadska korporacija za emitovanje (Canadian Broadcasting Corporation) je 2010. godine uradila ekspoze o prevarama koje je ponavljala Kijosakijeva kompanija u Kanadi pod plaštom seminara. Nakon istrage uspeha koje su svojatali organizatori Rich Dad seminara, otkrili su da ti uspesi nisu istiniti. Ispostavilo se da su investicije u kamp kućice i naselja sa kamp kućicama, koje su predavači na seminarima propagirali kao „uspešne“, zapravo pusti komadi zemlje koje niko ne koristi.

Od 1990. do 1995. godine Kijosaki je koristio Amway u promociji svoje knjige pomoću multi-level marketinga. Kijosakija je 2007. godine tužila koautorka Šeron Lehter (Sharon Lechter) zbog nepridržavanja ugovornih obaveza u vezi sa zajednički napisanom knjigom. Kijosakijevi saveti su bili kritikovani da naglašavaju anegdote i da ne sadrže ništa konkretno o tome kako čitaoci treba da postupe ili rade. Kijosaki je odgovorio da je njegov materijal zamišljen kao motivacioni alat koji će naterati čitaoce da razmišljaju o novcu, a ne kao vodič do bogatstva, i da je „bogati otac“ izmišljeni lik. On takođe kaže da knjige treba da budu „zanimljive“ umesto da sadrže dosta tehničkog materijala. Džon Rid (John Reed), savetnik za nekretnine, kaže da Kijosakijeve knjige često daju nezakonite savete, kao što su korišćenje insajderskih informacija dobijenih od bogatih prijatelja (insajderska trgovina), lešinarske kupovine nekretnina, zaduživanja kreditnih kartica za iznose veće nego što je moguće vratiti i objavljivanja bankrota kad god planovi krenu naopako. U jednom intervjuu za Kanadsku korporaciju za emitovanje, priznao je da je postao partner u jednoj firmi za nekretnine kako bi promovisao njihovo poslovanje na svojim seminarima. Takođe je priznao da ima malo kontrole nad sadržajem Rich Dad seminara pošto su oni franšize koje funkcionišu nezavisno od njega.

Kijosakijevi Rich Dad seminari su tokom 2006. i 2007. godine nastavili da promovišu nekretnine kao sigurnu investiciju, neposredno pre nego što su njihove cene počele da padaju. Kijosaki je bio kritikovan zbog antiedukacije, po mišljenju nekih. Neki ljudi takođe kažu da se on zalaže za to da ljudi napuštaju školu i da razvija ideju da je visoko obrazovanje nepotrebno za određivanje nečijeg finansijskog uspeha. Ismevao je, potcenjivao i rugao se ljudima koji su visoko obrazovani i akademski uspešni i rekao da je „najbolji način da se izjednačim sa najboljim studentima taj da postanu moji zaposleni“. Ljude koji odlaze na fakultet opisao je kao „naivčine“, a doktore nauka kao ljude koji su „siromašni, bespomoćni i očajni“, aludirajući na sopstvenog oca koji je osiromašio i bio nezaposlen poslednjih godina života, iako je bio visoko obrazovani doktor nauka. Kijosaki je odgovorio da je on „za obrazovanje“ u smislu izgradnje bogatstva pomoću finansijskog obrazovanja, a da je „protiv obrazovanja“ u smislu nedostatka predavanja iz finansijskog obrazovanja u američkom školskom sistemu.

Alan Rot (Allan Roth) sa kanala CBS news je 2010. godine dokumentovao šta se desilo kada je pohađao jedan od besplatnih Rich Dad seminara i analizirao taktiku koja je korišćena. Tržišni ekspoze o njegovim seminarima u Kanadi pokazao je pomoću skrivene kamere šta se dešavalo na seminarima koji su naplaćivani 450 dolara, uključujući i Kijosakijev odgovor.

Zagovarajući kupovinu zlata Kijosaki je 2015. godine predviđao na svojim seminarima na Filipinima da će 2016. godine biti još veći finansijski slom koji će biti gori od onog iz 2008. godine. Njegovo proročanstvo nije se ostvarilo.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista