Početna > Izdanja > Broj 117 > Intervju - Gordana Bukumirić

Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora Uniqa osiguranja

Rekordna godina UNIQA osiguranja

UNIQA je, primenjujući najbolje primere iz prakse svoje grupacije koja posluje u 18 zemalja širom sveta, za relativno kratko vreme uspela da se izdvoji kao lider u inovacijama na lokalnom tržištu. Poslovanje svakodnevno prilagođavamo potrebama klijenata koje su se značajno promenile u odnosu na period od pre samo nekoliko godina. Danas, u samom vrhu liste njihovih prioriteta nalaze se vreme i komfor. Inspirisani njihovim potrebama oformili smo Kontakt centre koji rade 24/7 i mobilne kancelarije. Među prvima na lokalnom trištu pokrenuli smo veb prodavnicu, uveli besplatan Viber broj koji već sada koristi više od 70% korisnika putnog osiguranja, kao i onlajn plaćanje rata osiguranja, video-procenu šteta i brojne druge inovacije koje prate i podupiru našu ponudu.

ZamagazinPROFITgovori gđa Gordana Bukumirić, predsednica Izvršnog odbora Uniqa osiguranja.

1.Kakve rezultate poslovanja Uniqao siguranje (Život i Neživot) beleži u 2018. godini, i da li su ostvareni zacrtani planovi? U kojim segmentima ste ostvarili najveći rast?

Prethodnu godinu u UNIQA osiguranju pamtićemo po ostvarenim planovima, rastu na svakom polju i izvanrednom poslovnom rezultatu – 1,9 miliona evra profita, 640.000 zaključenih polisa i 50.000 novih klijenata koji su nam ukazali poverenje. Oslanjajući se na pouzdanu formulu znanja, doslednosti i iskustva, još jednom smo oborili sopstvene rekorde. Ostvarili smo neverovatnih 49,9 miliona evra premije, a sa rekordnih 19,9 miliona evra isplaćenih na ime 111.594 odštetnih zahteva potvrdili smo beskompromisan stav da uvek držimo reč i pouzdanost po kojoj smo prepoznatljivi.

Znanje i višegodišnje iskustvo bili su najbolji vetar u leđa da oborimo sopstvene rekorde. Možda i najznačajniji bili su rast UNIQA putnog osiguranja sa kojim je u 2018. putovalo više od 300.000 građana Srbije, kao i dupliranje prodaje domaćinstva u poslednja dva meseca prošle godine. Pomoć na putu, koja je bila sastavni deo paketa kaska, lansirali smo kao zaseban proizvod koji je na našu veliku radost prevazišao sva očekivanja.

Ostvarili smo skok od 11% u obe kompanije i tako nadmašili rast tržišta, zbog čega na pragu 2019. godine možemo da očekujemo još lepih vesti i uvećanje tržišnog učešća. Onlajn prodaju smo podigli za više od 60 procenata, i zahvaljujući stručnosti, intelektualnom kapitalu, ali i međusektorskoj i globalnoj saradnji, postigli smo značajan napredak u svim vrstama osiguranja. Najveći skok od gotovo 32 procenta beležimo u osiguranju odgovornosti. Zatim, sa 24 procenta slede imovinska osiguranja, sa 9,5 dobrovoljno zdravstveno, nakon čega i putno zdravstveno sa 9 procenata. Životna osiguranja beleže rast od 13,5%.

2.Tržište osiguranja se ukrupnjava ne samo u Srbiji već i u regionu. Osiguravači menjaju strategije i izlaze sa jednih i fokusiraju se na druga tržišta. Kakva je u tom smislu strategija UNIQA osiguranja kada je reč o poslovanju u Srbiji?

U Srbiji u ovom času posluje 21 osiguravajuće društvo – 17 za osiguranje i četiri za reosiguranje. Dakle, ovako veliki broj učesnika na jednom izuzetno malom tržištu kao prirodno rešenje nameće konsolidaciju, odnosno integraciju osiguravajućih društava kojoj ćemo u narednom periodu zasigurno svedočiti. To potvrđuje i relativno buran period na tržištu naše zemlje i regiona tokom protekle godine.

Strategija UNIQA grupacije, pod čijim okriljem poslujemo, je takva da je i sam dolazak na srpsko tržište usledio posle akvizicije Zepter osiguranja. Početkom 2014. godine imali smo još jednu akviziciju u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj – Basler osiguranje – sa kojim je ukupan iznos investicija u Srbiji premašio 70 miliona evra. Svakako, nastavljamo da osluškujemo i pratimo tržište i nove mogućnosti. Ukoliko se za to steknu uslovi, spremni smo da investiramo u širenje poslovanja.

3.Osiguranje je oblast koja je izuzetno razvijena u svetu. Koliko je ono razvijeno u Srbiji i kolika je potrošnja (premija po glavi stanovnika) kod nas u odnosu na svet?

Sektor osiguranja u Srbiji je u prvih devet meseci prošle godine nastavio trend, možda ne toliko brzog, koliko sigurnog i zdravog rasta od oko 5%. Ako pogledate podatke, videćete da premija osiguranja u našoj zemlji čini oko 2% bruto društvenog proizvoda, dok u državama Evropske unije iznosi oko 7%. Kod nas se za osiguranje, po glavi stanovnika, izdvaja oko 102, u susednoj Hrvatskoj 290, a u Sloveniji gotovo 1.020 evra godišnje. Međutim, ako ovoj statistici priđete sa uverenjem da je čaša napola puna, a ne napola prazna, spoznaćete izuzetan potencijal za dalji rast i razvoj osiguranja na lokalnom tržištu.

Po učešću u BDP-u, Sektor osiguranja u Srbiji zapravo je nadmašio prosek Centralne i Istočne Evrope, zbog čega se može zaključiti da je naša zemlja na zadovoljavajućoj poziciji. Takođe, veoma obećavajuć podatak je da interesovanje za pojedine proizvode poput privatnog zdravstvenog osiguranja, beleži dinamičan rast koji je prema rezultatima za prvih devet meseci prošle godine iznosio gotovo 26%.

Izvesno je da edukacija stanovništva i rad na razvoju lokalne kulture osiguranja već sada daju rezultate. Međutim, kako bi došlo do značajnijeg napretka, učesnici na domaćem tržištu moraju da se udruže. Samo ako zajedno investiramo vreme, resurse i strpljenje, možemo da pobedimo predrasude koje su glavna prepreka do ekspanzije naše industrije na lokalnom tržištu.

4.Osiguravajuće kuće sve više rade na tome da se pojednostave polise osiguranja kako bi bile razumljivije i dostupnije potrošačima, kao i da se poveća transparetnost ali i etičnost u poslovanju. Kako vi u UNIQA osiguranju gledate na te zahteve i na koji način na njih odgovarate?

Transparenta i razumljiva komunikacija sa klijentima zasnovana na uzajamnom poverenju su imperativ za nas u UNIQA osiguranju. U cilju zaštite prava i interesa naših korisnika, nastojimo da pažljivo pripremamo polise, kao i da koristimo jasnu, direktnu i svima razumljivu komunikaciju. Potencijalni klijenti na raspolaganju imaju i predugovorno informisanje koje im pomaže da pre kupovine polise na vrlo jednostavan i razumljiv način sagledaju sve elemente značajne za donošenje odluke.

Naši savetnici za prodaju na raspolaganju su klijentima 24 sata dnevno. To je samo jedan od načina na koji mi kao kompanija težimo da približimo osiguranje građanima i edukujemo ih o svim prednostima koje nosi. Važan aspekt rada na transparentnosti jeste pojednostavljivanje samih proizvoda i njihovo usklađivanje sa potrebama i realnim mogućnostima klijenata, uz obraćanje posebne pažnje na vreme, razumevanje uslova osiguranja i materijalna sredstva kojima raspolažu.

Primera radi, osiguranje domaćinstva, koje je sa najširim pokrićem dostupno na UNIQA veb prodavnici, moralo je da pretrpi određene promene kako bismo ga pojednostavili i prilagodili prodaji na veb prodavnici. Kako bismo maksimalno skratili i pojednostavili online sklapanje polise, korigovali smo procedure uobičajene za kupovinu polise u našoj poslovnici. Takođe, korigovali smo i postojeće pakete kako bi bili što pristupačniji, strogo vodeći računa da našim klijentima i dalje obezbeđuju najšire pokriće. Ovo je zasigurno jedan od faktora koji je doprineo značajnom rastu osiguranja domaćinstva u prethodnoj godini.

5.UNIQA osiguranje je od samog dolaska na tržište Srbije radilo mnogo na uvođenju novih tehnologija i na digitalizaciji svih segmenata poslovanja. Šta ste do sada uradili na tom polju i kakvi su planovi za dalje?

UNIQA je, primenjujući najbolje primere iz prakse svoje grupacije koja posluje u 18 zemalja širom sveta, za relativno kratko vreme uspela da se izdvoji kao lider u inovacijama na lokalnom tržištu. Poslovanje svakodnevno prilagođavamo potrebama klijenata koje su se značajno promenile u odnosu na period od pre samo nekoliko godina. Danas, u samom vrhu liste njihovih prioriteta nalaze se vreme i komfor. Inspirisani njihovim potrebama oformili smo Kontakt centre koji rade 24/7 i mobilne kancelarije. Među prvima na lokalnom tržištu pokrenuli smo veb prodavnicu, uveli besplatan Viber broj koji već sada koristi više od 70% korisnika putnog osiguranja, kao i onlajn plaćanje rata osiguranja, video-procenu šteta i brojne druge inovacije koje prate i podupiru našu ponudu.

Kako je samo u toku prethodne godine online prodaja porasla za više od 60%, nastavićemo da unapređujemo naš veb sajt, kao i veb prodavnicu na kojoj je moguće kupiti polise putnog osiguranja, osiguranja domaćinstva i pomoć na putu.

Pripremamo i veliki broj aplikacija koje će, kroz automatsku procenu rizika i računanje premija, našim agentima omogućiti dodatnu samostalnost u radu, a klijentima – građanima i malim i srednjim preduzećima– još bržu i kvalitetniju uslugu. Ovo je samo jedan od načina na koji planiramo da unapredimo rad prodajne mreže, koja više od 80% svih ponuda i polisa završava kroz interno kreirane aplikacije.

6.Dosta pažnje posvećujete u društveno odgovornom poslovanju. Kako birate šta ćete podržati, odnosno kojim principima se rukovodite?

Od osnivanja do danas UNIQA ovom, za nas veoma važnom zadatku, pristupa sa puno ljubavi i posvećenosti. Iako je teško biti upoznat sa svim problemima i otvorenim temama koje postoje u našem društvu, trudimo se da pažljivo osluškujemo potrebe zajednice u kojoj poslujemo. Na osnovu toga razumemo kako mi kao kompanija možemo da pomognemo u rešavanju nekog društveno značajnog pitanja.

UNIQA od samog osnivanja podržava sport kao srž dobrih navika, zdravog života, ferpleja i timskog duha. Godinama unazad partneri smo Vaterpolo tima Srbije, iz čijih redova dolaze i naši brend ambasadori – Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Sava Ranđelović i Dušan Mandić. Pokrovitelji smo i najznačajnije atletske manifestacije prestonice Beogradskog maratona, kao i Dečijeg polumaratona i različitih noćnih trka poput one na aerodromu. Naša kompanija je u proteklim godinama davala snažnu podršku nacionalnom sportu i sportistima kroz saradnju sa Olimpijskim komitetom Srbije, Fondacijom Nataše Kovačević i Specijalnu olimpijadu za osobe sa posebnim potrebama.

Svakako, fokus našeg društveno odgovornog poslovanja je na deci, na našim najmlađim šampionima. Svesni smo da je ulaganje u njihovo srećno odrastanje, u stvaranje uslova u kojima mogu da ostvare pun potencijal, zapravo investicija u bolju budućnost svakoga od nas. Zbog toga smo do sada pomogli više od 20 institucija za zdravstvenu negu, prihvat, brigu i edukaciju najugroženije dece širom Srbije. Prošle godine, realizovali smo dva velika projekta na koje smo posebno ponosni. Na poziv UNICEF-a priključili smo se globalnom pokretu obeležavanja Svetskog dana deteta koji svake godine ujedinjuje najeminentnije svetske organizacije, kompanije, ali i pojedince u jednom cilju – promociji dečijih prava. Podržali smo program za razvoj obrazovanja Svratišta za decu, jedine institucije koja kroz pružanje utočišta, obroka, odeće, zdravstvene nege i brojnih drugih vidova podrške nastoji da unapredi kvalitet života dece koja žive ili rade na ulici.

Kada je reč o kulturi, kao tradicionalni partner manifestacije Šekspir festivala i brojnih autorskih likovnih izložbi, radimo na očuvanju pozorišne, muzičke i likovne scene u Srbiji. Godinama unazad sponzori smo i najprestižnijeg ekonomskog događaja u zemlji Ekonomskog foruma na Kopaoniku, a podršku smo pružili i Mokrogorskoj školi menadžmenta.

Dakle, polje našeg društveno odgovornog poslovanja, u koje smo do sada investirali više od 90 miliona dinara, je zaista široko. Vođeni željom da uvek inspirišemo ličnim primerom, zasigurno ostajemo aktivan učesnik u očuvanju najznačajnijih vrednosti i tradicije.

7.Na šta će UNIQA osiguranje staviti fokus u ovoj godini?

UNIQA u 2019. godini nastavlja sa strategijom razvoja dobrovoljnih vrsta osiguranja.

Pored saradnje sa korporativnim partnerima, pažnju ćemo nastaviti da usmeravamo na to da građanima predočimo značaj osiguranja imovine i prebacivanja dela rizika na osiguravajuće kompanije. Uvereni smo da ćemo kroz otvoren dijalog i transparentnu komunikaciju uticati na razvoj kulture i svesti o značaju zaštite imovine.

Naša kompanija će u 2019. godini nastaviti da razvija dobrovoljno zdravstveno osiguranje, segment u kojem je u protekloj godini ostvarila rast od 9,5%. Kao tržišni lider, dodatno ćemo osnažiti mrežu institucija koja već sada broji više od 700 specijalističkih ordinacija, poliklinika, domova zdravlja i bolnica. Trudićemo se da pronađemo prostor za unapređenje i u superiornom servisu prema klijentima koji u ovom času mogu da biraju zdravstvenu ustanovu i lekara u okviru nje, kao i da prilikom dolaska na zakazani pregled čekaju najviše 15 minuta. MedUNIQA kontakt centar, ostaće dostupan 24/7 za naše klijente, a tim lekara koji u njemu rade pojačaćemo novim profesionalcima i novom energijom.

Nastavljamo i rad na razvoju affinity tj. jednostavnih osiguranja u kojima smo se za kratak period pozicionirali kao lideri na lokalnom tržištu. U prethodnoj godini razvili smo produženu garanciju, osiguranje ekrana mobilnih telefona i tableta od loma, osiguranje guma, pravne pomoći i pomoći na putu. Potreba za ovakvim osiguranjima je sve izraženija i zbog toga ćemo posebnu pažnju pokloniti kreiranju novih i unapređenju postojećih proizvoda iz ove kategorije.

Otvorili smo šest novih poslovnica prošle godine, tako da se kroz UNIQA prodajnu mrežu sada granaju 43 poslovnice, osam agencija za ekskluzivno zastupništvoi 15 mobilnih kancelarija širom Srbije. Naš plan je da u toku ove godine napravimo još jedan korak ka našim klijentima, tako što ćemo osnažiti prisustvo u gradovima u kojima smo zastupljeni i pojačati naš prodajni tim.

UNIQA Osiguranje ima oko 600 zaposlenih i više od 500.000 klijenata u Srbiji. Koji su izazovi za Predsednika izvršnog odbora jedne ovakve kompanije?

Upravljanje kompanijom koja posluje kao sastavni deo jednog od vodećih evropskih koncerna, podrazumeva da svakodnevno paralelno upravljate vrednostima kompanije i radite sa ljudima– uvodite ih u posao i iznova sebi postavljate isto pitanje:šta danas mogu da učinim kako bih doprinela njihovom razvoju i napretku?

Svaki dobar lider mora da zna kako njegov tim diše. Neophodno je da poseduje specifične veštine – da ume da izvuče najbolje iz zaposlenih, da ih motiviše i omogući im da se razvijaju. Zato je i najveći izazov da se, osim iskrenosti i poverenja kao osnove za dobar i zdrav poslovni ali i svaki drugi odnos, kod zaposlenih osnaži lojalnost zasnovana na razumevanju i spremnosti na konstruktivan dijalog.

Važan i veoma izazovan aspekt je prepoznati zahteve lokalnog tržišta, a zatim njima prilagoditi poslovanje, i najzad, primeniti najbolje primere poslovanja naše UNIQA grupe koja sa 40 kompanija posluje u 18 zemalja Evrope. Naša obaveza je da ostvarimo besprekoran balans i da kroz tačno i precizno strateško planiranje ispunimo zadate ciljeve. Ključni element u prevazilaženju ovih izazova su dobro razvijeni kanali komunikacije. Zahvaljujući njima naša strategija poslovanja seže do svakog zaposlenog u UNIQA timu, i to kroz svakodnevne odluke.

Takođe, predsednik izvršnog odbora je u obavezi da se rukovodi visokim očekivanjima akcionara, ali i da neprekidno osluškuje potrebe veoma zahtevnog tržišta. Prioriteti korisnika su se u poslednjih nekoliko godina dramatično izmenili, i u samom vrhu se nalaze vreme i komfor. Za UNIQA osiguranje je imperativ da, strogo brinući o besprekornom kvalitetu usluga koji prožima tradiciju dužu od dva veka, nastavi da se razvija u korak sa trendovima, digitalizuje se i usklađuje poslovanje sa potrebama korisnika. Dakle, veliki je izazov pomiriti jednu naizgled rigidnu industriju poput osiguranja i modernu i inovativnu strategiju poslovanja za koju smo opredeljeni. Međutim, ovo je jedini način da naše proizvode i usluge, kao i sve benefite koje ono nosi približimo građanima.

Najzad, prelomno je da neprekidno razmišljate, objektivno pristupate i realno procenjujete rizike. Važno je da umesto sa strahom, svakom izazovu pristupate sa jednim zdravim i ispravnim stavom koji će vam pomoći da u pretnjama vidite skrivene i ogromne potencijale za dalji razvoj.

Privatno zdravstveno osiguranje je rastući segment, a UNIQA osiguranje je lider u njemu. Kakva je Vaša projekcija po pitanju razvoja ovog tržišta?

Privatno zdravstveno osiguranje na tržištu Srbije postoji nešto manje od deset, dok poslednjih šest godina beleži stalni trend rasta i najveći potencijal u industriji osiguranja. Prvi ozbiljan pomak u sve većem interesovanju za ovu vrstu osiguranja dogodio se sa dolaskom velikih multinacionalnih korporacija koje su na lokalno tržište, uz kapital, donele i visokorazvijenu kulturu osiguranja zaposlenih.

Najnoviji podaci do kojih je UNIQA osiguranje došlo pokazuju da je u kompanijama koje svojim zaposlenima obezbeđuju privatno zdravstveno osiguranje, broj radnika obolelih od hipertenzije manji za 39%, od dijabetesa 27, a broj onih koji konzumiraju cigarete za 18%. Privatno zdravstveno osiguranje igra važnu ulogu i kada je reč o zadovoljstvu poslom, pa fluktuacije smanjuje za 63%, broj neplaniranih odsustva smanjio se jedan i po put, dok prihode, odnosno produktivnost povećava za 42% po zaposlenom. Prednosti koje ova vrsta osiguranja donosi kompanijama i zasposlenima nalaze se u srži istraživanja koja pokazuju da će u narednim godinama privatno zdravstveno osiguranje dostići rast od oko 30% godišnje.

Predsednica Izvršnog odbora UNIQA osiguranja Gordana Bukumirić dvostruka je dobitnica je nagrade „Preduzetnik godine za tržište osiguranja istočne Evrope“ za 2017. i 2018. godinu. Londonska organizacija European CEO, već više od jedne decenije, dodeljuje ovo prestižno priznanje najboljim direktorima koji su svojim odlukama i rukovođenjem postigli izvanredne rezultate.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista