homepage_name! > Izdanja > Broj 115-116 > Intervju - Matjaz Vodopivec

Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano Atlantic Grupa

Ljudi su naši najbolji brend ambasadori

Soko Štark je u sistem Atlantic Grupe ušao sa izgrađenim brendovima i identitetom, ali je s novim vlasnikom dobio ozbiljnog i odgovornog strateškog partnera kome je cilj da unapredi poslovanje i obezbedi dugoročan uspeh na regionalnom tržištu. To znači da se ne ulaže samo u brendove, već što je još važnije, u ljude, njihov razvoj i različite HR programe podrške, jer su zaposleni naši najbolji brend ambasadori. Sve što radimo, radimo sa ciljem da ukupno iskustvo naših zaposlenih bude pozitivno i inspirativno, kaže između ostalog Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano, Atlantic Grupa.

Za magazin PROFIT govori gdin Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano Atlantic Grupa.

1.Konditorska industrija u Srbiji beleži suficit, i u prvih 6 meseci ove godine bio je između 9 i 10 miliona evra, dok je izvoz porastao za 18,5%. Kakve poslovne rezultate Soko Štark beleži u 2018. godini?

Godina za nama biće zabeležena kao godina još jednog istorijskog rekorda Soko Štarka, sa prodatih više od 29.000 t, što je u odnosu na 2010. godinu, kada smo postali deo sistema Atlantic Grupe, uvećanje za gotovo 6.000 t. Istovremeno, prodajni rezultati na godišnjem nivou beleže količinski rast od 4%, kao i finansijski rast od 7 odsto uz prebačaj planova i veću profitabilnost, što potvrđuje finansijsku stabilnost kompanije i Grupe u celini. U geografskoj strukturi prodaje dominira i dalje tržište Srbije sa 65% učešća u prihodima, dok trećinu prodaje ostvarujemo na ostalim tržištima regiona, pa i šire, kroz takozvane etno kanale prodaje gde smo prisutni gotovo na svim kontinentima. Postupno otvaramo i nova tržišta, na regularnoj polici poput Rumunije, u kojoj su Štarkovi proizvodi prvi put predstavljeni potrošačima u 2017. godini. Fokus je na tome da u kategorijama u kojima imamo renomirane brendove budemo lideri u regionu, što je dobar osnov za dalju internacionalizaciju. Primer za to je Smoki koji je apsolutni lider u kategoriji flipsa u regionu i predstavlja jedan od glavnih stubova kompanije. Suština je da bez obzira na generalno ambiciozan pristup za dalji razvoj svojih brendova, mi nastojimo da se na svakom tržištu ponašamo maksimalno racionalno.

2.Kako ocenjujete konditorsku industriju Srbije i koje su to komparativne prednosti naših konditora, a posebno Soko Štarka?

Konditorska industrija je jedna od najzdravijih industrijskih grana u Srbiji koja prati trendove i svakako se može pohvaliti kvalitetom svojih proizvoda, ali i praćenjem novih tehnologija i standarda koje imaju najveći svetski proizvođači, što se potvrđuje činjenicom da i pored slobodnog uvoza konditorskih proizvoda, konditorska industrija u Srbiji i dalje raste i beleži suficit u izvozu. U prošloj godini, svi segmenti konditorske industrije zabeležili su rast, izvoz je povećan, dok je uvoz smanjen i to je najbolji dokaz da srpske kompanije kvalitetom proizvoda mogu da konkurišu svetskim multinacionalnim kompanijama. Dakle, kvalitetom sigurno ne zaostajemo u odnosu na evropske i svetske proizvođače, iako u tako oštroj tržišnoj utakmici treba ispuniti kompleksne standarde uz efikasnost i fleksibilnost u proizvodnji, ali i održati poverenje potrošača i ispuniti njihova očekivanja. Štark je u tome uspeo i kontinuirano ostvaruje ne samo rast prodaje, već i rast profitabilnosti, što ukazuje na stabilnost poslovanja kompanije i upravljanje rizicima i finansijskim obavezama.

3.Koliko je do sada Soko Štark investirao u modernizaciju svojih poslovnih procesa i u kojoj meri je to doprinelo razvoju/profitu Atlantic Grupe?

Ulaganje od preko 20 miliona evra u proteklih deset godina u procese proizvodnje i već renomirane brendove, među kojima neki imaju regionalni, pa čak i globalni potencijal, doprinelo je ostvarenju dodatne vrednosti i poslovnih planova. Takođe, svojim rekordnim poslovnim rezultatima, tokom 2017. godine ostvaren je istorijski maksimum u prodaji i prihod od preko 90 miliona evra. Ono što bih posebno istakao je da suština dobrih poslovnih rezultata leži prvenstveno u ljudima, što znači da se ne ulaže samo u brendove, već se prvenstveno ulaže u zaposlene, koji su naši najbolji brend ambasadori. Nastojimo da kreiramo inspirativno radno okruženje, koje podrazumeva posebno osmišljene prostore za druženje i zabavu, zajednički proslavljamo male i velike uspehe, imamo razuđene programe razvoja, motivacije i nagrađivanja zaposlenih, ali i programe zdravstvene zaštite, ambulantu u krugu fabrike. Kao društveno odgovorna kompanija, ulažemo i stvaramo prilike za mlade, bez iskustva. Nudimo plaćene studentske prakse, podržavamo razne studentske inicijative i udruženja, i svake godine na nivou Grupe otvaramo petnaestak novih radnih mesta kroz „Atlantic Trainee Program“. Imamo i svoj Dan vrednosti kada jednom godišnje volontiramo i pomažemo lokalnoj zajednici, različitim institucijama koje brinu o deci, ljudima sa posebnim potrebama, starima. Ili se pak brinemo o zaštiti živote sredine, čistimo zelene površine, farbamo mobilijare u parkovima. Na taj način negujemo naše zajedničke korporativne vrednosti kreativnost, strast i rast i nastojimo da ih pretočimo u praksu i svakodnevne aktivnosti.

4.Godine 2017. ukinuti su prelevmani na uvoz mleka u prahu i maslaca. Na koji način je to uticalo na konditorsku industriju i da li su, samim tim, smanjeni troškovi proizvodnje?

Ukidanje prelevmana na mleko u prahu uticalo je na snižavanje troškova nabavke sirovina i doprinelo je većoj konkurentnosti domaćih konditora na izvoznim tržištima. Suština je da su domaći proizvođači pre ukidanja prelevmana upravo od države i očekivali da im svojim merama samo izjednači uslove poslovanja u odnosu na prisutnu konkurenciju. Takođe nam je bitno kretanje cena brašna, šećera, biljnih ulja, što znači da nam je od velikog značaja da ministarstvo poljoprivrede prati kretanja na tržištu kako bi se usled nepredviđenih poremećaja preduzele adekvatne mere u slučaju monopolskih tendencija i otkupnih cena. Pozdravljamo program koji je usvojila Vlada Republike Srbije za ekonomsko-finansijski podsticaj poljoprivrednih zadruga jer se na taj način podupire sirovinska baza prerađivačke industrije. Takođe, podizanje svesti poljoprivrednika da koriste dostupne evropske fondove, jer su oni neodvojivi od ravnomernog regionalnog razvoja.

5.Konkurencija u konditorskoj industriji je velika, kako u zemlji tako i u region. Koji su aduti Soko Štarka u borbi sa konkurencijom?

Svesni smo koliko je danas važno biti drugačiji, pa sa jednakom strašću razvijamo i asortiman i našu poslovnu praksu, jer upravo to čini razliku. Orijentisanost ka potrošaču znači i veću fleksibilnost svih naših procesa da bi u što kraćem vremenu, mogli da inkorporiramo povratne informacije sa tržišta, i lansiramo nove ukuse ili novi proizvod. Tako smo u prošloj godini proizvodili 439 različitih proizvoda i razvijeno je 14 novih receptura. Povećani obim prodaje dovodi do složenijeg proizvodnog procesa čime se ističe potreba za efikasnim upravljanjem i daljim investiranjem u energetsku efikasnost proizvodnje i poboljšanje sigurnosti proizvoda, što u krajnjoj liniji doprinosi smanjenju troškova uz poboljšanu konkurentnost i kontinuirani kvalitet proizvoda. Soko Štark već godinama dominira u proizvodnji flipsa i čokolade i uspeva da svake godine podigne lestvicu. I u ovoj godini očekujemo ostvarenje plana prodaje i rast, jer prema aktuelnim podacima za prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period lane, beležimo porast prodaje od 5,5%. Shodno tome, u narednim godinama ćemo nastaviti sa planiranim investicijama u razvoj proizvodnje čokoladnih proizvoda i flipsa, inoviranje asortimana, ali i ulaganja u zaposlene, saradnike i dobavljače, prvenstveno na osnovu povratnih informacija sa tržišta.

6.Soko Štark proslavlja još jedan važan jubilej ove godine – 80 godina Bananice, a prošle godine je obeležio dva– 45 godina Smokija i 95 godina brenda Najlepše želje. Šta je, po Vašem mišljenju, formula uspeha ovih brendova?

Gotovo svi Štarkovi brendovi imaju taj duh višedecenijske tradicije koja nas podseća na naše odrastanje i odrastanje naše dece. Taj neponovljivi doživljaj koji Štark budi kod potrošača je naša najvažnija tekovina. Sačuvali smo izvorne, tradicionalne recepture i to je ukus koji se prepoznaje i voli. Najlepše želje se i dalje prave isključivo sa kakao buterom, i zato volimo da kažemo da je to prava čokolada. Smoki je postao generičko ime za flips i kao prvi takav proizvod na Balkanu, nastao još 1972. godine, predstavlja benčmark ukusa u kategoriji flipsa sa kikirikijem. Prva Bananica je napravljena davne 1938. i do dana današnjeg se proizvodi na isti način uz Agar-agar za želiranje, što je prirodni učvršćivač na bazi algi. Naravno, neprekidno uvodimo nove tehnologije, ali recepture prilagođavamo savremenom načinu proizvodnje i zadržavamo izvorne sastojke. Na taj način očuvana je prepoznatljivost Štarkovih ukusa koji nas podsećaju na detinjstvo i bude emociju, ali nove generacije donose i nove trendove. Upravo to nas podstiče da svaki put budemo još bolji i inovativniji, i da razvijamo brendove u skladu sa novim navikama i očekivanjima potrošača, od kojih na kraju i zavisi da li će neki novi ukus ostati u redovnoj proizvodnji ili biti samo limitirana serija.

7.Nabavka sirovina i njihova promenljiva cena na svetskim berzama utiče na ukupne poslovne planove kompanije. Kako uspevate da skokove cena amortizujete, kako biste svoje proizvode učinili dostupnim potrošačima u Srbiji?

Kroz sistem centralne nabavke, kontinuiranim praćenjem kretanja cena kakaovca i planskom nabavkom u najpovoljnijem momentu, izbegavamo velike oscilacije i nastojimo da naša proizvođačka cena uvek prati optimalan odnos kvaliteta i cenovne konkurentnosti, a da potrošači to najmanje osete.

8.Koji su strateški, a koji primarni planovi u narednom periodu kada je u pitanju izvov I da li planirate osvajanje novih tržišta?

U Štarkovoj prodaji i dalje dominira tržište Srbije sa 65 odsto učešća u prihodima, premda su proizvodi Soko Štarka prisutni na svim kontinentima, a najviše se izvozi na tržišta regiona. Cilj je da se postane što prepoznatljiviji na globalnom tržištu i zasniva se na racionalnoj izvoznoj strategiji, koja je usmerena na to da kompanija pre svega postane vodeća u regionu u kategorijama u kojima ima renomirane brendove, kao što je to slučaj sa Smokijem, koji je apsolutni regionalni lider u kategoriji flipsa. Takvo usmerenje je dobar osnov dalje internacionalizacije i zato nismo na svim tržištima prisutni sa celokupnim portfoliom. Recimo čokoladu ne plasiramo na hrvatskom tržištu zbog pozicije koju u tom segmentu zauzima Kraš, dok smo u čokoladi lideri na domaćem tržištu. Ako posmatramo Najlepše želje i Menaž, u Srbiji smo pozicionirani ispred popularnog brenda Milka čokolade.

9.Soko Štark važi za kompaniju koja dosta investira u istraživanje i razvoj. Recite nam nešto više o tome.

Pokretač našeg poslovnog sistema je filozofija stalnog poboljšanja svih procesa, što podrazumeva ulaganje u svaki segment poslovanja, od nabavke, proizvodnje, razvoja i istraživanja tržišta, do komunikacije sa našim potrošačima. Za razvoj i održavanje kvaliteta izdvaja se 50% od ukupnih investicija tako da stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom okruženju, uz maksimalnu optimizaciju svih procesa. Gradimo sopstvenu korporativnu praksu na osnovu najboljih svetskih standarda, koja integriše i kombinuje zahteve upravljanja poslovnim procesima (ISO 9001), najviši nivo sigurnosti proizvoda i usluga (FSSC 22000, HACCP, GMP) i zahteve upravljanja životnom sredinom (ISO 14001).Nastojimo i da svoje zahteve sistema kvaliteta poslovnih procesa prenesemo i na naše dobavljače jer samo od kvalitetnih sirovina i ulaznih materijala nastaje kvalitetan proizvod. Tako smo, na primer, povezani direktno sa svim našim dobavljačima pomoću digitalne platforme sa ciljem razmene informacija i dokumenata važnih za upravljanje kvalitetom svih ulaznih materijala.

10.Koji su glavni svetski trendovi u vašoj industriji? U kojim oblastima vidite mogućnost za dalji razvoj i kako izgleda čitav proces osmišljavanja novih proizvoda?

Mogućnosti za dalji napredak uvek postoje u dodatnom unapređenju tehnologije, inovacijama proizvoda, proizvodnih procesa i marketinških aktivnosti što zajedno dovodi do kreiranja komparativne prednosti i ubrzavanja rasta. Štarkovi glavni brendovi i širenje njihovog portfolija je očigledan primer da kreativnost vodi prema novim perspektivama, pogotovo kada inovirate već dobro poznate brendove. Prateći trendove, prošle godine su Najljepše želje lansirale novi ukus kokosa i noissette čokoladu, Menaž je lansirao inovaciju Menaž glazura u čaši. Smoki Mega Hrsker je dobio novi HOT ukus, a lansiran je i podbrend Smoki Fun. Keksi su uz redizajn proširili portfolio Keksićima s duplim kakao kremom i karamelom, dok je Integrino ponudio keks bez šećera u dve varijante ukusa. Kategorija vafla je višestruko inovirana, a segment vafla bez preliva je unapređen novom duofil strukturom proizvoda. Bananica, omiljeni slatkiš svih generacija, uz varijaciju Skroz Čoko Bananica, učvrstio je svoj tržišni udeo uprkos jakim multinacionalnim proizvođačima. Hoću da kažem da se konstanto ulaže u inovacije portfolija.

11.S obzirom na to da potrošači sve više pažnje obraćaju na deklaraciju i sastav proizvoda, na koji način odgovarate njihovim sve zahtevnijim potrebama?

Jedan od ključnih benefita za savremenog potrošača je transparentno deklarisanje, sastav i sigurnost proizvoda, što je u direktnoj vezi sa sledljivošću i konstantnom kontrolom sirovina koje ulaze u sastav samog proizvoda. Sve sirovine koje Štark koristi u svojim proizvodnim procesima, kroz sistem centralne nabavke prolaze posebnu selekciju uz odabir dobavljača koji ispunjavaju sve zadate parametre kontrole kvaliteta, jer je to obaveza i odgovornost kompanije, ali i način da se izdvojimo od konkurencije. Takođe, sastav naših proizvoda je danas sve više u fokusu potrošača koji mnogo više pažnje obraćaju na zdraviji sirovinski sastav proizvoda. Komunikacija o poreklu sirovina, sa naglaskom na jednostavne, lokalno poznate i prirodne sastojke predstavlja svetski trend koji nastojimo da pratimo. Postepeno smo zamenili veštačke arome prirodnim, koristimo prirodne boje i uveli smo nehidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Opredelili smo se, takođe, za razvoj zdravijih kategorija proizvoda: Integrino keks je primer vrlo uspešnog brenda, koji je uspeo da zbog svog sastava, odličnog ukusa i prepoznatljivog identiteta vrlo brzo osvoji potrošače. U segmentu integralnog keksa u Srbiji zauzeo je zavidnu poziciju. Iz kategorije flipsa Smoki, koji je već godinama u top 10 najprepoznatljivijih brendova jugoistočne Evrope, proizvodi se od prirodnih sirovina kao što su kukuruzni griz, kikiriki, biljna mast, sojino brašno i so, bez dodavanja bilo kakvih aditiva, arome ili pojačivača ukusa.

12.Štark sve više pažnje usmerava ka razvoju svoje maloprodajne mreže, koju trenutno čini 13 prodavnica. Da li će se raditi na daljem širenju i da li kod nas vlada trend da proizvođači imaju sopstvenu maloprodajnu mrežu?

Naše maloprodajna mreža predstavlja mesto posebnog iskustva, jer svojim enterijerom asociraju na sve one vrednosti koje Štark gaji. Dugogodišnja tradicija je velika obaveza, što nas podstiče da svaki put budemo još bolji u toj direktnoj komunikaciji sa našim potrošačima, što svakako najbolje postižemo upravo u našim prodajnim objektima. Suština je da potrošačima pružimo to posebno zadovoljstvo da se u prijatnom ambijentu nađu okruženi Štarkovim asortimanom koji podseća i miriše na detinjstvo... Ne planiramo da se rapidno širimo, već da uz još nekoliko maloprodajnih objekata u Srbiji, ljubaznu uslugu i pozitivno iskustvo gradimo prepoznatljivu reputaciju svake Štarkove prodavnice.


berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!