homepage_name! > Izdanja > Broj 115-116 > Giganti - Adidas

Adidas

Brend Adidas ima misiju da postane najbolji svetski sportski brend uz slogan Ništa nije nemoguće - Impossible is nothing. Godine 1920. po završetku Prvog svetskog rata, porodica Dasler (Dassler) počela je da proizvodi obuću za sportiste. U početku je to bio samo mali porodični biznis, ali već četiri godine kasnije za njih je radilo 12 radnika koji su proizvodili po 50 pari obuće dnevno. Tada je i nastala „Fabrika obuće Braće Dasler“.

Osam godina od samog početka rada obuća marke Dassler korišćena je na olimpijskim igrama, a 1932. godine je osvojena i prva medalja. Ovo je doprinelo da se za Dassler obuću čuje, otvori druga fabrika i započne masovna proizvodnja. Za vreme Drugog svetskog rata, jedan od braće, Rudolf, proveo je neko vreme u zarobljeništvu, a fabrika je bila prinuđena da besplatno proizvodi obuću za američku vojsku. Po povratku Rudolfa iz logora trebalo je obnoviti biznis počinjući praktično od nule, ali pređašnje sloge među braćom više nije bilo. Adi je svoju firmu nazvao Addas, da bi je kasnije preimenovao u Adidas, prema svojim inicijalima, dok je Rudi osnovao firmu Ruda, čiji će naziv kasnije biti promenjen u Puma. Braća i nekadašnji poslovni saradnici postali su ljuti protivnici. Adi je čak i prekršio dogovor o nekorišćenju zajedničkog amblema, tako što je već postojećim dvema prugama dodao treću i patentirao simbol novog brenda, a obnavlja se i saradnja sa Olimpijskim komitetom. Zanimljivo je da je fudbalska reprezentacija Nemačke po prvi put osvojila svetsko prvenstvo upravo u Adidas obući, 1954. godine.

U isto vreme, Adidas proširuje svoj proizvodni program na sportske torbe i trenerke, a kasnije i na drugu sportsku opremu. Oktobra 2007. Godine, brend Adidas je proizveo specijalnu fudbalsku loptu namenjenu afričkom Kupu Nacija Afrike, koja je sadržala na sebi boje i simbole afričkih naroda, a korišćena je upravo na ovom kupu 2008. godine. Adidas je te godine proizveo i loptu korišćenu na finalu Lige Šampiona. Iste godine započinje i bližu saradnju sa NBA ligom, ali i pušta u prodaju Adidas Predator@ - PowerSwerwe, specijalnu obuću za fudbal, koja je znatno povećala mogućnost kontrole nad fudbalskom loptom, a samim tim i bolje sportske rezultate. Danas u Adidasovoj opremi na sportskim takmičenjima nastupaju mnogobrojni sportisti, između ostalih i: Kaka, Filip Lam, Alesandro Del Pjero, Habi Alonso, Kristof Lejtgleb, Hu Džija.

Danas Adidas važi za jedan od najpoznatijih i najuspešnijih sportskih brendova, koji teži stalnom razvoju i napretku, što pokazuje čestim inovacijama i novim modelima, ali i vrlo originalnim reklamnim kampanjama.

Logo dizajn Adidas

Adidas – ime koje stoji u nadležnosti svim sektorima sporta širom sveta. Adidas je osnovao Adolf Adi Dasler, koji je započeo proizvodnju obuće 1920. godine, uz pomoć svog brata Rudolfa Daslera koji je kasnije formirao rivalsku kompaniju cipela, PUMA AG. Adiju Dasleru je cilj bio da pruži najbolju moguću opremu svakom sportisti. Za ovo je pratio tri vodeća principa: dizajnirati najbolju cipelu za potrebu sporta, zaštititi sportistu od povrede, i učiniti proizvod izdržljivim. Asortiman brenda Adidas danas obuhvata artikle od obuće, odeće, opreme za košarku , fudbal, fitnes, avanturističke treninge i golf. Logo dizajn kompanije obuće i odeće , ima tri paralelne pruge, a taj isti motiv je inkorporiran u zvanični Adidas logo. Već godinama jedini simbol povezan sa Adidasom je detelina (cvetni) logo dizajn. Tri lista simbolizuju olimpijski duh, povezanu sa tri kontinenta, kao nasleđe i istoriju brenda. „Detelina“ je usvojen kao korporativni logo dizajn 1972. godine. Godine 1996. odlučeno je da će detelina biti korišćena samo u naslednim proizvodima. Primeri proizvoda koji prikazuju logo dizajn deteline uključuju Stan Smith, Rod Laver, A 15 Warm-Up i Classic T-Shirt. U januaru 1996. godine, trotraka oznaka brenda je postala svetski korporativni Adidas logo. Ovaj logo predstavlja performanse i budućnost Adidasovog identiteta. On je postao sinonim za Adidas i njegovu posvećenost visoko-kvalitetnim sportskim proizvodima u službi poboljšanja sportskih rezultata.

Kultne tri pruge su kupljene

Ceo svet prepoznaje čuvene tri pruge kao zaštitni znak Adidasa, ali je istina da te tri pruge nisu bile u vlasništvu brenda kojim je upravljao Adi Dasler. On ih je kupio od finskog obućarskog brenda Karhu. Znak koji su koristila braća Dasler imao je dve pruge, tako da to nije dolazilo u obzir, četiri pruge bi bile previše, ali su tri bile savršen izbor. Kako legenda kaže, Karhu je prodao zaštitni znak Adidasu za dve boce viskija i 1600 evra. Kada je Adidas počeo da dizajnira i proizvodi i garderobu, promenio je i logo, tj. za logo je uzeo tri lista u koja su pažljivo inkorpirarane i čuvene tri pruge.

Adidas je imao „pametne“ patike još 80-ih godina

Možda su pametni telefoni, pametni satovi i slični nosivi uređaji novijeg datuma, ali je Adidas imao pametne patike još 80-ih godina prošlog veka, preciznije, još 1984. godine. U pitanju su patike Micropacer koje su u jeziku imale ugrađen pedometar. Doduše nisu dugo potrajale, do 1987. godine već su bile prevaziđene, ali ih je Adidas vratio u život za 30. godišnjicu – 2014. godine.

Dejvid Bekam ima doživotno sponzorstvo

Bivša fudbalska zvezda Dejvid Bekam možda nije izašao na teren od 2013. godine ali je i dalje član Adidas porodice – i biće to zauvek. On je 2003. godine potpisao doživotni ugovor vredan 160,8 miliona dolara, što je bilo nečuveno u to vreme. Bekam je polovinu novca dobio unapred, a sada kad je u penziji i dalje je Adidas ambasador.

Prvi modni brend u svemiru

Y-3 (adidasova modna linija) i dizajner Jođi Jamamoto objavili su u januaru prošle godine da će putnici na prvom komercijalnom letu u svemir sa kompanijom Virgin Galactic (a među njima su Leonardo di Kaprio i Ričard Brenson) nositi odela i čizme ovog brenda. Prototip jednodelnog kombinezona i čizama je napravljen od kože i materijala otpornog na vatru, a Y-3 tim nastavlja da testira ovu odeću i obuću kako bi popravili sve nedostatke na dizajnu i funkcionalnosti pre datuma lansiranja, koji još uvek nije objavljen.

Adidas je izmislio papuče za tuširanje

Prema informacijama sa Adidas bloga, jedan nemački fudbalski klub došao je u kompaniju 60-ih godina sa željom da se napravi obuća za igrače koju bi mogli da nose tokom tuširanja i u svlačionicama. I tako su papuče za tuširanje, ili Adilette kako ih je brend nazvao, ugledale svetlost dana 1972. godine i od tada su omiljeni izbor brojnih sportista.


berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!