Početna > Izdanja > Broj 087 > Intervju - Jovan Milivojević

Jovan Milivojević, direktor prodaje i marketinga kompanije Keramika Kanjiža

35 godina uspešnog poslovanja

Fabrika keramičkih pločica Keramika Kanjiža osnovana je 1980. godine i više od tri decenije predstavlja sinonim za kvalitet. Već na samom početku, kao prioritet postavljeno je neprekidno praćenje tehnološkog razvoja, stalna inovacija znanja, opreme i proizvodnog programa prema zahtevima tržišta. Tokom godina, kompanija je rasla i razvijala se, a danas je jedna od vodećih proizvođača na domaćem tržištu. Korišćenjem najkvalitetnije proizvodne opreme, italijanskih boja i dizajna, proizvodi kompanije Keramika Kanjiža predstavljaju svetski kvalitet domaće proizvodnje i time se izdvajaju od konkurencije u Srbiji.

Za Profit magazin govori Jovan Milivojević, direktor prodaje i marketinga kompanije Keramika Kanjiža.

Gospodine Milivojeviću, gde ste rođeni, odrasli i školovali se? Kako je izgledala Vaša karijera pre nego što ste postali direktor prodaje i marketinga kompanije Keramika Kanjiža?

Ja sam rođeni Novosađanin. U tom gradu sam rastao, razvijao se i školovao, u njemu se prvi put zaljubio, oženio. U njemu i danas živim sa svojom porodicom i za mene je najlepši, pogotovo kada se nakon dugog putovanja i odsustva zbog posla vratim kući.

Moja karijera je počela, slobodno mogu reći, ne baš obično. Kao mali, pokazao sam veliki talenat za crtanje, estetiku i lepo. Rastao sam u porodici dizajnera i arhitekata, i činilo mi se da će to biti i moj put. Kada sam razmišljao o fakultetu, svi su govorili da treba da odaberem dizajn enterijera, a ja sam bio gotovo siguran da će to biti arhitektura. Međutim, kada je došlo do toga, bio sam svestan da nemam baš razvijene radne navike da bih mogao to da studiram. Premišljao sam se veoma dugo, a u to vreme su veoma popularni postali ekonomisti i bankari pa sam prelomio i odlučio da će moj put ipak biti finansije. Iako sam završio finansijski menadžment, moja ljubav prema lepom nije popuštala. I dalje me je to veoma privlačilo i shvatio sam da će to definitivno biti značajan deo mog života pa sam rešio da spojim dva naizgled potpuno nespojiva posla. Zakoračio sam u svet keramičkih pločica i tu sam se potpuno pronašao. Veoma mlad sam počeo da radim, a moje prvo radno mesto mislim da ne može ni da se nazove tako – bio sam šegrt pomoćnik u prodaji, u jednoj od naših domaćih kompanija. Nije mi bilo ni najmanje teško – sve me je zanimalo. Želeo sam da učim i radim, da se razvijam i napredujem. Ubrzo sam postao prodavac, pa blagajnik. Zatim je usledila pozicija rukovodioca maloprodaje a onda i veleprodaje. Osnovna vodilja mi je bila da se uspeh gradi na jakim temeljima koji podrazumevaju znanje, rad, disciplinu, učenje i razvijanje.

Uspeh nije izostao, pa je pred mene ubrzo stavljen veliki izazov – poziv u kompaniju Keramika Kanjiža. Trebalo je brendu vratiti staru slavu, razviti dekore, uvesti nov asortiman, vratiti, a potom i zadržati lidersku poziciju na domaćem tržištu i razviti izvoz na tržišta regiona. Osim izazova, za mene je to bila i čast – biti deo duge tradicije i istorije jednog od najboljih proizvođača keramičkih pločica u regionu. Pristao sam i četiri godine kasnije evo nas na liderskoj poziciji, s besprekornim kvalitetom i dizajnom koji odgovara najrazličitijim tržištima.

Keramika Kanjiža je vodeći domaći proizvođač keramičkih pločica. Ove godine slavite 35 godina uspešnog poslovanja. Možete li nam nešto više reći o istorijatu fabrike i razvoju kompanije?

Kompanija Keramika Kanjiža i fabrika počeli su sa radom 29. novembra 1980. godine. Od svog osnivanja do danas ideja vodilja je kvalitet bez kompromisa, konstantno ulaganje u razvoj proizvodnje, modernizacija tehnologije, ali i edukacija zaposlenih. Na samom početku fabrika je proizvodila tri dimenzije pločica i samo pet dekora. Prva pločica koja je izašla sa proizvodne trake je bila bež boje s tufnama i zvala se Maya. Zahvaljujući značajnim investicijama, 1991. godine Keramika Kanjiža je postala prvi proizvođač pločica u regionukoji je u redovnu proizvodnju uveo italijansku mašinu za brzo pečenje. To nam je omogućilo da povećamo godišnje kapacitete proizvodnje, ali i da na domaće tržište kao i tržišta regiona prvi izađemo s većim dimenzijama pločica. Zajedno s kvalitetom proizvoda, kompanija je razvijala i dizajn, odlučna da uvek bude trendseter – da postavlja visoke standarde poslovanja i kvaliteta, pre svega na domaćem tržištu. Tokom tri decenije nije odustajala od početne ideje, pa je tako 2013. godine prva uvela digitalni InkJet štampač u redovnu proizvodnju. Usledili su drugi i treći, a početkom 2016. godine Keramika Kanjiža je postala jedini domaći proizvođač keramičkih pločica koji je digitalizovao proces proizvodnje 100%. Osim toga, zahvaljujući kvalitetu ali i dizajnu koji smo razvili, danas kupcima nudimo 5 dimenzija podnih i zidnih pločica i preko 170 dekora za najrazličitije ukuse i tržište.

Tokom protekle 3 godine, kompanija je uložila preko milion evra u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine, zbog čega smo jedina fabrika nagrađena eko znakom „Prijatelj životne sredine“. Uzimajući u obzir sve to, danas je konkurencija na domaćem tržištu daleko iza nas.

Prethodna godina je za kompaniju Keramika Kanjiža bila godina velikih pozitivnih promena. Po podacima PKS, keramika Kanjiža je sa 39% udela najveći izvoznik keramičkih pločica u Srbiji. Recite nam koliko je to tačno proizvedenih pločica i koji je to procenat od vaše ukupne proizvodnje?

Usavršavanjem proizvoda i njegovog kvaliteta, modernizacijom proizvodnje i unapređenjem dizajna postali smo konkurentni na najrazličitijim tržištima – od Češke i Slovačke, preko zemalja regiona, sve do Rusije i Kirgistana. Tokom 2015. godine izvezli smo 50% godišnje proizvodnje što iznosi oko 1.100.000 kvadratnih metara, čime smo zauzeli 39% od ukupnog izvoza keramičkih pločica iz Srbije. Ovo je veliki uspeh za nas, ali i dokaz da kompanija Keramika Kanjiža nudi domaći proizvod vrhunskog kvaliteta. Za 2016. godinu cilj nam je proizvodnja i prodaja rekordnih 2,5 miliona kvadratnih metara, sa istim odnosom plasmana proizvoda – 50% na domaće i 50% na inostrana tržišta.

Uprkos nelojalnoj konkurenciji i nekontrolisanom uvozu pločica lošeg kvaliteta, Keramika Kanjiža je uspela da zadrži lidersku poziciju na domaćem tržištu. Na koji način i kojim strategijama to postižete?

Nelojalna konkurencija i nekontrolisan uvoz pločica lošeg kvaliteta su deo naše svakodnevice i to je borba koja neprestano traje. Uopšte nije lako u ovakvoj poslovnoj klimi zadržati lidersku poziciju. Naša strategija na početku je bila da napravimo dobru osnovu za „borbu“ koja se odnosi na sam proizvod – naša fabrika radi sa italijanskim sirovinama vrhunskog kvaliteta, italijanskim bojama i najmodernijim italijanskim mašinama koje koriste i svetski proizvođači keramičkih pločica. Uz to, sektor dizajna je razvio novo lice proizvoda. U protekle dve godine odlučili smo da ne kaskamo za svetskim trendovima, već da idemo u korak sa njima i da ih prvi uvodimo na domaće tržište. Za sve to vreme kvalitet naših proizvoda je bez kompromisa, pa smo tako kupcima ponudili keramičku pločicu domaće proizvodnje ali svetskog kvaliteta, prve klase i po ceni koju mogu priuštiti. Drugi deo naše borbe se sastoji u komunikaciji i edukaciji svih ciljnih grupa – kupaca, poslovnih partnera, arhitekata, investitora, pa sve do potrošača. Cilj je upoznati ih sa stanjem – uvozne pločice su lošeg kvaliteta, često nižih klasa i ne mogu se uvesti u druge zemlje Evrope zbog oštrih kontrola kvaliteta. Tu nastupa naš sektor komunikacija – u proteklih godinu i po dana razvili smo komunikaciju sa svim ciljnim grupama: medijima, kupcima, potrošačima. Kroz brojne edukativne tekstove, intervjue i izjave uspeli smo da skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem. Poseban iskorak smo napravili u sferi digitala, gde smo putem društvenih mreža razvili brzu i dvosmernu komunikaciju s našim potrošačima.

Koji su dugoročni, koji primarni, a koji strateški ciljevi i očekivanja za naredni period?

Kompanija Keramika Kanjiža tokom svih 35 godina ima jedan osnovni cilj, a to je razvijanje u svim aspektima poslovanja. Shodno tome, zadatak menadžmenta danas nije ni malo lak i pred nama su veliki izazovi i planovi za naredni period. Primarni, a ujedno i dugoročni ciljevi su ulaganje u nove tehnologije, uvođenje većih formata pločica u proizvodnju, plasiranje naših dekora u Zapadnu Evropu. Što se tiče strateškog cilja – to je svakako povećanje procenta izvoza u zemlje regiona i Evropske unije, kao i otvaranje novih inostranih tržišta, očekivanja itd. Pa moja su možda i najveća. Moje trenutno najveće očekivanje jeste da se kompanija Keramika Kanjiža 2017. godine predstavi na najvećem evropskom sajmu keramike CERSAI koji se svake godine održava u Bolonji, rame uz rame s najvećim evropskim proizvođačima keramičkih pločica.

Vaša kompanija je prva na domaćem tržištu koja je digitalizovala proces proizvodnje. Možete li nam reći šta to tačno znači za vašu kompaniju, a samim tim i za potrošače?

Digitalizacijom proizvodnog procesa našu kompaniju i proizvode smo podigli na viši nivo.Digitalizacija nam je omogućila da pre svega unapredimo kvalitet proizvoda i dekora. Uvođenjem digitalnih InkJet štampača razvili smo potpuno nov segment keramičkih pločica – podne pločice za spoljnu i unutrašnju upotrebu i fasadne pločice koje oponašaju i veoma verno imitiraju prirodne i građevinske materijale. Digitalna štampa može da premosti jaz između teksture i glazure i omogući stvaranje kompleksnih i kreativnih dekora. S novom tehnologijom, tekstura pločice može biti obojena po kompletnom reljefu, s velikom preciznošću detalja. Nanos boje je toliko precizan da se može koristiti i u poboljšanju efekta dimenzionalnosti - pomoću kolorita i senki naglašava se dubina ili kontura. Time je omogućena reprodukcija prirodnih materijala, toliko verna, da lako zavara oko posmatrača. Zahvaljujući tome, već drugu godinu za redom najprodavanije podne pločice su Keramika Kanjiža i to serije Domus i Ambiente – gotovo nestvarna reprodukcija drveta u više boja i dekora. Osim razvijanja novih dekora i povećanja asortimana, digitalizacija nam je omogućila i povećanje proizvodnih kapaciteta, ali i nižu cenu proizvoda, što direktno utiče i na same kupce. . Digitalizacija nam je takođe omogućila da investitorima i kupcima ponudimo personalizaciju pločica po zahtevu – kako na postojećim dekorima, tako i potpuno nov potrošačima omogućiti da izraze individualnost svojih projekata i prostora, zadržavajući prepoznatljiv kvalitet Keramika Kanjiža pločica.

Tradiciju dugu više od 3 decenije dugujete napornom radu koji vam je doneo velika priznanja i dostignuća. Jedno od njih je nagrada Nova vizura za inovacije i kvalitet, kao i eko znak Prijatelj životne sredine.Možete li nam nešto više reći o ovim priznanjima i šta ona tačno za Vas znače?

Svako priznanje i nagrada za nas su veoma važni. Oni su potvrda višedecenijskog rada, iskustva, znanja i posvećenosti koje Keramika Kanjiža ima. „Nova vizura za inovacije i kvalitet“ je najprestižnija i najveća nagrada koja se dodeljuje na sajmu građevinarstva. Dobili smo je 2013. godine kada smo prvi put izložili prvu pločicu u Srbiji koja je dekorisana digitalnim InkJet štampačem. U tom momentu „Nova vizura“ je bila potvrda da je kompanija na dobrom putu i da treba da nastavi da se razvija u smeru u kojem je krenula. Eko znak „Prijatelj životne sredine“ je usledio ubrzo. Ova nagrada je za mene posebno draga, jer pokazuje da nismo samo velika kompanija koja ubira profit, već da smo kompanija koja vodi računa o okolini i zajednici u kojoj posluje.

Ove godine ste dobili prestižnu nagradu Korporativni Superbrend u Srbiji za 2015-2016 godinu, u kategoriji građevinskih materijala. Ispunjavajući niz visokih kriterijuma ova nagrada je još jedna potvrda da ste lider na domaćem i tržištima regiona. Na čemu se bazira rad vaše kompanije i koliko Vas ova nagrada motiviše za buduće poslovne uspehe?

Nagrada „Korporativni Superbrend“ je došla u pravom trenutku, godinu i po dana nakon aktivnog razvijanja sektora komunikacija. Ona pokazuje da smo postigli cilj kada je u pitanju građenje imidža našeg brenda u svesti potrošača. Vratili smo kompaniji imidž koji je nekada imala, a koji je svojim radom i kvalitetom zaslužila – da su pločice Keramika Kanjiža najbolja domaća keramika kako na tržištu Srbije tako i na tržištima regiona.

Kompanija Keramika Kanjiža može da se pohvali i izrazito visokim osećajem društvene odgovornosti i brige za zaštitu životne sredine kao i humanitarnim akcijama, donacijama i podsticanjem upotrebe i razvoja energetske efikasnosti. Recitenam nešto više o tome?

Za kompaniju Keramika Kanjiža ovo je važan i sastavni deo poslovanja. Od njega ne odustajemo i smatramo da je kompanija dužna da se posveti zajednici u kojoj posluje i učini ono što je u njenoj moći da makar malo doprinese razvoju društva. U našoj kompaniji smatramo da su najveća snaga mladi i talentovani ljudi i da je u njihovim rukama ključ poboljšanja ekonomije i privrede. Krajem 2015. godine kompanija Keramika Kanjiža je ugovorila saradnju s dva strukovna fakulteta – Fakultetom za medije i komunikacije i Fakultetom za umetnost i dizajn – na programu stručne prakse. Studenti Fakulteta za medije i komunikacije praksu obavljaju u našem marketing sektoru. ,. S druge strane, sa studentima Fakulteta za umetnost i dizajn organizovali smo projektni zadatak za studente svih smerova – dizajn keramičke pločice dimenzija 33x33. Ideja je bila da mladi ljudi, neopterećeni komercijalnim, daju potpuno nove ideje i viđenja opremanja prostora. Rezultat je bio fenomenalan. Izabrali smo 6 najboljih radova koje smo proizveli i predstavili zajedno s našim novim serijama za ovu godinu. Nakon toga, ovi studentski radovi su instalirani u galeriji fakulteta, a izložba nosi naziv „Od ideje do finalnog proizvoda“. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je upravo ova izložba bila jedna od posećenijih tokom Noći muzeja, na šta smo posebno ponosni. Saradnju sa ova dva fakulteta nastavljamo i u narednom periodu.

Tokom proteklih godinu dana pomogli smo u renoviranju odeljenja tri velike bolnice širom Srbije, u iznosu od 10.000 evra. Osim toga, drugi put za redom smo učestvovali u serijalu Kuća od Srca, u okviru kojeg su obnovljene i renovirane kuće za 10 najugroženijih porodica u Srbiji, i opremili smo nekoliko vrtića u Beogradu i Vojvodini. Tim tempom ćemo nastaviti i u narednom periodu.

Edukacija zaposlenih je suštinski važna za rad svake kompanije. Na koji način edukujete Vaše zaposlene?

Kada bih morao da izaberem šta je to što nas izdvaja od drugih – sa sigurnošću bih rekao upravo zaposleni. Zbog toga ulažemo u njihov razvoj. Organizujemo edukacije za različite sektore, šaljemo zaposlene na seminare, pripremamo edukativni materijal, upoznajemo s novim tehnologijama i trendovima. Ovaj način rada bez greške daje rezultate i smatramo da je upravo ulaganje u zaposlene dugoročna investicija i put do uspeha.

Gospodine Milivojeviću, kako ocenjujete poziciju domaćeg proizvoda u odnosu na uvozne, kakvi su problemi s uvoznim pločicama i kakva je trenutna pozicija domaćih proizvođača?

Na žalost, kod nas i dalje pretežno vlada mišljenje da je sve domaće loše, a uvozno sigurno dobro. Poslednjih par godina se to polako menja, ali ne brzinom kojom bi trebalo. Što se tiče keramičkih pločica, stanje se nije menjalo. I dalje nema kontrole uvoznih pločica, u maloprodaje ulaze bez potrebnih sertifikata kvaliteta, ne deklarišu se u klasama u koje zaista ulaze i slično. Iako se prodaju i deklarišu kod nas kao vrhunska uvozna keramika – to nije tako. To su male količine, restlovi sa propalih i napuštenih fabrika, niže klase, lošeg kvaliteta i ne mogu ni blizu da ispune sve propisane standarde koje keramička pločica treba da ispuni. To se sve može videti i po njihovoj ceni – koja je često niža od osnovne cene koštanja jedne pločice u proizvodnji. Na žalost, često je upravo cena ta koja privuče ljude – ekonomska kriza i veoma niska platežna moć građana su učinili svoje. Prosečan potrošač razmišlja – „imam uvoznu (italijansku, špansku...) pločicu koja košta manje od domaće. Čim je uvozna sigurno je bolja a još je i jeftinija, to je pravi izbor.“ Ono što potrošač ne zna je da će pri postavci morati da dokupi mnogo veću količinu zbog lomljenja i otpadaka nastalih usled lošeg kvaliteta, ne zna da će ona ubrzo promeniti boju, ispucati, pojaviti se mrlje i fleke, otpasti.

Domaći proizvođači se nalaze u lošem položaju. Država ne čini ništa da ih zaštiti, dok se za strane kompanije i investitore obezbeđuju brojne subvencije i olakšice. Keramika Kanjiža posluje 35 godina, ima skoro 250 redovno zaposlenih, proizvodi 2,5 miliona kvadratnih metara pločica i njihov je najveći izvoznik iz Srbije u zemlje regiona i Evropske Unije, a svakodnevno se borimo sa ozbiljnim problemima na tržištu koji direktno utiču na naše poslovanje. Ono što mi želimo jeste da zakon bude primenljiv za sve jednako, a ne selektivno. Ovo nije problem samo Keramike Kanjiža, ovo je univerzalni problem domaćih proizvođača.

Kakvi su trendovi u keramičkoj industriji u svetu i na domaćem tržištu, kakve poslovne planove vaša kompanija ima u narednom periodu?

Poslednjih nekoliko godina, razvojem tehnologije, keramičke pločice zauzimaju značajan deo u opremanju enterijera. Već neko vreme u segmentu dekora u trendu su imitacije prirodnih i građevinskih materijala – drvo, kamen, šljunak, beton, cigla. One se više ne postavljaju samo u kuhinje i kupatila, već se mogu naći u dnevnim i spavaćim sobama, fasadama, unutrašnjim zidovima. Osim toga, u trendu su i 3D pločice, mogu da kažem sa velikim zadovoljstvom da je Keramika Kanjiža prva u Srbiji napravila 3D pločicu Onda koja je postigla veliki uspeh. Ovog proleća velika inspiracija za sve dizajnere u različitim industrijama je bio motiv Maiolica i opet smo dokazali da idemo u korak sa svetskim trendovima, jer smo upravo u aprilu mesecu iz proizvodnje izbacili živopisnu seriju Maiolica koja je već postala omiljena među potrošačima.

Kada govorimo o tehnologiji i tehničkim karakteristikama, sve više su tražene pločice većih dimenzija i formata, pogotovo kada su veliki projekti u pitanju. Upravo u tom smeru se i kreću naši planovi za naredni period – implementacija novih tehnologija u proizvodnju i povećanje formata pločica. Osim toga, planiramo da nastavimo rad na projektima društvene odgovornosti i zaštiti životne sredine.

Kada biste bili u mogućnosti, da li biste nešto promenili u svojoj dosadašnjoj karijeri?

Ovo je verovatno najkraći odgovor koji sam dao – ne! Moja karijera je išla upravo onako kako sam želeo. Ma koliko nekada bilo teško, svaki dan je za mene bio novo i neprocenjivo iskustvo.

Na koji način uspevate da se oslobodite svakodnevnog stresa? Koji je Vaš životni moto?

Bliski ljudi i saradnici vrlo dobro znaju da kod mene ne postoji „ne mogu“ ili„nije moguće“ i da apsolutno nikada ne odustajem. To je neka ideja koja me vodi kroz život – za sve postoji rešenje, i sve se može postići marljivim radom, trudom, usavršavanjem i upornošću. Moj tim to najbolje zna - vremenom sam ih naučio da oni sami postavljaju sve više ciljeve i da je najveći izazov svaki sledeći put prevazići upravo sebe samog. Danas oni sami prave svoje mesečne planove i daju besprekorne rezultate, na šta sam veoma ponosan.

Što se stresa tiče, za mene je rekreacija najbolji „lek“. Basket ili fudbal s društvom, šetnja s porodicom ili pecanje - tako se opuštam i punim baterije.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista